Antalet omstarter av objekt på Hemnet är kraftigt fallande. Förra veckan lade mäklarna bara ut 60 objekt som de tidigare tagit bort för att få köpare att tro att det rör sig om nya objekt och inte svårsålda bostäder. Av dessa 60 var det rent av bara 14 som bröt mot Hemnets regel om 23 dagar innan man får starta om ett objekt.
Som vanligt finns hela listan av objekt att ladda ner som PDF.
Bland de lite mer spektakulära sänkningarna var ett objekt söder om Karlstad som sänktes med 27%, eller 1 095 000:- SEK. Det handlar om en nybyggd villa med integrerat audio- och videosystem över hela huset. Det är dock inte första gången huset sänks i pris. Annars inga konstigheter. Dolda av omstarter sänktes en villa på Lidingö sänktes med 1 MSEK, en villa i Nacka med 495 000:-, en villa i Danderyd med 400 000:- och en lägenhet i Limhamn med 785 000:-.
Man kan förstås tolka färre omstarter som något positivt. Om objekt faktiskt blir sålda så behöver de ju inte startas om. Eller så vädrar mäklarna vårluft och tänker låta objekt ligga kvar.
SEB:s boprisindikator stärks (Schibsted/SvD, pressmeddelande från SEB), men svenska hushåll med negativa förväntningar på bostadsmarknaden dominerar fortfarande. 43% tror på fallande priser, 30% på stigande priser.
Journalister älskar sådant här. Här kan man skriva att glasen är halvtomt eller halvfullt.
Nyhetsbyrån Direkt skriver t ex ökad optimism på bostadsmarknaden. Som anonym nyhetsbyrå så går det dock inte att kolla upp hur skribentens egna bostadsförhållanden är där och därmed få en objektivitetsbedömning.
SEB:s boprisindikator, börsindex
OMXS30 och Valueguards bostadsprisindex för hela Sverige |
SEB:s boprisindikator följer börsen mycket väl. Stiger börsen så blir svenska folket mer positiva till bostadsmarknaden. Det går att tolka som att pyramidspelet börsen delvis används för att finansiera pyramidspelet bostadsbubblan.
Även om indikatorn fortfarande är negativ så visar tidigare utveckling efter 2008 att när indikatorn vänder upp så vänder bostadspriserna också upp. Det har inte skett än den här vändan, men mycket talar för om inte en upprekyl så åtminstone en viss dämpning av prisfallet i januari. Facit på det får vi nästa vecka.
Men visst förblir bostadsmarknaden ett underlag för stor humor. T ex i Södermalmsnytt (flash, sidan 25) som är en enda stor reklamtidning för bostäder, där en läsare undrar om h*n skall byta ut mäklaren som inte fått lägenheten såld. Experten (=mäklare) svarar att det skall man naturligtvis inte göra. Duh!
HSB har nu börjat erbjuda försäkringsskydd om du som köpare av HSB-lägenheter inte får din gamla bostad såld. Under nio månader ersätter de dig för dubbelt boende och efter 15 månader erbjuder de att köpa tillbaka din nya bostad till samma pris som du sålde. Allt för att få folk att våga ta steget att snabbt köpa en lägenhet. Gäller iaf i Göteborg och Skåne. Lloyds står i slutändan för försäkringen tydligen.
En läsare skriver följande om bostadsmarknaden i Göteborg, som tydligen inte hade återhämtat sig innan jul iaf.
“Min sambo och jag bor i centrala Göteborg i en nyproducerad lägenhet i ett hus från sent 1800-tal, totalt är det 10 lägenheter i huset och alla är i mycket gott skick, så även fastigheten som totalrenoverats. I augusti bestämde sig en av innehavarna för att sälja sin lägenhet, en 2:a högst upp i huset med takbjälkar, fina matarialval osv osv. Utgångspriset, vid första annonseringen, var det priset han betalt ganska exakt 2 år tidigare. Trots bra läge, fin lägenhet etc så var intresset mycket svalt. Under tre månader sänkte mäklaren priset inte mindre än två gånger om cirka 100′. Trots det lyckades inte mäklaren få lägenheten såld. Efter byte av mäklare och ytterligare en sänkning av priset med ytterligare 100′ gjordes nya försök dock utan framgång. Så veckan innan jul såldes lägenheten men till ett pris 400′ under utgångspriset.
Eftersom jag följer din blogg och själv är övertygad om att bostadsbubblan håller på att spricka trodde jag likväl , må vara naivt och självbevarande eftersom jag bor i samma fastighet, att en lägenhet i bra läge i toppskick inte skulle vara så svårsåld. För mig är det ett tecken på att priserna nog faller fortare än vad många trott. Dessutom bör tilläggas att en lägenhet till i fastigheten har varit till salu i över 4 månader utan att säljas.”
Men vi får se om det lossnat nu efter årsskiftet.
18 kommentarer
Lånekostnaderna stabila för bolånekunderna, men sjunker rejält för bankerna.
10 000 kr per miljon i överuttag på lånekunderna.
Bankerna jobbar hårt för att få ihop kapitaltäckningen utan att ägare drabbas!/Oppti
Ämnet som sådant är intressant, men information om antalet omstarter måste säsongsrensas för att vara intressant. Självklart dras många annonser tillbaka under juluppehållet när folk vill ta ledigt, för att sen åter insättas i januari.
Vet inte hur vanligt det var förr att just annonser som borttogs, sedan hade ett lägre pris när de återinsattes.
Finns gammal statistik tillgänglig?
Nej, jag började skrapa data i december.
Jag tror att denna statistik som Cornu visar upp i sig kan leda till färre omstrater eftersom det knappast är en smickrande lista att hamna på som mäklare.
/Johanneberg
Intressant försäkring, men den lär ju vara rätt dyr… Om de får en stark orderstock och sedan marknaden sätter sig ordentligt riskerar ju försäkringsbolaget att konka (vilket väl inte ar något nytt för Lloyds de har ju varit där förr).
HSB påstår att den är gratis
"Ersättningen för dubbla boendekostnader innebär att HSB erbjuder dig en gratis försäkring*"
men det är naturligtvis någon som betalar premien. Inbakad i priset på lägenheten måhända?
Pengarna kan ju bara komma från ett håll, från kunden naturligtvis
Lloyds bank har inget med försäkringsmarknaden att göra.
Enligt länken du angav:
"Andelen som tror på stigande priser är 30 procent, att jämföra med förra månadens 26 procent."
Så vem har skrivit fel, du eller SEB?
Jag. Korrigerat.
Intressant är boprisindikatorn nu började sjunka efter att toppen var nådd i februari. Innan har den varit före rörelser i bopriser. Jag vet inte vad det betyder men det minskar dess värde som indikator i vart fall.
"nyproducerad lägenhet i hus från 1800-talet" ?
Nyrenoverad ska det nog vara.
Det är vanligt att bygga lägenheter i gamla fabrikslokaler t.ex. Så det kan nog stämma med "nyproducerad lägenhet i hus från 1800-talet"
Pratade med en mäklare idag, han sa att priserna kommer att gå ner ca 4-5% Värre kommer det bli för nyproducerade bostadsrätter. då kvm priset är det dubbla genom föreningarnas skulder till byggbolagen. bättre är det med en äldre och stabil förening utan skulder
För att göra en bättre affär än genomsnittet så är det precis som det alltid har varit med andra ord.
Ska du köpa lägenhet är en mycket enkel tumregel att se om det finns en ICA-butik eller ett Systembolag i fastigheten så kan du vara ganska lugn över att BRF har en hyfsad ekonomi.
Är huset äldre (äldre än 60 år, helst 90 år eller äldre) OCH föreningen äldre än 30 år så kan du vara än mer säker på att du kommer att bo i en förening som har en bättre ekonomi än flertalet andra föreningar.
Ja, det var enkla tumregler för de som inte orkar läsa Årsredovisningen alltså
Som aktieägare i NCC börjar jag bli orolig. Dom säljer ju knappt nånting av nyproduktionen. Extremt trögt och det verkar inte hjälpa hur många fina färggranna annonser i bostadsbilagorna man än pumpar ut.
Risken finns dock att intäkter från en ICA-butik eller ett Systembolag skapar en oäkta förening. Så man ska passa sig lite.
"En läsare skriver följande om bostadsmarknaden", cornu är detta verkligen relevant ? statistik och fakta tack, inte kommentera troll
Läs statistisk årsbok istället om inte personliga betraktelser passar dig.