Nobelstiftelsens pengar sinar och ger inte den avkastning de gett förr, vilket innebär att prissummorna för Nobelpriset blivit allt mindre. Så nu höjer man risken på insatserna i ett försök att vinna tillbaka pengarna. Nu är det hedgefonder som gäller (Schibsted/SvD).
Återstår att se om man spelar bort pengarna. Som det påtalas i artikeln finns det olika typer av hedgefonder och ambitionen är att få hela 3% i avkastning. Men den som gapar efter mycket. Det vore ju mäkta ironiskt om man i fornstora dagar hade satsat sina pengar i “jättejätte-jätte-säkra” Long Term Capital Management, som drevs av bl a pristagare av Riksbankens pris till Alfred Nobels förfäran, aka “Nobelpriset i ekonomi”, förkortat Nobels förfäran-priset. Den hedgefonden var som sagt jätte-jätte-säker och totalkraschade, trots att den investerade i säkra obligationer…
Det finns inga säkra placeringar. Punkt. Inget varar för evigt. En dag kanske Nobelstiftelsen finner sig utan pengar. Men skattebetalarna i Sverige betalar säkert gärna istället.
På tal om Nobelpriset så ligger Alfred Nobels förfäran-pristagaren Daniel Kahnemans Tänka, snabbt och långsamt (Adlibris 198:-, Bokia 217:-, Bokus 179:-) bredvid mig här för recension. Tänkvärd läsning än så länge.
Nobels förfäran-priset finansieras ju åtminstone av Riksbanken och med en alldeles egen sedelpress kommer det priset alltid kunna finnas kvar, oavsett ekonomisk tillväxt eller marknadsutvecklingen. Åtminstone så länge världens äldsta centralbank, Riksbanken, finns kvar med egen valuta.
16 kommentarer
Att finansiera upp nobellstiftelsen med skattepengar om den kraschar vore klok forsknings och säkerhetspolitik. Nobellpriset är en av anledningarna till att vi betyder mer i världen än en amerikansk delstat med 9 miljoner innevånare.
Sweden? Thats where you make them watches right?
Över 3% tillväxt kan man väl få om man köper skog i Götaland?
Eller om man satsar på boende för utvalda!
Köper man skog i Götaland idag får man 50% förlust när priserna korrigerar sig framöver.
Beloppet på priset är inte ointressant, men det är statusen som spelar störst roll. Skulle prissumman vara en miljon så skulle inte statusen minska till en tiondel, allt annat lika.
Cornu,du har väl några goda råd att ge Nobelstiftelsen antar jag.
Nej, varför skulle jag ha det?
Låt höra dina råd. Upp, UPP, UPP!
Nej,jag gissar ju bara enligt dig…men du som besserwisser kanske kan hjälpa till,,,kanske föreslå guldköp eller annat med hög avkastning
3% bör väl metall kunna fixa. Deras förhandlare klämmer fram 3,8% till en allt mindre skara medlemmar.
Kan de inte sätta in pengarna på banken? Bättre än aktier i alla fall.
Pengarna sinar, inte ett uttryck jag förknippar med att ha 3 000 000 000 kronor på banken.
Nobelstiftelsen gillar väl inte att avamortera sitt kapital!
Flöde som kräver volym på samma sätt som räntekostnader är ett flöde och lånen en volym för den som är satt i skuld.
Dom vill ha 3%… Har dom provat ett helt vanligt bankkonto? Sprid risk och använd 10 eller 20 banker. Jag lovar om dom kommer och säger att dom vill sätta in 3,6miljarder för tid och evighet så får dom 3%
Kahnemans bok är verkligen ett måste för alla.
Taleb gav Carl Gustaf rådet att rädda världen (från ekonomer) genom att avskaffa just ekonomipriset.
Han hade väl inte kläm på att den svenske klugen bara är stjärnkrängaren i AB Sverige numera.
Vad har Carl Gustaf med det att göra? Det är riksbanken som ligger bakom ekonomipriset – Alfred Nobel var förnuftig nog att inte ha med i ekonomi bland bedrifterna (till nytta för mänskligheten) som skulle prisas…