637
Skatteverket har i år lagt sista dagen för deklarationen den 2:a maj, perfekt dagen efter valborgshelgen, där vi alla samlas under röda fanor på första maj och går ut och protesterar mot att vi “under lagar och skatter dignar ner”.
Så till allas lycka har vi nu hela första maj på oss att göra färdigt de sista eventuella deklarationsbestyren?
Hur gör du själv? Väntar till sista sekunden? Mycket att deklarera – företag, föreningar, stiftelser och privat?
35 kommentarer
Deklarerar två enskilda firmor och ett KB själv. Lämnar bort två AB och en enskild firma. Snart klar…
Vänta till sista sekunden är tradition för mig. Det är något mysigt över att åka ned till skatteverket just vid midnatt och gärna lämna blanketten direkt till skatteverkets arbetare som då står på vägen redo att samla in blanketter… aah.. nostalgi.
Förresten verkar 1:a maj firandet urholkas varje år, så snart tar de väl bort den här "röda" dagen. Det är nog mer blått att istället, gå till jobbet. Om vi inte protesterar mot alla orättvisor så är vi ju egentligen inte intresserade? (och då kan ju dagen lika gärna tas bort)
Har aldrig förstått varför 1 maj är en röd dag, finns det någon historisk händelse eller handlar det bara om politiker och demonstrationer?
@Rymdis
Jag är lite si och så med att hålla tiden, väntar man lite till så blir det ganska härligt lungt utanför skatteverken när man lämnar in den – det är bara att hålla tummarna att man inte blir straffad. Väntar man för länge så blir man straffad förr eller senare och väntar man lite till så gör skatteverket jobbet ån en….
@Kommunal
Som jag har förstått det så är bakgrunden ett krav på arbetstidsförkortning som skulle träda ikraft den 1/5, detta ledde till strejk som sedan ledde till haymarketmassakern (den 4/5).
Ja, straffskatter vill ingen ha. Det räcker med de "vanliga" skatterna och momsen. 🙂
Nuturligtvis begär man anstånd … 17/6 …
Brukar deklarera på nätet så får man tillbaka pengar till sommaren, om allt går som det ska…
Deklarera, var inte det förra året?
Färdigt, just nu 🙂
deklarerade elektroniskt, är skyldig staten 348 kr :-/
Nå, ärligt talat gör jag min egen genom ett kryss, två ideella föreningar genom att skriva ner en resultaträkning (har inte fått tummen ur att söka skattebefrielse för dem), samt ett småföretag i bekantskapskretsen. Tack för påminnelsen.
Uff, sexsiffrigt röda siffror till skatteverket. Men det var väntat och krokodiltårar stora som golfbollar att gnälla över det.
Kommer visst som en överraskning om man är innerstadsjournalist dock.
http://www.dn.se/ekonomi/jag-saknar-inte-en-pryl
970kr återbäring från Länsförsäkringar får bli min skatteåterbäring i år.
Reagerade också på den artikeln. Den är ju bra på ett sätt för att hon kom till insikt men det är lite IQ fiskmås att "plötsligt" få kvarskatt på 70 000.
Jag reagerade inte på det – läste mest om shoppingstoppet och missade orsaken. En oväntad skatt på 70000 måste ju innebära att man har missat en kapitalvinst på 230tkr. Man är ju mer än lovligt dålig på att planera sin ekonomi om man 1) missar att det trillar in en vinst på 230tkr 2) slösar bort dessa pengarna ändå.
Som fattig student är man inte så intressant för kgl. skatteverket, så det räcker blott med ett knapptryck på datamaskinen via intranätet….
Tryckte precis in den efter ett idogt K4-deklarerande.
Så nu blir det äntligen mat, vin och fotboll!
Bolagets deklaration outsourcar jag. Jag skall lämna en K10:a, och en K4:a skall jag nog också lämna.
Bortsett från K10:an (och bolagets deklaration) så borde ju skatteverket redan veta allt – det är så patetiskt att man skall behöva deklarera sånt som de redan vet:@
OK, då var det klart…
Passiv enskild firma med resultaträkning. Inget skattefusk alls, löjligt vit verksamhet.
//Bo Bubbla
Som BLT så får jag 17 000 i återbäring! Det är riktigt trevligt att få veta att man betalt för mycket i skatt. En av fördelarna med att vara högt skuldsatt och ha låg inkomst…
Helt OT så vill jag tipsa om en roligt projekt jag hittade: http://www.oneplanetcrowd.nl/project/backers/ampyx
ja, jag vet att jag borde jämka.
Du har alltså lånat ut 17tkr till staten utan att få ränta för pengarna och tycker dessutom detta är trevligt? Låter som du planerar din ekonomi ganska illa (nu kan man iofs försvara sig med att det inte rör sig om stora summor).
Man får väl ränta på överskott på skattekontot? Det får jag som företagare iaf. Typ en halv procent. Mer än på företagskontot, så likvider trivs bättre på skattekontot än på företagskontot. Fast ännu bättre ränta kan man få på andra platser, förstås.
Men överskottet på skattekontot dyker ju upp först till midsommar, det är ju räntan mellan förra året och midsommar som man bjuder på. Omvänt så finns det ingen ränta uttagen på min restskatt (därav antar jag att de inte heller betalar ut någon ränta). Frågan är ifall det är brukligt bland BLK att man hellre lånar av banken än att låna gratis av skatteverket till sin thailandresa?
Överskottlikvider i ett företag placerar man väl för övrigt på högräntekonto och får 2-3% ränta? Iaf sålänge man har under 100kEUR och antar att staten inte kommer lägga vantarna på belopp under 100kEUR ifall banken får problem. Vill man nödvändigtvis låna ut till staten så ger väl riksgälden högre ränta än SKV?
Det är rätt svårt att jämka korrekt när räntan åker upp och ner under året. Man kan iofs jämka flera ggr per år, men det orkar i alla fall inte jag. En gång om året max, sen får det bli som det blir i slutänden, utbetalning eller inbetalning. Sen kan man ju även ha avdrag som man inte vet om de går igenom eller inte, och då blir det ännu svårare att jämka rätt.
@Karl
Nej, det är ganska enkelt att jämka "korrekt". Det är alltså bara att dra till och gissa hur mycket du skall tjäna och betala i räntor, det är tillåtet att gissa lite fel och då kan man se till att man får kvarskatt (låna gratis av staten) eller att man hamnar ganska nära noll.
Om du jämkar för ett avdrag du tror skall gå igenom som sedan inte gör det så kommer resultatet bli att staten lånar ut pengar gratis till dig, gör du inte jämkningen och avdraget går igenom så lånar du ut pengar gratis till staten. Det är bara att välja vill du ge bort pengar eller få pengar?
Ja, men om man jämkar för t.ex. 100.000 i ränteutgifter och det sen blir 50.000 för att räntan sjunkit så måste man antingen jämka om i god tid eller "låna" av staten och sen betala tillbaka. Men i princip är det väl bra att låna av staten om man kan förränta pengarna på något säkert sätt, och inte åker till Thailand för dem innan man vet om det är ett lån eller inte.
@Karl
När räntan sjunker till 50tkr så anpassar man helt enkelt sin ekonomi så att de andra 50tkr stoppas undan – eller åtminstonde att man bereder sig på att få en restskatt på 15tkr. Alternativet att inte jämka för ränteavdraget vore ju att man lånar ut 30tkr gratis till staten.
Dock skall nämnas att exemplet torde vara ganska extremt, ett år där man får halverad ränta sådär lite oväntat hör inte till vanligheterna. Med mindre extrema förändringar så kommer ju gissningen vara bra mycket bättre än att inte jämka. Och gissningen kan lätt göras så att man kan förväntas få låna gratis istf låna ut gratis.
Att jämka "korrekt" innebär ju att man jämkar på ett sätt som är fördelaktigt för skattebetalaren.
Nej det är inte extremt, det har hänt mig ett par gånger sen jag blev god medborgare och lånade flera miljoner för att bidra till Sveriges BNP. Jag har förstås rörlig ränta, utom ibland då jag bundit för att kapa toppen under ett år, med varierande framgång.
Det innebär alltså att räntan halveras inom loppet av ett år. Hur många gånger är det det händer?
Självklart kör jag deklarationen genom dokumentförstöraren. Jag jobbar inte gratis åt staten.
Hur då? Du menar att du fyller i blanketten och kör i dokumentförstöraren och sen lämnar in strimlorna i en påse? Lysande ide – det ger ju SKV något att göra:)
Jag har, som vanligt, begärt anstånd. Det känns mycket bättre att deklarera i juni.
Under skatter vi digna ner……
Skatter på DDR nivå.
Men Skatteverket har en mycket god standard på inlämningen. Många bekväma sätt finnes.
Dock är det skämmigt att Skattemyndigheten kan tvinga in pengar för ett skattebeslut som inte
är rättsligt prövat! Inte ett uns av rättssäkerhet.
Summan du tvingas betala kanske sänker dig och ditt företag.
Skatteverket är inte de enda som kan fatta beslut som innebär exekutionstitel, det gäller alla förvaltningsmyndigheter. Det blir dock inte per automatik mer eller mindre rättssäkert bara för att beslut fattas av vissa myndigheter, utan det är sättet som beslutet fattas på som gör det rättssäkert, möjligheten att överklaga osv.
Sista gåjngen jag deklarerar K4, yippie! Med nya ISK som jag helt flyttade in i i fjol blir det aldrig mer K4 som brukar ta minst 75 % av tiden att deklarera.