Till skillnad mot Schibsted/SvD så tar nu Schibsted/Aftonbladet och gör det rätta och creddar bloggosfären (och Twitterrymden) för att ha hittat den ryska kartan över ryska påskens anfallsövning mot bland annat svenska mål.
“Men allra först med att uppmärksamma reportaget var twittraren Reservofficer1 som la upp en stillbild ur programmet, som ska ha sänts en dryg vecka efter beredskapsövningen.”
Snyggt av Aftonbladet, mindre snyggt av SvD.
Kanske börjar gammelmedia att svänga och allt oftare refererar korrekt till källorna. Annars gör man det bara när man skriver en artikel i stil med “[konkurrenttidningen] har i en artikel …”. Jag har en vag känsla av att det allt oftare faktiskt hänvisas till Internet-källor idag, även om det förstås sker allt för sällan.
Saken är den att bloggen eller Twitterflödet förstås behöver gjort något unikt och inte bara i sin tur uppmärksammat en utrikesnyhet. I det här fallet får man nog säga att Reservofficer1:s uppsnappning av några sekunder i ryskspråkig statstelevision är tämligen unikt och det går inte att likt Schibsted/SvD få det till en egen unik nyhet utan att det blir pinsamt.
9 kommentarer
Säpo har hela filmen!
Men vill inte ha cred i AB.
Sen kan man ju fråga sig varför Ryssarna visar en film i TV?
Nyttiga i..oter kanske kunde sprida den i Svensk media så vi får upp försvarsanslagen.
Frågan är om det är effektivare än de vanliga vägarna när försvaret pekar och äskar!
Svengelska Dagbladet håller låg kvalitet. Idag tar de t.ex. fel på en statsvetares namn i deras huvudnyhet om SCB:s opinionsundersökning. De hoppas väl bara på fortsatt presstöd och skär ned kostnaderna för att anställa icke-kompisar. Aftonbladet tjänar väl egna pengar däremot(?) och har därför press på sig att leverera *nånting* som läsare vill ha. (Jag har f.ö. inte läst kvällspress på över 20 år).
Givetvis är specialiserade bloggare mycket skickligare än en allmänjournalist som ska skriva eller editera inköpta nyhetstelegram än om opinioner, än om kollektivtrafiken, än om bostadsmarkanden samma dag. Framstår för mig som ett stressigt skitjobb som de som har kompetens söker sig bort från. Aftonbladet kan nog däremot bestå som Aftonbloggen.
Internet är verkligen fantastiskt (minus spam och rena idiotier förstås). Nu har journalisterna fått knivskarp och ofta överlägsen konkurrens av många amatörer och andra duktiga intresserade inom många olika områden. De gamla proffsen hamnar mer och mer på mellanhand.
Motsvarande gäller faktiskt inom många andra områden också. Myndighetspersoner som förväntas veta bäst blir ofta slagna på fingrarna av "allmänheten" som läst på via internet. För att inte tala om politiker. Informationssamhället förändrar verkligen spelreglerna och därmed ställs ofta frågan hur vi borde förhålla oss till och hantera det.
Drabbade "proffs" försöker naturligtvis försvara sina taburetter och positioner av rent egenintresse, men bortsett från det borde vi ställa frågan hur vi ska hantera sådan här massiv kompetens som bara flödar. Hur gör vi den nyttig för oss som samhälle?
Om jag vore departementschef skulle jag definitivt dra ihop en "thinktank" eller ett "sounding board" av de bästa skribenterna, debattörerna och bloggarna inom min intressesfär för att åtminstone ha en "second opinion" till vad mina anställda departementsexperter tycker och framför.
bra formulerat gronvita! "gilla" på den kommentaren.
Det behövs mer grävande "journalistik" av bloggarna. Att skapa ny original "content". Idag litar är det allt för lätt att bara kommentera massmedia, slava för den agenda som gammelmedian sätter upp. Smartphones underlättar medborgarreportage från fältet.
Försvarsbloggarna nyligen har flera exempel på ny information som upptäcks eller "läcker ut".
Jag tycker att det finns ganska mycket grävande på bloggar, men det är främst inom områden där samhället har totalhavererat men journalisterna låtsas som det regnar. Tex klimatalarmismen och genus-flumskolan. Samt givetvis förvaret.
Även i Husby-upploppen så framkom informationen via nätet om att kravallerna i huvudsak var organiserade av vänsterextremister och inte alls var de boendes "rop på hjälp" som tidningarna påstod .
Tidningarna har fortfarande en viss funktion inom ämnen som inte har någon betydelse, tex sport, väder och filmrecensioner, men i viktiga ämnen så är oftast självständiga källor på nätet överlägsna, och grävande.
#Gronvita
Menar du på allvar att de är så slöa att de inte börjar med att googla på frågan INNAN de lyssnar på rådgivarna?
En seriös departementschef måste väl åtminstone söka på Politometern och på Flashback som jag ser det. Annars är ju vederbörande helt lost. Oseriös.
Det sista var nog en träffande beskrivning av många politiker. Även ledande såna.