Båd’ stat och lagar oss förtrycka,vi under skatter digna ner. – den socialistiska sången Internationalen
Med anledning att en massa förvirrat fårk på vänsterkanten har varit ute och demonstrerat mot hela jävla skiten idag, så vill jag påminna om följande:
Vård, skola och omsorg är inte något som staten står för, utan landsting respektive kommunerna och dessa är på många platser, speciellt vänsterfästen där man demonstrerar extra mycket, t ex Göteborg, styrda av socialister.
T ex är skola och omsorg i Göteborgs kommun styrt av socialdemokraterna och brister i skola och omsorg ska man alltså beskylla socialdemokraterna för. Regeringen har faktiskt inget med fristående landsting och kommuners prioriteringar att göra i Sverige.
Så rikta er eventuella upprördhet dit den ska riktas, dvs mot kommuner och landsting, åtminstone om ni beklagar er över vård, skola och omsorg.
Vad gäller arbetsgivare och löner så är oftast kommunerna de största arbetsgivarna, tillsammans med landstingen. Inget hindrar socialistiska kommuner och landsting att chockhöja lönerna eller förbättra arbetsförhållandena inom vård, skola, omsorg, om det nu är det man protesterar mot.
45 kommentarer
du trodde väl inte på allvar att demonstrationer per definition riktade sig mot staten? Så, när facken demonstrerar, tror du också att det är staten de adresserar, inte arbetsgivarna? Du kanske ska passa på att påminna bloggläsarna att det är arbetsgivarna som förhandlar om lönerna, inte staten.
Hahaha, högern behöver påminna sig om att demokrati inte bara handlar om staten. Denna högerns patologiska hookup på Staaaaaten delas inte av vänstern 😀 Välkommen till verkligheten! Kul att ha dig här på ett kort besök.
I de allra flesta kommuner är just kommunen den största enskilda arbetsgivaren, inklusive i Göteborg.
Så protesterar man mot arbetsgivarna i Göteborg, protesterar man mot socialdemokraterna.
Nu är det väl ändå ingen som bryr sig om vad som det demonstreras om på första Maj, eftersom man demonstrerar om allt möjligt samtidigt.
Man skall nog se det hela som som ett event där de inblandade en gång om året kan förenas i en gemenskap om sin avundsjuka och hat mot kapitalet, eller vad det nu är de demonstrerar om. Avundsjuka brukar det handla om när vänstern är inblandad, och att ha kakan kvar och äta den.
Lustigt det där med "vi under skatter digna ner". Jag antar att sången kom först, och sen kom sosseriet och höjde skatterna till rekordnivåer. Kanske man ska se sångens uttalande som en socialistisk uppmaning snarare än en klagan.
Avskaffade inte (s) den versen av internationalen? Ungefär som första versen av tyska nationalsången inte sjungs (får sjungas?) i Tyskland.(Andra versen sjungs knappast heller, men den är harmlös och handlar om vin, kvinnor och sång.)
En vers om kvinnor och vin! Kan nog inte bli mer genus och PK-fel.
Även om det är kommuner och landsting, som administrerar dessa verksamheter, så är det staten som sätter ramarna. Värlen är mer komplicerad än du vill göra skena av. Apoteken hör också till det som kritiseras. Dessa drivs inte av SKL. Men det gläder mig att du egentligt inte har någon reell invändning utan bara en lite sur uppstötning.
Rotfront Genosse
Sant, därför borde val av marionetterna avskaffas – iaf borde folk inse att partifärgen (på kommunfullmäktige) inte lyser igenom i kommunpolitiken.
Å andra sidan ser det lite konstigt ut när statsminister Persson är ute och demostrerar, mot vadå?
Persson är väl en riktig ärkekapitalist och skatteplanerare nu för tiden. Hur går det ihop med sosseriet egentligen?
Han kompis Rosengren tycks även leva som en gammaldax patron….
GP vill ju gärna vara ute och snacka i alla fall…
Intressant, för mig som jobbar med/mot politiker på kommunal nivå så är erfarenheten något annat. Det staten säger/bestämmer är inte relevant, den bryter man många gånger om (flera kommuner bryter den medvetet pga. att de är avflyttningskommuner, således måste de hantera detta på sätt som ej tillåts..), sedan den politiska färgen på kommunal nivå saknar koppling till statlig nivå – i min värld så kan någon som representera (M) ha samma åsikter som någon från (V)…
Hur det funkar enligt boken och hur det fungerar i verkligheten är som natt och dag..
Statens uttalade ambition är väl "Sverige ska ha världens bästa skola". Typ.
Om det då inte blir så måste det vara de som implementerar ambitionens fel, dvs kommunernas fel.
När varje statligt anslag resulterar i höjda internhyror för lokalerna, så är det knappast staten man ska skylla på.
Jo, men vi har ju hört den om det "bästa företagsklimatet", "alla skall med", "det är häftigt att betala skatt", "vår beredskap är god" osv…
Problemet är att ambitionen kan tydas och brytas ner på lik amånga sätt som det finns människor. Således gör man som du skriver, man höjer internhyror för man på kommunal nivå har en annan uppfattning/idé/vilja än vad staten har. Sedan kan staten inte kontrollera eller göra något åt de..
Arbetsplatsdemokrati och industriellt självstyre istället för kommunalisering och förstatligande. Bring the phuture plz.
Cornu verkar var i akut behov att repetera en elemtär lärobok om hur Sverige styrs
Bylund, din kritik är väldigt specifik, och uppbackad med starka argument. Bra jobbat!
@Karl Jag förutsätter att man har läst Cornus inlägg här. Dessa vittnar om att antingen vet han inte hur samspelet mellan staten och sekundärkommuner fungerar eller så värre förutsätter han att bloggläsarna inte vet. Jag vill dock icke tilltro Cornu det senare så därför rekommenderas en elementär lärobok.
Kan du inte klippa in en länk istället?
Eller en länk till en elementär lärobok åtminstone?
Bylund, pröva med att säga vad som är fel i texten. Annars får ju vi obildade högerfårk bara gissa. Skall jag gissa så gissar jag på att du vill ha kakan kvar och äta den, samt låtsas vara lite kommunistisk högintellektuell, typ som den där Lenin.
Typ enligt, "Vi satsar 70 miljarder på nya jobb till ungdomar!" Det är ju fint, men var tas pengarna ifrån, vilka jobb skapas, vad är värdet över tiden?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Min kommentar blev borttagen av "skribenten". Inte jag i alla fall
@Magnus 6THlx:Det räcker med att ta fram högstadiets lärobok från högstadiet.
@Karl: Man kan vända på frågan vad är rätt i texten? En ledtråd; det är politiks strukturer, som beslutar. De byråkratiska organ, som ska verkställa är inte ansvariga för besluten. Men i alliansens Sverige har detta upplösts. Ingen har ansvar för vad som sker. Nu får Cornu gärna spy galla när det känns skönt men inte har han mycket anföra.
Skribenten är H Bylund. När jag raderar en kommentar står det "administratören".
Men är det inte så att Statsbidragen till kommuner och landsting har varit frysta under väldigt väldigt lång tid? Skatt in skatt ut ni vet..
Och om kommuner och landsting börjar höja skatterna i ojämn takt, kan inte det bidra till ett politikerförakt?
Som i sin tur gör det lättare för näringslivet att styra och ställa i politiken då det vanliga folket slutar bry sig om "de där politikerna, för man kan ändå aldrig påverka".
Tada! och vi har ett underbart politiskt styre likt det amerikanska.
Vad tycker och tänker ni?
Byråkratin i de förvaltningar som styrs av kommun och landssting är ökar hela tiden, man är duktig på att hitta på nya regler och därmed öka kostnaden.
Nja, det finns flera bovar här. Jag vill påstå att den största boven i dramat är SKL, RKR o SCB. Ständigt ska det rapporteras in nya saker till SCB, vilket leder till nya arbetssätt vilket skapar nya rutiner, vilket oftast leder till pappervändning-time. Visst är det viktigt att kunna jämföra kommuner och följa upp men den rapporteringen som måste göras är sjuk..
SKL o RKR kommer med nya rekommendationer och krav på hur saker och ting skall skötas, vilket oftast är helt bizarra saker som är tänkt att underlätt amen enbart skapar mer och mer pappersarbete. På ett år så lägger jag nog 1-2 månader i bara ren rapportering till SCB, av saker som hela tiden finns i delårsboksluten eller årsbokslutet.. Uppfinna hjulet två gånger – kommunalstyle!
men, hur skall man annars kunna uppfylla löftena om mer jobb?
Sant! Det täntke jag inte på, mer offentlig sektor – för den är redan så effektiv!
Cornu, på dig låter det som om staten är helt bortkopplad från hur vård skola och omsorg styrs ! Inte kan sätta ramarna för dessa verksamheter, inte kan öppna plånboken och stärka dessa verksamheter eller överhuvudtaget har något inflytande på vård, skola och omsorg. Nu gick det väl lite väl fort i skrivandet!?
Nej.
Kommuner och landsting kan alltid internfakturera bort eventuella plånboksförstärkningar från staten.
Det är väl ändå lite väl normalbegåvat att tro att den skattefinansierade aktör som har minst inflytande ska skuldbeläggas. Det är alltid kommun och landsting som ska skuldbeläggas när skolor eller sjukhus läggs ner, eller har för långa köer, för dåliga lärare, inte har råd med nya böcker etc.
Jösses.
Eller tror du att det är Fredrik Reinfeldt som bestämmer att kommunpampar ska åka på studieresa till Rivieran, och samtidigt strunta i att köpa nya böcker till skolan?
Den stora invändningen mot ditt resonemang är precis det som M Saar tar upp här. Kommunerna har inte självstyre i sitt eget fögderi ens inom de tre områdena i ditt exempel, vård, skola och omsorg, och i praktiken blir man att utföra vad annan (riksdagen) bestämt. Man kan då själv styra över hur, vilket man naturligtvis kan ha synpunkter över.
Men lagstiftningen kommer man inte åt, med undantag för vissa lokala ordningsregler, om jag minns rätt.
Snälla, tänk igenom en gång till. Skolan styrs via läroplanen och storleken på skolpengen, vården via vårdgarantier etc. Det finns inga som helst kopplingar i finansiella termer mellan stat och kommun – utom Robin Hood skatten förstås.
De kommuner med låga kommunalskatter brukar ha höga avgifter för sophämtning, VA-taxan, anslutningsavgifter för tomter osv. De kommuner med hög kommunalskatt har ofta lägre avgifter. I den kommunala budgeten så väljer ju de kommunala företrädarna hur pengarna skall fördelas. Det finns inte något godkännandekriterium hos staten som gör att kommunen är uppbunden.
Jag har tänkt igenom en gång till och det är fortfarande så att staten i form av riksdagen i högsta grad påverkar den kommunala budgeten genom att besluta vilka lagar och regler som kommun/landsting har att
förhålla sig till själva i sin egen verksamhet, exv kvalitet på vård etc
Oscar har en poäng.
Ett exempel på detaljreglering var när Herrljunga kommun fick gå upp i förvaltningsrätten för att försvara sitt beslut om exakt vilket matfett som skulle tillhandahållas på skolluncherna.
Har det varit snack om full sysselsättning idag? I så fall, vilka arbetslöshetsnivåer har man talat om?
Jag anser mig vara en relativt observant person men jag inte se några avgörande skillnader på de nyliberala Nya moderaterna och de nyliberala Socialdemokraterna. De skillnader som finns är betydelselösa petitesser och mest av historiskt igenkännande skäl.
Och nu litet Bilderbergiana:
* Bildt är en blåkopia av Urban Ahlin.
* Den nyprogrammerade Stefan Löfven kommer efter det nyliberala väckelsemötet i juni, att vara en en rödkopia av Reinfeldt.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/lofven-deltar-i-mytomspunnet-maktmote_8103098.svd
Hubotarna är här!
Farliga tankar från Cornu… skulle vi, medborgarna som betalar skatt, utkräva ansvar för att den service som vi betalar för men alltmer sällan har tillgång till? Och t.o.m. klaga hos rätt instans?
Den media-politiska klassen påbjuder att vi upprört klagar på fascism eftersom dottern inte fått MVG i alla ämnen och "unken människosyn" hos sådana där farliga tyckare som menar att det faktiskt borde finnas ett VISST egenansvar hos vuxna människor för att klara livets nödtorft. Sedan kan alla gå hem, slå på TV:n och slappna av i 364 dagar… "journalister" och politker sköter landet åt oss. Vad kan gå fel då?
Träffsäkert. Det enda du glömde var oron för obalanser enligt genusforskningen. DET är viktigt.
Vem bryr sig om vad de "demonstrerar" om på första maj, då det ändå bara är fråga om karriärscentrerade demokraaater som är ute efter att kortsiktigt vinna nästa val medelst meme-aktiverande budskap som är så petrifierade att de för längesedan förvandlats till ritualiserade anomalier. Det är vare sig kommuner eller riksdag som sätter ramarna för maktutövning utan PK-media, och den ersättning som följer med politikeryrket är att betrakta som betalning för att inte föra politik. Verkligheten har svensk politik varit frikopplad ifrån länge nu.
Jag tycker ditt inlägg är ganska tarvligt och dumt, men jag hittade några slogans från valrörelsen 1991 som kan vara ganska roliga att granska idag:
Sossarna körde med den diffusa parollen "Ett tryggt Sverige också imorgon". Känns rätt aktuellt med hänsyn till försvarsfrågan bland annat. Och kriminaliteten. Men de avsåg kanske ekonomisk trygghet.
Moderaterna körde sin berömda "Brottslingar ska sitta inne. Du ska våga vara ute". Hmm, hur har det gått med det?
NyD körde med sänkt restaurangmoms, "du behöver inte landstinget, du behöver sjukvård" samt den märkliga parollen "både sälar och människor behöver kärnkraften". Undrar vad sälarna hade med saken att göra. Fast restaurangmomsen sänktes ju typ för nåt år sen, så de kanske är glada nu.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Träffsäkert för det är just det det handlar om att till varje pris hålla sig kvar vid makten vare sig det handlar om kommunalt, landsting eller statligt vill man till varje pris hålla sig kvar vid grytorna och sin försörjning. Politikernas värsta mardröm skulle vara att vi själva fick ta ansvar för våra liv och pengar
de vill fortsätta administrera de över 70% av vad vi tjänar som de drar in i skatter.