Zero Hedge har en sedvanligt sensationalistisk artikel om att en tio troy ounce (10×31.1=311.034g) tung förfalskad guldtacka påträffats i New York, såld av en seriös firma. Innan man börjar springa runt och vifta med armarna över detta förslår jag att man styr sin webläsare till australiska Perth Mint och läser lite fakta.
Ja, det existerar uppenbarligen förfalskade guldtackor, men det är fortfarande extremt ovanligt. Det handlar generellt om just tackor och sannolikt drabbar det främst större tackor, likt 311.034g-tackan hos Zero Hedge. Tillvägagångssättet är nämligen att ta en äkta tacka, borra ur delar av innehållet och hälla tillbaka wolfram (eng tungsten). Wolfram har en densitet på 19.25 gram per kubikcentimeter, mot 19.30 gram per cm3 för guld. Med en väldigt exakt kalibrerad våg kommer sådana förfalskningar väga mindre än en genuin guldtacka, men inte speciellt mycket, eftersom det fortfarande finns rätt mycket guld kvar i förfalskningen. För gjutna tackor måste man förstås även mäta volymen, men det kan t ex finnas gasbubblor i gjutna tackor så den metoden kan också visa fel.
För den i Sverige vanligare 100g-tackan skulle viktskillnaden bli 0.13 gram om 50% av innehållet byttes ut mot tungsten. Problemet här är kalibreringen av vågen, då det finns felkällor1. när man kommer ner på så små viktskillnader.
Perth Minth påtalar att undantaget att borra hål i alla tackor och mynt, eller smälta dem, så är det absolut bästa sättet att mäta med ultraljud. Man mäter helt enkelt upp hastigheten ljudet färdas genom tackan eller myntet. Som påtalas hos Perth Minth har t ex GoldMoney verifierat alla tackor de har i sitt valv med metoden. Rimligtvis gör även ETF:er detta med sina stora tackor.
Som privatperson har man förstås inte dessa möjligheter. En utväg är att undvika att handla direkt av andra privatpersoner. Men det enklaste är att hålla sig till mindre vikter, och speciellt präglade mynt med räfflade sidor. Ju mindre myntet är, desto svårare är det för en förfalskare att borra sig in i det och återfylla med wolfram. Det är ingen slump att den upptäckta tackan var 311 gram tung.
Ju större tackan är, desto tydligare blir också en viktskillnad. 50% wolfram i en 311 grams tacka blir en viktskillnad på 0.40 gram.
Vad jag vet har man ännu aldrig påträffat ett förfalskat präglat guldmynt. För småspararen kostar ändå ett guldmynt runt 12 000:- kronor och att köpa en tiouns tacka kostar alltså över 120 000:-, vilket alltså inte drabbar någon fattig.
Risken ska förstås inte underskattas, men genom att hålla sig till mynt och inte köpa från privatpersoner på Internetauktioner bör man kunna undvika problemet.
Jag förutspår dock fortsatt stigande panik, påhejat av Zero Hedge. Det borde alltså finnas en affärsidé för någon med rätt kompetens att t ex i våra storstäder införskaffa ultraljudutrustning (och ha en korrekt kalibrerad precisionsvåg) och för en billig penning (betalad kontant och anonymt för säkerhets skull) erbjuda verifiering av folks guld. Tjänsten var vanlig under guldruschen på 70-talet, och borde vara en nisch för någon svensk småföretagare.
1. Möjliga felkällor kan på rak arm vara att vågen inte står perfekt horisontellt, att vågen ger olika små fel vid olika vikter, att gravitationskonstanten2. på platsen inte är konstant, t ex genom att man råkar befinna sig i en storstad där trafik och närvaro av bilar, människor etc varierar över dygnet. I teorin kan gravitationskonstanten påverkas av att ett tunnelbanetåg passerar under vågen. Men den sannolikaste påverkan hittas i vibrationer och att underlaget helt enkelt aldrig är helt stilla3.. Vanligaste felet för “civila” i ett hem är att underlaget inte är perfekt vågrätt.
2. Konstanten är bara en konstant i beräkningen och varierar med breddgrad och jordskorpans sammansättning på platsen. Den påverkas i praktiken mätbart av hela universum, alla planeter och månars placering vid tillfället, även om närvaron av massa betydligt närmare, som antalet personer i rummet har större påverkan än vad Alpha Centauri antagligen har.
3. En kalibrerad4. precisionsmätplats bör vara placerad på någon form av tung konstruktion, t ex en stor betongklump, för att minska rörelser i miljön. Att t ex mäta med hundradels eller tusendels grams precision i ett hus med träbjälklag kan antagligen störas av så små saker som antalet personer i rummet och deras exakta position, som påverkar hur mycket golvet tynger ner och därmed lutningen på vågen.
4. Kalibrering bör förstås ske omedelbart före varje vägning5. eftersom en av de mest påverkande faktorerna är månens placering i förhållande till vågens plats på jorden, och månen rör sig som bekant hela tiden.
5. Även om förstås massan är konstant för objektet som vägs, så mäter ju en våg i praktiken bara den kraft med vilken objektet trycker mot gravitationscentrum, massa x gravitationskonstanten, inte själva massan.
20 kommentarer
"att gravitationskonstanten på platsen inte är konstant, t ex genom att man råkar befinna sig i en storstad där trafik och närvaro av bilar, människor etc varierar över dygnet. I teorin kan gravitationskonstanten påverkas av att ett tunnelbanetåg passerar under vågen."
Nej Cornu. Tyngdaccelerationen påverkas ofantligt lite av sådant. Den uppmätta massan förändras kanske i storleksordningen atommassor.
Skrev i teorin. Det implicerar (antyder underförstått) att det i praktiken inte spelar någon roll.
Som jag skriver är vibrationer och icke vågrätt underlag det sannolikaste. Och antagligen även månens placering om man vill ha väldigt god precision.
Men jag står mitt kast. Börjar man nörda ut så finns det alltid större nördar som har synpunkter.
Det cirkulerade falska österrikiska Philharmonic mynt (1oz). De var dock helt annorlunda från originalet i storlek och tjocklek.
För att göra det enkelt för den som oroar sig över tunnelbanetåg(?) under vågen så är en klassisk våg med vågskålar och motvikter ett bra alternativ. Kanske inte så hitec men dessa självkalibrerar sig kontra gravitationskonstanten och en bra våg klarar mkt små viktskillnader. Annars är det inte allt för dyrt (ca 10kkr) med kalibrerbara precisionsvågar som väger ned mot 0,0001g i de viktspann som tas upp här.
Fel: 0,001g är korrekt
Varför väga guldet? Om köpare och säljare struntar i det så kan man leva vidare i god tro. Jfr bostadsmarknaden, konstmarknaden osv.
Att tro att guld är befriat från inflation mm är naivt-det bryts ca 2% årligen!
Wolfram smältpunkt 3422C
Guld smältpunkt 1064C
Att hälla wolfram i Guld är nog lite som att hälla smält tenn i is. GAnska svårt men inte omöjligt.
Kanske går det lättare om man häller i den urgröpta tackan en blandning av smält guld och stelnade wolframbitar och sedan ett lager guld utanpå.
För större mängder kan man göra olika "förstörande" tester för att avgöra äktheten. En sak man kan försöka är ju att gjuta om tackan vid 1064C. Ju större mängder det rör sig om destu mer krut kan man lägga på att kontrollera äktheten.
Ehm, kan man inte göra tvärtom? Pressa eller gjuta en guldtacka runtom en färdig wolframtacka?
Jag har inte hängt med i utvecklingen av precisionsvågar, men är inte någon typ av balansvåg den vanligaste vågtypen?
I en balansvåg påverkas båda vågskålarna av gravitationen och vågen är därför i princip okänslig för ändringar i g-värdet.
Balansvåg kräver för en sådan precision ett helt plant underlag.
Vågrätt menar jag.
Så man ska nog kalibrera ändå. På plats. Gissar jag.
Hur var det nu….mycket INTJ personer? istället för att diskutera nyheten om falska guldtackor diskuterar man tekniken bakom vågar.
Lösningen torde vara att investera i Wolframtackor istället, då de endast borde kunna öka i värde om de förfalskas med hjälp av guld.
Du menar att wolframet skulle kunna blir så dyrt att man förfalskar wolframtackorna genom att hälla guld i dem?!
Eller så kan man sluta bekymra sig för om tackorna är mest wolfram eller mest guld. Skit samma!
Nej wolfram blir nog aldrig så dyrt som guld men det går inte förfalska wolfram med något annat än guld eller ännu tyngre och dyrare metaller. Har man wolfram kan det rimligen inte bli mindre värt genom förfalskning. Dock lär det aldrig hända irl.
Förfalskade guldtackor är inte så vanligt som vissa vill göra gällande.
Densiteter:
Uranium 18,800
Tungsten 19,300
Gold 19,320
Plutonium 19,840
Platinum 21,450
Iridium 22,420
Osmium 22,570
1) Normalt är platinum dyrare (ca dubbelt?) än guld, men på sistone så har guld blivit dyrare.
2)En wolfram-platium-guld-tacka kan ha samma volym och vikt som en guldtacka. Det behövs inte så mycket platinum.
3)Plutonium fungerar tekniskt sett, men kan leda till att du får problem av diverse slag.
4)En lösning är att du bygger din egen röntgen. Att röntga tackor fungerar, frågan är bara hur mycket röntgen du behöver. Eventuellt behöver du justera våglängden, för att få mer högpenetrerande strålning.
Ritningar och instruktioner hittar du på: http://www.sciencebuddies.org/science-fair-projects/project_ideas/Phys_p083.shtml#summary
Får du fin effekt, så kan du använda din nybyggda röntgen till att sterilisera exempelvis blomjord du skall använda till dina älsklingsväxter. Oönskade kaniner kan också neutraliseras, men se till att din röntgenkanon endast träffar herr kanin.
Kontrollera med Strålsäkerhetsmyndigheten för säkerhets skull. http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se
Var försiktig när du flyger med din strålkanon, missförstånd inträffar så lätt. Blir du upptäckt av säkerhetsvakterna så kan det bli besvärligt att förklara för dem. Se referens för problem med säkerhetsvakter: http://xkcd.com/651/
5) Lita inte på allt du ser på internet. Förra veckan läste jag ett inkorrekt påstående där, jag tror faktiskt att skribenten ljög avsiktligt.
6) Att göra: Köpa aktier i företag som säljer utrustning för analys av guldtackor, Skriva artiklar om förfalskade guldtackor, tillverka en "förfalskad guldtacka" av bra kvalitet och få den testad av ett erkänt laboratorium. Måste ta reda på straffsatser för innehav av små mängder plutonium. En guld-plutoniumtacka bör ge många spaltkilometer.
Då är det ju betydligt smartare att gjuta silvertackor/silvermynt med en kärna av nickel och bly i lämplig blandning för att bibehålla rätt vikt. Det är nog mindre koll på dom också.