I bostadsbristens Ludvika har en första lägenhet nu passerat miljonvallen och sålts för 1 160 000:- SEK meddelas i en artikel hos Mittmedia/DT.
Som bekant är det ju bostadsbristen som drar upp priserna och inte tillgången till billiga amorteringsfria krediter och fartblinda svenskar. I bostadsbristens Ludvika har enbart kommunala Ludvikahem 60 st lägenheter lediga, inklusive ett flertal utan en enda som anmält intresse och ett stort antal med färre än 5 – 7 st som visat intresse, antagligen ofta samma personer. Tillkommer övriga hyresvärdar med sina egna köer.
Jag ironiserar förstås.
Det är tillgången till billiga amorteringsfria krediter och fartblinda svenskar som driver upp bostadspriserna, inte någon bostadsbrist.
Pratade för övrigt med en småföretagare som sålt sin bostad och ställde upp sig som sökandes hyresrätt i ett antal utvalda kommuner landet runt. Hans företag kunde nämligen drivas varifrån som helst i landet. Ganska snart kunde han välja och vraka mellan lediga och billiga hyresrätter i mindre svenska kommuner, likt Ludvika. Han valde dock en mindre kommun i södra Sverige, med järnväg raka vägen till Stockholm. Också en metod att casha hem bostadskarriären.
Tillägg: Enligt en mäklare i en storstadsförortskommun är det i princip bara dödsfall och skilsmässor som leder till köp eller försäljning av bostäder nu och det råder en kraftig övertalighet inom mäklarkåren.
34 kommentarer
Såja…. nu produceras bra inlägg om relevanta saker i Sverige igen.
Oj vad dyra hyreslägenheter.
Nästan 9000 kr/månad för en mindre lägenhet med liknande standard.
Sen vet jag inte om din ironi missade att det är mellan 5-20 sökande till varje "ledig" lägenhet. Blir ganska trångbott. 🙂
Någon som vet vad avgiften låg på för bostadsrätten? Artikeln säger bara "låg" avgift.
Hittade gott om lägenheter utan en enda sökande och tillsättningsdatum nästa vecka. Som jag skriver så är det gissningsvis ofta samma 5 – 20 sökande till lägenheterna.
29 av de 60 lägenheterna har hyror under 5000:- och det finns lägenheter som ska tillsättas den 6:e november med 3062 i hyra utan en enda som anmält intresse.
Det är ju mycket mindre lägenheter.
Bostadsrätten var på 95m2.
För att klargöra:
Lägenheten för 3062kr/månad är en etta på 36m2.
Men lägenhet som lägenhet eller?
Så vad du säger är att de låga räntorna driver upp priserna på bostadsrätter och att det inte är bostadsbristen som ligger bakom?
Då är vi överens.
Nej. Om du tittar på vad det finns för lediga lägenheter i Ludvika så ser man att det knappt finns några liknande lägenheter lediga, dvs 90-100m2 treor eller fyror.
För en familj med två äldre barn är det ganska svårt att bo i en tvåa (eller trea för den delen). En fjortonårig kille tycker inte det är så fräckt att dela rum med syrran eller mamma/pappa. 🙂
Så ja, jag anser att det råder en bostadsbrist för den typen av lägenheter i Ludvika och det just denna brist i kombination med att hyran blir så hög för liknande lägenheter är den största anledningen till priset nått den nivån det gjort.
Om jag vill köpa en lägenhet och inte hyra och det finns få tillgängliga lägenheter att köpa… så är det tillgängligheten på hyresrätter som påverkar priset för oss som vill köpa? Eller är det tillgängligheten på bostadsrätter i kombination med viljan att betala? Förstår inte hur hyresrätterna påverkar här… brist på bostadsrätter är ju något som driver upp priset på bostadsrätter.
Påverkas bilpriser av hur mycket det kostar att hyra bilar på samma sätt?
Finns 25 lägenheter till salu i Ludvika enligt Booli.
Priser från 712 SEK/m2 och uppåt, plus en del med så lågt kvadratmeterpris att det inte sätts ut.
Bortsett från att det inte är lägenheter (i 999 fall av 1000) som är till salu förstås – frågan är varför det är så angeläget att vara delägare i "bolaget" som äger huset? Man kan ju om man vill köpa aktier i diverse hyresvärdar…
Säger väl en del om hur attraktivt det är att bo i hyresrätt och betala ver 100:-/kvm och år i jämförelse med tredjedelen.
Räknar du med slitage och amorteringar då? Samt risken? Eller hyr du lägenheten av banken?
Vad du säger, leninho, är att det är billiga krediter som driver upp priserna? Låg ränta, högre pris på bostadsrätter.
Alltså ingen bostadsbrist, utan billiga krediter.
Efterfrågan är det som driver priset.
Hur kan man annars förklara att man kan köpa en 1:a centralt i Ludvika med en avgift på 1700kr/månad för 85.000kr eller en tvåa med månadsavgift på 2800kr/månad för 130.000kr?
Wofster: du hävdar alltså att räntan saknar betydelse?
Borde det inte vara så att det är efterfrågan som driver priset upp till en viss punkt, t.ex. till punkten då det finns två eller fler intressenter till varje lägenhet. Efter den punkten, borde det räntan och tillgången på krediter som avgör.
Jag har tyvärr inte tid att dra ett exempel på vad jag menar just nu, kan komma tillbaka med det ikväll.
MVH
Sicka hårklyverier. Det som gjort att priserna stuckit iväg så mycket är att folk dels kan låna massa till en låg månadskostnad i kombination med att de bara tittar på vad det kostar att bo per månad. Bostäder går ju alltid upp i värde så de kommer aldrig att behöva spara för att betala av kostnaden, han de säljer till sen får slanta för både det och deras förväntade vinst. Det går tills det inte går längre.
Hade vi haft ett system baserat på sund valuta och sund bankversamhet hade räntorna aldrig sjunkit så här lågt och skuldsättningen skulle vara mycket mindre i % av BNP. Sverige är ett land statt i långt gången degeneration, vi är som en gammal boxare som tror att han fortfarande är i toppform trots att han är slut i kroppen och punch drunk.
Mikael: eftersom de som budar på bostäderna gör det med lån i ryggen – hade inte dessa lån funnits så hade betydligt fler spekulanter trillat ifrån betydligt tidigare i budgivningen. När det bara återstår en spekulant vid prisnivån blir det en fråga om säljaren behöver sälja vid det priset.
Varför skulle man räkna med risk och amortering? Amortering är ett rent sparande. Risken finns givetvis att värdet går ner och att man måste sälja utan att kunna köpa något annat. Men chansen att värdet ökar är ju ännu större.
Det viktiga är ju om man kan bo bättre för samma eller lägre kostnad och då är det väl dumt att avstå.
Nej, amortering sker normalt inte i en takt så att det blir ett rent sparande. Amortering blir oftast att man sätter av medel i takt med att byggnaden förbrukas (eller inte ens det). Skall man räkna rimligt så bör man räkna på avskrivningar i den omfattning som en hyresvärd skulle skriva av byggnaden, men eftersom avskrivning inte ingår i gemene mans vokabulär så kan man väl lika gärna skriva amortering.
Dessutom finns ju risken att man flyttat in i en BLT-kontainer som har en ekonomisk livsläng som är avsevärt mycket kortare än en normal livslängd på ett hus.
Det är inte realistiskt att tro att bostadspriserna skall fortsätta uppåt i den omfattningen som vissa förväntar sig. Det är tvärt om rimligt att folk blir mindre och mindre benägna att dra på sig stora skulder när räntan vänder uppåt igen. Att tro att vad folk är beredda att lägga för bud inte hänger ihop med vad de är beredda att lägga på räntor är naivt.
Räntan spelar givetvis roll men inte i lika stor grad som efterfrågan.
Hur skulle man annars förklara att man kan köpa hus eller bostadsrätt för knappt ingenting i delar av Sverige? Jo, för att om ingen vill bo där (låg efterfrågan) så spelar det ingen roll om räntan i är låg. Det finns ingen efterfrågan.
Men vad driver efterfrågan? Kan det vara så att lågt pris (billiga lån) är en faktor? Hade efterfrågan varit lika stark om vi hade haft 12% i ränta?
Är det därför det bor en miljon människor på rio de janeiros soptipp?
Tillägg: Enligt en mäklare i en storstadsförortskommun är det i princip bara dödsfall och skilsmässor som leder till köp eller försäljning av bostäder nu och det råder en kraftig övertalighet inom mäklarkåren.
Jasså du…? All tillgänlig statistik (t.ex Boolis, som du tidigare hyllat) säger något annat angående försäljningar. Bara i min egen förening i "en storstadskommun" har 2 lägenheter sålts senaste månaden, inom 1 vecka från visning. Och det är otroligt pålitlig och allmängiltig statistik, för meningslösa engångshändelser från anonyma källor verkar ju vara vad du bygger de flesta av dina slutsatser om bostadsmarknaden på numera, när statistiken inte längre håller med dig…
Bilden är tydligen splittrad. Ser ingen anledning att inte föra vidare det hela.
Och ja, mina källor kommer alltid vara anonyma för er.
Alla som följer marknaden märker tydligt hur svårt ett flertal har att sälja. Har sett ett trendbrott senaste månaden i och med att fler säljare börjar acceptera lägre priser. Möjligen beror det på "varselvågen" som det skrivs om i massmedia.
Då vet jag inte vilken marknad du följer, för jag har flera gånger senaste månaden förvånats över vilka jävla idiotpriser folk köper för i mitt närområde…
ddd, hur många objekt är det som går? givetvis finns det folk med pengar som väntar tills intressanta objekt dyker upp och då spelar priset mindre roll.
Helheten däremot, svårt att sälja och är det inte ett hett objekt så får de gå ner
ddd, här: http://www.booli.se/slutpriser/branno/116414/
Känner inte till området men ett typiskt ställe där priserna borde vara ner från att det toppat med minst en halv miljon i genomsnitt. Sådana här "jobbiga" ställen går snabbt ner när folk får börja snåla och tänka praktiskt
Cornu,
Kanske det här är värt att gräva lite i?
En villa i en av Stockholms finare förorter är till försäljning hos kronofogden (http://www.kronofogden.se/5.7cefd60413a090f7f62800015864.html). Det "oberoende" värderingsinstitutet Eminenta som anlitas av kronofogden har gjort en värdering på 18 MSEK, vilket hör och häpna stämmer nästan exakt med de pantbrev på 18,05 MSEK som finns uttagna på huset.
Det fina i kråksången är att huset under förra sommaren och hösten var ute till salu under 5 månader för 15 MSEK hos Skeppsholmen mäkleri(http://www.booli.se/bostad/villa/hersby/vasavagen+39/914254/). Efter att en av Stockholms prestigemäklare under ett halvår och högsäsong misslyckats med att sälja huset för 15 MSEK gör alltså kronofogden en "oberoende" värdering som uppskattar marknadsvärdet till 18 MSEK – precis samma belopp som de skulder man vill driva in. Här ligger en labrador begraven…
Skrämmande läsning om dålig ekonomi bland flera BRF i Hammarby Sjöstad.
http://www.hammarbysjostad.info/boende/post/1917386#post1996095
Alltså, det ÄR bostadsbrist i Ludvika. Det går bra för ABB, och så ska en massa gruvor öppna i trakten. Lokal högkonjuktur. Inte konstigt att priserna går upp.
vilka massa gruvor tänker du på då, som redan i fantasistadiet har givit ludvikaborna så höga höga inkomster att bostadspriserna höjs till rekord nivåer precis innan luften går ur både järnmalms och bostadsbubblan?
wiktor muller hade mer kött på benen än dom småpojkar som suttit framför datorn och ledat inmutningar på SGUs hemsida