Dags för lite härligt och trevligt fredagsmys igen!
På förekommen anledning kan det vara bra att kontrollera om just din egen bostadsrättsförening faktiskt äger marken klubbens byggnader står på?
I Solna har t ex kommunen tvingat en gammal bostadsrättsförening att köpa loss marken för 131 MSEK, eller ca 275 000:- SEK per lägenhet, sedan tomträttsavtalet gått ut, vilket tvingat en del klubbmedlemmar att sälja lägenheten och flytta. (Schibsted/SvD). Det är för övrigt en höjning av markpriset med 400% sedan tidigare erbjudande om 25 MSEK år 2006.
Speciellt de som köpt lägenhet på slutet och redan är maxbelånade får finna sig i att flytta.
Man ska komma ihåg att kommunerna gnuggar händerna och gråter krokodiltårar över att det inte byggs något i våra storstäder. Istället profiterar man maximalt på sådana här situationer eller nyförsäljning av en mindre mängd exploateringstomter. Varför sälja tio fastigheter för 10 MSEK per styck, när man kan sälja en för 100 MSEK istället och begränsa inflyttningen till personer med god kredit?
Det tål att funderas på hur många kommuner, speciellt i storstäderna, som kommer få allvarliga ekonomiska problem när bostadsbubblan spricker och man inte längre kan dia låga räntor från i slutändan fartblinda bostadsköpare? Dubblat med att de kostsamma familjerna Crétiné och Plétiné kan få råd att flytta in när bostadspriserna kraschar…
Så det kan vara läge att kontrollera om din bostadsklubb faktiskt äger marken och inte bara byggnaderna.
Trevligt fredagsmys på er alla läsare? Hur avser ni att spendera kvällen? Bortsett från att kolla upp om era BRF:er äger marken alltså…
32 kommentarer
Samma fråga bör man väl ställa sig om man har äganderätt också – äger du marken som ditt hus står på?
Tror att det är vanligare att man har koll på det själv. För BRF kan det dock vara dolt och svårare att känna till.
Det står väl i BRFens årsredovisning? Som man självklart(?) läser.
Dolt?? Står väl i varenda BRF årsredovisning och läser man inte den, skall man nog inte köpa en bostadsrätt heller.
Till det stora hela tror jag ärligt talat det är vanligare att folk köper villor med diverse dolda fel till höger och vänster och står med brallorna nere ett par år senare än att detsamma skulle gälla de som köper BR.
Men det är så klart bara min egen teori baserat på egna erfarenheter. Inte många som fattar vad undersökningsplikt egentligen betyder och krävs generellt sett en betydligt djupare DD för en villa en för en BR.
Självklart kollar man det innan man flyttar in. Avstod själv att köpa in mig i föreningar där man inte ägde marken.
Många villor/radhus kring sthlm äger inte marken utan riskerar en smäll i framtiden pga höjda avgifter eller dyra utköp.
Skulle säga att antalet antagligen är större för egna hem än för BRF.
För övrigt bör ju inte detta komma som en överraskning. Att man med ett 60år gammalt tomträttsavtal som inte följt markpriserna får en kraftigt ökad avgift när det går ut (och omförhandlas) är inte speciellt märkvärdigt, och att man får betala taxeringsvärdet för friköpning är heller inte något man bör vara överraskad av (taxeringsvärdet skall ju ligga under marknadsvärdet ändå så det bör inte betraktas som dyrt).
Det finns alltså inget att gnälla om, vare sig budet för friköp och tomträttsavgift är speciellt märkvärdiga.
Likväl kom det som en överraskning för de som tvingades flytta.
Alla är inte lika smarta och välinformerade som du, Anonym. De flesta vet ju inte ens vad de köper när de köper ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening, utan tror att de köpt en lägenhet.
Att folk inte vet vad de köper är dock inget argument för att de skall slippa betala. Det var det kanske i gamla DDR-Sverige, på det gamla sosseriets tid. Men nu är det nya tider, även i det nya sosseriet, som är nyare än till och med de nya moderaterna.
Det tragiska är att mäklare verkar vara dåliga på att kommunicera vad som säljs. Att folk tror att de köper en lägenhet kan ju bero på att mäklaren inte är speciellt tydlig med att det inte är en lägenhet som säljs – det kan till och med vara så att de till och med säger att det är en lägenhet som säljs när det inte är det (jag har sett ett antal annonser där det verkar röra sig om att det är en BR, men det får man liksom läsa verkligen mellan raderna).
@Karl
Precis, därför är det viktigt att man vet vad man köper – jag hade nästan trott att artikeln skulle handla om en stackars familj som bölade ut i massmedia för att de inte insett vad de köpte (det var lite mer återhållsamt där det bara var representant för föreningen som uttalade sig).
En annan allmän tanke angående vad man köper: i artikeln nämndes att styrelsen avstod att köpa loss tomten betydligt billigare 4 år tidigare, vilket visade sig vara ett ganska dåligt beslut (och med lite eftertanke så hade man kanske kunnat inse det redan då). Det man köper in sig i är även styrelsen och de andra medlemmarnas goda eller dåliga omdömme.
Jag tror definitivt att "de flesta" har hyfsat koll på vad en bostadsrättsförening innebär när de köper en BR. Dessutom tror jag att de flesta har räknat både en och två gånger på ekonomin innan de köpt sin bostadsrätt. Folk är nog inte riktigt lika aningslösa och naiva som de ibland utmålas som här.
I Bergshamra-fallet hade enligt artikeln majoriteten av medlemmarna röstat för ett köp av marken med finansiering via insatskapitalet.
@pellegringo
Därav mitt sista stycke: minoriteten har här köpt in sig i de andra medlemmarnas goda eller dåliga omdömme – de får alltså finna sig i att majoriteten valde det alternativet.
Schysst av Solna kommun, men jag antar att de måste använda sig av de värderingsprinciper som FAR beskriver…. såklart.
Det bör väl annas synas i årsredovisningen under noter för taxeringsvärden – Mark.
Har ett exempel på en BRF på Kungsholmen (Lindhagenområdet) som inte äger marken: http://www.lht6.se
Omförhandling om c:a 7 år. Kan bli dyrt! Alla andra BRF i området äger redan marken.
Som folk redan tidigare sagt, kollar man inte detta i föreningens årsredovisning så ska man nog inte köpa sig en bostadsrätt heller. Å andra sidan är majoriteten i min föreningen förmodligen inte ens medvetna om vad en BRF är. Av de ungefär 200 personerna som befolkar vår förening är vi max 25 st på årsstämman. Och då har vi ändå en styrelse som gör ett riktigt bra jobb!
Och ja, Göteborgs kommun äger marken som våra hus står på (men tomträttsavtalet förlängdes nyligen med ytterligare 25 år, så jag är inte orolig, då bor jag inte kvar). Och husen kommer, enligt min geolog till sambo, att rasa nedför backen inom ett antal år på grund av att de är byggda på fel sätt. Men det talar vi tyst om inför eventuella köpare.
Precis.
…och gör man inte en grundlig besiktning med aukt. besiktningsman och läser på om vilka risker man ÄNDÅ tar med 10-årsregeln för dolda fel, etc. etc. så skall man inte köpa en villa heller.
Om Cornu tycker det är "fredagsmys" att få folk oroliga över ev. tomträttsavgäld för just BRF (och inte villor), så kan härmed tipsas om att gå igenom både ett och annat levnadsöde kring dolda fel på Byggahus.ses forum.
Ojojoj, där snackar vi godtrogna svennar som bara kollat tapeterna och mäklarens "kvar att leva på" – kalkyl utan att ha läst på ett skit kring vad de faktiskt köpt för något.
Fredagsmys är ofta, men inte alltid, ironiskt. Ingen som nappat på vad nu faktiskt gör som fredagsmys.
Radions P1 gick igång kl 00 i natt. En kvinna som köpt en BR klagade i ett program om att hennes andel i BR föreningen var högre än vad hennes del av kvm.
Orättvist eftersom hennes kvm hyra blev högre. Klaga kunde hon men föreningen ville inte ändra och föreningen är högsta instans.
Tacka vet jag självägande-så länge kommunen inte får för sig bygga om vägen i närheten! Eller för den delen bygga hyreshus!
Men det brukar väl också finnas information om. Om jag inte missminner mig så är det ganska lönlöst att klaga hoss föreningen i denna fråga eftersom sånt är mer eller mindre hugget i sten (om jag inte missminner mig NB).
Såvida hennes BR inte av någon anledning fått ändrat andelstal sedan hon köpte bostadsrätten fattar jag inte vad hon gnäller för.
Hon har nämligen i så fall köpt något till marknadspris med en given information kring andelstal, avgift och pris. Haft ett likadant exempel i vår BRF med en familj som köpte en nyskapad BR som vår förening fixat av en råvind enligt samma förutsättningar. Nästa stämma är det sedan ett j**la gnäll om att avgiften är för hög… Fattar inte att folk inser att ett sådant gnäll då bara framstår som att man försöker dra en rövare och försöker få vinning bara av att gnälla, inte för att något i grund och botten är fel.
Men det är lite som när undersköterskorna går ut i horder och klagar över låga löner och att de som grupp minsann är värda så mycket mer. Kanske något de borde funderat över när de väl började plugga till undersköterska iom att lönerna inte direkt varit högre tidigare…
Skillnaden med undersköterskorna är att de befinner sig i en faktisk förhandlingssituation. När det gäller andelstalen så är där ingen förhandlingsituation – andelstalen är inget som kommer att ändras på (det finns mycket man kan föreslå att ändra på, men andelstalen, husens placering osv är inte något som kommer ändras på hur mycket man än gnäller).
@Anonym,
Nja, var inte så säker på det.
Har varit med om att en BRF jag bott i konverterat trappuppgångar till lägenhetsyta där de lägenheter som legat bredvid kunnat få ett extra rum till följd av det. Omräkning av andelstalen där det visade sig att det var oklart hur ursprungstalen tagits fram.
@kokostrollet
Ja, det krävs något i den stilen. Räknar man om andelstalen så påverkas ju de andra – man kan ju inte bara sänka andelstalet för en medlem utan att höja det för en annan. Att ändra andelstalen är alltså inget som styrelsen gör på en kafferast bara för att någon klagar – det skall ju ske med ganska stor samstämmighet i föreningen.
@Anonym,
I det fall jag var med om, klubbades det med handuppräckning på en stämma efter 10 minuters diskussion, så rätt nära en kafferast var det allt. Iofs. hade alla haft gott om tid att läsa på innan, men ändå.
@kokostrollet
Och du menar att konvertera trappuppgångar till lägenhetsyta var något som helt plötsligt hände en söndaseftermiddag?
@Anonym,
Nej, så klart gick själva renoveringen inte på en söndagseftermiddag. Men diskussionen kring andelstalens förändring kom först efteråt. Ingen hade tänkt på den konsekvensen.
@kokostrollet
Bakgrunden till ändrade andelstal är här något helt annat än att någon medlem gnäller. När man ändrar på lägenheternas storlek så följer det mer naturligt att man ändrar andelstalen än när inget egentligen föranlett en ändring.
@Anonym,
Visst, men nu diskuterade vi ju tidsaspekten på ett sådant här beslut som mkt riktigt skedde på en "kafferast" i mitt fall. Inte anledningen till varför andelstalen skulle förändras…
@kokostrollet
Det är inget som STYRELSEN gör på en kafferast skrev jag, årsmötet är inte styrelsen. Beslutet kräver att man beslutar det på årsmötet – man kallar inte ihop ett årsmöte för att någon klagar på andelstalen eller vad föreningen heter eller något liknande…
Aldrig träffat en storstadsbo (främst Stockholm) som läst en sin brf årsredovisning. Varken vid köp eller boende.
Nu pratar jag om det yngre segmentet, ~18-30 år.
Telemarketingexpertmanageraccauntantmanagerexpert brukar dom ha som titel och jobba ståendes i diverse köpcentrum, med en liten fuskrenoverad etta på söder.
Detta gäller samtliga och det är ingen generalisering.
Du måste framstå som extremt kufisk som frågar alla du träffar om de läst sin bostadsrättsförenings årsredovisning…
Något som jag tyckte var verkligen intressant, var prislappen på marken, Det är ganska en tydlig skillnad på prissättningen när det är presumtiva vänsteranhängare och övriga element som ska få köpa till "marknadspris" jämfört med när "paret" reinfelts alla sjuka och arbetslösa vännen skulle få köpa loss sin tidigare arbetsplats till så kallat marknadsvärde för att kunna få chansen att bli framgångsrika entreprenörer.
vad skulle denna tomtmark ha kostat om det varit tex tibble gymnasiun eller serafen som skulle köpa loss tomtmarken tror ni?
Möjligt att prislappen hade blivit lägre, men dock misstänker jag ändå att denna markbit ändå har gått till under markndaspris ändå. Att klaga när man får köpa till rabatterat pris för att man vet andra som har fått bättre rabatt visar på ett drag av avundsjuka.
När det gäller att köpa loss tomträtt och bedöma marknadspris där så är det inte lämpligt att bedömma marknadspriset i praktiken utan man får nöja sig med att försöka göra en teoretisk uppskattning (taxeringsvärdet är här en rimlig utgångspunkt) av priset (alternativet vore ju att bjuda ut fastigheten till försäljning och sälja till högstbjudande vilket kanske inte hade varit alltför kul för BRFen). Det samma gäller att bedöma avgiften – det faller tillbaks på att göra en teoretisk bedömning av marknadsvärdet av marken.