Quis custodiet ispos custodes?
Via Creeper kan man konstatera att (m)oderata samlingspartiets partikansli har varit inne på bloggen idag, och intresserad sig för den svenska bostadsbubblan, speciellt pristuvecklingen på bostäder.
Skärmdump från Creeper |
Specifikt har man sökt på ordet prisutveckling och sedan klickat på etiketten bostadsbubblan och bläddrat igenom hela sjutton sidor med blogginlägg med etiketten bostadsbubblan. Varje sådan sida innehåller åtta blogginlägg, så man har skummat 136 blogginlägg. Skummat, då det hela utspelade sig på ungefär en kvart.
Det hela skedde efter lunch, med start klockan 13:01, så det var inte något privat lunchsurf. Nu kan förstås kanslipersonal hos (m) surfa privat på arbetstid som alla andra, men vi får väl se vad som kommer ut från (m)oderaterna kring bostadsbubblan framöver. Antagligen någon form av förnekelse, men ändå.
Återigen så är det på sin plats att påminna att det inte bara är FRA som lyssnar på vad ni gör på Internet. Alla webplatser ni besöker loggar era besök och sparar er aktivitet på respektive webplats.
Creeper är bara en förenklad metod att snabbt visualisera myndigheter och politiska partiers besök, liksom släktingen Mediacreeper är för media och journalister. Den här bloggen är för övrigt tredje mest besökta sajt hos Creeper bland anslutna bloggar och åttonde mest besökta bland media.
Man kan t ex titta på vilka banker som besöker den här bloggen mest. Kanske kan man se det som en (anti)kvalitetsstämpel på banken? Besökssiffror för senaste veckan för olika svenska banker enligt nedan.
- SEB 139 (0.8% av de anställda)
- SHB 136 (1.3%)
- Swedbank 134 (0.9%)
- Nordea 84 (0.3%)
- Nordnet 76 (23%)
- DnBNor 28 (0.2%)
- Avanza 24 (9.6%)
- Danske Bank 16 0.07%
- Kaupthing Sverige (?) 10
- Skurups Sparbank 8 (18%)
- Sveriges Riksbank 1(0.3%)
Nu sorterade jag på trafiken, men sett till andelen anställda (globalt) så besöker Nordnet bloggen mest, följt av Skurups Sparbank och Avanza. Bland storbankerna är Handelsbankens störst här på bloggen, justerat för antalet anställda. Möjligt att siffrorna för storbankerna och utländska banker skulle bli annorlunda om man tittar på antalet anställda i Sverige, men det lämnas som en övning åt bloggens läsare…
Tittar man på företag, utanför tele- och bredbandsoperatörerna är Ericsson vanligast, följt av Volvo Personvagnar, Saab Scania Aircraft, Vattenfall och Borås Energi. Diverse universitet och högskolor finns också inblandade bland operatörer och företag, där Uppsala Universitet ligger i topp, följt av Chalmers Tekniska Lekskola och Lunds Universitet. Med tanke på hur litet Chalmers är, så hänger alltså många chalmerister och anställda här.
27 kommentarer
OT; Apropå guldbubblan så förekommer det andrahandsuppgifter från trovärdiga källor att det vägrats uttag av guld i Schweiz från allokerade konton!
Jim Sinclair:
http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2013/4/23_Sinclair_-_Swiss_Bank_Just_Refused_To_Give_My_Friend_His_Gold.html
Kanske inte bara journalisterna som sitter belånade i bostadsrätter? Hur ser bolånekartan ut ifall man tittar på moderaternas kansli tro?
Det är dock nog inte praktiskt genoförbart att göra en bolånekarta för dem, men man kanske skulle kunna göra det för riksdagen…
Jag tror det finns ett tänkbart scenario/förutsättningar där USA/(Japan!) fortsätter att stärka sin ekonomi långsamt medan råvarorna faller kraftigt i pris vad det lider! Dollar stiger då pga relativstyrka medan Kina/Asien/Europa tappar.
Det andra scenariot är ett tapp över hela den globala ekonomin där Risk off innebär en kraftig dollarförstärkning.
vilket ger något svagare bostadspriser i Europa pga den svenska påverkan från fortsatt svagt Europa.
Är inne på ditt förstahandsalternativ rttck.
Känns nästa som bästa tänkbara scenario, annars kan det bli scenario två som du beskriver och det vore ju mycket värre.
@gefle; Ja jag känner att världsekonomin fått/får ytterligare respit. Lägre råvarupriser stimulerar tillväxt, inte minst i våra tjänste-ekonomier. Kina-exporten får däremot stryk. Alltså lägre costpush-inflation för företagen bör innebära något förbättrade marginaler. I steg 2 förvärras senare euro-krisen men å andra sidan gynnas även EMU av valuta-fördelar. Någonstans på vägen kommer euro-räntor att stiga om kapitalflykten förstärks mot USA. Italien&Frankrike skall väl ha en omgång där Spanien till slut måste ha mer hjälp med rekonstruktioner. Fast egentligen handlar börserna mest om företagen…och inte så mycket om ekonomierna. Jag tror fortfarande på DOW 16.000(Megaphone-mönstret). Men först rekyl ned en bit till om man skall följa vinstrapporteringsmönstret från tidigare år! Först ner sedan upp kraftigt för att sedan vända ner tills all rapportering är klar!
Sanslöst tryck i Netflix idag. Upp 25% i skrivande stund.
Läste häromveckan att bolaget stod för 30% av all internettrafik i USA!
Beppe Grillo säger att Italien kommer konka i höst. Enligt DI.
makalöst om det är sant! Glor folk bara på filmer nu för tiden :). Hmm fast HD slukar mången bytes…..Vet du hur internetpriserna liksom kapaciteten står sig i USA mot Sverige?
Har inte Grillo en bakgrund som finansputte en gång i tiden?
Beppe Grillo har även sagt att Tyskland borde invadera Italien. Allt för att få slut på korruptionen.
Killen är revisor från början och blev komiker(?). Och så säger de att revisorer är tråkiga.
@rttck. Bollade frågan vidare till en kompis i San Francisco angående internet, svaret blir som följer.
"Dyrare här med internetuppkoppling och mobiltelefoni.
Samt sämre utbyggt, ofta svårt med roaming när man t ex åker bil.
Dock så är dom på gång och jag tycker att det erbjuds mer och mer svenska/moderna lösningar och priser.
En anledning till att priserna är högre kan också vara att folk bor mer utspritt och i egna hus, att den generella infrastrukturen är sämre utbyggt.
Även att servicen är bättre i form av hembesök etc.
Det bästa företaget är Comcast som jag tycker utklassar AT&T. Dom har kabeltv, internet men även säkerhetslösningar för hus. Dom har också en hög värdering på börsen… Vilket känns rättvist."
@gefle; Intressant, tyder på att vi håller stången fortfarande. Tacka staten för infrastrukturen på 90-talet. Tyskland som jag bodde i(södra dock) ligger långt efter och är väldigt dyra dessutom(kartell). Hembesök tyder på att kunder verkligen erbjuds service till skillnad från här där man gör det mesta själv 🙂 Lite gammaldags i USA……. betyder till skillnad från här att de fortfarande tycker att kunden är viktig…inte bara priset som här där kunden i centrum tog slut fr.o.m 2000-talet.
Läser nu att Netflix har 33% av bredbandstrafiken under primetime kl 21-24 i USA. Tittar vi på mobilt internet har dom endast 2.7% av trafiken så det var en sanning med modifikation.
Dock är det ändå häpnadsväckande. Tänk att Viaplay skulle ta en tredjedel av bredbandet under primetime i Sverige. Fullständigt osannolikt faktiskt.
Svt.play är nog en av de största bredbandsslukare! Ingen amerikansk tv-avsändare lär väl slå vår statliga bjässe. Men utan riktigt kommersiellt utbud förstås så därför inte jämförbar.
Cornu, det vore kul att veta hur mycket besökare från utlandet du har samt från vilka länder vi kommer ifrån.
Så när jag är uttråkad och sitter och slösurfar på bloggar, bland annat din, så tolkar du det som att min arbetsgivare är intresserad av dina tankar om saker och ting?
Privatsurf kan från kontor förekomma när som helst. Kan också mycket väl tänka mig att någon bankmänniska eller moderat på kansliet letar efter något speciellt som har med jobbet att göra och snabbt ögnar igenom ett antal blogginlägg. För IT-människor kan det t.ex. ske när man väntar på en kompilering, ett testprogram skall bli klart eller något annat som tar tid där tiden inte räcker för att kontextväxla till något annat vettigt. Andra kanske har lite tid över i väntan på att något möte skall börja, eller sitter helt enkelt på själva mötet och surfar.
OT: Flash-crash…….Ap hackad där man skickade ut en nyhetsflash om 2 explosioner och Obama skadad! S&P hade en 5-minuters crash på 1%!
Det var spännande när jag hade min webserver hemma i lägenheten och såg efter i loggen vilka som hade besökt mina publikationer, även om nästan hela logginnehållet bestod av SQL-injections och liknande.
OT: Kommentarer på detta??
http://www.di.se/artiklar/2013/4/23/riksbankschefen-binder-borantan/
Detta var nytt för mig:
"De anställda på Riksbanken har också rätt till personallån med ränterabatt. Det har Per Jansson utnyttjat och tagit lån på 1,7 miljoner kronor till en rörlig ränta på 1 procent, vilket är golvet i dagsläget."
WTF??
Det är en beskattningsbar förmån, och blir efter skatt inte i närheten av så attraktivt som det låter… Du blir nämligen beskattad för skillnaden mot oförhandlad bankränta. Är din marginalskatt 50% skulle du alltså betala ytterligare 1% i skatt (antaget "listränta" på 3%, vilket de flesta banker ligger runt), avdraget blir 0.3% (ditt underskott av kapital är ju bara 1%), och du betalar totalt ca 1.7% av lånebeloppet.
Jämfört med en förhandlad ränterabatt hos en vanlig bank där du kan få ca 2.5% i dagsläget om du är bra på att förhandla, vilket efter avdrag ger att du betalar ca 1.75%…
Frågan är om de tar upp förmånen till beskattning dock. Sen kan man fråga sig hur stor del som är skattepliktig, får man en rabatt som mannen på gatan hade kunnat få så kan man nog undgå skatt (eftersom man kan hänvisa att man faktiskt betalar marknadsmässig ränta).
Arbetsgivaren rapporterar naturligtvis in förmånsvärdet till Skatteverket, som med alla andra förmåner… Förmånsvärdet sätts, som med alla andra förmåner, av Skatteverket och är inte förhandlingsbart…
under 10-15% rabatt borde förmånsbeskattas! Undrar var gränsen går nuför tiden!
mer än 10-15% rabatt menade jag förstås!