Efter paniken runt galna kosjukan på 90-talet infördes hårda spårbarhetskrav vad gäller kött och djurfoder, men med den senaste tidens hästköttskandaler har det visat sig att spårbarhetskraven enbart innebär kostnader och ingen trygghet. Nu är iofs målet bara en upplevd trygghet, men även den har nu utraderats.
Till en början är galna kosjukehysterin kraftigt överdriven, t ex kan galna kosjukan, såväl som människovarianten CJD uppstå spontant, och oavsett är det bara en liten minoritet människor som har den genetiska defekt som gör att man kan drabbas av CJD. Lämplig populärvetenskaplig läsning är t ex Matt Ridleys Genome – The Autobiography of a Species (s. 274 och framåt Adlibris 106:- – mycket bra läsning för den som vill ha en introduktion till modern genetik). Inavel Linjeavel inom djurpopulationer har gjort stora delar av nötdjuren och fårraserna utsatta för galna kosjukan respektive fårvarianten scrapie genom att ha samma genetiska defekt, men någon inavel föreligger inte hos oss människor och endast ett fåtal kan drabbas av smittsam CJD eller rent av CJD alls. I själva verket har det inte påvisats att CJD kan fås av smitta alls. Av det 40-tal personer som drabbades av CJD i England hade alla samma genetiska mutation. Då ca en på en miljon drabbas av spontan CJD via mutation så hade antagligen CJD i Storbritannien, med en befolkning på 68 miljoner, ingenting med smittat kött att göra – en del av dödsfallen var vegetarianer som inte heller jobbat inom köttindustrin. I princip fungerar det så att om du saknar denna genetiska defekt kan du äta en rå nyslaktad galen kohjärna utan att någonsin kunna få CJD.
Poängen är att det inte fanns eller finns någon som helst vetenskaplig grund för att galna kosjukan smittar människor, faktiskt inte ens de som har den genetiska defekten. Men regelverket för spårbarhet tillkom ändå. Däremot kan genetiskt defekta djur smittas av andra djur om man ger dem smittat foder, gjort på slaktade djur. Men galna kosjukan kan också uppstå spontant genom mutation i en enskild celldelning, vilket t ex var vad som hände med en enskild ko i Sverige för några år sedan.
Regelverket och utslaktningen av brittiska kor var för att lugna konsumenterna, för hemska tanke, tänk om konsumenterna blir skeptiska till jordbruket. Vad skulle franska bönder då säga? Att regelverket är noll värt förstår dock varenda djurhållare, då allt bara handlar om dokumentation som med lätthet kan förfalskas eller missbrukas.
Vart tar t ex allt fårkött vägen? I butikerna säljs det bara lammkött, dvs från får som är under 18 månader gamla. Inte heller går fåren till djurfoder, eftersom det på djurfoderförpackningarna står lammkött.
Nu har det alltså visat sig att 5% av alla testade (nöt)köttsprodukter i EU innehåller (spår av) hästkött. I jordbrukspanikens Frankrike, ett land för vilket hela EU:s jordbrukspolitik är skapad och optimerad så franska parlamentariker slipper koskit utanför jobbet, är det häst i hela 13% av alla nötköttsprodukter.
Detta visar med all tydlighet att regelverket inte fungerar och inte fungerat och aldrig kommer fungera. Allt det gör är kostar pengar. Lagen om minskande avkastning…
I slutändan bygger hela spårbarhetssystemet på att alla aktörer är ärliga. Vilket de inte är och aldrig kommer vara. Det spelar ingen som helst roll vad det står på en förpackning, någonstans från bete till butik, inklusive i butikens egen styckning, kan någon varit oärlig.
Det finns en enkel lösning. Öppna upp för köp av kött direkt från producenten, tillåt direktförsäljning av hemslaktat kött, utan knussel. Därmed kan konsumenten åtminstone bedöma ärligheten ansikte mot ansikte med djurhållaren själv.
Vad händer härnäst? Jo, kött kommer bli dyrare. Dels för att vi inte kan blanda i 5% häst i våra nötköttsprodukter, men framför allt därför att man nu kommer skapa ännu dyrare och ännu meningslösare regelverk.
15 kommentarer
" Öppna upp för köp av kött direkt från producenten, tillåt direktförsäljning av hemslaktat kött, utan knussel. Därmed kan konsumenten åtminstone bedöma ärligheten ansikte mot ansikte med djurhållaren själv."
Jag håller med. Nu vet jag inte reglerna runt hur slakt och försäljning av djur får ske.
Får man te.x. slakta sin egen ko och äta upp den alldeles själv utan att begå ett brott ?
Isåfall skulle man ju kunna tänka sig något slags förtida köp där bonden säljer ett slaktdjur innan slakten. Kanske till en pott som man får köpa andelar av för vem orkar äta en hel ko (te.x.)
Eller får inte vanliga privatpersoner äga en levande ko (om än bara under några minuter)?
Ja, man får slakta sin egen ko och äta upp den.
Men som privatperson kan du inte äga en ko, utan att skaffa dig ett produktionsplatsnummer, registrera dig hos Jordbruksverket mm. Dessutom misstänker jag att du måste bo på platsen där kon hålls för att få äta upp den själv.
Dock nöjer sig Jordbruksverket med att en veterinär inspekterar köttet, så om man ordnar det är det enligt Jordbruksverket OK att sälja hemslaktat kött. Men Livsmedelsverket nöjer sig inte med det, utan ställer krav på lokaler etc. Sedan finns det nog ytterligare statliga verk och myndigheter som ska lägga sig i.
SJV:s regelverk bör räcka. Hemslakt + veterinärstämpel.
Sedan blir just en ko väldigt mycket kött…
Detta gäller väl bara ifall djuren hålls i fångenskap. Det går alldeles utmärkt att "slakta" vildsvin och äta upp själv utan att behöva massa registrering hos jordbruksverket osv.
Jag antar dock att nötkreatur inte gör sig så bra i vilt tillstånd.
Fram till 1990, tror jag, fanns något som hette Besiktningsbyrån där alla hemslaktade djur kunde kollas av veterinär..
Ett liknande system finns idag, relativt nytt, och gillas av Jordbruksverket (och Eskil, antar jag), medan Livsmdelsverket inte gillar sådant ty det är ju de som sköter alla nya kontroller……..
Men varken slaktad ko eller får är något problem, knappt gris heller om man behandlar grisen som en vildgris…
Då är det nog mer problem med importerade jordgubbar (koli och ehec) eller vildplockade blåbär här hemma när vargen spridit dvaärgbamdmask….
Har missat detta nya system. Berätta mer.
Jag kan inte mycket men jag snackade med en granne, som är i rätt ålder…
"Jodå, jag följer detta. Utom en liten detalj…"
Och det är samma för mig…
Så därför vet jag inget annat än vad han säger…
När jag köper från sydamerika står det ofta vilken farm som fött upp och slaktat djuret, lokalt kan man förmoda. Bra? Nej.
Men det som skett nu borde resultera i en fullständig nationalisering av samtliga tillgångar för alla bolag. Så. Fixade jag lite respit på fastighetskatten också, och det är normalt inte småbönder som kommer att drabbas, däremot åker väl de stora på enorma förluster.
kan man ha en bild på cvem som fött upp din kyckling i svenska affärer så går det, och inte kan det kosta mycket heller, plus, att vi får veta vilka områden djuren kommer ifrån, som vi brukar säga, kött och mjöljk kommer inte från ica.
"När jag köper från sydamerika står det ofta vilken farm som fött upp och slaktat djuret, lokalt kan man förmoda. Bra? Nej."
Precis, det står vilken gård det påstås att djuret är uppfött på. Precis som med hästköttet så går det utmärkt att var som helst i kedjan mellan producent och konsument att ändra på dokumentationen, lättast är det tidigt i kedjan då det inte är lika tight med att balansen med kött in och kött ut skall stämma.
Jo, men kritiken mot sydamerika handlar ju om djurrätt vid slakt främst.
Annars går det väl att skriva avtal och kontrollera a la supernazi och om det brister så mister nissen rubbet, enligt avtalet.
Det är bara att beslagta och helst också införa den där mojängen utanför kyrkan där man kan kasta rutten frukt på bovarna, hänga ut dem överallt i IT världen, hur tror du det går för grabbarna i Comigel(hette det väl, lasagne-makarna)?
Det viktiga är att hamra in budskap, det är en trög och svårbalanserad process.
Kom ihåg det gamla ordspråket:
"Vad som finns i korven är en sak mellan slaktaren och Gud fader…"
Det där med fårköttet är väl mer genialiskt fusk än hästköttet? Att detektera att "nötköttet" innehåller häst är väl lättare än att detektera än att "lammköttet" innehåller får?
det är nog klart genomförbart att åldersbestämma kött. Men tror knappast att intresset finns från någon förutom möjligtvis en klick av konsumenterna. Skulle du va tvungen att skriva "Kött från 7 årig mjölk ko" skulle ingen köpa det.
Den metod för att detektera hästkött har varit att man letar efter hästspecifikt DNA eller hästspecifika proteiner. För att åldersbestämma på liknande sätt behöver man alltså hitta proteiner som är specifika för vuxna får (DNA hos vuxna får är ju likadant som hos lamm), frågan är i vilken omfattning dessa finns och då endast efter att fåret upphört att vara lamm.
Det är inte tvånget att skriva ut åldern på djuret utan det faktum att det som hävdas rimligen bör stämma. Skriver du ko så bör det vara ko, skriver du nöt så räcker det med att det är nötkreatur osv. Lamm implicerar som bekant ålder hos djuret, men man skulle kunna helt sonika kunnat kalla det för får.
En lösning är att nationella kontrollorgan på regelmässig basis får utföra livsmedelskontroller på importerat lkvsmedel, som det var innan Sveriges tvångskollektiviserades inom ramen för den kontinentaleuropeiska jordbrukskolchosen.
Enligt New York Times importerar EU 20 % av sitt hästkött från Nordamerika.
EU-kommissionens köttanalys gav också att 0,51 % av proverna innehöll hästläkemedlet fenylbutazon, som inte ska förtäras av människor.
Det är dock ett bedrägligt beteende av EU-kommissionen att bara testa för fenylbutazon, eftersom de nordamerikanska hästarna medicineras med ytterligare substanser, som inte ska konsumeras av människor t.ex. Thyrostat och Firocoxib.
Jag tycker detta liknar EU:s stresstester av banker, som gav förvånansvärt positiva resultat.
För svenska matkonsumenters skull, och även av många andra skäl, måste förtroendevalda politiker agera för att Sverige genomför en folkomröstningen om det svenska EU-medlemskapet.
http://www.nytimes.com/2013/04/17/business/global/european-study-affirms-role-of-fraud-in-horsemeat-scandal.html