För ett drygt år sedan kallade jag Church of St Jobs (NASDAQ:AAPL) för en fet gammal kastratkatt, som visserligen kommer leva länge, men likt Microsoft successivt tyna bort som dominant innovatör. I samma veva kom även besked om att Church of St Jobs skulle börja dela ut pengar, då man alltså inte kunde hitta bättre avkastning för dem i att utveckla sin verksamhet. Så vad har hänt sedan dess?
Till en början skrev jag följande om Apple i mars förra året.
“Church of St Jobs (NASDAQ:AAPL) marknadsvärde är idag dubbelt mot forna jätten Microsoft (NASDAQ:MSFT). Gamla feta kastraten Microsoft har blivit omsprungen av det ungdjur som de själva räddade på dödsbädden på 90-talet, men nu har Church of St Jobs antagligen själva blivit kastrerade. Kanske kan man expandera ut inom TV, där St Jobs sades ha löst den gordiska knuten innan dödsbädden, men frågan är om det är möjligt att realisera utan St Jobs personliga kanonbåtsdiplomati och dubbla stolar in i bl a Disney-sfären. Entreprenören och innovatören St Jobs har bytts ut mot förvaltaren Tim Cook, något vi även såg med Microsoft när St Gates byttes ut mot Steve Ballmer och St Jobs körde förbi bolaget långt över hastighetsgränsen. Även om vi kyrkomedlemmar älskar allt som Church of St Jobs hostar upp, så har bäst-före-datumet sannolikt passerat. Tungt, men antagligen sant. OSX Lion visar vägen mot avgrunden. Därmed är inte sagt att inte aktien kan fortsätta stiga, utan jag pratar på lång sikt här, 5 – 15 år.”
Veckochart Church of St Joba |
Och visst fortsatte aktien att stiga. Till en början fram till hösten 2012, men sedan dess har det burit nedåt.
Nu ligger aktien runt 17% lägre än i början av mars 2012 och hela 37% ner från toppen och all time high under 2012.
Någon innovationsförmåga har vi inte sett under året. En rad ikoner till och widescreen på iPhone 5 är inte direkt någon revolution. Inte heller iPad Mini.
Kanske har man fortfarande något ess i rockärmen och går in på någon ny marknad, så innovativt att man förändrar den för alltid. Det enda som finns kvar är väl i princip TV, men smarta TV-apparater eller mediacenter, likt Apples egen Apple TV, är knappast något nytt. Det ska till något helt revolutionerande om man ska förändra den marknaden. Själv sitter jag och hoppas på att man släpper apputvecklingen till Apple TV fri, men än så länge har man varit väldigt strikt i vad man släpper in för några tjänster på plattformen. Via “fri” apputveckling, likt för iPhone, kunde man kanske gjort en Apple TV lika intressant som en iPhone eller iPad, men det är ändå inget som revolutionerar ett företag av Apples storlek och värdering längre.
Så är det dags att köpa aktien? Medan de amerikanska börsindexen har rusat mot nya höjder, så har Apple gått i andra riktningen. Dags för lite floskler: Fånga inte en fallande kniv. Blanda inte ihop din kärlek till ett företags produkter med en investering i bolaget.
Fast å andra sidan kanske man kan se någon form av tekniskt stöd i aktien över 400 USD-nivån och då är det kanske just här man ska köpa?
Apple utan Jobs är bara ännu ett Microsoft. Kommer finnas kvar också om 20 år, men som investering nästan helt ointressant.
39 kommentarer
Jag sade i december att det är dags för ett kortsiktigt köp under 400 dollar. B-rekylen pågår sannolikt innan fortsatt nedgång. Ett bolag som Apple sysslar som "alla" amerikanska bolag med korrumperande skatteplanering där bolagets enorma kassa inte kan tas över gränsen till moderbolaget utan att beskattas. Och ni undrar varför det inte investeras i USA på allvar. Därför väljer man att låna upp pengar! Det till lägre kostnad än att betala sin rättmätiga skatt. Bolaget som är ansvariga för 1000-tals människors armod pga slavarbete i Kina. Sälj snarast detta moraliskt förkrympta bolag.
Det gick fort för Nokia, det kan gå fort för Apple med.
Om vi bortser från moralen så ser jag främst ett problem i deras prissättning.
I framtiden tror jag inte det håller att ta ut överpriser på relativt mediokra produkter.
Visst är det väl även så att du får dåligt betalt för din bok Cornu via iTunes?
Det är liksom så de jobbar och förr eller senare tröttnar kunderna på deras beteende.
Mot bakgrund att bolagsvärderingarna av idag är en funktion av penningpolitik och outsourcing med tydlig avtagande avkastningspotential, dvs har gått på övertid länge nu, så förstärks Apple´s övervärdering när konkurrenter och kunder till slut förändrar spelplanen. Även ny produkt&teknik-skapande har sina cykler.
USA´s skattelagstiftning är f.ö. ett sammelsurium av lobbyism. Precis som det mesta numera "over there"….tyvärr gynnar det inte helheten, nationen och konkurrenskraften på sikt.
Jag gick in i Apple när de föll under $400.
Det är en chansning och jag ser ingen extrem uppsida i dagsläget. Min uppfattning är att marginalpressen kommer men detta är inräknat i kursen nu. Samtidigt kommer företaget fortsätta vara ett av få bolag som tjänar pengar i branschen. Detta sätter dom i en unik sits att prisa ut konkurrenter. Ta en titt på hur mp3-marknaden ser ut till exempel.
Stora risken som jag ser det är om det dyker upp något annat företag som tar över Apples roll som branschens innovatör. Först då tycker jag man kan börja jämföra med Nokiafallet. Håller ögonen öppna för detta men ser ingen sådan aktör för tillfället…
Trots USA-s brister är ändå min känsla att aktiemarknaden kommer fortsätta uppåt.
Apple tror jag dock fortsätter i motsatt riktning.
Dagens dollar-notering kan ha varit en bottennotering(81,36) för lång tid framöver!
Apple; Tänk att sitta på 145 Mdr dollar i cash när bolaget startar ett utdelnings- och aktieåterköpsprogram på ca 45 Mdr. 102 Mdr av kassan kommer man inte år "pga skatte-situationen" vilket innebär att man under sjunkande Smartphone-marknadsandelar(-20%(18%) på ett år) och marginaler måste låna upp till programmet. 45 Mdr kan förstås inte klaras bara med kommande vinster(vinster som beskattas i USA och andra normala skatte-domiciler). Apple kan mycket väl bli ett Nokia och det kan ta 10 år för att nå dit. Kurs-utvecklingen tyder på att dåliga tider väntar för aktieägaren eftersom utdelningar utan vinstökningar inte leder till värdeökningar.
Själv väntar jag på en Bernanke-räddning under kvällen som vänder index mot en ny topp före en rejäl börsrekyl under maj! Kanske skall dollarn ner till runt 81 innan det fortsätter uppåt?
Det ryktas om att det är 55 miljarder dom har utomlands.
Skulle kosta 35% i skatt att ta in pengarna i landet igen.
Återköps-/utdelningsprogrammet är på totalt 100 Mdr varav 45 sjösätts nu. Varför skulle man då låna 27! Mdr idag? Totala likvida medel utgör enligt BR 145 Mdr! Varför inte vänta tills nästa program? Låneprogrammet omfattar såvitt jag kunde se både "floating" och "fixed notes"!
Hela upplägget är ju märkligt att låna pengar för att dela ut/återköpa.
Vad är Apple utan Steve Jobs?
Kanske ett lika mediokert företag som de var 1997 då dom räddades av Microsoft finansiellt samt av att just Steve Jobs kom tillbaka till företaget.
1998 kom iMac och sedan var bollen i rullning.
2013 ser jag ärligt talat inget tilltalande med deras produkter kontra konkurrenterna.
Timing handlar också om tur. Med rätt ledare och bemanning där tiden var mogen för stora tekniska språng. Och att våga med kreativ lust som Jobs var rätt man för. Det räcker inte att ha kreativ personal om man bara har en ledning som förvaltar och som nu hittat på det gamla vanliga aktieägarvärde-maximeringen med återköp. Det luktar inte gott!
Ser ut som Samsung tagit ledartröjan när det gäller smartfånar.
När jag köpte min första dator, en Mac, en liten beige-grå låda, med svart-vit skärm så var första problemet användarvänligheten.
Alla jävla koder för att spika ihop en hemsida…
Jag var van vid hydraulik och mekanik, inte pixlar och dioder…
Sedan har det bara rullat på….
Jag försöker informera en bekant (75 år) om hur han kan sköta sin blog…
Jag är ju själv ny på det…
Men nu börjar det närma sig ett användarvänligt system.
Vi får hoppas att ingen kan stoppa denna utveckling, ty än är vi inte framme vid riktigt användarvänliga system.
Själv kör jag fortfarande Apples motsvarighet till WinXp, nämligen Snow Leopard, på min gamla MacBook. Orkar inte med allt krångel med Lion och dessutom duger det till allt jag gör. Läste nånstans att nästan 50% av alla macar fortfarande kör Snow Leopard. Något av en flopp för Kyrkan…
Det var ett smart drag av Apple att gå över till Unix, till skillnad mot Microsoft som bara fortsätter med sitt evinnerliga Windows som bara blir sämre, långsammare och större med tiden. Win 7 t.ex. går inte att använda utan 4GB och tar 4 minuter innan den går att använda efter varje av alla evinnerliga påtvingade återstarter, och är otroligt tröganvänt.
Att kursen faller för Apple beror förmodligen på att de inte förväntas hålla sin marknadsandel varken på surfplattor eller smartfånar. Det utvecklingsmomentum med marknadsandel(75%)som android har som open source kan Apple inte matcha i längden. Apple kommer förmodligen att sakta tyna bort och bli en nischspelare igen. Och Windows mobile och Nokia är just av den anledningen sannolikt dömda att bli nischspelare på smartfånsidan. Och bara att något har Windows i sig väcker ju olustkänslor hos många.
På smartfånsidan är det Samsung och Huawei som tar marknadsandelar medan Apple tappar (Även om Apple säljer fler enheter än året innan), och förstås även Nokia som numera förpassats till "övriga" i marknadsandelslistorna.
I princip alla OS blir större och större så det gäller inte bara Windows.
Undantaget är väl Linux Puppy.
Ja, men Windows lycka på något sätt kladda in allt möjligt som inte behövs. I min gamla Vista-burk har jag just nu 96 processer, 1196 trådar och 53289 objektrefrenser, för att kunna skriva det här, vilket är helt normalt för en Windowsburk. Jag tycker att det är ett symptom på en riktig ärkebloat.
Karl, prova att köra programmet CCleaner, där kan man bland annat stänga av "osynliga" program som alltid går igång vid uppstart. Brukar ofta hitta en del skit där som man inte behöver ha igång hela tiden.
Kanske hjälper något.
Någon här som vet vad problemet är när aktivitetshanteraren i Windows bara visar en enda flik och man därmed får minimalt med information om vad som är igång i datorn? Det har hänt mig även med en tidigare Windowsdator att aktivitetshanteraren hamnat i ett läge där man bara får se vilka program och dokument som är öppna och absolut ingenting mer. Vad gör man åt det? Bör jag skaffa CCleaner eller något liknande?
Kör regelbundet CCleaner. Har rensat även autostart och annat som nästlat sig in i datorn. En gång gav jag mig på servicar och tog bort ett antal, vilket resulterade i att jag fick installera om fanskapet. Windows är en bloat där en massa ovidkommande servicar har beroende till varandra så att allt måste vara med för att det skall fungera.
Kuckeliku, prova att googla. Om du har problem med windows är det förmodligen miljontals andra som har haft samma problem.
Okej. Jag googlade. Och fann detta:
"Varför ser Aktivitetshanteraren annorlunda ut? Vart har hänt med menyerna och flikarna?
Det finns två vyer för Aktivitetshanteraren. Om du vill se vyn med menyer och flikar dubbelklickar du i kantlinjen på fönstret för Aktivitetshanteraren. Om du vill växla tillbaka till vyn utan menyer och flikar dubbelklickar du var som helst i kantlinjen runt flikarna."
Sjukt att det inte finns någon väl synlig återställningsknapp.
Prova Linux Mint eller Ubuntu om ni har tröttnat på Windows vilket jag har gjort.
Är ni gamers är det dock fortfarande Windows som gäller.
Lockande p g a kursfallet, men ändå alldeles för farlig investering. Även om kursen har gått ned, är den i korrelation med en enorm vinst, en vinst som inte kommer att kunna bevaras på nuvarande nivå om innovationstakten sjunker. Omsättningen kommer att kunna hållas ganska intakt, men marginalerna kommer att obönhörligt sjunka i takt med att konkurrenterna erbjuder fler och fler liknande lösningar.
Dessutom finns hela tiden orosmolnet med kundernas välvilja att betala för saker som är gratis hos andra, kommer den attityden finnas kvar?
Hur stor är chansen att St.Jobs köper upp små teknik-företag med smarta lösningar som Microsoft och Google gjort, eller har de redan gjort det?
Hmm, Cornu brukar följa med relativt hyggligt i svängarna, men han verkar att ha missat Apples tillämpning utav Wall Streets metoder nyligen, lånar upp några ynkans miljarder USD för att betala dividender och återköp utav aktier.
För övrigt, skall bli intressant att se iOS 7, enligt uppgifter i omlopp i Applevärlden sneglar Apples nuvarande ledning i riktning mot Metro.
Cornu; Har stödet brutits så har det. Reaktionen åt motsatt håll är normalt bara ett utslag av att aktie är över-såld/köpt! Brott av stöd- och motståndsnivåer är å andra sidan inte alltid synonymt med sälj- eller köpsignaler av betydelse. Bear- och bull-traps förekommer dock ofta i samband med "falska" signaler. Men då glömmer man förstås bort att det finns andra kursnivåer som har en högre relevans, t.ex Elliott-vågor med andra Fibonacci-pivoter.
Ser ut som att nästa större långsiktiga stöd ligger kring nivån 100, vilket utgörs av den långsiktiga trendlinjen från topparna 1987 och 2000. Stödnivåer finns förstås i övrigt kring 200. Halveringsprocessen har mao precis börjat!
Så, köp eller säljrek från dig? Låter mest som "å ena sidan", "å andra sidan" fram och tillbaka. För en person som inte förstår orden, men med master i beräkningsmatematik låter det som teologi eller astrologi.
Har stödet brutits så har det.
Betyder det att om en aktiekurs tex börjar gå ned så kan den aldrig gå upp igen?
Bear- och bull-traps förekommer dock ofta i samband med "falska" signaler.
Så om dina teorier inte funkar är det bara för att teorin blev lurad av falska signaler?
… t.ex Elliott-vågor med andra Fibonacci-pivoter.
Om du gillar att referera till matematiska ord föreslår jag att du tittar närmare på brownsk rörelse som nog bättre kan användas som modeller för aktiekurser.
Med all respekt för teoretisk kunskap men utan långvarig empirisk erfarenhet är det svårt att applicera "fungerande" matematiska modeller på sociologiska fenomen som t.ex aktiekursers rörelser delvis handlar om. Traders är de som bäst förstår och kan tolka rörelser.
Min kommentar "har stödet brutits så har det" syftar på Cornu´s egen kommentar ovan. Han tycks mena att det är en köpsignal trots att stödet brutits vilket ju är tvärs emot den normala tolkningen…men som jag även skriver så ger "reactions allways counter-reactions". Frågan är bara om genombrott under nämnda stöd, i min tolkning 400 dollar men i Cornu´s tolkning liggandes över 400 dollar, givit en (ny) säljsignal? Ja, jag anser det precis som jag skrivit tidigare här. Sedan finns det olika typer av stöd/motstånd. En del utgör vanliga topp och botten-nivåer vars signifikans inte nödvändigtvis ger köp- och säljsignaler av större vikt. Andra kan utgöra s.k bifurkations-nivåer och det är dessa man måste ge akt på eftersom trendriktningen då bryts. Jag ansåg i december att ett brott av 400-nivån bör ge en stark reaktion uppåt(köpsignal av viss lägre dignitet)men att samma genombrott även är en bekräftelse inför fortsatt nedgång framöver(dvs fortsatt säljsignal av högre dignitet).
Förstår inte vad du menar med astrologi eller teologi! Fråga en trader om mina kommentarer först. Inte har väl jag tagit ordet "aldrig" i min mun? Priset bestämmer alltid. Men det ger indikationer om fortsättningen tills priset ger nya signaler. Jag kan inte här gå in på den teoretiska/empiriska förklaringen till detta eftersom det kräver för mycket utrymme.
Det där med "falska signaler" blir nog lite för omständigt att förklara för någon som inte är insatt i TA och utan praktiskt erfarenhet. Jag skrev att nämnda "falska signaler" i själva verket inte behövde vara falska därför att kursen kunde vända först när andra pivot-nivåer av högre dignitet uppnåtts.
Det märks att du inte är tillräckligt insatt i de mer vanliga teorierna och "orden" kring börsanalys! Du är en teoretiker som med stor sannolikhet, men likt de flesta, inte har studerat verkligheten tillräckligt utan bara studerat det du kallar astrologi. Jag känner väl till hur de tänker. "Å ena sidan", och "å andra sidan" är förstås en signal och sedan en annan signal. Signaler som kan vara av samma dignitet eller av olika. Precis som för Dow Theory förstår inte 95% av alla som uttalar sig i teorins namn eftersom de aldrig läst original-forskningen och vad emperin grundar sig på. För övrigt skulle jag ha förtroende för en person med professur i toalettrengöring(en kvinna 2005!) när det gäller rengöring av toaletter. Men inte i andra rengöringssammanhang.
Jag missförstod dig lite där angående det brutna stödet, det var nog det jag triggade på. Ja, jag får läsa på lite mer och återkomma med lite vassare kritik… 🙂
john-magic
Det kanske låter flummigt att det är känslan som avgör men så är det i mitt fall.
Denna känsla består av hundratals intryck där TA är ett verktyg bland många.
Känslan är att Apple ska ner, dock kan den kortsiktigt gå upp innan nästa nedgångsfas.
gefle; Skall man hålla på med renodlad TA skall man nog lägga känslorna åt sidan. De hindrar bara att man följer sin "modell". Men jag förstår vad du menar eftersom många traders sällan har utprovade bra modeller som de vågar lita på. Är man bra på att hålla känslorna i övrigt i styr går det väl an men de flesta människorna som "bara" handlar på signaler råkar ofta ut för att hamna i förlustlägen en tid vilket kan tära på tålamodet eller skapa förlustaversion.
@john-magic; Det räcker inte med att läsa på. Du måste ägna många timmar åt "charts". Och helst "live-charts". För att pröva en teori eller modell. I grunden är kursrörelserna repetetiva men även alternerande. Samtidigt kan man lära sig att olika aktier t.ex har egna mönster-karakteristika som tydligt skiljer sig från andra. Inte minst index jämfört med råvaror och räntor osv. Du bygger din egen erfarenhetsbank.
Ang Apple: Tittade tillbaka på min analys över Apple från december och kan konstatera att aktien INTE utlöst en långsiktig säljsignal bara för att 400-gränsen överskreds. För detta krävs en nedgång under 377,50 dollar. Nuvarande botten utgörs istället av en nedgång motsvarande drygt 50% av uppgången från 78 dollar januari 2009. Alltså en förväntad motståndsnivå av rang. Däremot är våg-rekylen från januari 2010 189 dollar en klockren 61,8:a. Men då nuvarande bottenvändning nådde ända ner till 384 dollar(vilket är negativt på sikt) kan det antas att rekylen upp sannolikt inte når upp till 540 dollar(F50) utan endast kanske ca 510 dollar. Vi får se hur första rekylen ner ser ut! Slutsats: Bättre utsikter än jag angav ovan alltså men fortfarande med negativ bias på längre sikt. Veckoköpsignal från förra veckan anger ett tungt motstånd vid 521 dollar.
Det är ingen bra idé att köpa Apple. Google Chromebook stod för 15 % av försäljningen hos Elgiganten. Tror att Google tilltalar många yngre. De kör Android. Samma i telefon och surfplatta. Apple är mer hipster/reklambyrå. Google är modernt och finns i mängder av modeller, enkla, vattentäta, supermodeller. Du kan få allt. Sen kommer Windows 8. Vi har iPhone och Android på arbetet men kommer att byta till Windows 8 i telefon och surfplatta.
Google är nog aktien jag skulle satsa på istället för Apple.
Eller varför inte Nokia? 🙂
Kan vara så att värderingen motsvarar nätverksdelen och att man får telefonerna "på köpet".
Själv har jag sedan några år en ganska stor post i ARM Holdings (ARMH) som gått rätt bra. Deras processorer sitter i iPhone, typ alla surfplattor och i Google Chromebook. Sitter även i Nokia (ja — Qualcomm Snapdragon™ är baserad på ARMv7).
Det känns skönt att ha en aktie som går plus oavsett vem av Nokia, Google, Apple, Samsung etc som tar marknadsandelar eller dör bort.
Men det är tyvärr ingen aktie för den som gillar feta utdelningar, dom satsar mer på forskning och nyutveckling.
Innovativ? Kan du nämna något som Apple själva uppfunnit? Apple är ett företag som alltid levt på att stjäla ideer och sätta i en snygg förpackning. Det är uppenbart att Apple till sist får stryk av Kina/Korea/Japan som bygger hela sina ekonomier på copy/paste. Copy/paste ekonomierna vaknar lite senare, men deras kopior är i gengäld bättre.
innovativ förpackning har tydligen fungerat!