Dags för det oregelbundna och hårt vinklade nyhetsbrevet Ymnighetshornet igen, som sammanfattar en del ifrån nyhetsflödet.
Deflation, Nicole Foss, konjunktur, USA, Grekland: Deeeeflaaaation! I stort sett ingen pratar om hyperinflation längre. Alla är på deflationsspåret nu. Exemplevis (förstås) Nicole Foss/The Automatic Earth som skriver en del om Grekland där exempelvis medicin nu är på väg att ta slut. Nedgången fortsätter också i USA med nya rekordnivåer för matkuponger, där över 46 405 000 amerikaner lever på statliga matkuponger (Zero Hedge) i kapitalismens och oberoendets förlovade land och nyförsäljningen av lastbilar föll med 23% (Bonnier/DI).
Neosurvivalism, Halmstad: Dricker bara sodavatten? Vid det här laget borde det vara uppenbart för alla och envar att det inte bara är infrastrukturen för järnvägar och elnätet som är i förfall, utan det är kanske ännu vanligare att kommunalt vatten inte går att dricka. Delar av Halmstads kommun fick inte ens tvätta händerna i det sodavatten som kom ur kranarna med ett pH-värde på frätande 11 (Schibsted/SvD).
Pension, AIG: 80 år bjudet! Den amerikanska statligt räddade försäkringsjätten AIG:s VD säger att pensionsåldern i västvärlden på sikt måste höjas till 80 år (Schibsted/SvD) och toppar därmed Reinfeltds 75 år. Därmed når vi nästan den medellivslängd som pensionen ursprungligen var satt till och ordningen är återställd. Men man kan vara helt säker på att VD:n som sade detta har sin pension säkrad.
Cypern, skuldkrisen, Ryssland, oljepris: Too small to help? Cypern ser ut att behöva söka nödhjälp från EU (Schibsted/SvD). Blir ett intressant test av exempelvis ESM och om man kan vara för liten för att hjälpa. De ryska pengar som tidigare svämmat över landet med kapital har flytt och bidrar starkt till en allt akuta situation. Samtidigt faller oljepriset och man skall komma ihåg att hela den ryska ekonomin, speciellt den statliga, är beroende av ett oljepris på allt mellan 80 och 110 USD, beroende på vem man frågar. Rysk Ural Blend är nu under 100 USD. Så länge det är tillfälligt så går det bra, men får vi fortsatt och varaktig nedgång i oljepriset kommer rysk ekonomi att börja blöda. Då får vi se hur det blir med den massiva utbyggnaden av försvaret.
34 kommentarer
Om vi ändå kunde få bort tvångssparandet till pensionen så vi slapp den förskingringen. Vad tusan har Reinfeldt eller AIG:s Vd med att göra hur mycket eller hur länge jag arbetar?
Jag vill också ta ut dom nu och förvalta dom på egen hand. Vem ringer jag till? Borg är väl i Zambia och letar nya marknader än.
En vanlig pensionsavsättning för en låginkomsttagare på 20 000 om året som påbörjar spara vid 20 års ålder skulle med 10% avkastning utan några reallöneökningar ha över 15 000 000 på kontot vid 65. Nu får de väl en sjunkande grundpension på nåder och skall vara j…igt tacksamma för att de slipper slita på ålderns höst.
Patrick,
Ditt räkneexempel skulle ge ca 10 MSEK redan vid 60 år. Det skulle räcka till en månadslön på ca 28.000 kr i 30 år. Ingen pjåkig pension direkt.
Fast då skulle man ju inte under tiden försörja ett helt koppel gamar längs vägen förstås. Och de stackarna måste ju också leva, eller…….
Den här matematiken talas det aldrig om. Gjorde det det skulle det bli revolution.
Gronvita,
Ja och med makten över det större avkastande sparkapitalet men då skulle vi ju få något så fruktansvärt som en självständig och av staten oberoende befolkning. Det går ju inte. Eller?
Även om 10% nog är lite högt räknat i många fall skulle personen i exemplet med en lägre avkastning vara mångmiljonär vid 65 år. Vi talar om en person med bruttolön för heltid på 23000/mån. Skulle befolkningen inte vara sönderskattad av politikerna skulle många förmodligen ha ett betydligt större långsiktigt sparande.
Som en del av VVS branschen undrar jag lite över vatten och avlopp i en fattig framtid. Kommunerna har underlåtit investering i vatten och avlopp, det lappas och lagas. Men egentligen borde allt bytas ut.
Kommunalt avlopp är ju resurssnålt, man slipper ha slamsugare som åker hundratals mil i veckan. Dock finns det fullgoda minireningsverk för småbyar, ner till ett hushållsstorlek numera. Säg en lantby med 40 invånare, idag är det troligen ett avlopp per fastighet. Kommer detta fungera i en resursfattig framtid? Eller skulle ett lokalt minireningsverk vara effektivare? Det skulle behövs ledningar mellan alla byns fastigheter och reningsverket såklart.
Vattenbrunnar eller täkter, kanske kan man skala upp detta i bystorlek och dela på investeringen även här. Centralisering på liten skala? Vatten och avlopp på bynivå? Kommunernas VA-nät är på många håll en tickande bomb inte minst ekonomiskt.
Två personer i byn går åt, en för reningsverket och en för vattensystemet? Kanske personer som inte kan arbeta så fysiskt hårt? En ren övervakningsfunktion. Vidare kan ju en värmecentral på bynivå fungera? En person som driftar och övervakar, resten av byn kan göra andra sysslor.
Om alla har tex en braskamin i sina hus, men att vv kommer från en central anläggning i byn? Spar detta tid och resurser om det behövs människor för andra funktioner i byn?
Ett litet tankeexperiment mest.
Många tickande bomber är det. Vi har levt på kapitalet i flera decennier nu. Leva på rost och röta som är ett känt uttryck i lantbrukskretsar.
Det kom ju fram att kommuner och landsting inte har fonderat för pensioner som de skulle, det är en av de tickande bomberna. Men så viktig infrastruktur som vatten och avlopp, ja det kommer bli mycket dyrt och smärtsamt till slut.
När man avskaffade tjänstemannaansvaret under Palme så satte man nog spiken i kistan för detta land. Ingen bryr sig, ingen tar ansvar, men alla vill berika sig.
Sen kan vi ju se vidare, polisen och försvaret, rättsstaten. Både på kommunal och statlig nivå sker en kollaps i bakgrunden. Den evigt flinande Reinfeldt har börjat bli arrogant och irriterad, fasaden krackelerar visst bakom honom.
I denna stund sätter man de sista detaljerna till Sovjet-EU, reträttplatsen för Reinfeldt och Borg är snart fixad. Sverige kommer bli likt en avfolkningskommun i norr, en insomnad EU medlem som kan tjäna som nationalpark åt övriga EU. Ett pittoreskt minne över 1900-talet? Håller själv på att utse en reträttplats i Norge, bättre lön, mindre EU byråkrati och framtidstro bland folket.
Alliansen påskyndar bara den slutliga undergången för nationen Sverige ser jag det som. De vill ju sudda ut nationsgränserna helt och uppgå i det stora EU. Snart får väl skolbarnen sjunga EU hymnen varje morgon och tala franska?
*100 000 vårdplatser försvinna. Vi har nu minst antal vårdplatser/inv och det med marginal.
*En poliskår som i det närmaste befinner sig i fritt fall när det gäller att skydda befolkningen. Vi måste i det närmaste dubbla antalet poliser för att ens komma upp i EU snittet.
*Försvar har vi inget kvar trots att vi betalar mer för det än våra grannar.
*Pensioner som urholkas allt mer. Hade inte politikerna gett sig rättigheter till i princip vad som helst hade de blivit dömda för förskingring.
*Socialförsäkringar inkl a-kassa urholkas allt mer.
*Infrastrukturen förfaller allt mer. Fasta ledningsnäten rivs. Järnvägen läser du om tom på sommaren den senaste perioden.
*Utbildningssystemet förfaller
*Så även rättssystemet
Det mesta krackelerar och faller samman allt fortare. Då har politikerna konfiskerat minst 75% av löntagare och småföretagares inkomster när de väl använt sina slantar. Detta är resultatet. Fattar inte hur någon överhuvud taget kan ta detta system på allvar längre, än mindre legitimera det.
Men fler och fler kommunala byråkrater anställs som ägnar sig åt att utreda nonsensfrågor, gå på kurser om certifieringar, åka på konferens för att underhållas av livsstilscoacher, och att försöka slå in så många käppar i hjulet som möjligt för det lokala näringslivet.
Jag är lite rädd för att jag kommer att bli en rättshaverist som ideligen påtalar detta men det är faktiskt skrämmande att se hur kommunerna hela tiden kapar på grundläggande verksamhet men alltid har råd att låta en byråkrati svälla ut som är direkt improduktiv.
Patrick Sellman: Akta dig! Snart kommer vulgärpropagandisterna fram och kallar dig för -haverist.. haha.
Givetvis har du fullständigt rätt, vet inte om du glömde ordningsmakten eller om du sorterar in polisen under rättssystemet också, men det blir en spännande sommar tror jag. Fasadklättrare, folk som bryter upp dörrar mitt på dagen, inbrottsvågor et cetera. Medborgargarden nästa?
Tompan
Jodå poliskåren finns med näst längst upp i listan.
Jag har inte riktigt klart för mig var haverist innebär men det är möjligt att jag är det. Det är frustrerande att se hur allt som generationer byggt upp faller sönder pga av självgodhet och vad jag skulle kalla bortskämdhet. Det mesta jag stöter på organiseras så ingen skall behöva ta ansvar. Usch så otrevligt!
Var officer som ung under de sista 5 åren av kalla kriget och såg början på sönderfallet men kunde aldrig drömma om att det skulle bli på detta vis. På alla områden som politikerna ansvarar för. Kanske för att man varit en sådan integrerad del av det gamla folkhemmet/folkförsvaret när vi hela tiden hade hotet om kriget över oss som det vi ser nu bli extra smärtsamt. Lojaliteten var betydligt större på den tiden. Kanske går det att sammanfatta i ett ord. Svek.
Har dock inte tappat tron på människorna, entreprenörerna eller mänskligheten bara de får chansen och då står dessa mastodontstater (parasitorganisationer) ivägen. 🙂
Fick tillbaka hoppet när jag började studera österrikisk ekonomi.
Ragunda
Bara i de svenska myndigheterna arbetar det ca 200 000 människor. Mycket handläggare men också många välutbildade akademiker med hyfsade löner som inte gör annat än hittar på nya regleringar och ändrar på gamla. Allt för att minska välståndet och försämra produktiviteten och möjligheten att arbeta ihop till deras försörjning för oss andra. Kommun och Landstingsbyråkratin kommer ovanpå detta.
Hur det Blir med ryska upprustningen? Jo det blir som tidigare, vissa yrkesgrupper får vänta på lönen och leva på annat så länge tills den kan betalas igen. Lärare bland annat.
Corru
" I stort sett ingen pratar om hyperinflation längre. Alla är på deflationsspåret nu"
Enligt vissa ideologier så orsakar penningmängden inflation, då kunde vi trycka så mycket pengar att vi får 2% inflation som är riksbankens mål.
Trycker pengar gör man inte i högkonjunkturer men i en depression med deflation är det däremot en lämplig åtgärd.
Vore det inte lämpligt att trycka så mycket pengar att vi får 2% inflation?
Varför är det rätt med 2% inflation? Riksbanken har haft det målet länge och förmodligen fler länder i Europa. Det verkar inte ha hjälpt speciellt mycket.
Vem skall få de nytryckta pengarna som inte är annat än stöld av våra besparingar och pensionsfonder?
Måste fråga vad du har fått det ifrån att trycka pengar skulle skapa någon form av välstånd?
Varför skulle det vara bättre med deflation?
Utan löneökningar så behöver vi inte öka penningmängden, med löneökningar så måste penningmängden öka, se "En matematisk omöjlighet"
Staten kan använda pengarna till eftersatt infrastruktur, ingen får då pengarna.
Den österrikiska sagan kommer från en iakttagelse att en peningmängdsökning ofta leder till inflation, sambandet är dock falsk,
penningmängdsökningen får fart på ekonomin och då får vi orealistiska löneökningar som orsakar inflationen.
Inflation KPI kan härledas till löner, inte till penningmängden.
Fördubbla penningmängden och halvera lönerna så får vi garanterat deflation, företagens kostnader minskar.
Halvera penningmängden och fördubbla lönerna så får vi garanterat inflation, företagens kostnader ökar.
Stoppar vi orealistiska löneökningar så kan penningmängden ökas utan inflation.
Ökar BNP så försämras inte värdet i pengarna av en penningmängdsökning.
"Måste fråga vad du har fått det ifrån att trycka pengar skulle skapa någon form av välstånd?"
Kvoten p/m (penningmängden /medeltimlönen)skapar välstånd inte peningmängdsökingen i sig, vi kan lika gärna frysa penningmängden och sänka lönerna, kvoten ökar.
Utan löneökningar så behöver vi inte öka penningmängden, jag säger att kvoten p/m (penningmängden /medeltimlönen) måste vara tillräckligt stor.
Ökar du lönerna så måste penningmängden öka, annars så inträffar den matematiska omöjligheten.
Vi kan använda guldmynt men då måste du reglera lönerna så att kvoten är lagom stor.
En ekonomisk modell måste vara matematiskt korrekt och kunna förklara hur ekonomin fungerar.
kan modellen förklara varför dom andra modellerna inte fungerar så är det ännu bättre.
Den österikiska sagan kom halsvägs p fick inte öka men dom glömde att m inte får öka, p/m är det viktiga i ekonomin.
Ekonomin styrs av en ekvation p/a=m (penningmängden/arbetstimmarna = medeltimlönen)
Matematisk kan man skriva P/m=a det är samma sak som P/a=m, a*m=p eller m*a=p.
siffror så är det enklare att se det, 10/2=5, 10/5=2, 2*5=10.
Kvoten p/m är ekonomins heliga graal.
För att få fart på ekonomin så måste kvoten p/m öka.
Två alternativ finns, sänk lönerna och frys penningmängden eller öka penningmängden och frys lönerna.
Det enklaste är att öka penningmängden och frysa lönerna.
Om alla fick 10000kr så skulle konsumtionen öka och företagen fick anställa fler, det är självklart men det är bara sant om lönerna är oförändrade, ökar lönerna så ökar priserna lika mycket som penningmängden ökade, inga fler får då ett nytt jobb.
Frys lönerna och öka penningmängden, då får vi fart på ekonomin.
Vi har prövat socialismen och kapitalismen,
vi har prövat att öka penningmängden och lönerna samtidigt.
Inget har fungerat.
Vi har aldrig prövat att öka penningmängden och frysa lönerna.
Kvoten p/m är ekonomins heliga graal.
ekvationsteorin
Så kapitalismen har inte fungerat? Vad har du fått det ifrån? Den har ju gett oss det välstånd vi idag har.
Vad har du mer för planekonomiska idéer för att rädda ekonomin än att frysa lönerna och trycka mer pengar. Inser du att det du säger är att hindra arbetarna från ökade löner och sedan sno dem på deras inkomster genom inflation?
Det är inte konsumtionen i sig som ökar välståndet. Det är sparande och investerande som gör det. Jämför gärna med Kina.
God ekonomi är att använda begränsade resurser så effektivt som möjligt. Det görs inte genom att ösa ut dem att användas på än det ena än det andra sättet genom att manipulera ner räntor och trycka nya pengar som då stjäls från sparande, bl.a pensionerna.
Vissa avstår konsumtion nu genom sparande. Dessa resurser används i stället till produktivitetshöjande investeringar som höjer vårt välstånd.
Blir riktigt förvirrat när folk tror att vi bygger välstånd genom att köpa en tredje plattTV på krita.
Spelar ingen roll om du trycker nya pengar till investeringar heller längre då konsumenterna är överbelånade i sin tur. Både stater och individer.
Har funkat ett tag då vi bränt kommande generationers tillgångar också. Men egofesten har nått vägs ände.
Deflation ökar incitamenten till sparande och är en naturlig del av en sund ekonomi. En stabil penningmängd där ingen sitter och skor sig med en sedelpress på de andras bekostnad får deflation när produktiviteten ökar.
Är man övertygad om att vi bygger välstånd genom att köpa ytterligare en plattTV från Kina eller byta kök för tredje gången på 20 år så förstår jag att det låter konstigt.
Rekommenderar följande artiklar
Om Says lag
http://www.mises.se/2010/12/11/om-says-lag/
http://www.mises.se/2010/12/20/om-says-lag-del-ii/
Vem skall reglera lönerna? Det blir återigen planekonomi som är omöjlig. Det är marknaden som bör reglera det. Ingen kan ta ut mer lön än värdet av vad de producerar. Inte utan att sätta en pistol själv eller via ombud (politiker) mot huvudet på någon annan och ta dem.
Jag antar att det är mindre impopulärt att minska värdet reelt på lönen än att sänka den nominellt. Dessutom så har riksbanken inte så mycket de kan göra åt den nominella lönen eftersom den regleras i avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare. Riksdagen kan endast med svårighet påverka detta, men det skulle kräva stora ingrepp i lagstiftningen – vilket inte är speciellt troligt.
Anonym
Kanske bra om arbetarna, facken börjar förstå att det inte är mer pengar som leder till mer välstånd utan högre produktivitet. De har i och för sig historiskt uppvisat ett enormt trögt sinnelag. Jag tänker på perioden 1975 – 1996 då reallönerna ökade med ca 0% och politikerna fick devalvera hej vilt för att rädda de arbetsplatser som fanns.
Inte självklart att deflation behöver innebära nominella löneökningar om produktiviteten ökar. Om inte du ökar din produktivitet och din köpkraft ökar ändå så minskar marknadskrafterna din lön med viss fördröjning om du inte med hot, våld försöker behålla den på andras bekostnad. Mycket av fackets verksamhet går egentligen ut på att sko sig på svagare grupper på arbetsmarknaden.
Patrick Sellman
"Så kapitalismen har inte fungerat?"
Ständiga kriser och återkommande krascher, men det beror inte så mycket på kapitalismen i sig det beror på att kvoten p/m är för liten.
Riksbanken bestämmer nu räntan och indirekt penningmängden, det är inte en planekonomi, om riksbanken även reglerade löneutrymmer så är marknaden fortfarande fri.
Jag förespråkar varken planekonomi eller kapitalism socialism, Jag tar upp ett matematiskt fel i våra ekonomier.
Kvoten p/m
Du är fullständigt låst vid tanken att ekonomikriser måste vara orsakat av höger vänsterpolitik, felet kan vara ett rent matematiskt fel som alla ekonomier lider av.
Patrick Sellman
Värdet i pengarna sitter i kvoten p/m.
Det är enkel matte, vi tar ett mindre tal för enkelhetens skull, penningmängden är 1000kr lönen är 100kr kvoten blir 10, 10 löner är värdet i penningmängden.
10kr i lön då blir värdet 100 löner (1000/10=100)
10000kr i penningmängd 10kr i lön ger värdet 1000 löner.
Dagens M0 sedlar kontanter är ca 100miljarder men om timlönen vore 1 miljard så kan du bara köpa 100 timlöner.
pengarnas värde sitter i kvoten p/m (penningmängden /medeltimlönen)
Du kan inte bryta mot matematiska lagar.
Patrick Sellman
Utan en stor kvot p/m så kan inte ekonomin fungera.
Det alla ekonomiteorier har missat är kvoten p/m
Orealistiska löneökningar minskar på kvoten tills arbetslöshet uppstår, där har du felet som alla ekonomier har gemensamt.
Fryser du penningmängden och ökar lönerna så minskar kvoten och värdet i penningmängden försvinner, varför kan du inte förstå enkel matematik?
Hypotetisk vi inför din ideologi lönerna ökar mer än penningmängden i %
efter många år så är timlönen större än penningmängden.
Det går inte att förneka matematiken är sann.
En matematisk omöjlighet.
Vi kan inte öka lönerna utan att samtidigt öka penningmängden lika mycket, jag kan bevisa att det är matematisk omöjlig.
Exempel säg att medeltimlönen är 150kr och att penningmängden är 100 miljarder.
Vi ökar lönerna varje år med 5% och lämnar penningmängden oförändrad.
Det tar då 418 år för medeltimlönen att bli större än penningmängden, vilket inte kan fungera i verkligheten, vi har nått en matematisk omöjlighet.
Timlönen * löneökningen i % och antalet år = medeltimlönen i framtiden
150*1,05^418 = 107 miljarder det går fort, lönerna ökar med exponentiell tillväxt.
Enklare matte 150kr 5% i lönelyft ger 157kr,
Nästa år tar du 157kr med 5% i löneökning det blir 164kr.
Nästa år tar du 164kr med 5% i löneökning det blir 172kr.
Så fortsätter du i 418 år, då är medeltimlönen 107 miljarder, matematisk så är det faktiskt så, det innebär att alla pengar som finns i landet inte räcker för att betala ut en enda timlön.
Vi gör en matematisk beräkning där vi varje år ökar lönerna med 5% och penningmängden med 2%.
Säg att timlönen är 150kr och penningmängden är 100 miljarder, det tar 701 år men då är timlönen större än penningmängden.
Sammanfattning, penningmängden måste öka lika mycket i procent som medeltimlönen annars så blir timlönen större än penningmängden på lång sikt och då fungerar inte ekonomin.
Ekonomiteorier där man inte vill öka penningmängden men tycker att löneökningar är bra går emot matematiken, dom ekonomiteorierna kan rent matematisk inte vara riktiga.
Ökar vi lönerna mer än penningmängden i % så går ekonomin mot en säker död, det är skrivet i sten för det går att matematiskt bevisa.
Ett liknande matematiskt förhållande, men där går det snabbare.
"Riskornen på schackbrädet,även sädeskornen på schackbrädet, är ett matematiskt problem som visar den snabba ökningshastigheten vid exponentiell tillväxt.
Om man på ett schackbrädes rutor lägger riskorn så att man på den första rutan placerar ett riskorn och därefter dubblar antalet för varje ruta, det vill säga på den andra rutan lägger 2, på den tredje 4, på den fjärde 8 etcetera, hur många riskorn kommer då att ligga på schackbrädet när det lagts ut riskorn på samtliga 64 rutor?"
Talet blir 18 446 744 073 709 551 615 eller ungefär 18 triljoner.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Riskornen_p%C3%A5_schackbr%C3%A4det
Lägg ner nu. Ingen tar dig på allvar och det är därför ingen orkar käfta emot.
Dels är ekonomi en samhällsvetenskap, så du kan kasta ut matten. Dessutom struntar du helt i omsättningshastigheten på pengarna. Plus en lång rad andra etablerade sammanhang.
Dels går det att motbevisa dig genom att jämföra penningmängd och löner historiskt. Vilket jag inte tänker lägga tid på. Det är upp till dig att bevisa det hela genom att ta fram historiska data.
Matte, ökar vi timlönen 150kr med 100% per år i 64 år så är timlönen 2767011611056432742400kr
http://sv.wikipedia.org/wiki/Riskornen_p%C3%A5_schackbr%C3%A4det
En mer realistisk löneökning på 5% ger på 64 år 3405kr i timlön, månadslönen blir 544800kr
M0 kontanter ca 100 miljarder räcker då bara till 183553 månadslöner
Om 100år så räcker pengarna bara till 32000 månadslöner.
Kvoten p/m får inte minska, värdet i penningmängden sitter i kvoten.
Löneökningar urholkar värdet i penningmängden.
Krisen kan lösas med en ökning av kvoten p/m.
Corru
"Dels är ekonomi en samhällsvetenskap" Pengar är matematik.
Är det bättre att ekonomin går under än att inse att det finns fel i dagens ekonomiteorier?
Du har aldrig kunnat påvisa på ett sakfel.
Corru
"Det är upp till dig att bevisa det hela genom att ta fram historiska data."
En del av det jag säger är redan bevisat, jag förstår inte varför du inte åtminstone erkänner "Den matematiska omöjligheten"
Alt kan jag inte leda in i ett absolut vetenskapligt bevis men jag har bevisat att det inte går att öka lönerna mer än penningmängden.
Det bevisar att vissa ekonomiteorier är felaktiga.
Bullion kan matten
"ekvationsteorin; Den matematiska omöjligheten är som du säger omöjlig och din ekvation bevisar det. "
En matematisk omöjlighet.
Vi kan inte öka lönerna utan att samtidigt öka penningmängden lika mycket, jag kan bevisa att det är matematisk omöjlig.
Exempel säg att medeltimlönen är 150kr och att penningmängden är 100 miljarder.
Vi ökar lönerna varje år med 5% och lämnar penningmängden oförändrad.
Det tar då 418 år för medeltimlönen att bli större än penningmängden, vilket inte kan fungera i verkligheten, vi har nått en matematisk omöjlighet.
Timlönen * löneökningen i % och antalet år = medeltimlönen i framtiden
150*1,05^418 = 107 miljarder det går fort, lönerna ökar med exponentiell tillväxt.
Enklare matte 150kr 5% i lönelyft ger 157kr,
Nästa år tar du 157kr med 5% i löneökning det blir 164kr.
Nästa år tar du 164kr med 5% i löneökning det blir 172kr.
Så fortsätter du i 418 år, då är medeltimlönen 107 miljarder, matematisk så är det faktiskt så, det innebär att alla pengar som finns i landet inte räcker för att betala ut en enda timlön.
Vi gör en matematisk beräkning där vi varje år ökar lönerna med 5% och penningmängden med 2%.
Säg att timlönen är 150kr och penningmängden är 100 miljarder, det tar 701 år men då är timlönen större än penningmängden.
Sammanfattning, penningmängden måste öka lika mycket i procent som medeltimlönen annars så blir timlönen större än penningmängden på lång sikt och då fungerar inte ekonomin.
Ekonomiteorier där man inte vill öka penningmängden men tycker att löneökningar är bra går emot matematiken, dom ekonomiteorierna kan rent matematisk inte vara riktiga.
Ökar vi lönerna mer än penningmängden i % så går ekonomin mot en säker död, det är skrivet i sten för det går att matematiskt bevisa.
Corru
"Dels går det att motbevisa dig genom att jämföra penningmängd och löner historiskt. Vilket jag inte tänker lägga tid på. Det är upp till dig att bevisa det hela genom att ta fram historiska data."
Före finanskrisen var det så att penningmängden ökade mer än lönerna, därefter så har det periodvis varit motsatsen.
Ökningstakten på M3 har inte bara varit mindre än löneökningarna, M3 har även minskat räknat i kr.
Det var samma sak vid 30talsdepretionnen.
Varför kan du inte ta avstånd från haveristerna som pratar om att man kan öka lönerna mer än penningmängden?
Alla som kan matte ser att den ideologin är en matematisk omöjlighet.
Kejsaren är naken, Bullion såg det direkt.
"ekvationsteorin; Den matematiska omöjligheten är som du säger omöjlig och din ekvation bevisar det. "
Kejsaren är naken, vem vågar bli nästa som säger det på bloggen?
@ekvationsteorin
Att öka de nominella värdet på lönen behöver inte innebära en ökning av lönen realt. Allt beror ju på vad du menar med löneökning.
Faktum är att köpkraften kan öka med en nominellt stillastående lön. Det kallas deflation. Dvs löneökning.
Reala löneökningar, ökat välstånd kan endast skapas genom produktivitetsökning. Pengar i sig ökar inget välstånd.
Om du då har en fast eller åtminstone relativt stabil penningmängd ger produktivitetsökning deflation. Du har samma lön nominellt men varor och tjänster blir billigare och du har fått ökad köpkraft dvs högre lön.
Nu drar jag ett streck i denna diskussion.
Patrick Sellman
Löneökning i kronor är omöjligt, nominella värdet eller reallönen är ointressant för den matematiska omöjligheten.
Du har nog nu insett att matten gör en ekonomiteori till en ren saga,
Kejsaren är naken och alla kan se det.
Stoppar du även löneökningarna så fungerar sagan
"Faktum är att köpkraften kan öka med en nominellt stillastående lön"
Ska sagoberättarna även börja prata om frysta löner räknat i kr?
"Pengar i sig ökar inget välstånd." kvoten p/m skapar välstånd, att öka penningmängden och lönerna samtidigt är meningslöst.
Sagoberättelsen tror jag kom till av att man såg att en penningmängdsökning och samtidigt löneökning inte gav mer än inflation.
Sagoberättarna missade bara att löneökningarna även måste stoppas.
"Om du då har en fast eller åtminstone relativt stabil penningmängd ger produktivitetsökning deflation. Du har samma lön nominellt men varor och tjänster blir billigare och du har fått ökad köpkraft dvs högre lön."
Det förutsätter att du begränsar lönerna och att kvoten är tillräckligt stor, då blir det som du sa.
Det är kvoten alt hänger på.
p/m
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.