NSA:s industrispionage via Googles och Microsofts molntjänster för e-post omfattar några av Sveriges största och mest kända företag, även om förhållandevis många vid en enkel uppslagning inte öppnat upp sin interna och externa e-post för den amerikanska underrättelsetjänsten.
Bland de ca 100 största svenska företagen, vars e-postsystem är vidöppna för NSA hittar man våra raffinaderier i form av Preem och St1 (fd Shell), Sapa-gruppen, men framför allt SSAB, Electrolux, SKF och Volvo Personvagnar.
Microsofts molntjänster dominerar, där alla utom SKF och Sapa öppnat upp sina system den vägen. SKF och Sapa använder Googles spamfilter Postini, vilket eventuellt inte gör dem lika exponerade då den förhoppningsvis bara används för extern mail. Vad som döljer sig bakom spamfiltret går inte att få ut via MX-records, så var posten slutligen landar låter jag vara osagt.
Den uppmärksamme noterar en koncentration till Göteborgsområdet med raffinaderierna, SKF och Volvo Personvagnar.
Samtidigt är ju Office 365 en molntjänst och riskerar även att exponera interna dokument, även om dessa inte skickas via e-post.
Upprepar det som Kireis Fredrik Ljunggren skrev på Schibsted/SvD:s chatt i tisdags.
“I NSA:s uppdrag ingår inte endast att spana efter terrorister, det kan även handla om att ge amerikansk industri värdefulla underrättelser. Så om ni kommunicerar skyddsvärd information och verkar i en branch där amerikanska konkurrenter kan ha en fördel av att se er information, då bör ni tänka över er situation.”
Listan över företag ovan baserar sig på företagens svenska domäner. Speciellt säljorganisationer i andra länder kan vara exponerade för NSA och man har också mindre underleverantörer och konsultbolag som kan släppa ifrån sig viktig information om de i sin tur använder molntjänster som NSA övervakar.
Det hela är alltså toppen på isberget, men långt ifrån så illa som för svenska branschorganisationer.
60 kommentarer
Professionella organisationer har ett ISMS, i de flesta fall baserade på ISO 27000. Det är också ett myndighetskrav sedan några år tillbaka i tiden. I arbetet med detta gör man en informationsklassning av sin information och sätter upp regler för hur man får hantera de olika informationsklasserna. Det är otänkbart att man skulle tillåta information i den högsta informationsklassen att spridas med e-post, om man själv inte har kontroll över servrarna.
Jag fattar inte att någon överhuvudtaget skulle lägga någon form av känslig information i en molntjänst. Är de dumma i huvudet eller?
+1
Även den som bara indirekt är inblandad i datorbranschen kan väl inte ha undgått mantrat om molnet? Man ansågs väl lite efterbliven om man inte hängde på trenden.
Men jag personligen håller med dig men det är svärt att stå emot för pesonerna som bestämmer. De är ju ofta tvungna stt ts beslut i många olika frågor så kosntigt är det inte,
Hade jag ägt ett företag/lett en myndighet och vår IT-avdelning hade föreslagit att vi skulle lagra någon som helst känslig information hos tredje part hade jag funderat på att sparka dem. I en vettig värld hade jag bara gjort det men vi lever ju i LO-Sverige.
Inga problem att sparka folk. Hur lätt som helst, bara man inte gör bort sig. Att vara dum i huvudet är inget giltigt skäl för uppsägning, men inkompetens alternativt att man motarbetar arbetsgivaren är skäl. Sedan så gäller det förstås att formulera det på rätt sätt och det är väl där dom flesta brister och klagar över att dom inte kan sparka folk hur som helst, men där brister det ju i deras kompetens.
Kortfattat: Inga problem att sparka folk om man själv har tillräckligt hög kompetens för att hantera anställda. Saknar man den kompetensen så är man inte lämplig att hantera anställda.
gott om efterkloka personer här! Eller snarare var är deras kommentarer?
Läs ditt avtal som du har med tex banken, så får du se vad du har godkänt. Enligt safe haven avtalet EU-USA så har du troligtvis godkänt lagring i USA av allt.
Fokus på produktivitet som vinstmaximerare har gjort att säkerheten kommit på undantaget. Återigen är det finansmarknad och företagsledningar utan riktiga privata ägare som låter utvecklingen galoppera. Tillgången till kapital är en faktor som ytterligare ökar hastigheten i tekniksprången där ständig förkortning av produktcyklerna gör att företagen anammar allt som kommer i deras väg. Obalans helt enkelt. Men inte konstigt alls.
Ett sunt mått av konservatism behövs alltid. Kritiskt tänkande blev synonymt med "bakåtsträvande". Den simpla människans logik i gemenskapens tyranni. Tyvärr fördröjer kritiskt tänkande "utvecklingen".
I många företag verkar det vara så att man har anammat security-through-obscurity-paradigmen. Som följd av detta så är det bara en liten del av företaget som känner till säkerhetslösningarna och därmed är inte företagsledningen och än mindre ägarna informerade om hur det ser ut med säkerheten (dessutom saknar de kanske kompetensen för att göra det).
Vidare är det kanske så att krafter inom företaget (som kanske har rätt naiv syn på säkerhetsfrågor) som trycker på för att använda molnet och alla andra buzzwords som de snappat upp. Det är nog inte alltid de säkerhetsansvariga har mandat nog att säga stopp i alla lägen.
Ja verkligheten blir mer komplex och fragmentiserad(decentraliserade system) när teknikutvecklingen går i spinn. Det finns helt enkelt inte tid över eller ens förståelse för dessa frågor i ledningen. Min egen erfarenhet är att man nöjer sig med att ansvaret är "outsourcat" internt. Man vet inte heller vilka frågor man skall ställa. Och vill verkligen ansvariga specialister då fronta med riskerna om deras utkomst t.o.m ifrågasätts? Återigen återkommer önskan att vara modern och som konkurrenterna. Marknadsföring och yta dominerar all verksamhet idag. Jag börjar se ett tillfälligt slut på denna enögda epok. Konsumtions och säljepoken förändras. I Asien är den bara i sin linda och det är där våra företag fortsätter att expandera. Kanske vi andra också?
Kanske skall man återgå till att skicka brev med bud, sjukhusen faxar ju dokument och en del kommer fel. 🙂
Gammelpost?
Komma fel är ju olyckligt frågan är hur känslig informationen är och om den är det hur många det drabbar. Just det, en olycklig själ: patienten. Dessutom tenderar de flesta felringningar från institutionsfaxar antingen hamna hos fel fax inom institutionen (sista siffrorna fel) eller hos en telefon (första siffrorna fel).
Om NSA lyckas slå ut ett svensk företag kan det handla om tusentals jobb och många miljoner i kapital. Lite värre kanske. Även om det bara handlar om en enskild person, vad ser du helst: att någon får reda på din förstorade prostata eller att tio amerikaner garvar röven av sig åt (och förmedlar till SÄPO) din ingående beskrivning av hur du vill ****** din tjej i *****? Skratta inte, det finns vittnesmål på hur avlyssnat telefonsex har hört av dussintals anställda vid de avlyssnande myndigheterna. Så där skoj….
Förstår någon överhuvudtaget varför man tillåter teknikutvecklingen i sig själv bestämma över människors och därmed samhällets integritet? Vem bestämmer t.ex att säkerheten är tillräcklig när banken erbjuder en app för dina banktjänster? Banker som alltmer påstår att du själv har ansvaret för riskerna att ditt konto länsas. Vilka är det som egentligen låter detta ske? Och vad har de för ansvar? Folk i gemen och då särskilt yngre människor är som oftast överpositiva till den snabba utvecklingen men likt små barn klagar de när de senare upptäcker att de t.ex blivit lurade och bestulna.
Jag har länge hävdat att de yngre generationerna inte förstått den tid de lever i. Den saknar perspektiv. De lever för dagen och konsumerar av framtiden utan betänkligheter. Här en tanke-passus av en av mina analytiker-favoriter som likt jag självt uppmärksammat kärnproblemen i mitten av 90-talet:
http://www.prudentbear.com/2013/06/the-end-of-growth.html
Det är inte förbehållet den yngre generationen, utan alla människor.
-Internet är bara en fluga
-Hormoslyr verkar som en bra grej
-Det finns en världsmarknad för ca 10 datorer
etc etc.
Kliv du ner från din höga häst och inse dina egna begränsningar, för all del.
Men att folk är oförmögna att se framtiden är väl ändå inte lika illa som att folk är oförmögna att veta om det förflutna?
@belii; Jag antar att du gick igång på min kommentar om "min insikter från 90-talet". Jag är inte teknikfientlig eller för den delen folkfientlig, snarare tvärtom. Vad jag mer är ute efter är att vi alla måste ta konsekvenserna av vårt sätt att leva. Dagens (ny-)liberala generation är barn av 40-talistgenerationen(den omvända vänster-generationen)vars föräldrar suttit vid makten länge nu. Och de har bestämt att deras pension och ålderdom skall guldkantas. Om Du tar ett steg tillbaka kommer du att förstå hur och varför dagens kris uppstått. Deras barn har växt upp under deras paraply och har själva därför blivit "curling-föräldrar". De "hatar" staten som begränsare men när det inte fungerar som de räknar med kräver de att staten skall ta ansvaret. När jag skriver att de inte förstår den tid de lever i menar jag att de är en produkt av sina föräldrars tänkande (uppfostran). Sannolikt kommer inte dagens och kommande generationer i väst att få uppleva den tillväxt som efterkrigsbarnen(WW2).
Du kanske borde läsa länken avsittandes din egen häst!
@belli; Vilka s.k "trade-offs" är vi villiga att ta? Eller kanske offra!
Om man lever bara i nuet och inte vill lära av andra(äldre) så kommer man inte heller förstå framtiden!
Ines Uusman eller direktörerna på IBM var nog inte direkt 20 när de sade de där sakerna, så ålder är ingen garanti för visdom.
Problemet sträcker sig enligt min uppfattning mycket längre tillbaka än dagens curlinggeneration. Men visst, det blir tydligare och tydligare.
@belii; Jag nöjer mig här att nämna några ex. ur ett maktperspektiv.
Hur kunde bolagsledningarna ta över ägandet(bestämmandet) i börsnoterade företag? Och hur kunde det fortsätta så? Det saknas idag privat ägande i storföretagen.
Hur kunde politikerna så drastiskt ge sig själva oerhörda löneökningar och andra förmåner?(du skulle bli chockad om du jmf med den allmänna löneutvecklingen(median) sedan 60-talet när väst stod på topp)
De människor(ja det handlar om ett fåtal människor som gör det möjligt och som får värderingsskalorna att kantra) som är ansvariga är föräldrar till dagens nyliberala generation(70-talister ….).
Man brukar i USA felaktigt säga att rikedom sipprar nedåt. Vi vet nu att det inte är sant. Däremot har värderingarna sipprat nedåt(trickle-down-effects) och fortsätter att göra det tills de inser att de blivit lurade.
Ang visdom och ålder så menar jag förstås som jag skrev att 40-talisterna(vid makten) sett till sina egna önskemål(girighet) och inte lärt sig av historien. Detta "förakt" för kunskap har tyvärr delvis överförts till barnen genom t.ex ett för stort fokus på individens rätt före kollektivet(samhället). Det är maktens skyldighet att upprätthålla balansen mellan de egna och det gemensamma värdena och det är här det gått snett vilket framtiden kommer att bevisa om inte annat.
Det är t.ex inte politikernas sak att understödja den fria marknaden. Det handlar alltid om att reglera den. Här gick det oerhört fel bara för att samma politiker(och tidigare)gått för långt inom offentlig expansion fram till 80-talet.
Ja, jag håller helt med.
Ju längre det spårar ur, desto fler huvuden är det som ryker sen, vid nån ospecificerad framtida tidpunkt då yttre faktorer gör det hela slutgiltigt ohållbart.
Våra lokala politiker brukar knacka dörr med jämna mellanrum men av nån anledning brukar de numera gå förbi min infart.
Ja belii,,,,räkning flyttas framåt. Nu inser man t.ex att det inte var så bra att spara(depression) utan vi måste slösa istället(skuldkris). Moment 22. Våra politiker har på något sätt trott att de kan göra som förr men de har kommit till vägs ände. Inte för att vi går under eller så men räkningen måste betalas. Frågan är hur bördorna skall fördelas. Vilka fick inkomsterna tack vare dagens upparbetade skulder? Tyvärr tror de flesta att inflationen kommer att lösa problemet! Gamla beprövade recept tycks inte längre fungera. Tyvärr kommer man att försöka tvinga det gemensamma att betala för det individuella misslyckandet(=totala skulder och prisnivån(dålig löner t.ex) för de tjänster man kommer att kräva av det gemensamma). Ett exempel är pensionerna som kommer att kapsejsa för vanligt folk(utan p-förmåner i tjänsten). Och det bara för att räntorna hålls nere av kapitalutbudsöverskott. Var är de politiskt ansvariga och kommer någon av dem att ta ansvar? Det ser mörkt ut måste jag säga. Att se sina väljare i ögonen inför det som väntar……
I Sverige kommer man att försöka göra valen(som vanligt) till få-fråge-val. Och media låter sig styras. Jobben och åter jobben. Konstigt att folket fortfarande kräver att politikerna skall fixa jobben! Lycklig du som bor där lokalpolitiker vågar sig ut bland folk. Har jag aldrig varit med om där jag bott.
(det blev lite väl OT nu…sorry)
Etatisterna finner varandra i cyberrymden…
Hur kan en marknad som är understödd av politiker vara fri? Det är ju själva antitesen till fri marknad.
Och på vilket sätt har vi som levde i och avskydde DDR-Sverige fått "för stort fokus" på individens rätt före kollektivet? Vilken rätt har kollektivet över individen förresten? Har individen några rättigheter alls gentemot kollektivet utanför det som FN har bestämt (sånt FN har beslutat brukar generellt älskas av svenska etatister)?
Bloggägaren blir ju jämnt och ständigt avkrävd förklaringar så det kanske kunde vara passande om några av stammisarna också blev det.
En sak man kan fundera över var det här med uppfostran.
Sedan sjuttiotalet har propagandan varit massiv om att barn skall gå på dagis. (På femtiotalet hade man redan undersökningar som visade att dagisbarn var mer stressade än hemuppfostrade. Men det struntar politikern i utan drar upp hemska undantag som regel.)
Sedan dess är det norm för barn i Sverige att uppfostras av någon annan (förskolläraren) än föräldern, större delen av barnets vakna tid. Hemma äter och läggar man sig.
Lägg därtill den stora mängd skilsmässofamiljer vi har i Sverige, nu ofta inne på tredje generationen. Två generationer barn har haft sin stadiga trygghet på dagis – inte i hemmet för där käbblar de trötta dubbelarbetande föräldrarna om hur "livspusslet" skall gå ihop.
Förskolelärare utbildas numera på universitet enligt läroplaner som politiker till stor del bestämt.
Målet att barnen skall slippa belastas med föräldrarnas kulturella arv är till stor del uppnått i Sverige!
Man kan dock hitta en balans om man vill. Man måste inte ha platt-TV, Thailandsresor och märkeskläder. Man kan faktiskt göra upplägg där det är tid med barnen som prioriteras.
Men det klart, det kräver vilja och lite, lite uppoffring materiellt. Det kanske är viljestyrka och offervilja det svenska folket saknar…
Ja det här att spara till livet efter denna stund är inte prioriterat, det kräver ju ett ledarskikt i samhället som stöder och möjliggör individuellt sparande och det har vi inte haft på ungefär sjuttio år i Sverige. (Nu sparar vi kollektivt genom att staten tar en stor del av kakan för att förhoppningsvis fördela tillbaka sedan.)
@kgb: Uppfostran handlar bl.a om respekten för andra och andras tänkande. Varför skall dagens maktelit både äta kakan och ha den kvar. Sänka alla skattar, få avdragsrätt för egna val men ändå kräva att det gemensamma bekostar deras förmåner. Varför skall politiker och byråkrater ha "nya konkurrenskraftiga s.k marknadsmässiga" löner t.ex.
En ren bluff och visar på en enorm löneglidning(för makten) utan rim och reson. Jag ser det som deras strategi för att de sett utvecklingsriktningen. De har bara sett om sitt eget hus först. Men visst hade de(alla kritiker) rätt i att skatterna var för höga iofs.
Det du säger om dagis tror jag handlar om produktivitet och kvinnans frigörelse från hemmet, att få rätt till utbildning etc. Problemet är att kärnfamiljen med mannen i spetsen krävt att slippa dela på ansvaret genom att hävda huvudförsörjningsplikten. Dagens moderna liv handlar ju mest om självförverkligande och ökad materialism. Inte konstigt att det då inte fungerar när arbetsgivaren bara fokuserar på kortsiktig vinstmaximering. Finns ingen som klarar detta tryck i längden.
Vi svenskar t.ex är världens mest likformiga individualister. Vi är verkligen mästare på att göra som andra. Men idag är det mycket mycket bättre än förr tack vare vår trendkänslighet i internationaliseringen, dvs utrymmet för olikheter har ökat dramatiskt. Men jag tror ändå att en hel del utgör yta och inte en genuin förändring vilken brukar ta lång tid i anspråk.
@Överlevare; Vi lever i två världar du och jag. Jag i verkligheten och du inom filosofins optimala värld. När jag skriver fria marknaden så menar jag främst näringslivet där frihandeln utgör en grundläggande delmängd. En helt fri marknad är något utopiskt(ren teori) inom en demokrati. Någon helt fri marknad har aldrig heller funnits. Bara den starkes rätt.
Med "understödjande" av den fria marknaden syftar jag på dess konsekvenser. En fri(-are) bankmarknad t.ex innebär att konsekvenserna av sådana stödjande beslut ovillkorligen måste bäras av samma marknad. Inte av de gemensamma resurserna. Du har dock rätt i att mitt sätt att skriva som jag gjorde inte var riktigt bra. Jag menar att man som utgångspunkt har en "fri" marknad och i en demokrati så ska politikerna reglera denna fria marknad på lämpligaste sätt. Avregleras en reglerad marknad man så bör konsekvenserna bäras av de som krävt detta inte minst. Ingen tror väl att politikerna kommit på detta själva utan inrådan av intresse-sfärer?
Det där med DDR-Sverige är överdrifter(av yngre) i syfte att beskriva en kantring och normal utvecklingsförändring till vilken vi ur vissa aspekter riskerar att gå tillbaka. Varför? Det handlar om hur vi ser på dem egna rätten i förhållande till andras. I ett samhälle krävs vissa gemensamma regler för att det skall fungera bra. Hittar man inte balansen går det som i slutet av vår "DDR-tid" eller som nu. Den starke klarar sig alltid heter det men i ett samhälle behöver de starka hjälpa de svaga(och då gäller det inte att skapa för många svaga). En moralisk plikt kan man säga. Och kan man avstå tid för att hjälpa gamla över gatan har man nog råd att avstå skatt för deras omsorg. Men här gick värderingarna sedan 80-talet och särskilt på 90-talet för långt åt andra hållet istället. Men så går till ofta till när man opinionsmässigt vill förändra samhället och hur det styrs. Från extrem till extrem. Så berätta nu för oss övriga t.ex icke skuldsatta varför samhället skall hjälpa de skuldsatta i framtiden? Det är ju en friare marknad som medverkat till deras skulder. Nu har vi alla burit de skuldsattas bördor sedan åtminstone 2008. Själv skulle jag hävda sedan mycket längre tid(skuldsättning har egendomligt nog gynnats skattemässigt).
Realister finner varandra i cyberspace, skulle jag vilja formulera det.
Angående samhällets/statens/kollektivets rättigheter gentemot individen, så har den de rättigheter vi själva bestämmer. Det är det som kallas demokrati, att vi bestämmer spelreglerna på förhand. I fredstid har den t ex monopol på att bruka våld.
Staten som begrepp har väl existerat i sisådär 7000 år. Den har transformerats under tiden och lär fortsätta göra det, men som begrepp lär den fortsätta existera. Anledningen till det är att den är både ofrånkomlig och praktisk att ha. Det är bara realism.
Vi får fortsätta att fila till de vassa hörnen på vår stat men det grundläggande berättigandet är ändå att den garanterar en relativ säkerhet och kontinuitet i tid och rum för sina medborgare.
Den dag den slutar göra det, kommer den att gå under men förmodligen också uppstå på nytt. Alternativet är nämligen alltid en vildmark där vi planlöst irrar runt. Fråga en somalier.
Vad bra, vi kan alltså sluta oss till att marknaden inte är fri, den är "fri". Att beskatta arbete för att ge pengarna till riskkapitaliater är lika lite frihet som att banker är okonkursbara.
Men det är lätt att kalla sIg realist när man utan att tänka på det kan använda sig av de rättigheter gårdagens drömmare kämpade och dog för. Kungens makt utgår från Gud sa realisten på den tiden…
@belii; Bra formulerat!
Att staten ifrågasätts i tider av en politiskt framkallad globalisering ser jag inte heller som något nytt eller konstigt under solen. Bara ett uttryck för den politiska omvärdering som startade efter 70-talets haverier. Som i sin tur startade efter att USA började leva över sina tillgångar på 60-talet(+ krig) och därför hotades av Japan och Tysklands exportmaskiner. Inflationen startade i USA och ökade ytterligare pga oljeembargot. Dollarn(reservvaluta) värde påverkade alla inkl Sverige till ständiga löneökningar och kompensationsdevalveringar.
@Överlevare; Instämmer till fullo i nedanstående;
"Att beskatta arbete för att ge pengarna till riskkapitaliater är lika lite frihet som att banker är okonkursbara"
Och hur kunde det bli så här? Vad är konkurrensutsättning när de fick behålla hela produktivitetsvinsten själva inkl mer därtill(köp långt under marknadsvärdet), sälja bolagen där de nya köparna kräver stat och landsting för kostnadstäckning etc…och så börja det om!
Att skänka bort gemensamma resurser utan att få nåt i retur är idioti i samtliga fall. Möjligen i form av u-hjälp då.
Att kungens makt utgår från Gud sa man för att folk trodde på Gud.
Dagens ideologiska värld består i stort sett av marxism och kapitalism, två helt materialistiska ideologier. Allting måste därför motiveras med materialistiska argument, inkl kungen där rojalister helt följdenligt yrar om kungens PR-värde i kronor och ören.
rrtck, hur det kunde bli så här? Jag tror det började med att folk glömde av att staten är arvet efter den brutalaste krigsherren på medeltiden samtidigt som de fick för sig att härskarna var deras vänner. Den sista villfarelsen är möjlig eftersom härskarna delat makten mellan sig och gett folket en illusion av valfrihet. Det var ju den här lappen man lägger på urnan var fjärde år, man väljer en falang av samma maktstruktur, Lila partiet(liberalsociaialisterna de blågulgröna).
Dessa har lagt mer och mer makt under sig i form av andelar av BNP, till den gränsen att en arbetare idag avstår tre gånger mer av det han producerar än en livegen bonde på medeltiden.
Tar man med i beräkningen det här med att makt korrumperar i relation till sin storlek så kan du ju räkna ut vad kontroll av knappt halva ekonomin gör med en människa…
Förresten belii, guldstjärna för det där med somalier. Du har just levererat etatisternas klyscha nummer ett, alla kategorier.
Vari består klyschigheten? Där finns de facto ingen suverän stat.
Förresten, när du skäller andra för etatister- vad är alternativet till att ha en stat, menar du?
@Överlevare; Maktdelningsprincipen finns där men makt korrumperar alltid och aldrig i modern tid har det varit så uppenbart hur den privata och offentliga maktens företrädare gynnat varandra i ersättningsdebatten. Är skatten för hög så höjer man bara löner och andra ersättningar. Hur blev det möjligt? Jo genom att det startade i USA där private partnerships alltid tog ut de årliga vinsterna som utdelning(investmentbanker och revisorfirmor t.ex).
När bankerna avreglerades gynnades börsnoteringar istället och private banks blev public banks(insättningsskydd). För att inte gå ner i lön(pga nya aktieägare) så uppfann man optioner och andra s.k värdepappersrelaterade lönsamhetsstyrda ersättningar. Därefter tog de vanliga företagen över samma ersättningsprinciper. Företag som alltmer började (huvud-)ägas av pensionsfonder etc. Inte svårt för ledningarna att kortsiktigt berika sig själva genom att erbjuda aktieägarna vinstmaximering på kort sikt. De behövde inte lyckas med aktiekursen på längre sikt för att ro hem ohemula avtal på stämmorna. Förvaltarna i sin tur fick enorma summor att ta hand om. Vad är arvodenas %%-storlek i sammanhanget? Särskilt när börserna stiger under lång tid.
De kraftiga ersättningshöjningarna vi sett från slutet av 80-talet och särskilt under 90-talet och framåt har sin bas i ovanstående. Pratet om lönekonkurrens om de kompetenta ledningarna är bara en funktion av att det saknas riktiga ägare som annars skulle satt ner foten för länge sedan.
Och politikerna då? De har bara härmat den privata sidan. Man kan inte ha för stort löneglapp ju 🙂 Då skulle vi bara få inkompetenta politiker säger man 🙂
Politiker ljuger sig både blå och gröna för att man behöver aldrig bevisa vad som är sant eller falskt. Det räcker med att kalla det kompensation. Och den bestämmes mer eller mindre av dem själva via intern opinion.
I senaste valet röstade jag defensivt på Miljöpartiet för att jag såg en potential i Fridolin. Aldrig har jag blivit så blåst! Han försvann från dag 1.
Det jag beskrivit ovan innehåller fascistiska inslag. I USA är detta en realitet via "Revolving Door-policy´s" m.m. Korporativism heter det och är typiskt i tider av krympande resurser(efter dyra krig t.ex) då alla giriga personligheter samlas så nära maktens grytor som möjligt. Och det skapas makt-symbioser för bevarande av deras ställning. I Sverige är PR-byråernas symbios med ex. politiker av samma art även om USA ligger långt före. Men vi jobbar på att inhämta detta försprång…är jag rädd! Klarar vi inte av att genomföra verkliga reformer så går det illa. Och en så länge finns ingen ljusning.
Makten för …….maktens skull är påtaglig idag men den kläs i Kejsarens nya kläder i retoriken.
Jo, bellii, klyschigheten består i att Somalia är det som kastas i ansiktet på väldigt många, särskilt i USA. Du kanske har sett: http://www.youtube.com/watch?v=7QDv4sYwjO0 ? Om inte så gör det, det är en minut och den är faktiskt rätt rolig.
Problemet med Somalia-referensen är att man misstolkar vad som utspelat sig där de senaste tjugonågot åren. Vad vi har sett är inte så mycket frånvaro av en stat som olika rövargäng som försöker bilda en stat, med sig själva i förarsätet så klart. Det är exakt vad som utspelade sig i Europa på medeltiden fast med automatvapen. Dom där rövargängen försöker skapa det du tycker är så himla bra.
Och vad det gäller alternativen så har jag många gånger sagt, utan att darra på manschetten, att jag inte är för frånvaro av stat eller ens nattväktarstaten. Vad jag efterlyser är en annan inställning så att denna kan verka dämpande och återhållande för de flesta excesser.
Hade alla sett dagens stat för vad den är, klanväldets och despoternas arv, och sett skatt för vad det är, beskyddarpengar till sagda despoter och legaliserat slaveri för staten, så kanske vi inte så villigt hade promenerat in dessa överdimensionerade byråkratimperier de europeiska staterna är idag.
Men eftersom staten är god (den är ju demokratisk, vettu!) och det är häftigt att betala skatt så har vi fått en helt enorm klass av besuttna politiker som som dagligen kränker oss öppet utan risk för några som helst konsekvenser. Men det är ju kört, folk är ju så hjärntvättade att de accepterar vad som helst med ett lager dåligt applicerad demokratifernissa. T o m i USA där folk annars brukar ha en stort mått av skepsis, åtminstone mot den federala regeringen. En hyfsad del tycker ju att det är Snowden som har gjort fel och att han i princip borde hängas. Det är ju makthavarna som borde straffas för det här gruvliga övertrampet!
Mission accomplished för dom som vill bestämma över andra och dessutom ta bra betalt av udnersåtarna för besväret.
Göran Persson tycker jag visar på hur hyckleriet inom makten fungerat sedan 80-talet. Jag missunnar inte GP några förtjänster mer än att de har grundats på totalt bristfälliga principer liksom uppåt väggarna felaktiga ersättningar. Folk som idag sitter i olika organisationsstyrelser gör det bl.a för att få "marknadsmässiga" ersättningar. Sedan 80-talet innehar folk alldeles för många uppdrag. Därför att de är rikligt belönade. Men dåligt motiverade och dåligt grundande. Ytterligare ett sätt att extrahera ut pengar ur "oägda" företag/org. Beviset är när organisationer som Rädda Barnen och Röda Korset använts för samma grannlåt. Då har sammhällsfenomenet närmat sig en botten av något slag.Det är inte ens pinsamt numera. Ingen bryr sig längre utan man gör likadant överallt det går. I USA kallas det för "Wealth-extraction". Det närmaste vanligt folk kunde komma detta var via sin bankomat av villa-övervärdet.
@Överlevare; Snowden-affären visar verkligen hur lågt politiker-skrået nått i USA. 2-partisystemet har blivit ett permanent sätt att tillgripa sig förmögenhet och skall försvaras. Därför står USA inför avgrunden. EU på annat sätt men av samma skäl. Betänk att kongressens ledamöter är befriade från insider-reglerna vid t.ex aktiehandel! Lagstiftarna handlar i aktierna lagom till att en ny lagstiftning beslutas. Rom föll till slut av samma orsaker. Kraftigt ökande korruption.
Va, rrtck, tycker inte du att Westerberg förtjänade 68 000 kronor i månaden? Han gick ju ut ur TV-studion när Ian och Bert kom in!
och lönen dubblades därefter! Den magiska exponentialfunktionen slår ju nämligen till fortare för rättvisans höginkomstagare 🙂 Eller varför inte bara "Law of the Compounding Interest". För EU-politrukerna räcker det sedan länge att leva på förmånliga kostandsersättningar + traktamenten. Lönen går till sparande efter 12% platt skatt 🙂
@Överlevare; Då är vi som sagt överens om systemfelet och hur det går till när delar av det konstrueras. Westerberg-effekten fungerar som en andra fysikaliska lagar. Det skapas redundans som senare ger motsatt effekt. Hur leva som man en gång lärde? Hur gör man för att behålla integritet och mod och gå motströms? Det är därför som samhällen till slut faller sönder. Nuvarande stadiet är ett förspel till en slutprocess om reformerna låter vänta på sig för länge.
Politikerna är demokratins tjänare. När de hittat vägar att livstidsförsörja sig så föreligger faktum. De speglar då samhällsmoralen i stort. Nota bene!
@Överlevare:
Så "etatist" var bara ett omständigt sätt för dig att säga att du håller med om statens nödvändighet?
OK, då vet vi det.
belii; Överlevare har i något inlägg ovan erkänt att han ändå inser att staten behövs men anser att precis som vi att våra företrädare missbrukar sin makt. Ändå ansåg han mig(och du) som "etatist" för att jag gjorde referenser till en ny generation människor som "hatar" staten.
Annars ligger det en hel del i Churchill´s kommentar i stil med:
"Demokrati må vara skit men det är det bästa vi har"
Ett sätt att luska i bakomliggande SMTP-servrar skulle kunna vara att testa att skicka mail till icke-existerande mottagare @företaget.se och kolla SMTP headers på ev bounce-mail.
Eller skicka en fejkad förfrågan om information och faktiskt få ett riktigt mail skickat i retur.
Gör man sina inköp på Ica eller Willys och använder självskanning så finns minsta lilla banan registrerad och all information kan de använda som de vill.
Kanske kan de sociala myndigheterna få tillgång till dina kontoutdrag och se hur ofta du går på bolaget. Oljebolaget kan se var du har tankat på ditt kort och tele2 kan se var du har varit med din telefon.
På vilket sätt skulle det vara annorlunda om använder expeditscanning?
Ja, så länge kortet står i ditt eget namn.
Skaffar du ett anonymt så är du anonym.
Anonyma betalkort? Finns det? Eller är det de där prassliga engångskorten från Riksbanken du menar?
Du har nog rätt där "Överlevare" det spelar ingen roll vem som skannar.
Finns ju kontanter också…
Det kan vara värt att betänka att lokal drift inte är säkrare än de entiteter som driftar dem, och de krav man har på dem. Jag känner flera Admins som har fri tillgång och läser ledningsgruppens (och övriga fritt valda) email regelbundet hos sin arbetsgivare. Risken för den anställde är vanligtvis enbart avsked. Sen finns förstås risken att lokal drift har lägre säkerhet som ger åtkomst utifrån.
Molntjänster och andra sidan är extremt standardiserade och har typiskt ett extremt begränsat och kontrollerat säkerhetssystem. Dessutom förmodat bättre möjligheter att begära ersättning/stämma, än när Sysop-steffe fulat/klantat sig.
Man skall nog passa sig för IP-telefoni också…
Med tanke på hur Prism infiltrerar allt så kan det inte handla om terrorism. Givetvis är terrorism hemskt men det har alltid funnits och framkallas normalt av personer som på ett eller annat sätt är pressade.
Jag tror Prism handlar om ekonomi, man vet att den som har mest information har klart störst möjlighet att klara sig bra.
Frågan är om inte kapningen av Nokia ingår i Prism. Nokia var den klart största aktören på mobilmarknaden med ett operativsystem som INTE kontrollerades av bolag i USA. Vad gjorde man? Pensionsfonder mm såg till att en trojan från Microsoft blev VD och han beslöt då att Nokia skulle satsa 100% på Windows.
Frågan är fortfarande hur/om PRISM snokar på servrar som står inom EU.
Som jag nämnt tidigare, all den data som hanteras av tex Office 365 ligger på Irland eller i Amsterdam. Vid ex support case så får inte tekniker från USA accessa datat om inte en kund godkänner och delar ex skrivbord.
EU skulle nog inte bli så glada om NSA är inne o snokar på data som ligger här…
Du menar att samma EU som införde datalagringsdirektivet skulle bli arga? Jo, lite skådespel i media blir det nog.
Skulle tippa på att NSA frikostigt har delat med sig av informationen så förvänta dig inget allvarligt.
Jag vet inte, det är nästan ingen som vet!
dock vet vi redan att FRA alltid kunnat läsa det och att FRA & NSA och andra redan byter grejjer med varandra….
Så visst kan dom få infon om dom vill. Men att säg Microsoft drar in en fiber mellan sitt DC på Irland och direkt till NSA vet jag inte om jag köper. Speciellt inte med de avtalen som Microsoft även signat med eu om just dataskydd. Tänk tex på hur hårda lagar det är i tyskland kring just detta, och hur dom skulle reagera om det nu vore så.
Det som desutom visats i de läckta documenten är att det bara är konsument tjänsterna tex, Outlook.com (gamla hotmail) och även fast MX recordet för ovan nämnda företag pekar på Outlook.com så är det via geodns styrt till Irland/amsterdam för deras spamtvätt. och inte ens samma tjänst som gamla Hotmail.
Sen säger jag inte att det är på det ena eller andra sättet, jag för bara fram fakta till denna blogserie som jag tycker är lite vinklad åt att kasta smuts.