Bonnier/Sydsvenskan uppmärksammar att Lunds kommun är på väg rakt ner i skuldträsket och kommunens skulder ökar med en halv miljard om året under överskådlig framtid. Något slut på det hela finns inte i sikte, även om man drömmer om att en högkonjunktur ska rädda kommunens ekonomi.
Till år 2016 kommer skulden ligga på 3 miljarder och fortsätter sedan att växa i oförminskad takt.
Men samtidigt är alltså räntorna nu på rekordlåga nivåer. Vi vet att de inte kommer förbli så låga, utan smällen kommer när räntekostnaderna skenar framöver. Dessutom kan vi vänta oss fortsatt fallande bostadspriser i Lund, vilket kommer ge kommunen allt mindre intäkter från stämpelavgifter vid fastighetsförsäljningar och allt lägre betalt för nya bostadsexploateringsprojekt.
Ovanpå detta är man en universitetsort med gott om kommuninvånare utan vare sig jobb eller kommunalskattegrundande inkomster, sk studenter. Och mängden barn ökar snabbt i kommunen.
Samtidigt når vi nu just nu peak högskola och det kommer behövas allt färre lärare på Sveriges universitet och högskolor. Som riktigt och anrikt universitet bör Lund ha en konkurrensfördel mot provinsial-“universiteten”, men man kommer knappast komma undan utan neddragningar, vilket alltså ger fler arbetslösa och mindre intäkter för kommunen. Till 2020 kommer rekryteringsbasen för högskolorna ha minskat med 174 000 unga vuxna i åldern 19 – 25 år.
Dessutom kommer kommande högkonjunktur vara mycket blodfattig och svag, då vi i västvärlden lider av allt lägre och lägre tillväxt. Fornstora dagar, som ska återupprätta kommunens ekonomi, kommer inte igen.
Situationen är knappast unik, men Lund är landets 12:e folkrikaste kommun och därmed lite mer uppseendeväckande. Vad vi kan se här är ett varnande exempel på att när det väl smäller för Sveriges del de kommande åren så kommer många kommuners ekonomi hänga på fallrepet, något vi också såg under 90-talskrisen. Och det är kommunerna som sörjer för skola och omsorg, så det är där pengarna kommer tas.
Tillägg: Också att dra sig till minnes är Astra Zenecas nedläggning i Lund och ST-Ericsson och Sony Ericsson etc. Nya kommunhuset går på 348 MSEK, och kommunen bränner 800 000:- SEK på valborgsfirande. Lyxfällan, anyone?
32 kommentarer
Det nyaste i Lund är att bygga spårväg. Med en medeltida stadskärna.
Spåren skall kosta 700 mkr, spårvagnar ej inräknade.
Tur att jag bor i en mindre skånsk stad. Men fd göteborgare.
Och detta för att folk som arbetar i Lund lättare skall kunna bosätta sig i andra kommuner och betala skatt någon annanstans – det lär ju göra det lättare för Lunds kommun att klara budgetbalansen?!
Nej, spårvagnen går nog bara lokalt i Lund. Det finns redan mycket goda pendelmöjligheter till/från Lund.
Miljöpartiet är starka i Lund.
@belii
Saken är att många pendlingsmöjligheter avser till centrala lund, de flesta som pendlar till lund skall ut i ytterkanterna av lund – det är där lunds lokaltrafik kommer in.
Inget ont om spårvagnar, har studsat runt på 7:an i många år. Gnisslet från vändzonen hörs flera km en lugn sommarnatt och påminner om mången härliga minnen. Finns något oförklarligt vackert hos spårvagnar som buss saknar.
Men om det är ekonomiskt är en annan fråga. Dessutom är ju MP en ekonomisk katastrof för varje kommun de förgyller med sin byråkrati och sin totala oförståelse för att hushålla med andras pengar.
Grundproblemet (som spårvagnarna ska vara lösningen på) är att den antika stadskärnan är alldeles för trång för den trafik som går där idag. Fast såvitt jag vet är en spårvagn typ lika stor som en buss.
Sen har ju idioterna lagt gatsten i hela jävla stan, och sen klagar dom på att det bullrar när bilarna kör på dom. Det kunde dom väl tänkt på när dom la dom?
Stämpelavgiften är en statlig skatt.
Det är väl dags för Lunds Kommun att höja skatten. Att bara sälja av tillgångarna för att täcka skuldökningarna är ju som att sälja kossorna för kunna finansiera en ny ladugård.
Jag vill komplettera med att säga att Lund sänkte skatten 2008 till 31,23.
Vill minnas all just Lund hamnade väldigt högt i Fokus undersökningar om bästa kommuner att bo i, som repeterats i alla dagstidningar senaste veckan.
Men låneekonomin var ju förstås förklaringen då.
4:e plats av alla kommuner. Första icke stockholmskommun.
http://www.fokus.se/2013/05/har-ar-det-bast-att-bo-2013/
Som sagt när man lever i en bubbla så kan det vara svårt att se att den verkligen finns…
Precis som någon sa ovan tillfaller stämpelskatten staten. Det som berör kommunen är ju att man blir tvungen att skriva ner värdet på fastigheterna i det kommunala bostadsbolaget. Att döma av de senaste årens nyheter om den stora vinst och marginal som LKF verkar ha så har de troligen tagit höjd för detta.
Förtydligande: kommunala bostadsbolag är fristående bolag vars vinst inte direkt ingår i kommunens ekonomi, det kommer indirekt i genom att man antingen får utdelning från bostadsbolaget eller att man möjligen skriver upp värdet på bostadsbolaget. Bostadsbolaget i sin tur är tvugna att göra avskrivningar på byggnader, dessutom är de tvugna att bedriva verksamheten affärsmässigt (de skall alltså generera vinst). Avskrivningar på byggnader resulterar i att bolaget minskar sin vinst – stor vinst är alltså inget som visar på att man har gjort de avskrivningar som man borde (utan snarare tvärtom).
Men kommer inte Europeiska Spallationskällan (ESS)bidra positivt till Lunds ekonomi?
Länk:
http://europeanspallationsource.se/european-spallation-source
Kommer verkligen räntorna att gå upp?
Det skrivs hela tiden typ "vänta ni bara tills räntorna går upp", men det är väl ändå upp till staten/RB om man vill höja räntorna.
Staten/RB kommer bara höja räntan om man behöver för att hålla inflationen (KPI) på en rimlig nivå (att sen KPI är ett dåligt mått och dessutom ett manipulerat bluff-mått på inflation det är en separat diskussion).
Det finns ingenting som på något sätt pekar på att KPI skulle börja skena under överskådlig framtid, och så länge det inte sker så höjs inte heller räntan.
Staten/RB kommer att låta inflationen äta upp skulderna innan man höjer räntan. Det kanske tar 10-20 år men dom har ju ingen brådska..
Att i sig uttala sig om att räntorna kommer att gå upp är ju ointressant om man inte kopplar det till NÄR den kommer att gå upp. För att räntan ska gå upp så måste KPI börja öka, och då bör man först ha en teori om varför KPI vid en viss tidpunkt kommer att gå upp.
Länder utan inhemsk råvaru och energi-försörjning kan drabbas av importerad inflation för att de inte kan försörja sig, Sverige tillhör de länder som kan klara sig hyfsat från detta, tack vare skog, stål och vattenkraft – och än så länge begränsad överbefolkning.
Det vore intressant att höra vad ni andra ser för tänkbart scenario för när räntorna kommer att höjas, och om vi överhuvudtaget kan skymta detta under de närmaste 10 åren.
Jag undrar samma sak. Är inte Japan ett föregångsland i den nya ekonomin, med ständig lågränta, sjunkande fastighetspriser och ökande statsskuld? Och nu storsatsning på inflationen.
Fast Sverige, Finland och Norge är underbefolkade.
Nix, vi är överbefolkade om man ser till att vi skall kunna leva hållbart och hållbart föda vår befolkning med baslivsmedel. Idag bygger allt på lättillgängligt fossilt bränsle och konstgödsel. Dessa är ändliga.
För att vara hållbart så måste man avsätta en hel del av marken/skörden för att generera bränsle och gödsel (för 100 år sedan var vi tvungna att avsätta mycket mark till hö till hästar och foder till djur som skapade naturgödsel). I framtiden kanske vi kan köra med solceller, vindkraftverk och elmotorer istället för hästar, men all diesel måste ju ersättas, och fosforn.
Sveriges befolkning måste ner till högst hälften om vi ska kunna bli hållbara i någorlunda harmoni med naturen. Möjligtvis kan vi skapa ett artificiellt kemiskt högteknologiskt samhälle där vi bara äter industriellt framtagna livsmedel – möjligt att ett sådant naturfrånvänt samhälle kan fungera långsiktigt och föda en stor befolkning även i Sverige. Vill vi det?
om sveriges 9 miljoner innevånare på 450000 kvadratkilometer måste ner till hälften, hur många måste då bort i tyskland som är tio gånger fler på en betydligt mindre yta, och hur går det då med centerförslaget om minst 40 miljoner innevånare?
framtiden kommer att bli lite jobbig
Skuldnivåerna är så höga nu att en räntehöjning blivit "politiskt omöjlig" När bankerna börjar låna ut de nyskapade pengarna som de fått av centralbanken, så kommer priser i allmänhet att pressas uppåt. Då kommer bankerna att kräva kompensation för det med "ränta + förväntad prisinflation".
Hur menar du att inflation äter upp skulder? Statens finanser blir inte bättre av att dess utgifter (och ränta) stiger med inflationen. För hushållen är det ännu värre eftersom deras löner släpar flera år efter prisökningarna på dagligvaror.
Räntorna kommer att gå upp.
Våra svenska banker som lånat ut pengar till svenska hushåll, har i sin tur de mesta av sitt utlånade kapital i sin tur lånat sitt egna kapital från utländska banker.
Det innebär att när de utländska bankerna behöver mer kapital ( och tro mig, för de kommer att behöva det mycket snart), kommer de att kräva in dessa utlånade krediter av svenska (privata) banker. Och om jag fattat det hela rätt så kommer det vara svenska hushållen som skall betala tillbaka detta. Good luck chuck…
Men i verkligheten då kommer förstås räntan aldrig att gå upp…. 🙂
Ledsen för mitt dåliga skriftspråk, men jag är ju som sagt utbildad i "världens bästa skola", som utbildningsfjantministern brukar säga till sina kollegor i Bryssel.
Stängare lagstiftning och regleringar mot banker påverkar räntan. RB är numera helt tandlöst då FRB skapar pengar idag och inte RB – därför kör bankerna sitt eget race. Börjar Euroländerna skaka (bara en tidsfråga) finns det en stor risk att vi får en Europeisk motsvarighet till Fannie Mae och Freddie Mac med alla dominoeffekter. I spåren av dessa kommer det finns ett enormt skuldberg som staten/bankerna tvingas betala. När staten vill inse att RB inte har någon kontroll längre så kommer regleringarna som ett brev på posten. Vi har redan sett lightvarianter med bolånetak och blygsamma amorteringstider.
Vid Europeiska kollapser ty Fannie Mae och Freddie Mac Staten/RB kommer fortfarande räntan att förbli låg eler till och med sänkas ytterligare (så som skedde i USA).
Staten/RB kan alltid välja att stötta banker med billiga lån eller att låta banken krascha och ta över bankens fordringar (så att man inte tappar väljarstöd). Räntorna kan man dock alltid se till att hålla låga sålänge KPI inte skenar.
Fel i första raden, skulle vara: "…kollapser typ Fannie Mae och Freddie Mac kommer fortfarande…"
Resten av världen behöver helt klart ett till världskrig, Medans vi stannar utanför i neutralitetens namn och hjälper till med återuppbyggnaden efteråt
vem kan vi hoppas på som är nog långt borta, Kim jong un kanske kan busa lite med kineser indier och japaner?
Eller så blir det en rejäl farsot. Försök vara neutral då.
Lund har mycket goda förutsättningar för bra ekonomi. Att kommunen där hamnat i skuldträsket avslöjar extremt allvarlig vanskötsel.
Har de? Består inte staden av ungefär en tredjedel studenter utan vettig inkomst som kostar i service? Vad har vi för företagsamhet på orten som anställer mängder av arbetskraft?
Vilka är de goda förutsättningarna?
@kgb35
De har företg som anställer folk i grannkommunerna och mer avlägset liggande kommuner, men visst en och annan som arbetar i lund kommun bor ju också där…
Har fått nya uppgifter att Lunds kommuns nettolån ökade "bara" med 49 miljoner kr år 2015. Så bra! Det betyder att de ackumulerade nettoskulderna sista dec 2015 var 1883 miljoner kronor (1834+49 Mkr). Däremot ökade nettoskulden år 2014 med 493 Mkr. Och jag trodde, precis som nämns i artikeln ovan, att Lunds kommun hade kommit in nettolånskuldsökningstakt kring 500 miljoner kronor. (det kan vara så att siffran 49 miljoner kr i ökning av nettoskulden 2015 måste dubbelkollas; det kan vara så att Lunds totala lån har ökat med kring 500 miljoner kr).