Med anledning av ett läsartips till gårdagens artikel om myter kring det isländska miraklet, så har professor Michael Hudson och medförfattare skrivit en liknande artikel om det Lettlands mirakel.
Lettlands befolkningsutveckling
Källa: Wikipedia Bildlicens: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported. |
Man kan sammanfatta det hela med att det inte är något mirakel, utan man slagit sönder den sociala välfärden i en våt nyliberal dröm. Men mest avgörande är att sedan den akuta finanskrisen 2008 har ca 10% av Lettlands befolkning flytt landet, som trots det har 14% i öppen officiell arbetslöshet. Befolkningskraschen i Lettland påbörjades med Sovjetunionens fall, men finanskrisen accelererade den relativa utvecklingen, vilket syns ute till höger.
Enligt professor Hudson är situationen dessutom så illa att den lettiska regimen fejkar befolkningssiffror genom att räkna in alla letter som tillfälligt är och hälsar på i landet som befolkning. Detta för att hålla landet över den psykologiskt viktiga nivån 2 miljoner invånare. I realiteten ska landet redan fallit genom 2 miljoner fast befolkning.
Sedan 1991 har befolkningen grovt sett fallit med 25%, från ca 2.65 miljoner till drygt 2.0 miljoner.
Lettland är också så litet att övriga EU kan absorbera befolkningen som överger landet, vilket gör att den lettiska lösningen med massexodus inte skulle fungera för större länder.
Intressant för svenska skogsägare är också att man (=svenska skogsbolag) ohållbart kalhugger de lettiska skogarna i landets desperata försök att få in pengar i ekonomin. Förr eller senare är skogarna färdigskövlade, vilket tids nog kan höja de svenska priserna på virke. Virke som de svenska skogsbolagen som bekant betalar mer för i Lettland än i Sverige, inklusive det medlemsägda Södra som betalar mer till letter än till sina svenska medlemmar.
En sammanfattning från Hudson om vilka länder som kan tillämpa den lettiska modellen:
“For governments able to ignore the will of the people (an expanding trend in rich developed countries), the Latvian model can only be applied if one’s country is:
– Small enough, willing enough, and able to let at least 10% of population emigrate, headed by the most talented and multilingual freshly minted graduates;– Demographically secure enough to see family formation, marriage and birth rates plummet;
– An ethnically divided population that enables politicians to play the ethnic card to distract population from economic issues; and
– A depoliticized Post-Soviet population willing to give up protest after short period.
Any larger country attempting this level of austerity would need to find an outlet for the some 10% of its people leaving. For the United States, that would mean countries willing to take 20 million American workers. Last time the authors checked, neither Canada nor Mexico had the willingness or capacity to take these numbers, and not enough American students have yet studied Mandarin to do China’s laundry.”
För övrigt kan man här se att en del av lösningen är att ha ett etniskt delat land (letter och ryssar_), så den nyliberala propagandamaskinen och politrukerna kan spela ut befolkningsgrupperna mot varandra. Hudson hyllar speciellt Lettland som en magnifikt lyckad psy-ops (psykologisk krigföring och propaganda).
Relaterat så har den bankkritiske Matt Tiabbi hos Rolling Stone precis publicerat en ny artikel om de misslyckade och permanentade räddningsaktionerna i USA, som nu är en permanent bail-out economy.
“So what exactly did the bailout accomplish? It built a banking system that discriminates against community banks, makes Too Big to Fail banks even Too Bigger to Failier, increases risk, discourages sound business lending and punishes savings by making it even easier and more profitable to chase high-yield investments than to compete for small depositors. The bailout has also made lying on behalf of our biggest and most corrupt banks the official policy of the United States government. And if any one of those banks fails, it will cause another financial crisis, meaning we’re essentially wedded to that policy for the rest of eternity – or at least until the markets call our bluff, which could happen any minute now.
Other than that, the bailout was a smashing success.”
Hela texten ovan kan förstås med fördel fetstilas, vilket blir lite löjligt.
Vad man kan sammanfatta Island, Lettland eller för den delen USA med är att man faktiskt inte genomfört några hållbara eller lyckade räddningar eller mirakel. Det samma gäller antagligen även Grekland, Irland, Spanien eller Portugal. Men propagandamaskineriet hävdar förstås något annat.
Jag själv hävdar att vi ser effekterna av tillväxtens gränser för I-länderna i OECD eller EU. Inte nödvändigtvis så att den ekonomiska tillväxten helt upphört för all framtid redan, men våra ekonomiska system håller helt enkelt inte längre när de inte kan försörjas av tillräcklig ekonomisk tillväxt. Sveriges kommande kris kommer bli lika unik som alla andras och ha egna unikt misslyckade lösningar. För alla utom politiker, banker, de rikaste 1%:en och övriga makthavare.
86 kommentarer
Ojdå, är vi inte optimistiska idag?
Det är så galet sjukt att man egentligen förstår intresset för melodifestivalen och diverse såpor. Kanske dags skaffa TV.
2 miljoner invånare eller 10 miljoner (Sverige)…
Emigrationen från Sverige för drygt 100 år sedan var ju en parallell till Lettlands nuvarande situation, då Sveriges befolkning väl var runt 3-4 miljoner då…
Kung Oscar var ju mycket orolig för Sveriges framtid….
Jag har träffat många letter i våra trakter… i höst.
Reflektionen blir då att moderata funderingar runt skatterna, där man lanserar platt skatt + ett högre grundavdrag, egentligen är ett sätt att lägga ut dimridåer för att lura vanligt folk att gå på en kraftig skattesänkning för de högsta inkomsterna genom att beta med ett grundavdrag…
Sossarna betar med hög skatt för höga inkomster (på papperet) för att få folk att acceptera för höga skatter på låga inkomster…
Men en svensk variant av den lettiska situationen gör att stora delar av svensk befolkning emigrerar (Sverige är ju egentligen inte mycket större än Lettland, det är bara vår egen hybris som säger något annat) och Sverige blir en råvarukoloni efter att alla nyttigheter har sålts ut, såsom vattenkraften och LKAB, med mera…
@Thomas; Menar du verkligen här att Lettlands emigration skulle ha samma bakgrundsorsaker som för Sverige under tiden a la Utvandrarna? Du måste skoja!
Varför inte?
Det var inte de fattigaste som drog västerut utan de som kunde fixa fram en biljett…
Jag har på min gård ett markskifte som hamnade i denna fastigheten då en granne ville ha fram kontanter till en biljett till Amerika. Så det är inte så förtvivlat längesedan…
Min morfar följde med familjen till USA någon gång 1880-90 och det kostade naturligtvis. men den gård de hade i Sverige hade de kvar och morfar åkte hem för att ta hand om den…
Resten av familjen stannade kvar så jag har större släkt i USA än i Sverige…
Sveriges största exportartikel på 1800-talet var lingon till Tyskland….
Om Sverige fortsätter att tappa exportindustrier som nu och istället satsar på råvaruexport framöver, som malm, skogsråvara, elkraft,med mera så vad skall folk göra här då….
Ty administrationen i Stockholm blir ju arbetslös då pengaflödet hamnar i Bryssel, London eller Berlin…
Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att spåna så här…
Man behöver bara ha varit med ett tag.
Jag vet inte vad Du egentligen är ute efter här. Fattigdom är förstås alltid fattigdom men orsakerna går inte att jämföra här. Sverige modell 1870 var en av de fattigaste i Europa. Jordbrukare och andra som inte ens klarade av att leva ur hand i mun tog chansen precis som man alltid gjort när man inte har något att förlora. Lettland modell 2008 var ett folk vars ekonomi var överskuldsatt relativt produktiva resurser. Precis som i USA. En skuldbubbla drabbar ALLA sidor av en ekonomi och det är därför en fastighetsbubbla är så farlig. Inte bara ur banksynvinkel. Emigration har förstås alltid varit ett sätt att lösa armodet på om man inte har ett välfärdssystem. Vilket Lettland saknar. Det är kanske här du menar att vi står. Ett Sverige där vi inte längre har råd att stanna kvar sett till möjligheterna här? I så fall är jag med Dig. Hela västvärldens kris är just en inflationskris, dvs det är för dyrt att göra affärer här sett till efterfråge-situationen. Men så har vi också ett system med "capitalism without failure". Precis som i USA där banksystemet gått i konkurs vart 7-10 år och räddats av FED Reserve. Inte konstigt att köpkraften försvunnit sedan 1970.
Vill bara nämna att platt skatt naturligtvis inte är en realistisk idé i Sverige. Men jag förstår varför t.ex C Bildt propagerar för den. Bara och kolla hans förlaga där han hämtar sina egna okunniga idéer ifråga om ekonomi. Baltikum och GOP. Vi ser hur det gick. Vi kan därmed lägga frågan i papperskorgen.
Ett stort problem för Bildt m.fl är att den kapitalistiska modellen kräver att folket är köpare, dvs konsumenter fullt ut. Räcker de inte till(vilket nu är fallet inom västekonomierna) så har den nyliberala ideologin hämtat sin inspiration från globaliseringstanken(det multinationella företagen), dvs den nationella ekonomin blir alltmer oviktig. Kapitalet flyttar utanför landet. Men den ekonomiska teorin med Adam Smith, David Ricardo, Keynes, Fischer, etc utgår nästan uteslutande från den nationella ekonomin. Arbetskraftsarbitraget till Kina är en del av detta tänk(WTO). Det är stor skillnad mellan att flytta sin produktion till sina kunder och det som skett sedan 1999.
@rttck: Du är helt ute och cyklar. Sverige har i princip platt skatt redan. Den statliga skatten på höginkomsttagare är bara smink för att lura låginkomsttagarna att någon annan betalar.
* Arbetsgivaravgifterna är platta. 415 mdr.
* Kommunalskatterna är platta. 530 mdr.
* Statsskatten är det icke-platta inslaget. 42 mdr.
Det vore alltså skitenkelt att göra skatten platt – i klass med ett mindre jobbskatteavdrag. Statsskatten är betydligt under 3% av de totala skatteintäkterna. (Resten av vad du skriver är också knäppt.)
Vårt välfärdssystem bygger väl på att folk har arbete som ger skatteintäkter….
I Lettland fanns inte dessa jobb efter Sovjet.
Om inte vi har kvar exportindustrin så finns bara lingonen kvar…
Men vart skall vi emigrera? Norge?
Vi måste skapa en hemmamarknad! Det enda sättet är att höja Grundavdraget så folk med låga inkomster kan konsumera och producera där de bor, ty så fort som folk får litet mer pengar i fickan, idag, så drar de till platser där folk har ett vettigt Grundavdrag för då får man ut mer av de pengar man kan spendera…
Man behöver inte så särskilt högtravande teorier om liberalism eller socialism utan det räcker med vanligt sunt förnuft…
Om nu Sverige redan har platt skatt, vilket synes vara troligt, så är det bara ett vettigt Grundavdrag som fattas så är balansen något så när i ordning…
Sedan så tycks kampen mellan multibolagen, det som skapades i USA för 150 år sedan, och det nationella styret, som kallas demokratin, vara framtidens stora konflikt.
Så länge som lokala politiker springer bolagens intressen och inte sina väljares, så är demokratin på dekis….
Och det uppmuntrar rörelser som var aktuella i slutet av 1800-talet.
Skall demokratin få tillbaka sin politiska status så krävs tuffare tag mot nyliberalismen, innan helt odemokratiska krafter tar över.
@Jeppen: Jag föredrar att gå. Det du pratar om är skatter som baseras på försäkringar/pensioner i välfärdssystemet först och främst. Och det finns en övre gräns självklart. Det är ju därför alla klagar. Alla som tjänar över den nivån och inte längre får något för sina merskatter. Utom lite solidaritetskänsla förstås..om du vet vad det är? Däremot tror jag alla som klagar har rätt i att skatterna totalt sett är för höga. Men det är en helt annan sak som man inte kan lösa genom att tro att det inte spelar någon roll om de 1%-en etc plötsligt skulle betala 37% som huvuddelen av resten av befolkningen gör! Vanligt folk betalar betydligt mer i skatt sett till inkomstskillnaderna över en viss nivå. Ditt sätt att resonera handlar enkom om att tona ner skattekonsekvenserna när det egentligen handlar om inkomstklyftor som ökat dramatiskt och där dagens kris i grunden handlar om samma orsak.
Du är ute på tunn is här. Men knappast ensam.
@rttck: Ledsen, jag begriper inte vad du skriver. Du dunkelt sagda är det dunkelt tänkta?
@Thomas: Demokratin behöver mer nyliberalism. Marknadsfrihet och politisk frihet är en oslagbar kombination, nämligen. Har ni inte märkt hur Sverige klättrat i välståndsligan på sistone? Ett framgångsrecept kan knappast att vara en reaktionär återgång till den relativa försämring vi upplevde med start i Palmes socialistiska excesser.
Ibland verkar det som att du tror allt du läser, Cornu, och vägrar tänka själv. Det är ju hur korkat som helst att anta att Lettlands mirakel behöver eller blir bättre av att omgivningen kan absorbera deras bästa.
Patetisk bortförklaring av att seriös nyliberal politik är betydligt bättre och en snabbare väg framåt än socialistiskt motstånd som i Grekland.
Vad får dig att tro att jag tror på ett dugg av ovanstående? Allt jag gjort är att redovisa vad någon annan skrivit.
Skilj på sak och person.
Det är förstås mänskligt att du när du är känslomässigt engagerad i frågor som nyliberalism eller kärnkraft alltid slår ut och angriper budbäraren istället för avsändaren. Du kan antagligen ta kontakt med prof Hudson på hans länk ovan, så du kan idiotförklara honom personligen.
Mvh
Även Matt Tiabbi svarar säker på dina mail.
Poängen här att jag är en budbärare och inte den du ska skjuta.
"Skulder ska alltid betalas" brukar det ju heta. Men i Greklands fall skrivs dom istället ner om och om igen. Verkar som att Lettland agerat korkat och låtit folk svälta ihjäl istället för att bjuda på motstånd likt grekerna?
Fordringsägarna som köpt CDS:er för att försäkra sig mot grekiska betalningsinställser är förstås måttligt roade eftersom dessa försäkringar samtidigt blivit värdelösa. Men det är en annan diskussion..
Kanske dags att läsa på lite "Jeppen" innan du impulsivt kastar dig över allt som luktar "socialism". M Hudson tillhör en av de som verkligen analyserar verkligheten på plats i Baltimum. Han har t.ex jobbat där!
Frågan är vad som är orsak och verkan…..och för vem?
Letterna kanske är mer indoktrinerade att lyda – arv från tiden under sovjetmoderns toffel.
Jamen okej, Cornu, du bara citerar strunt utan att peka ut det som sådant. Själv tycker du inget utan bara vidarebefordrar slumpmässiga texter du råkar stöta på när du surfar. Jag ska hålla det i minnet för framtiden.
@Jeppen….förklara gärna "seriös nyliberal politik" för alla så vi får en plattform vi kan enas om!
@rttck: Gärna det:
* stark äganderätt (vilket inkluderar transparent, okorrupt och effektivt rättsväsende).
* byråkratiska institutioner och regelverk som är inriktade på enkelhet och stabilitet för företag att verka inom
* stabilt öppna marknader, dvs frihet att handla, investera och starta företag.
* låg offentlig inblandning, skattetryck och utgifter.
* arbetsrättslig frihet, dvs låga eller inga minimilöner, arbetsrätt
* monetär stabilitet och förutsägbarhet
Om inte de som tjänar pengar inser att den gynnade måste hjälpa den missgynnade, genom olika allmosor, så håller inte några "frihetstankar". (Allmosor är grundtanken inom Islam, Kristendomen är mer åt det socialistiska hållet)
Ty det är bara den som har något att förlora som backar i en konflikt.
Så utan en fungerande "välfärdsstat" så är dina tankar körda i Europa.
@jeppen:
* stark ägande rätt (du menar helt utan samhällsintresse? Tex att Sthlm skärgård bara skall bebos av de som kan betala för de få kv2 som finns där för att ta ett ex.)? A-aktier? Eller bara den starkes rätt inför den svages? Dvs krav att varje litet(alla) land öppnas för helt fria kapitalrörelser?
Jag kan gå vidare med dina floskler. Men precisera helst lite mer praktiskt vad det innebär med några exempel. Världsekonomin har, om du inte märkt det, precis kraschat efter att dina idéer fått tillämpas under 30 år med tonvikt på de sista 15 åren. Ditt önskemål om monetär stabilitet har inneburit att FED Reserve i en första omgång fått ge ut krediter och garantier på 11 Biljoner dollar varav 3 ligger kvar i balansräkning(ps! världsBNP=50 Bilj dollar). Ja, jag kunde förutsäga den här kraschen!
Det du beskriver är ju bara en pamflett från företagen, inget annat!
Korporativism utklädd i fri företagssamhet och frihandel.
Men ok, vi kanske syns här vad det lider. Då kan vi ta en match i nyliberalism. Men då vill jag att du kommer ut ur din enkla akademiska garderob, i verkligheten. Så vi får se vem som egentligen är knäpp.
Thomas: "Om inte de som tjänar pengar inser att den gynnade måste hjälpa den missgynnade, genom olika allmosor, så håller inte några "frihetstankar"."
Låt oss vara ense om att vara oense. Och vadå gynnade och missgynnade, förresten? Man är inte gynnad för att man beter sig vettigt och jobbar hårt. Säg som det är – du vill straffa framgång och belöna motgång. Man får det man frågar efter.
@rttck: Att äganderätten skyddas innebär sådana saker som att:
* korrupta tjänstemän inte kräver mutor
* tjuvar och bedragare lagförs effektivt
* egendom inte exproprieras
* hyresreglering och liknande prisregleringar inte finns
* sånt som förmögenhetsskatt och arvsskatt inte finns
* att kontrakt upprätthålls av rättsväsendet
Det ligger i samhällets intresse att äganderätten skyddas. Det är detta vårt välstånd bygger på. Du skulle inte kunna sitta där bortskämd med en schysst dator och yra kommunistiskt utan en skaplig äganderätt.
"Världsekonomin har, om du inte märkt det, precis kraschat efter att dina idéer fått tillämpas "
Totalt struntsnack. De som har tillämpat "mina" idéer mer har det gått bättre för, och de som har tillämpat det mindre har det gått sämre för. Och världsekonomin har gått skapligt, thankyouverymuch. Världen som helhet hade ett förlorat år, vi hade kanske tre, men nu är vi uppe på all-time-high i BNP per capita igen.
"Ditt önskemål om monetär stabilitet har inneburit att FED Reserve i en första omgång fått ge ut krediter och garantier på 11 Biljoner dollar"
Vad yrar du om nu? Att någon går emot mitt recept? Ja, och? Betyder det att min rekommendation är felaktig?
"Det du beskriver är ju bara en pamflett från företagen, inget annat!"
Om vi delar upp världen i fyra kategorier, och placerar in länderna efter hur väl de följer min pamflett, och sen frågar folk i vilken land-grupp de helst vill födas om de fick välja, så kommer jag lova dig att de vill födas i den grupp som är mest som jag rekommenderar. Det tycks som att det jag beskriver har en högst reell positiv inverkan på folks levnadsvillkor.
"Men då vill jag att du kommer ut ur din enkla akademiska garderob, i verkligheten."
Du – jag har järnkoll på hur det här funkar i verkligheten. Du kan väl flytta till Venezuela, så stannar jag i den nyliberalaste åttondelen av världen (där Sverige ingår).
Sverige borde kanske våga följa Sydamerikas exempel där man helt sonika nationaliserar vissa utländska bolag som verkar där?
Är det Argentina du tänker på då? Både Argentina och Island utsätts just nu för en massiv ekonomisk krigföring eftersom att dessa haft fräckheten att trotsa den globala finansmarknaden. Hur det slutar återstår att se.
Javisst borde vi våga nationalisera utländska bolag. Då kan vi lätt nå Venezuelas BNP-per-capita-nivå ganska snart. Vi slipper ligga här på toppen och känna skuld och skam över vår rikedom.
Tullmurar har väl kommit upp i debatten igen…
Något som man knappt trodde skulle ske …
Vilka flyttar från Lettland? Ryssar / Letter ?
Vilka flyttar från Lettland? Ryssar / Letter ?
T.ex. studenter när de är klara med utbildningen. Brain drain.
Letter alltså?
De som studerat i Lettland.
Ja Cornu, detta skrev jag om (ensam) på bl.a Di-bloggen(för ett år sedan drygt) när vår egen regering gapade stort om att grekerna måste spara likt balterna. Bl.a Reinfeldt uttalade sig hårt för IMF´s klassiska Chicago-plan. IMF har förstås sedermera få backa från det som sunt-förnuft redan visste, dvs att Grekland för det första inte är Lettland etc, för det andra att "austerity for growth"-modellen är en ren skrivbordsprodukt baserad på fantasier.
Not! Di(på nätet) har aldrig ens brytt sig om att beskriva verkligheten i Baltikum. Vad säger det om deras journalistik?
Sverige borde göra samma sak och få ner befolkningen till nivån på 40-talet. Då består socialhjälpen av 20 potatisar om dagen och skatterna är världens lägsta. De inkompetenta horderna som har kommit hit på senare år skulle fly för livet. Då kan man verkligen tala om en omställning för peak oil och diverse andra toppar. Ändå är det bara förrätten av vad som kommer. Sverige styrs av flummiga populister. Samtidigt borde man dela ut några årslöner skattefritt till alla och blåsa de med papperspengar och hela pensionssystemet. Det är mycket smart att konstruera kraschen innan den kommer riktigt.
Argentina har gett IMF långfingret. Man driver en inflationär penningpolitik och skyddar sig genom den latinamerikanska pakten där Brasilien har huvudrollen.
Västvärldens svar är att försöka attackera exportprodukterna utan att dra igång handelskrig, som alla förlorar på.
Idag kan man tex läsa att falsk Oxfilé har sålts i Sverige i Aftonbladet. På bilden kan man i etiketten läsa att ursprunget är från Argentina.
Vad finns det för bevis att ursprunget är från Argentina???
Det kunde ju stå vilket land som helst på etiketten…
Dags att vakna sheeple…
Falsk oxfilé…
Alltså, Argentina har inte mycket svinuppfödning… Kreatur är deras grej.
Så som du funderar så är den färgade grisfilén/fuskoxfilén kommen från ett annat ställe…
Även om det argentinska lantbruket är exportinriktat så har hemmamarknaden alltid varit politiskt viktig vilket gjort att de exportavtal som det argentinska lantbruket ibland fått stå tillbaka för att fylla hemmamarknaden med billiga produkter. Det har gjort många lantbrukare smått galna….
Men man kan ju ta upp striden mot omvärlden, för de har ju faktiskt både en krigsmakt och ett jordbruk stort nog att föda befolkningen…
Till skillnad mot Sverige.
Att lantbrukare vill tjäna mer kan man förstå men på bekostnad av inhemsk svält och social instabilitet?
För det förstår väl alla att argentinarna inte kan konkurrera med västvärlden prismässigt, sunt förnuft.
Liberalism = djungelns lag. => social destruktion => ekonomisk destruktion.
Hmmm…
Alltså, exportinriktat lantbruk har ju många nationer. Det uppmuntras i en hel del länder, tills det blir missväxt och då stoppas exporten…
Så skedde för några år sedan då torkan blev för svår i vissa länder i forna Sovjet som satsat på spannmålsexport. Man stoppade exporten för att hålla det egna folket lugna…
Ganska naturligt. Då klagade den svenske landsbygdsministern, då detta drabbade bland annat Sverige då vi är importberoende…
Och det är mest beroende på att lönsamheten inom svenskt lantbruk är så pass dålig att ingen vill/kan syssla med sådant på heltid utan mest som hobbysjälvhushåll.
En litet annorlunda vinkel än din uppfattning att man vill "tjäna mer"….
Det var åtminstone min poäng, inte huruvida argentinarna kan konkurrera med västvärlden (om vad?)
Jag uppfattar det som att Argentina är ett av Väst -länderna….
Så även i en liberal ekonomi så måste man ha självbevarelsedriften kvar…
Men argh!!! Exportinriktade länder med någotsånär marknadsliberala institutioner har aldrig svält eller ens missväxt. Nordkorea har det hela tiden. Det finns ett samband!
Och vill man avhjälpa svält och fattigdom så bör man vara extra noga med att låta handeln fungera så bra som möjligt. Exporterar man det man är bra på och har i överflöd så kan man köpa annat som andra är bättre på och båda tjänar på det. Än viktigare – det stimulerar produktionen att låta bönderna få bra betalt – annars lägger de självklart ner eller investerar betydligt mindre.
Oxfile i all ära, men man får nog fler kalorier att bli mätt på om man exporterar oxfilén och importerar majs och potatis istället. Tänk längre än näsan räcker, snälla!
OK…
jag bryter ner frågan till individnivå…
Jag har en bekant som är uppväxt utanför Berlin. Under kriget.
Hans far var småbonde och de hade en liten gård med några kor…
Det blev faktiskt litet över utöver det egna hushållet, så folk från Berlin kom ut och köpte vad som fanns över…
Det innebar att deras kor "bodde" väldigt fint. De låg på äkta mattor…
Ty vad är en matta värd om man inte har mat för dagen?
Naturligtvis så funkade inget då, så folk svalt…
Funkar inte handeln så svälter folk. Visst. Det är ju det jag menar….
Den som inte har mat för dagen har inget att handla med. Dåligt förhandlingsläge…
Den som vet att det finns mat för dagen kan göra en bra affär….
Så att missköta den egna livsmedelsförsörjningen blir dyrt för en nation som är kaxig…
Det är en fri marknad! Inte TIMBRO:s regelstyrda nyliberala planekonomi.
Även det du hänvisar till….
@Thomas Gunnerson
Genomsnitts argentinaren har inte samma konsumtionskraft som europeerna, då lantbrukarna såklart väljer att sälja till de som betalar mest.
Då är det ju ganska självklart att man går in och reglerar så att inte allt hamnar i export..
@jeppen Nu är det så att det pågår ett globalt spel som heter imperialism och Nordkorea har handelsembargo över sig…det är pinsamt att dra upp Nordkorea när samtidigt som västvärldens penningbedrägeriet rullar på.
Det är liksom inte "fair play" eller hur?
Kan man äta sig mer än mätt?
Export av jordbruksprodukter är ju inte som andra produkter. Man måste ju ha naturliga förutsättningar för produktionen…
@HejHopp och Thomas: Seriöst, vad gör man om folket riskerar svälta ett missväxtår?
A. Förbjuder matexport och reglerar priserna på matvaror så att bönderna inte kan/vill investera för nästa år, så att landet forlorar i internationellt anseende, förlorar bankernas och näringslivets förtroende och förlorar exportintäkter?
B. Låter exporten fortgå och låter priserna vara fria så att bönderna tjänar rejält med pengar och har finansiell kraft och incitament att investera och producera mer nästa år, så att förtroendet upprätthålls och exportintäkterna trillar in. Och vid behov gå med underskott (eller strunta i att köpa missiler) för att ge befolkningen nog med pengar/matkuponger för att skaffa mat till marknadspriser?
Vad är det långsiktigt hållbara som leder till en god ekonomisk spiral? Bara idioter misslyckas med att svara på den här frågan. Att försöka lösa en bristsituation med kommunistiska policies är värre än att kissa i byxan för att bli varm! Kineserna begrep det här för typ 25 år sen och har legat i en positiv spiral sen dess. När ska svenska skrivbordssocialister begripa?
Snacka om att hårdra och överdriva i dina exempel…
Kineserna begrep dollarbedrägeriet och drog igång en egen agenda. Det var enda sättet de skulle kunna konkurera om resurser och levnadsstandard, men Kina kommer inte behöva exportera på samma sätt när man så småningom blir världens största ekonomi.
För du inser väl att västvärlden "köper" riktiga värden(naturresurser och produktion) med leksakspengar? vad är en dollar, euro? vad står de för?
Intelligent reglering är bra reglering.
Tycker du även att Tyskland reglerar dåligt?'
Allt är relativt att inbilla sig att marknaden löser allt är ointelligent nonsens se bara på finanssektorn, miljöproblem och social destruktion som är ingåendes.
Du hävdar alltså att Kina inte fick en positiv spiral för att de liberaliserade, utan för att de "insåg dollarbedrägeriet"? Och vilken planet var du ifrån, sade du?
Ja, Kina har handelöverskott. Än sen?
Ja, Tyskland reglerar uselt. Deras "intelligenta" reglering är överkomplicerad.
Social destruktion beror på socialistiska bidrag och regleringar som gör att folk inte får jobb, samt det socialista war-on-drugs mm. Miljöproblem beror till stor del på en brist på äganderätt. Finanssektorn pressades av USAs politiker att sätta upp långivning till folk som egentligen inte hade råd.
@jeppen
Du tror inte liberalism har med ett maktförhållande att göra?
Att tredjevärlden skänker bort 90% sina ressurser/produktion till västvärlden för papperslappar?
Läs rätt.
Kina spelar dessa kort, men så småningom kommer de äta av sin egen frukt.
"Miljöproblem beror till stor del på en brist på äganderätt." "ok"…
"Finanssektorn pressades av USAs politiker att sätta upp långivning till folk som egentligen inte hade råd."
Det var nog bakvänt, politiker är köpta försäljare.
Problemen idag handlar just om att det inte finns en avskiljare mellan stat och storbolag. Precis som mellan stat och religion.
Cornu, det handlar inte om "tillväxtens gränser" utan om ett dysfunktionellt bank och valutasystem. Det finns mycket "tillväxt" kvar att ta, dock så krävs det mer och mer avancerad forskning och utveckling för att realisera den. Det kostar pengar och kräver investeringar över lång tid, något som är svårt eller till och med omöjligt att få till inom vårt nuvarande politiska system.
Det du tror handlar om fysiska begränsningar handlar snarare om mänsklig dysfunktion. Det betyder inte att det inte finns fysiska begränsningar, det betyder att de inte är den huvudsakliga effekten bakom vår pågående välståndskollaps. Att ensidigt fokusera på peak oil eller peak vadsomhelst samtidigt som psykopatiska särintressen plockar sönder Sverige antyder att man inte prioriterat rätt.
Min vän, är du medveten om global efterfråga? Tror du den faktorn någonsin kommer att minska?
Om utbudet är begränsat och efterfrågan "växande" så stiger ju priset…
…som med oljemarknaden…vilket påverkar priset på det mesta.
Ta till exempel Egyptiska våren, titta på oljeproduktionen innan och efter, du kommer att se att innan så hade man överskott(dvs export intäkter) men nu har man underskott(dvs man måste importera) konsekvens är att staten måste få in pengar(skatt/prishöjningar) för att finansiera energi import.
Visst har vi ett markant slöseri av ressurser(fysiska som ekonomiska) överlag i samhället som kan bli bättre men slutändan kommer bli densamma(fysiska begränsningen).
@Baron,
Det ligger en hel del i det du säger, bara vi skar rejält i all byråkrati skulle det frigöra enorma resurser.
Var finns bevisen för att det är de skarpaste knivarna som flyr landet i sådana här situationer?
Jämför den svenska utvandringen till Norge (bartendrar och bananskalare)eller den generella invandringen till Sverige (invandrare har 30% lägre lön än svenskfödda, och det beror inte på rasism utan på skillander i utbildningsnivå).
Det mesta tyder på att det är de slöaste knivarna som emigrerar, inte de vassaste, då de slöaste knivarna har svårare att skära av kakan i hemlandet när den krymper.
Undantaget är de POLITISKA flyktningarna från diktaturer som verkar vara mer välutbildade än genomsnittet, tex chilenare.
Googla på "demographic disaster for Latvia", annars verkar den här snubben veta mest.
Först var det lågutbildade som smet, men på senare tid har 1/3 högre utbildning. 80% är under 35 år.
Och regimen sägs fabricera sina siffror.
"We have a joke that in 2030 the last Latvian can switch off the lights at Riga airport," Aldis Austers, chairman of the European Latvians' Association, told AFP recently.
Att det skulle vara skarpaste knivarna som flyr landet tycker jag känns som en slutsats man drar på magkänsla snarare än en analys. Samma sak gäller motsatt att det skulle vara de slöaste knivarna. Och tills jag ser något vettigt som visar på det ena eller det andra så skulle jag anta att det är ganska normal-fördelat över befolkningen. Sedan antar jag att det krävs en viss äventyrslust, driftighet eller total misär för att ta steget och flytta på sig men när dessa personerna tillslut rör på sig så tar de så klart gärna med en kompis eller familjen. Vilket igen för mig till att det är precis alla möjliga personer som flyttar av alla möjliga anledningar.
Sedan att invandrare skulle ha lägre lön p.g.a. skillnader i utbildningsnivå tycker jag är lika troligt som att svenskfödda kvinnor har lägre lön än svenskfödda män p.g.a. skillnader i utbildningsnivå. Det verkar ju snarare vara så att kvinnor har lägre lön än män på likvärdiga arbeten trots till och med en generellt högre utbildning.
Grejjen att Norge bara behövde bananskalare stämde kanske för 15 år sen. Nu är det definitivt annorlunda. Nu är det den kritiska kombinationen framåt + kvalificerade personer som åker. Precis den typen av folk som vilket samhälle som helst behöver. En gnällig svensk sosse som sitter på sin röv och är avundsjuk har aldrig startat något Ikea.
Att Sverige kommer få en liknande situation som t.ex Irland är för mig självklart. Jag skulle redan nu aldrig drömma om att flytta tillbaka, och krashen har inte ens tagit fart i Sverige. Tänk er själva hur mkt nedskärningar det varit sedan 90-talet. Man sålde ut storföretag och vips förlorade man säker avkastning. Tag AssiDomän. Tänk er P/e på 10 och att man delar ut allt. Efter 10 år (dvs ~2003) börjar man förlora på försäljningen. Nu har det gått ytterligare 10 år utan avkastning från Assi till Sverige.
Ryker LKAB och Vattenfall denna gång för att frisera bokslutet? Vad återstår för att föda alla svenska sossar och nyanländ djupt essentiell arbetskraft? Inte så mycket.
Som jag ser det skall man inte dra alla över en kam.
De vassaste knivarna har väl ofta ( eller kan få ) ett jobb hemma, men med låg lön och dåliga framtidsutsikter. De räknar med att de kan få en bättre lön och en ljusade framtid för sig och sina barn om de emigrerar.
De slöaste knivarna saknar arbete och har inget annat alternativ än att emigrera, om de kan skrapa ihop pengar till biljetten.
En annan grupp är de som har släktingar eller vänner som redan emigrerat och som från dessa kan få information, uppmuntran, hjälp och stöd.
Den stora mellangruppen, som har någon typ av jobb men inga meriter för att få jobb i ett främmande land, blir den grupp som stannar kvar.
@Fredrik: I Sverige har kvinnor väsentligen likvärdig lön. Skillnaderna beror på lägre arbetstid, kortare arbetslivserfarenhet, yrken inom offentlig sektor och annat självvalt.
Om man skall diskutera handelsbalans av knivar med olika skärpa får man väl även se till sammanhang. Från länder för fattiga för skyddsnät (Lettland, Grekland, Somalia, etc) vill förstås alla knivar dra iväg ifrån.
Ifrån ett land med ett av världens generösaste skyddsnät vill förstås ingen slö kniv dra. Varför skulle de? Familj Debil kommer aldrig få det bättre någon annanstans.
Det syns tydligt bland unga i Sverige att drivande vill dra. Såväl etniska svenskar som nytillskott. Bland nytillskottet är det förstås extra tydligt eftersom dom redan dragit en gång och inte är rotade. Vi silar alltså bort de användbara. Kvar blir ett land med än högre skatter och oro (bilbränder, rån, våldtäkter, svensk maffia etc). Länder med god spiral (Kanada, Norge, Schweiz) är det tvärtom i.
Fredrik Merell:
Normalfördelningen tror jag kan gälla när det är frågan om flykt från tex etnisk rensning eller krig. Dvs påtvingad flykt för en större grupp individer inom ett geografiskt område, eller en hel befolkningsgrupp, där knivskärpan är normalfördelad.
När det gäller migration som påtvingas på en hel nation eller motsvarande genom yttre gemensamma faktorer, tex ekonomisk kris eller svält, så misstänker jag att det sker ett urval där man inte samplar hela normalfördelningen. Tex påståeendet att den större övervikten i USA (relativt det lika välmåeende Europa) beror på att det var de hungrigaste som flyttade under svältåren.
Sannolikt en myt, men det är inte helt osannolikt att det sker ett liknande urval enligt någon princip som beror på vad den yttre påverkan beror på.
När det gäller politiska flyktingar så är det ju ofta de intellektuella som flyr, eftersom de utgör den inhemska oppositionen.
Karl: om man integrerar Mihails Hazans påståeenden så blir det nog en klar total övervikt åt det slöare hållet. Först var de flesta lågutbildade, sedan två tredjedelar lågutbildade. Man flyttar till Irland, England och Norge, låglöneyrkernas paradis.
Fredik Merell: Min jämförelse med utlandsfödda och svenskfödda var generell, dvs inte per yrke. Om två olika jämförbara grupper har statistiskt signifikant löneskillnad så kan det bero på två saker. Att det sker en diskriminering i samhället eller att grupperna har jobb som värderas olika, och därmed är olika kvalificerade. Eftersom jag inte riktigt tror på den marxistiska läran att det finns en strukturell rasism i samhället så återstår bara möjligheten att utlandsfödda utför mindre kvalificerade jobb (i genomsnitt). Det är dessutom fullt rimligt och förklarbart att det är så, Sverige är ett av de länder där det satsas mest på utbildning och forskning i världen. Ta ett genomsnitt av "resten av världen" och de är sämre utbildade och mindre kunniga än svenskarna i genomsnitt. Utan att det handlar om rasism.
Och missförstå mig rätt nu. Så länge som en arbetslös kan utvandra och få jobb i ett annat land, även om det är av slöknivsarten, så är det bättre för både landet man emigrerar från och det man emigrerar till än om man stannat hemma och fortsatt vara arbetslös. Slöknivsmigration är därför inget negativt för ekonomin.
mptp, enligt min erfarenhet stannar även de skarpa knivarna från fattiga länder i Sverige. Sverige verkar av någon anledning tilltala även dessa, fast skatterna är höga. Har dock ingen länk som bevisar mitt påstående. Kanske du har?
03f12e42-03fe-11e2-8eea-000bcdcb2996, håller med.
Och min skarpknivserfarenhet är nog inget bra mått då det lider av observationsbias. Jobbar och har genom tiden jobbat med väldigt många hitkomna skarpknivar (förmodligen flera hundra, har inte hållit räkning), som grovt kan delas in i olika kategorier. Men det gemensamma för dessa är att de allra flesta väljer att stanna. Man kan dela in dem i:
De som kommit hit frivilligt och de som flytt.
Dessa kan sen grupperas in i:
De som redan hade en universitetsutbildning/erfarenhet och de som utbildat sig på t.ex. KTH (och ofta samtidigt lärt sig engelska och svenska).
De som kommer hit frivilligt är ofta någon som gängat sig med en svensk(a), flyttar hit och bildar familj, alternativt kommit hit med partner, bägge utbildat sig här (då det var gratis) och bildat familj.
De som "flytt" har oftast kommit hit ensamma, färdigutbildade, eller utbildat sig här, gängat sig med en svensk(a) och bildat familj.
Men jag håller lite med mptp på sätt och vis. De som kommit hit och inte hunnit rota sig åker oftare på t.ex. utlandsuppdrag, men sen kommer de tillbaka.
Och att dessa passerar kamelens nålsöga och blir anställda i konkurrens med pursvenskar beror sannolikt på att de är just skarpknivar, och att arbetsmarknaden i vissa segment nu är global där man inte tar hänsyn till etnicitet, utan vad man kan och förväntas prestera.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Karl och GUID: släkt och vänner som är lärare på bl.a gymnasier i invandrartäta förorter vittnar om att dom med fart i sticker så fort dom kan. Har även andra anekdotiska bevis.
Saken är intressant och borde gås till botten med med mer stringent bevisföring.
Lantmännen Agroenergi har en pelletsfabrik där, så det finns exempel på förädling:
SBE Latvia
Ett annat exempel.
Har sagt det förut och säger det igen 7-klövern och Stasi-media behöver Sd för att härska.
Antalet etniska letter bosatta i Lettland har minskat 7,4% (1989-2011). Samtidigt har antalet ryssar har minskat med 38,5%, vitryssar med 43,0% och ukrainare med 50,3%. Det kanske inte är helt långsökt att utlänningarna är väldigt mobila?
Letterna utgjorde år 1989 endast 52,0% av befolkningen i Lettland (år 1935 var det 75,5% och idag är vi tillbaka på 62,1%). Kanske är vi på väg tillbaka till ett normaltillstånd?
Det här med att det utvandrarna huvudsakligen skulle vara "de unga och smartaste" vet jag inte riktigt om jag kan tro på. Snarare verket etnicitet vara den starkaste förklaringsfaktorn.
6 minuter snabbare! se nedan!
Tack
Kan tillägga att det fanns en viss skillnad mellan de olika befolkningarnas arbetsvilja och attityd direkt efter Sovjets fall-för att uttrycka det milt!
Även Svenska företag anställde gärna ickeryssar!
Vi ska komma ihåg att Lettland och även Estland bör betraktas, som etnokratier. 15% av de i Lettland bosatta var inte medborgare i det land där de är födda. Lettland har vidare je underecknat Europarådets stadga om landsdels- eller minoritetsspråk.I de östligaste delarna har ryssarna varit i majoritet sedan urminnes tider. Lettlands moderna historia är ej heller så svartvit som den framställs. Ulmanis gjorde 1934 slut på den parlamentära demokratin. Det är för mig en gåta att man ger ut ett frimärke med hans bild 2001.Tänk om Norge givit ut ett frimärke med Vidkun Quisling? Lettland var en del av tsarryssland och 1917 års händelser, solg med kraft in, så även i Finnland, och vad blev det av andra lettiska skytteregementet i röda armén?
Flykten från Lettland har väl avtagit. De som lämnade landet skickade hem pengar till dem som lämnades kvar, ofta barn och föräldrar. Var det inte samma rörlighet i Sovjet?
Förresten så är väl Ryssar i Lettland villiga att flytta(hem)!
Stora skaror lämnade landet bl.a till Israel och anses ha haft stor betydelse för landets höga nivå inom IT. Och flykten från Lettland har kanske minskat eftersom arbetslösheten stiger i EU.
Obehaglig läsning om man tolkar in vårt eget land:
Våra ungdomars flykt bekymrar ingen. I England jobbar många av våra ungdomar med lettiska arbetskamrater. Letterna skickar hem pengar till sina föräldrar, något som inte svenskar behöver göra utan de kan vänja sig vid ett högt löneläge som gör det svårare att vilja återvända. Risken är också stor att de hittar en partner i det nya landet.
Det förklarar att man propagerar för att man vill ha en stor invandring och inte bekymras över bostadsbrist och sociala motsättningar. Vill man alltså medvetet slå sönder välfärdsstaten och skapa etniska motsättningar så blir det inga problem att lyckas här heller med andra ord.
" A depoliticized Post-Soviet population willing to give up protest after short period"….sverige? Vi protesterar väl överhuvud taget inte.
Jo, vi bildar en grupp på Facebook eller skriver vårt namn på ett "uppror".
Det kommer gå utmärkt att genomföra vilka reformer som helst i Sverige när vi får vår ekonomiska kris. Bara man höjer anslagen till SVT i samband med detta och lanserar några nya dokusåpor.
Att knyta handen hårt i fickan är väl en protest?
Commy-corny svamlar vidare.
Tror han att det är de fattiga som lämnat Lettland? Att de har fått sån stark tillväxt nu är TROTS att de begåvade lämnat landet. Det räcker att spara, då skapas välstånd. Även TROTS utvandring. Sverige shistoria är f.ö. ett väldigt tydligt exempel på hur utvandring snabbt skapar stort välstånd. Människor vill skapa välstånd, så när man låter människor göra vad de vill, så skapas välstånd. Så enkelt är det.
När människor får jaga dronter som de vill så skapas välstånd… inte.
När människor får hugga ner skog som de vill så skapas välstånd… inte.
När människor får bränna upp all olja så skapas välstånd… inte.
När hela världens befolkning fritt får bosätta sig på Lidingö så skapas välstånd… inte.
När människor får monopolisera marknader så skapas välstånd… inte.
När banker får skapa de mest sanslösa finansiella instrument så skapas välstånd… inte.
När företag får sätta hur låga löner som helst så skapas välstånd… inte.
Listan skulle förstås kunna göras hur lång som helst. Men det är ingen mening att diskutera med Kapitalist för han är marknadsreligiös fundamentalist. Han skulle blivit en ivrig taliban om han vuxit upp i Afghanistan.
Enligt kuckeliku är alla som begriper något "fundamentalister". Medan han själv givetvis är fullständigt balanserad i sin naiva kommunism.
Eftersom jag är ganska intresserad av frågan så tänkte jag bidraga med ett par datapunkter, utan att hävda att jag har någon absolut sanning att säga i frågan. Trots den massiva utvandringen så ökar faktiskt BNP, även om det är svårt att säga vad "en BNP" är värd. Det tycks som att BNP per capita har vänt uppåt igen efter att den kraschade från bubbelnivåerna innan 2008.
Det mest bisarra är att bnp per capita faktiskt tycks ha ökat under HELA utvandringsperioden som började med Sovjets fall. Vet inte hur det hänger ihop, å andra sidan gällde ju samma sak för Sverige under vår utvandring. Befolkningen växte och välståndet ökade (om än väldigt långsamt) trots det valde många att utvandra.
Även löner tycks ha gått upp ganska ordentligt senaste 10-15 åren. Förvisso har inflationen varit runt 80% senaste 10-12 åren, men lönerna tycks vara upp runt 200%. Ökningen har dock avstannat helt sedan finanskrisen. Huruvida detta är tillfälligt på grund av tidigare bubbelnivåer eller permanent låter jag vara osagt.
Detta och massa mer statistik finns att gräva bland här (de citerade siffrorna är grovt höftade från graferna, exakta beräkningar lämnas till läsaren). Bilden är inte helt självklar, om jag skall vara ärlig.
http://www.tradingeconomics.com/latvia/wages
Sveriges välstånd växte mycket snabbt 1870 -1930. En tigerekonomi och arbetskraftsbristen blev ett problem så en utredning tillsattes där man kom fram till att det var det politiska förtrycket och bristen på religionsfrihet, som på slutet drev den vidare av barafarten. Och sedan hur som haver så har inte det forna Sovjet kommit tillbaka till 1980-talets levnadsstandard.
Vill bara tillägga att det finns fler länder i Sydamerika som nu följer Argentinas exempel – nationalisering av "europeiska" bolag. De nordamerikanska vågar man tydligen inte ge sig på ännu.
Frågan är väl hur Sverige ska hantera att vi har förlorat de flesta av våra nationella storföretag?
Känner även till unga letter som emigrerat till andra EU-länder, t o m sydeuropa, De säger att situationen är ohållbar i hemlandet.
Här är Hudsons förra (nåja, det finns några till) artikel om Lettland.
Som syns hade han fel då.
Hans syn på Lettland har blivit mer nyanserad sedan dess tydligen.
Största problemet med Hudson annars är att han är en socialist i själ och hjärta.
Recovering from Neoliberal Disaster
Why Iceland and Latvia Won’t (and Can’t) Pay the EU for the Kleptocrats’ Ripoffs
http://www.globalresearch.ca/recovering-from-neoliberal-disaster/14800
By Michael Hudson
Global Research, August 17, 2009
Sorry, ovanstående Hudson artikel var mest om Island.
Här är Hudsons (juli 2009) specifikt lettiska goda råd:
Michael Hudson and Jeffrey Sommers
It’s time for Latvia to confront its structural problems
http://www.rigaslaiks.lv/Raksts.aspx?year=2009&month=7&article=21