Efter förra veckans uppmärksammade studie att bäst hälsoeffekter får man av att röra sig på jobbet och inte av att enbart intensivträna på fritiden, har tydligen Schibsted/SvD inspirerats av min artikel om hur man kan göra arbetsplatsen hälsosammare. SvD har letat upp ett svenskt tjänstemannaföretag som redan tillämpar en del av mina förslag, nämligen teknikkonsultbolaget Rejlers (OMX:REJL B).
På Rejlers får man träna på arbetstid. Styrelseordföranden tränar själv upp till två timmar om dagen, inklusive armhävningar under telefonsamtal. Man har gym på arbetsplatsen. Ett citat ur artikeln.
“Man ska inte behöva belasta fritiden med motion. Alla ska vara klara med sin träning när de kommer hem från jobbet. Väl hemma är det ändå svårt för många att få ihop livspusslet, säger styrelseordföranden Peter Rejler som själv tränar två timmar om dagen.”
Bland det som antyds i artikeln är enkla saker som att anställda inte ska ta hissen utan trappan, även om de är fria att välja hissen, men då kan få en kavajhytt hos koncernchefen.
Resultatet ligger helt i linje med det förväntade. Sjukskrivningarna, som ju annars arbetsgivaren betalar de två första veckorna av, har gått ner två tredjedelar. Man har lättare att attrahera arbetskraft. I övrigt säger Peter Rejler ungefär exakt samma sak som jag skrivit om tidigare, min fetstil:
“Jag kommer aldrig att backa på att träning är oerhört bra på alla plan. I en bransch som vår kan man sitta framför en skärm i timtal och göra komplicerade ritningar, kanske på ett kärnkraftverk. För att hjärnan ska orka hantera all information måste man också röra på sig. Det får människor att må bättre, men också att jobba effektivare och vara mindre stressade. Man sover bättre, blir gladare, mer uppfinningsrika och tar bättre hand om sina familjer, säger Peter Rejler.”
På bolagets hemsida hittar man även hälsosam som en av företagets fyra värderingar. Citat:
“Ett hälsosamt företag bildar och upprätthåller vi tillsammans. Inom Rejlerkoncernen har vi skapat bästa möjliga förutsättningar för att du som medarbetare ska kunna sköta om din hälsa. Vi verkar också för att företaget i alla lägen behåller en sund ekonomi.”
Veckochart Rejlers B 2007 – 2012
OMXS30 i lila |
Som aktie handlas Rejlerskoncernen i p/e 12 och ger 4.35% i direktavkastning. Aktien har gått bättre än börsindex de senaste åren. Undantaget 2009 har man ökat sin omsättning varje år sedan 2007. Man gjorde vinst rakt igenom hela finanskrisen, även om vinsterna sjönk 2009 och 2010. Det är rimligt att vänta sig försämrat resultat framöver på grund av konjunkturläget, men med fortsatt, om än sänkt, utdelning.
Att tänka på de anställdas hälsa, rent av ha den som ett av fyra värdeord, innebär att man tänker långsiktigt och tydligen också att man även vill ha en hälsosam ekonomi i företaget. Dock har man ökat sin skuldsättning under 2011 och står därmed sämre rustade inför nuvarande konjunktursvacka än 2009 – 2010. Återstår som tidigare att se om det blir en lång svacka eller en kraftig svacka.
Med tanke på konjunkturen ter sig aktien fortfarande dyr, men bolaget verkar vara ett stabilt bolag. Teknikkonsulter blir aldrig omoderna, snarare kommer de spela en viktig roll även framöver, och man har verksamhet i Norden och Ryssland. En möjlig aktie att bevaka om börserna någonsin kan tillåtas att falla ordentligt till mer attraktiva nivåer. Vilket inte tillåts från centralbank- och statligt håll än så länge.
En del undrar över min egen höga produktivitetsnivå – hur jag orkar med bloggarens hårda liv 24/7 utan semester år ut och år in. Svaret är som hos Rejlers. Jag rör mig på jobbet och mycket av mina bästa inlägg eller bästa bokavsnitt är skapade i huvudet medan jag arbetar fysiskt på gården. Hjärnan slutar inte arbeta bara för att man rör sig, tvärt om så arbetar den bättre.
17 kommentarer
Arbetet hade varit så mycket roligare om alla tänkte på samma sätt. Som det ser ut nu så sitter man framför sin dator 8 timmar per dag, och jobbar effektivt max 2 timmar. Hjärnan orkar inte mer än det.
Jag är övertygad om att man hade kunnat få ut mer effektivt arbete från de flesta om man gjorde som Rejlers, och lät personalen röra på sig ett par timmar om dagen.
Liten parantes:
"Kraftigt höjda avgifter för nybildade bostadsrätter"
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5317925
Jag började läsa artikeln och kunde inte förstå anledningen – det stod att renoveringar var största anledningen. Det rör sig alltså om gamla hyresrätter som omvandlats.
Någon som har data som bara gäller nybyggda bostadsrätter, dvs bostadsrätter som byggts från år 2000 och framåt.
"Teknikkonsulter blir aldrig omoderna, snarare kommer de spela en viktig roll även framöver…"
Detta känns som en given sanning för mig med. Men samtidigt är det ju konsulterna som åker ut först vid nedskärningar. Tror ni man sitter på en säkrare anställning som teknikkonsult än som fast anställd när det bär av nedåt?
Sitter lite i valet och kvalet mellan teknikkonsultande och anställning på ett av Cornus investeringar.
Som konsult "äger" man aldrig en uppgift. Det upplevde jag som största nackdelen då jag var anställd på konsultbolag.
Man lever på uppdrag som ingår i verkligheten men har inte full kontroll över hur den sen infördes eller utfördes. Mycket jobb som gjordes för att försöka få beställaren göra rätt.
Som individ sitter du kanske osäkrare hos en teknikkonsult. Jag pratade om bolag när jag skrev "teknikkonsulter blir aldrig omoderna", inte om själva individerna.
Själv var jag IT-konsult i 12 år. Fanns helt klart nackdelar med att vara konsult.
Samtidigt har t ex Rejlers åtaganaden och helhetsuppdrag som de gör på det egna kontoret, och säljer inte bara huvuden som Manpower. Det är efterfrågan på projektörer etc till infrastrukturprojekt etc som aldrig blir omodernt.
En studie på brandmän visar dock att typ 50% av sjukfrånvaron kom just från fysen, så det optimala är om man kan reglera vilken typ av fys som utförs på arbetstid. Eller i klartext – helst ska man förbjuda innebandy.
Stilla promenader för brandmännen skulle vara bra för brandförsvaret!
Just nu påpekas att allmänna hälsoundersökningar inte ger någon effekt på hälsan.
Helt rätt. Ofta fysar de med innebandy eller rinkbandy vilket mest leder till skador. Ingen som helst nytta för yrket heller. Bättre med kondition och styrka som är faktorer som skulle vara bra vid "skarpt läge"
Leka kan dom göra på fritiden.
Det är (har iaf varit) helt elementärt att ta fram skadestatistik för olika sporter, åtminstone de som är anslutna till svenska idrottsförbundet eller vad det heter. Farligast alla kategorier är nog hästsport, har för mig dom har nåt dödsfall om året.
Japans haverikommissionsrapport översatt släppt i ny engelsk version
http://naiic.go.jp/en/report/
http://naiic.go.jp/wp-content/uploads/2012/09/NAIIC_report_hi_res10.pdf
"The sedentary life is the very sin against the Holy Spirit. Only thoughts reached by walking have value." – Nietzsche
Det var ju under en av Nietzsches promenader som hans vansinne bröt ut fullkomligt – han berördes så av ett dragdjurs öde att han föl det om halsen och startade slagsmål med ägaren tror jag. Så man kanske inte ska ta honom som ett sanningsvittne till vad som är vägen till hälsa och inte…
Inte bara TEPCO utan även myndigheterna fuskar med data och downplayar aktivt
http://ajw.asahi.com/article/0311disaster/fukushima/AJ201210060041
Endast tankar som fötts gående har något värde, skrev en gång Nietzsche. "Sittfläsket är just synden mot den helige ande".
Om Walking and the mind
http://www.positivehealth.com/article/bodywork/walking-and-the-mind
Oj, redan nämnt. Länk till originalet då (nr 34)
http://www.textlog.de/3572-3.html
"Kavajhytt"?
Vill bara tipsa om hur nyttigt det känns att ha en arbetsplats med datorn, där man omväxlande kan stå upp och jobba med den.