I denna härliga vårdag är jag fullt upptagen med sådd och odlingsbäddar mm. Men det är dags för Positiva Söndag igen. Det var ett tag sedan sist.
Som alltid bör förstås sittande regim kritiseras och skuldbeläggas för diverse problem i Sverige, endast en underbegåvning1. kritiserar oppositionen. Om inte annat så är det regimens fel att man inte gör något åt ärvda problem. Fast egentligen är ju allt Göran Perssons fel, men han är inte politiker längre, utan betald lobbyist och storpatron och kobonde, så att kritisera honom är tämligen meningslöst och nuvarande härskande politruker i oppositionen är mestadels utbytta från Persson-regimernas tid och kan knappast kritiseras för att ha stött GP.
Men nu är det alltså Positiva Söndag. Så nu ska vi skriva vad för bra saker som alliansregimen har gjort.
Ordet är fritt i det ämnet. Bra saker. Positiva saker. Inte jobbskatteavdrag, som gjort att svensken gått med mössan i hand till banken och lånat ännu mer pengar för att använda hela jobbskatteavdraget till räntor och att blåsa upp bostadsbubblan ännu mer, utan bra saker som är positiva.
1. Eller en politruk, som tror att svenska folket är dumma i huvudet.
67 kommentarer
Menar du att det är fel av politiker att sänka skatter för då lånar folket mer?
Seriöst?
Varför inte då låta staten ta hand om hela din inkomst?
Du lånar ju bara upp allt ändå.
Nu ska vi ha positiva söndag. Annars hade det varit lämpligt att sänkt ränteavdraget lika mycket som man höjde jobbskatteavdraget, så hade folk inte lånat mer, utan använt pengarna till något bättre än att bjuda över varandra om vem som kan betala mest för en befintlig bostad.
Att man nu inte gjorde det, beror på att planen hela tiden var att svensken skulle ta sitt jobbskatteavdrag och shoppa loss på kredit med.
Håller med Cornu här. Ränteavdraget, tillsammans med den låga räntan, kommer leda oss in på samma väg som Danmark och Nederländerna.
Såklart skattesänkningarna varit bra!
Bara en dagisindoktrinerad kan bekymra sig över vad människor gör med sin ökade frihet.
Kanske köper dom sprit? Kanske spelar dom fotboll? Hemska tanke.
Samma argument gäller också för medborgarlön:
Bara en dagisindoktrinerad kan bekymra sig över vad människor gör med sin ökade frihet.
Kanske köper dom sprit? Kanske spelar dom fotboll? Hemska tanke.
Svårt att komma på något som varit bra. Det positiva är väl att det kunde ha gjorts ätgärder, som varit ännu sämre.
Sänkt det totala skattetrycket!
Numera är vi inte värst av alla.
Men vi ligger i topp!
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/mapToolClosed.do?tab=map&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00021&toolbox=types
Detta samtidigt som ekonomin är i balans.
Sen har de lyckats med att få arbete att löna sig mer än att inte arbeta.
Håller med.
Arbetslinjen, i meningen att jobb ska löna sig mer ekonomiskt, har varit Alliansen viktigaste politik.
Hade aldrig skett med en rödgrön regering där det ingår en utjämningskommunist.
Arbetslinjen, i meningen att jobb ska löna sig mer ekonomiskt, låter betydligt vettigare än arbetslinjen i meningen att alla måste arbeta även om det inte går att skapa meningsfulla jobb åt alla ens med svältlöner. Vilket det inte gör. Åtminstone inte globalt. Men varför skall man tänka globalt och inte nationalistiskt? Alla befintliga och välbetalda jobb skall samlas till Sverige verkar våra politiker anse, samtidigt som man spottar på dem som kallar sig nationalister. Motsägelsefullt? Alldeles extremt motsägelsefullt!
…skapa meningsfulla jobb åt alla…
Skapa jobb, vilka fina människor landet har som när dessa drömmar.
Sänkt aktiekapitalkravet till 50' för privata aktiebolag!
Tagit bort revisorkravet för mindre aktiebolag. Det betyder 1 mindre parasit på ens företag!
Medhåll, avskaffandet av revisorkravet är av större betydelse än kravet på aktiekapital. Jag tror många missförstår kravet på aktiekapital och därför ser det som ett stort hinder – pengarna kan ju behövas för att köpa inventarier, lägga upp varulager eller till och med för att finansiera leveranserna/verksamheten till dess att kunderna betalar sina fakturor. 50tkr eller 100tkr för den delen är inte någon stor summa att investera i ett bolag.
Sänkt fastighetsavgiften på flerfamiljshus. Så att det blev lite, lite mer lönsamt att bygga hyresrätter. Kanske hjälper den lite mot den påstådda bostadsbristen.
Spontant är det svårt att komma på något bra av större omfattning bortsett från neddragningarna inom försvaret. Men detta har pågått i mer 30 år och hade naturligtvis skett även med en regim med Göran Persson.
När kollapsen kommer är risken för inbördeskrig mycket större än att någon främmande makt inklusive den korrupta byråkratin i Bryssel ställer till med problem. För det går inte att lugga en flintskallig.
Förhoppningsvis kan kärlek till Gud, familj och arbete göra så att vi slipper extremsituationer. Men risken är att folk blir rädda och därmed arga.
För att återgå till bra saker. Jag har för mig att regiminen har sagt till SKV att arbeta lite mer med sunt förnuft. Har själv haft ett möte med SKV där kompetenta människor kom med raka och klara konstruktiva åsikter. Bra! Tycker faktiskt(ensam om den tanken i Sverige?) att Skatteverket numera är en av de bättre skötta myndigheterna.
Håller med, vanligtvis får man snabba och klara besked av Skattemyndigheten.
Jobbskatteavdragen är en bra och positiv sak, det är positivt att vi fått mer pengar i plånboken att själva bestämma över.
Men, det hade varit bättre om det hade gjort mindre komplicerat och med en skatt i alla områden. Och inga avdrag utan skattebefrielser av hela branscher.
Ersatt den djupt orättvisa villaskatten med en avgift.
Ja för nu betalar vi lika mycket som innan bara det att de som bor i superdyra hus på djursholm också betalar i princip exakt samma summa som du och jag.
För det var ju så djuuuupt orättvist förut…..
Djupt orättvist för t.ex. pensionärer som måste flytta för att de inte har råd att betala när deras område har blivit populärt och priserna och taxeringsvärdet stigit.
Och du behöver inte gå till Djursholm för att skatten skall bli bisarr. En normalvilla centralt eller i de större tätorterna kostade 30kkr i skatt per år innan. Men du kanske tycker att det är rimligt att beskatta innehav av i saker som inte genererar vinst i största allmänhet. En typisk kommunistisk ståndpunkt, eller ska vi säga ett argument baserat på ren avundsjuka och frosseri i sitt eget elände!
Buhu stackars pensionär som blivit miljonär på sin troligen obelånade bostad. Går ju säkert inte att gå till banken och ta ut ett lån. Man skall ju inte glömma att just dessa pensionärer som "tvingas" sälja blir miljonärer efteråt. Jag vet inte vart dom flyttar men pengar har dom så dom klarar sig.
Fast när de säljer så blir de ju beskattade på vinsten. Det orimliga är att beskatta dem för en hypotetisk vinst som de ev. skulle kunna göra om de sålde sitt hus innan någon försäljning skett.
Obligatoriska avgifter till offentliga organisationer tycker jag är skatt även om de döpts om.
Positivt att den går till kommunen dock. Negativt för mig att jag betalar mer nu än innan.
Pensionärerna behövde aldrig flytta därför att skatten hade ett tag i förhållande till inkomsten. Detta kände dock aldrig djursholmarna av då dom tjänade för mycket och därför klagade. Men fattiga pensionärer behövde aldrig betala mer än 4% av sin pension i skatt.
Man sa öppet och tydligt att finanskrisen var mycket allvarlig och ännu bättre var att allmänheten reagerade positivt på ett korrekt men negativt budskap, det ger hopp inför framtida krishantering.
Statens övertagande av Carnegie som räddade bankens funktion och inte ägarna ledde till att andra banker hittade andra kapitalkällor än staten. Om man gör på samma sätt under nästa kris förblir marknaden sund.
Man stoppade försvarets flyttkaruseller, ett bra beslut men det finns möjlighet till fler bra beslut.
Hopp? Ja, vi ska minsann fatta att vi måste ha krismedvetande. Nästan jämt.
De sista 20 åren är det kanske…5 år om vi är snälla som det INTE varit kris, så vad gott gör då evigt krismedvetenade? Får idioter att ta i för att komma ur krisen, vilket inte verkar gå? Gynnar psykvården? Folk tar jobb som sliter sönder dem
Sparpolitiken har misslyckats, ekonomierna måste stimuleras.
QE räddade många banker.
Nu får vi rädda befolkningen med en variant av QE.
Riksbanken köper upp guld av privatpersoner och betalar med nytillverkade sedlar, mer pengar i omlopp efterfrågar fler varor.
Riksbanken betalar marknadspris eller något under.
Riksbanken kan även köpa upp guld av svenska bolag.
Det är en krislösning som fungerar.
ingen behöver skuldsätta sig, varken staten eller privatpersoner.
Så har man gjort förut Rooservelt gjorde det men han betalade ett underpris på guldet.
"Executive Order 6102" år1933
http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102
Kostnaden för riksbanken är bara trycksvärtan, när krisen är över så kan riksbanken köpa upp papperspengarna med guldet som dom la in i valvet.
Om guldet stiger i pris så gör riksbanken en reavinst.
Japan ökade sin monetära bas för att stimulera ekonomin vi kan göra samma sak.
Jag tycker att det är positivt att du skriver exakt samma kommentar på flera olika bloggar, så att man inte missar att ta del av din outgrundliga visdom.
Varför skall staten samla på sig något oproduktivt som guld?
Det vore bättre att trycka nya pengar som investeras i infrastruktur som avkastar en bättre fungerande ekonomi och därmed finns det ett verkligt värde som motsvarar symbolerna på pappersbitarna.
Min visdom löser krisen, inga skulder skapas inga nya pengar går direkt till bolån, riksbanken ökar guldreserven, 100%av dom nya sedlarna backas upp av guld.
När krisen går över med min lösning så kan riksbanken senare köpa upp alla nya papperspengar med guldet, någon inflationsrisk finns inte.
Den monetära basen ökar och det stimulerar ekonomin.
Vi behöver inte låna pengar till stimulansen.
Riksbanken ökar bara sin balansräkning.
Det svåra är inte att lösa krisen det svåra är att hitta en kompromiss som alla kan gå med på.
Magnus
Det svåra är inte att lösa krisen det svåra är att hitta en kompromiss som alla kan gå med på.
Att bara trycka pengar det går inte alla med på, särintressen blockerar sedelpressen, mer än så säger jag inte.
Min lösning är riskfri inflationsrisken elimineras.
Magnus Redin:
Det är helt meningslöst att satsa på infrastrukturutbyggnad så länge inte förutsättningar för företagande inte finns (nyttjande av infrastrukturen). Följden blir istället tomma vägar och flyttlass bort (först pendling till arbetsmarknad).
Istället förordar jag först företagsamhetsvänlig miljö så att behov av infrastruktur finns. Sedan kan man satsa på infrastruktur. (Ingen vettig företagsam person startar upp något i Sverige då det inte är företagsamhetsvänligt. tydligt exempel på detta är frånvaron av nya stora bolag i Sverige de senaste femtio+ åren.)
Alliansregimen har exponerat att båda vänstern och högern i det här landet är inkompetent…..
LOV, ökat antal poliser, brutit med tänkt att s ALLTID skall styra Sverige och något annat är ett tillfälligt undantag.
SÄNKT skatten, avsätt sätt är det av godo, folk inser att staten på värkar mera än facket(s).
……
Regimskiftet isig vilket talade om för S att inget är för evigt , försöken att tuffa till bidrags regler fast det har de ju fått
återta när journalisterna har ägnat sig åt att hitta ensamstående enbenta 7 barns mammor med nattarbete som
förlorat några procent i bidrag.
Själv anser jag att jobbskatte avdraget är bra för att det är en sänkning av skatt då vi redan skickar över 70%
av det vi tjänar tillbaka till det offentliga , sen är det ju tyvärr så att genom allt för långt S styre har folk slutat att tänka själva och därför inte kan hantera den ökade tillgängliga inkomsten.
Till sist som hantverkare tycker jag Rot-avdraget är bra för nu slipper jag de ständiga förfrågningarna om jobb utan kvitto nu vill alla ha faktura.
Det är bra att man trots Fukushima vågar vara lite mer positiva till kärnkraft. Det kan vi behöva när oljan sinar. Man skall inte glömma klimatet förstås. Miljöpartiet vill att vi skall klara oss med vindkraft och inte så mycket mer och låtsas som om det inte skulle få några negativa effekter på vår välfärd.
Precis som invXXXXing aldrig får några negativa effekter på vår välfärd. Reinfeldt lät Billström skicka upp en liten, liten, liten försöksballong med tal om volymer. Ja, mod och dådkraft är sannerligen regeringen Reinfeldts signum.
Jag har endast hört Löfven och SD dyfta något positivt om kärnkraft (där den förste snabbt blev tystad). Det gör mig glad att alltså även andra har någon slags verklighetsförankring.
Senast ikväll var Björklund samt Åkesson väldigt positiva till kärnkraft. Fridolin såg ut att längta efter holken.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det här var bland det läskigaste jag har läst på länge:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svd-avslojar-systematisk-forsaljning-av-svartkontrakt_8146104.svd
Och varför blev jag så skrämd av just denna artikel? Jo, för att den påminner exakt om slutet av 1980-talet. Och krisen som följde den tiden var inte rolig. Historien upprepar sig visserligen inte, men ibland får den hicka.
Jobbskatteavdraget är det jag tycker de har gjort bäst. Det ger var och en som arbetar större möjlighet att bestämma över sin ekonomi. En del har valt att låna mer för att köpa bostad. Det är deras val. Själv har jag ökat amortering och aktieinvesteringar.
Samma här. Blir inte riktigt lika deprimerad när jag ser skattemängden längre. Har själv inte använt pengarna till ökade lån. Jag ser det som var och ens eget ansvar att ta hand om sina pengar så gott det går.
Om de bara nu kunde lagstifta om att lönen skulle skrivas ut som den är, istället för att dölja en jätteskatt bakom termen arbetsgivaravgift.
(Det är belysande att de flesta normalbegåvade blir lurade av en så enkel sak som att döpa om en skatt till arbetsgivaravgift.)
RUT avdraget har gjort tiotusentals svartjobb vita och det lönar sig numera inte att anlita svartjobbare.
Att ta bort revisorskravet för aktiebolag var bra.
Att minska kravet på AB till 50k är jag lite tveksam till. Klarar man inte få ihop 100k är man nog inte helt lämpad som egenföretagare. Var liksom en bra ribba att behöva komma över. Men visst om det hjälper någon så…
Japp, nu är det bara att fortsätta att göra allt som behövs, för att livet skall fungera, avdragsgillt. (inte endast vissa branscher under vissa villkor)
Det bästa Alliansregeringen gjort är att sänka skatten med 25 % för de med låga och normala inkomster, dvs 20-25 tkr/mån.
Det är en skattemässig revolution och något som de förändringströga sossarna borde gjort för länge sedan.
Den som tvivlar på skattesänkningens storlek kan lätt kontrollräkna på http://www.jobbskatteavdrag.se
Synd att de inte lyckas kommunicera ut det till målgruppen.
Det blir mest några detaljer som jag faktiskt inte minns.
För det sker en och annan bra sak. Men det folk talat om här är kontroversiellt, som jobbskatteavdraget, nu saknas snart jobbskatteavdragen i budgeten. Man sänker sen fastighetskatten när det är låga priser men folk ändå har svårt att betala, inte som en boost till en enorm post-IT-bubbelbubba.
Jag spår också att fordonsklustret i väst får problem allteftersom, SAAB betydde faktiskt en hel del, nu minskar antalet köpare i närområdet, som enkelt kan välja en för att avståndet är rimligt, det är vissa problem med att utveckla och producera 200 mil bort.
Samtidigt har det ju skett små förbättringar, visst har det det men det är mycket papperstigrar.
Infört officiella identitetskort för utlänningar.
Det är bra att regeringen äntligen skapat en försvarsmakt som är ett användbart spelkort inom utrikespolitiken. Med ökad luftstridsförmåga – stående och NU gripbara arméförband över ytan så känner jag trygghet. Det är bra att det nationella och omedelbara gripbara förbandet Hemvärnet står för det nationella försvarets bottenplatta. Det är bra att våra 5 ubåtar kan bemannas med 1 ubåtsbesättning så att vi inte verkar provocerande mot Stormakten. På samma sätt förnöjs jag över att våra JAS-39 flyger i princip obeväpnade. Dessutom är det ett lysande drag att Sverige inte kan luftvärnsförsvara Gotland – detta sker genom Rysslands försorg idag. Bra ekonomisk politik. Eftersom dåvarande regering för ca 20 år sedan konstaterade att inget sjöinvasionshot föreligger lades kustartilleriet ned. Då är det helt rätt att robot 17 med den specialkonstruerade verksandelen mot fartyg kommer att försvinna.
Delar av min positivism kommer ju FM tillgodo -dock är regeringen kravställare och ska ha del av positiv feedback.
Positivt är att de började rensa upp i bidragsträsket. Ett omfattande fusk med sjukskrivningar, förtidspensioner och svartarbeten förekom och socialdemokratin uppvisade en förutsägbar handfallenhet kring detta. Sen sköt man över myggmålet med luftvärnskanon, men det hör inte hit nu när vi skall vara positiva. Om socialdemokratin återkommer till makten kan de rätta till de nya skavankerna utan att återinföra de gamla dumheterna
Det förekom inte mycket mer fusk då än nu. Absolut inte med sjukskrivningar. Förtidspensionerna var tidsbegränsade, de går inte att jämföra rakt av, en vårdgaranti som funkar 100% ställer saker i annan dager, som sjuk kan jag säga dig att det funker ikke idag. Personligen lurades jag på allt genom dessa tillfälliga sjukpensioner. Meningen var att sänka bidragskostnaden till att individen åter kunde jobba.
Svartjobb, sure, utan ROT, men å andra sidan kan man ju, då det enbart är ekonomisk vinning av ofta etablerade individer i samhället, bara påföra ett drakoniskt straff för de som inte vill betala vitt.
Men idag kör du ju rullande importarbetare. De betalar visst 7% skatt och konsumerar minimalt i riket.
Sossarna kan inte göra så mkt åt saken heller.
En dumhet var att inte behovspröva sjukpensioner, särskilt på det psykiatriska området. Det var lättare att glida ut som halvidiot eller låtsasidiot då än nu. Om vi nu skall vara positiva.
Sen har Borg rutit till mot bankerna några gånger. Det var bra gjort, även om det är osäkert vad det ledde till.
Bra med skattesänkningar MEN vitsen med dem var att de skulle ge fler jobb för att försörja välfärden(inte bara höja konsumtion) och då tänker jag mest på VSO och A-kassa. Att sänka räntan är ingen generell inkomsthöjare om man börjar felallokera resurserna vilket jag anser är uppenbart sedan länge. Tyvärr har arbetsmarknadspolitiken kantrat från en extrem vänster/facklig-sida till en politik där facket i princip är nedlagt och företagen kan bestämma allt själva. Ungdomsarbetslösheten är delvis ett uttryck för att företagen inte tar sitt sociala samhällsansvar längre utan ser sitt jobb enkom som att maximera aktieägarnas värden/vinster. I takt med att företagen alltmer av-nationaliseras(inkl säljs ut sedan 90-talets finans-boom) kommer nya investeringar i landet alltmindre komma från redan etablerade företag. Detta kommer att öka arbetslösheten pga svårigheterna att matcha arbetskrafts-utbudet med efterfrågan.
Det är bra att regeringen behållit budgetbalansen men det vore önskvärt om de ändå hade haft tydligare mål än att hålla ordning……
Arbetskraftsinvandringen är även den bra om vi bara hade lite bättre insikt i K/I-resultaten samt en klar konsekvensanalys för mer långsiktiga ekonomiska effekter. Avsikten med invandringen är förstås även att sänka lönerna(dvs kostnadsläget) i olika samhälls-sektorer. Synd att man låtit lönerna skena för de 5 procenten inkl de själva. Men det är förstås ett internationellt fenomen det där med löneglidning för cheferna och alla partier är syndare här.
Företagsägare har som enda plikt att maximera sin vinst och följa lagen. Sedan kan denne definiera "sin vinst" som den vill.
Det är inte upp till samhället att definiera vad företagsägaren skall göra ity följden blir att det finns ingen företagare kvar att bestämma över (Sverige idag).
@kgb35; Jag tycker du här är aningslös och cynisk. Du blandar ihop ekonomisk mikroteori med samhällsansvar. Företaget som jag tänker på vill behålla sin nationella identitet. Men företagsledningar som kapar företagen(de saknar idag till stor del privat ägarkapital/ansvar) struntar alltmer i dessa värden för att berika sig och företagen på mycket kort sikt.
Vinstmaximering är en teoretisk idé över företagens inneboende drivkrafter. Finns inget som säger att de skall agera vinstmaximerade på kort sikt under alla förutsättningar. Förstår du skillnaden?
Företagen är som alla andra aktörer delar av samhällskroppen. Utan samhälle och krafter som verkar för att det hålls ihop kan vi lika bra lägga ner och återgå till nomadlivet från tiden före Mesopotamien. En globalisering mot en världsregering etc kommer inte folk att tillåta eftersom det skulle bli mycket destruktivt för utvecklingen. Konkurrens på nationell nivå är bättre än att globala företag successivt ökar sin makt. Hellre decentralisering. Och du…blanda inte ihop socialism med detta!
Sammanfattningsvis så kan man säga att det enda Reinfeldt har lyckats göra på 7 år är att sänka skatten, och revisionsplikten.
Personligen tycker jag att det bästa alliansen har gjort är att dom har blivit reservfabriksägare i form av bolaget Saab Automobile Parts AB, ett helstatligt bolag numera. Inga skattepengar har riskerats alltså.
och de har ställt ut garantier på 100 Mdr till EU/EMU oxå. Vem vet vad dessa garantier slutar som? Ägare av utländska banker t.ex?
Japp. Det finns mycket positivt att hitta bara man tänker på rätt sätt.
Så om en vandal skär sönder alla mina däck så…ja är det positivt för den dagen får jag åka buss och inte släppa ut skit genom bilens avgasrör?
Den välbehövliga stora satsningen på våra undermåliga järnvägar måste väl ändå ses som positivt av en trädkramande peakoil-romantiker som Cornucopia?
Att vi numera har samma moms för livsmedel oavsett hur den säljs tycker jag är positivt. Tidigare hade en färdig sallad hos butiken 12% och på caféet 25%. Nu är det mer rättvist
Dessutom gillar jag inte riktigt din negativa attityd när det gäller jobbskatteavdraget. Ju mindre skatt vi betalar desto mer makt får vi medan politiker får mindre. Vad varje person sedan gör med sina pengar är upp till var och en. Vill en person investera sina pengar i något som är fullt lagligt så är det rätt oavsett vad dina pekpinnar och översittarattityd hävdar.
Nej, salladen kostade också 12% om du tog med den.
Problemet var väl att alla tog med mat, tex mcdonalds hade ETT pris oavsett om man åt i påse eller där.
Men jag delar din uppfattning om att reformen "Krog", var positiv. Minskat fusk och mer jämlikt. Skapade säkert några jobb iaf.
Jag har försökt att leta sådant som är positivt med Alliansregimen, bl.a. genom att läsa kommentarerna i detta fält för inspiration, men med påvert resultat. Det enda positiva jag kan komma på, utan att jag för den skull kan bekräfta det, är att det möjligen ställs högre kvalitetskrav på vårt u-landsbistånd.
Däremot tycker jag det är festligt att någon – förmodligen en gatusmart mediastrateg, på fyllan och villan (=brainstormmöte), har lanserat Fredrik Reinfeldt med titeln Landsfader. Vilket land som åsyftas i "landsfader" är ju förvisso inte explicit definierat, men man får väl anta att det inte är trädgårdslandet i Täbyfastigheten, utan det ärevördiga konungariket Sverige.
Titeln måste vinnas av folket och är av hävd behäftad med enande och nationell samling, och inte med mediaträning, multikulti eller med ett disharmoniskt och polariserat samhälle. Således har man gjort ett komiskt offer på titelbögeriets altare och ställt komikens slussportar på vid gavel, som bl.a. manifesteras som ett stående inslag i teveprogrammet "Partaj” i Kanal 5.
————–
Huruvida KROG (restaurangmomssänkningen) har positiva sysselsättningseffekter eller är kostnadseffektivt anser jag vara ytterst tveksamt. Visserligen har antalet restauranganställda ökat på ett år om man utgår ifrån Skatteverkets uppgifter över de restauranger som redovisar moms och då även antalet anställda. Kvartal 3, 2011 var antalet anställda personer 90030. Kvartal 3, 2012 var motsvarande siffra 94722 (SCB, TT).
Men om man samtidigt är medveten om att restaurangbranschen är en fiffel- och bågbransch, så får man en helt annan bild. Det finns säkerligen också hederliga restaurangägare.
Under samma period har också antalet registrerade arbetslösa inom restaurangbranschen ökat. Genom arbetskraftsinvandringen har många skenkontrakt upprättats inom restaurangbranschen. 2/3 av alla arbetskraftstillstånd går till okvalificerade jobb, t.ex. inom restaurangbranschen. Skenkontrakten syftar till att ge uppehållstillstånd till invandrare samt ge arbetsgivaren billig arbetskraft.
Detta sammantaget gör att man måste ta kvartalssiffrorna med en nypa salt.
Man strukturerade om och renodlade ett gäng myndigheter och knoppade av en del verksamheter. Att vägverket delades upp i Transportstyrelsen och Trafikverket tror jag var bra, samtidigt som Swedavia och Havs- och vattenmyndigheten kom till. Därtill privatiserades Vägverket produktion och blev Svevia. Förhoppningsvis kan staten sälja Svevia såsmåningom och på så vis bli mindre.
Det tycker jag är bra!