Den utmärkta restaurangen med lokalproducerad mat med holländskt stuk i Linköping, De Klomp, har fått tag på en legal häst och kör därför hästvecka med start den 24:e mars. Tag anatomiskt ansvar och ät god och ordentlig häst, helt utan ironi.
Hästköttet kommer från Basunda Gård.
Läs mer på restaurangens hemsida och på deras facebooksida. Hästveckan inleds med egenlagad lasagne på söndagen.
Se även infografik nedan.
Ingen form av ersättning har utgått till mig för detta blogginlägg, men De Klomp har ett ursprung på alternativ.nu och förtjänar uppmärksamhet, även om de klarar sig utmärkt utan mig.
Tyvärr allt för sällan restauranger serverar utsökt och delikat hästkött, men nu när Findus et al inte längre vill ha hästkött så kanske det blir kött över för kvalitetsköken istället för industrimänniskofodret.
12 kommentarer
Haha. 🙂 Vilken bra idé.
Gillar att de börjar med Lasagne som antagligen innehåller hästkött, man får hoppas att de inte kör budgetalternativet färdiglasagne från findus;)
Många tror att hästkött inte är så gott men dom flesta har ätit hästkött den senaste tiden och ingen har klagat på findus och dom övrigas köttprodukter.
Det är bara att konstatera hästkött är gott.
När jag inte visste vad för slags kött jag åt så smakade det bra.
Nu vet jag att att hästkött är gott, nu ska jag köpa svenskt godkänt kött i charken nästa gång.
Politikerna har ibland inte mycket förstånd, varför slänger vi hästköttet, ge det till dom som knappt har råd med mat, eller tror politikerna att det inte finns fattiga i landet?
Problemen är:
1. Producenterna visste inte vad det hade stoppat i produkten.
2. Hästarna var antagligen inte lämpade som människoföda pga hästarnas medicinering.
Jag vet att hästkött är gott, men föredrar att få hamburgerkött när jag vill ha hamburgerkött och nötkött när jag vill ha nötkött. Om jag inte har fel för mig är hamburgerkött dyrare än nötkött vilket isf är en indikation att köttet som någon hade myglat in som nötkött inte var riktigt OK kvalitet.
Oerhört bra med en anatomibild så där, så att man ser var Söndagslasagnen sitter på djuret.
Hästkött är gott. Eftersom det finns så många hästgårdar och hästar i Sverige, borde fler restauranger, såsom ”De Klomp” i Linköping, servera svenskt hästkött under kontrollerade former. Med det menar jag att hästen inte får ha intagit läkemedel under året innan slakt.
Sverige har också generellt sett högre krav på djurhållningen än övriga EU i medeltal, så jag tycker i min enfald å svenska matkonsumenters vägnar, att svenskt jordbruk och svensk livsmedelsproduktion borde premieras.
Logiken säger oss: Säg därför nej till medlemskapet i den europeiska jordbrukskolchosen och dess jordbrukskvoter. (Jordbrukskolchosen brukar litet slarvigt benämnas ”Fredsprojektet”, speciellt av svenska politiker med adress väljarna.)
Vid en första iteration kan man ersätta medlemskapet med ett EES-avtal, som tillåter tullar på importerade jordbruksprodukter. EES-landet Norge, som i likhet med Sverige har tillgång till EU:s fria inre marknad för sina egenproducerade produkter, har enligt ”Nordens tidning” 4/2012 infört följande importtullar på jordbruksprodukter från EU:
* hårdost 277 %
* fläsk- och lammkött 429 %
* nötkött 344 %.
De norska tullarna borgar för egen nötköttsproduktion och landsbygdsutveckling samt minimerar risken för falsktmärkt tävlingshästutblandad importerad nötfärs.
Åter till Sverige! Den processade nötköttsmärkta animaliemassa som den europeiska jordbrukskolchosens multinationella flerledade livsmedelsindustri tillhandahåller svenska konsumenter, i form av mikrovågskompatibla frysta enportionsrätter, bör man vara vaksam mot. Inte bara för falskmärkningens skull, utan också för att risken är stor att anabola steroiddopade och läkemedelsdrogade anglosaxiska tävlingshästar ligger inkilade mellan lasangens pastalameller. Det är ju så att den ”läkemedelscocktail” som serveras tävlingsekipagen på anglosaxiska tävlingshästbanor kan innehålla:
* Fenylbutazon ( antiinflammatorisk icke-steroid)
* Clenbuterol (steroid)
* Flunixin (antiinflammatoriskt medel)
* Ivermectin (avmaskningsmedel)
* Lasix (mot blödning)
* ormserum
* antibiotika
Strafftullar på utländsk mat borgar visserligen förhoppningsvis för en inhemsk produktion, men bekvämt nog glömde du den andra sidan av myntet.
Inhemska producenter kommer bara att dra nytta av detta dvs höja priserna på sina egna varor. Och eftersom de i vilket fall som helst skyddas av strafftullarna så finns inget som helst incitament att leverera någon kvalitet heller.
Men det kanske är OK med dyr och dålig mat, så länge den är svensk?
Irlands hästar har rymt med kommentaren; "here they will never Findus"
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/02/08/article-2275565-176E1AEF000005DC-737_634x427.jpg
Här förtjänar Gustafskorven ett omnämnande!
En ursvensk delikatess sedan 100 år.
jo fadern garvade sig nästan häcken av sig när det kom larmrapporter om HÄSTKÖTT I MATEN!!!111!!!
Ni såg att Facebook inte tillåter De Klomp att marknadsföra denna annons?
Klompen ville betala en slant för att få bättre spridning, men fick avslag, kanske på grund av hästbilden.
Bisarrt och skrämmande.