Jag släpper inte taget om arbetslösheten i USA. Dags för lite mer för intresserade.
TrimTabs följer i realtid arbetslösheten i USA, vilket är fullt möjligt att göra via det amerikanska skatteverket. En metod som man även skulle kunna tillämpa i Sverige – för hur många betalas det in skatt till Skatteverket varje månad, rensat för Försäkringskassan och a-kassor och motsvarande transfereringssystem. Men vi släpper det för Sverige. I USA sker det tydligen även veckovis.
Charles Biderman på TrimTabs påtalar att BLS hittade på 3.4 miljoner jobb december till januari via sin säsongsjustering och att siffrorna oavsett starkt skiljer sig från realtidsdatat som Trimtabs följer. YouTube-film enligt nedan.
Hela texten finns på TrimTabs blogg om ni inte vill se videosnutten. Några citat:
“I keep repeating that the BLS refuses to use the data embedded in income tax collections to be able to report real time jobs and wages. Why does it refuse? Could the reason it refuses to use real time data on jobs and incomes be because perhaps this jobs number is politically motivated? The entire world is looking at US job creation as a proxy on how well Obama is doing? Could the Obama administration be pressuring its economist employees to create the best possible new jobs number?
Obviously I am quite suspicious of the numbers that I see in today’s BLS press release. Remember most financial journalists and even stock market strategists do nothing more than rewrite government press releases. So do not expect very few others to question the good news.
For those of you who care, look at Table B-1, Total Nonfarm Employment in today’s BLS press release attached to this video on our blog site. Start with the non seasonally adjusted table that shows that in November 2011, there were 133.172 million actual jobs. Actual jobs dropped by 220,000 jobs in December and actual jobs dropped an additional 2.7 million in January. Only as a result of unknown seasonal adjustments, could the BLS report 243,000 new hires in January.”
En annan vinkling hittar man hos John Mauldin som mer accepterar BLS framtrollade 3.4 miljoner jobb i artikeln Who took my easy button? (PDF). Han köper nämligen rakt av att BLS fått för sig att USA:s befolkning helt enkelt ökat rejält sedan 2010 med avsevärt fler mexikaner i arbete. Så man slängde på dessa minimum wage-arbetare, som enligt BLS skall ha tillkommit de senaste två åren, på januaristatistiken 2012.
Bara så där.
Det ifrågasätter inte Mauldin. Men han påtalar istället att antalet förlorade jobb sedan 2008 fortfarande är sju miljoner. I den takt som gäller så tar det fortfarande fram till 2017 innan man har återställt antalet personer i arbete till 2008 års nivå.
Men speciellt konsumtionen glider efter. Amerikanerna har inte fått några reallöneökningar sedan år 2000. Och sedan 2007 – 2008 så faller den reala disponibla inkomsten – inkomsterna har helt enkelt planat ut nominellt. Det blir allt mindre kvar för den konsumtion som står för 70% av BNP.
Och prognoserna från bland annat BLS pekar på att det uteslutande är inom lågkvalificerade yrken som jobben kommer komma fram till 2020. Det handlar alltså om lågavlönade jobb. Även i USA verkar alltså kunskapssamhället ha toppat ur. Det har börjat pratas om att utbildning är nästa bubbla i USA. De miljonbelopp det kan kosta att få en akademisk examen i USA är allt mer bortkastade pengar.
Först tog kineserna och indierna de lågkvalificerade jobben. Nu tar de även de högkvalificerade och kvar blir amerikanska motsvarigheter till ROT, RUT och KROG. Det är där jobbtillväxten kommer i USA, framför allt drivet av mexikaner som inte har något problem med att jobba för minimum wage.
Kanske är inte regimen Reinfeldt helt fel ute alltså. Det finns inte längre någon jobbtillväxt inom kvalificerade yrken i USA och Sverige brukar följa efter trender som börjar i det stora landet i väster. Så vår enda framtid är att torka varandras toaletter. Återstår STEN, SAX och PÅSE-avdragen.
Effekten i USA slår även bredare. Amerikanerna kommer inte ha råd med sin välfärd, eftersom de betalar denna med sina löner. Och när disponibel inkomst faller kommer allt färre ha råd med exempelvis sjukvård. Eller utbildning.
I slutändan tolkar jag Mauldin som att det inte räcker med att 1.2 miljoner mexikanare fick retroaktiva jobb i USA. Det handlar inte om medelklasslöner som via konsumtion skall driva amerikansk BNP. USA:s arbetsmarknad blir inte konjunkturdrivande även om börsen och marknaderna fortfarande tror det. Arbetslösheten i USA har blivit irrelevant.
Frågan är om svensk arbetsmarknad heller är konjunkturdrivande när det är RUT som snyggat till siffrorna?
Kanske är det så här slutet på den ekonomiska tillväxten ser ut? Återhämtning i arbetstillfällen, men fallande löner och allt mindre kvalificerade arbetsuppgifter. Att torka en toalett ger inget mervärde, ingen förädlingsgrad i ekonomin och ekonomin kan kontrahera trots att fler har jobb.
34 kommentarer
Men när kommer det att hända något? Kan de inte bara ge upp så vi får ta smällen och kan börja om. Det är så tröttsamt att det tar sån tid!
Men när det blir svindyrt (peak oil) att frakta konsumtionsprylar över halva jorden måste väl den nationella arbetskraften få större betydelse och sno jobb från Kina och Indien. Fast det tar väl ett tag innan det hämder i ocg för sig…
Johan
Johan, dvs lågkvalificerade jobb. Där BLS förväntar sig tillväxt. Kunskap kostar väldigt lite att flytta runt, utan det blir lågkvalificerade jobb som flyttar hem. Amerikaner som monterar prylar designade av kinesiska ingenjörer…
..händer i och för sig, för tusan! Får skylla på för lite sömn.
Johan
Även om de outsourcade jobben teoretiskt skulle kunna återbördas till USA så är det i praktiken oerhört svårt då kunskapsbasen som behövs för att återbygga industrierna har förvanskats och inte förts vidare till nästa generation.
En fördumning av folket har skett. Globaliseringen är ett gissel och det är hög tid för Europa och USA att inse att det inte ligger i deras intressen att ett fåtal kapitalister ska tjäna kortsiktiga pengar på att outsourca med hjälp av subventionerad olja till platser med billig arbetskraft.
@Anonym 10.25
Håller med, kicka igång den där j-a hyperinflationen snarast möjligt tack!
/Guldkalle
Att torka en toalett ger visst mervärde: Det minskar entropin och kräver energi.
Entropin minskar lokalt, men ökar totalt sett. Fast nu vet jag förstås inte hur avancerad toastädningsteknik du nyttjar. Du kanske har knäckt koden till evighetsmaskinen.
Hade varit intressant att se statistiken över hur reallönerna har minskat i USA sen 2000.
Grafer över det finns i John Mauldins PDF, länkad i artikeln.
Fick en idé ! varför inte införa BYX. Alla stryker byxor åt varandra, får 50 % avdrag på skatten, för att öka tillväxten. Allt som behövs är ett strykbräda och ett strykjärn. Sedan kan alla känna sig slätstrykna…
Visst är konkurrensen just nu enorm från Indien och Kina MEN det är framförallt ett kortsiktigt problem. Lönerna på utbildade i dessa länder skenar, för något år sedan kostade en indisk IT-konsult 1/6 av en svensk per timme, nu ligger de på 1/4. Fortsätter vi i samma takt så pratar vi om 1/2 tim priset om kanske 7år och samma timpris om 10år. Själv ska jag säkert jobba 35-40år till så detta är ju bara en marginell tidsperiod.
Inte en chans att man då outsourcar till Indien i någon större skala om de ens kostar 2/3 av oss i Sverige då man måste lägga ner betydligt större jobb/högre kostnad på att speca och sedan skicka till någon som inte kan tänka själv/förstå hur det fungerar i Sverige.
Vänta bara ni så kommer ni se på sikt att det balanserar sig då Indien och Kina blir för dyra helt enkelt.
@Ville: Jämför hur många som nyutexamineras som ingenjörer i Kina jämfört med i Sverige/resten av Europa. Det handlar om mångdubbelt fler. Så konkurrensen mellan dessa innebär att lönerna kan pressas ytterligare. Visst, de kommer kanske inte nöja sig med 1/6 av våra löner, och eftersom arbetslösheten är relativt hög här i västlandet så innebär det att vi måste pressa våra löner också, men betänk att kineserna et al. har fått upp vittringen på Det Goda Livet. Det liv vi tagit för givet under ett antal decennier har precis börjat göra sig gällande för vissa i öst och alla de nyutexaminerade kommer att kämpa för denna chans. Den stora risken ligger väl i vad som händer när alla dessa nyutexaminerade, högutbildade kineser, präglade av sociala medier, ser sig själva som rudimentära organ i den kinesiska draken som en följd av en kollapsad fastighetsbubbla och inbromsad tillväxt. Tiananmen square, anno 2012-2014, det kan nog bli "intressant".
/EDK
Man ska ju betänka att mycket av Kinas tillväxt bygger på att massproducera och exportera billiga plastprylar mm i fabriker där det behövs billig arbetskraft. Samtidigt kommer den trettioåriga enbarnspolitiken snart att resultera i att många äldre försvinner från fabrikerna utan att fyllas på av yngre. Den demografiska snedfördelningen som kommer att synas även i Europa inom kort, med ökade behov av skötsel och sjukvård av många gamla, är väldigt mycket värre i Kina och även Japan.
Japan kommer att bli ett stort problem, det råder det ingen tvekan om. Där har de ingen enbarnspolitik och trots detta skaffar folk inte barn. I Kina känns det relativt "lätt" att slå på kranen igen och låta folk producera barn, alternativt inkorporera något outvecklat land i Himalaya och ta arbetskraft därifrån. Sen ligger det väl även rätt djupt rotat i den kinesiska traditionen att, till skillnad från oss (som litar på systemet), ta hand om de gamla. Ingen ökad kostnad för systemet, med andra ord.
Kyle Bass säger för övrigt många intressanta saker om Europa/Japan apropå befolkningstillväxten. Se gärna:
http://youtu.be/flQDqJBuIMg
http://youtu.be/VBWiQlS5Qg0
http://youtu.be/5V3kpKzd-Yw
Europas strategi har ju varit att öppna gränserna och ta in framtida lågavlönad arbetskraft. Vi måste bara genomgå en global kris först så att vi kan börja bygga upp våra fabriker igen. Om det nu öht kommer att gå… För hur systemet ska kunna överleva när kalkylerna om fungerande välfärd bygger på ökad tillväxt, hög sysselsättning, billig fossil energi och ett utvecklat kunskapssamhälle gått i stå, det vette fåglarna. Några idéer, någon?
/EDK
EDK, Ryssland har också katastrofal demografisk utveckling, men där har man också en stor tradition att själva ta hand om sina gamla så den delen belastar inte staten.
Enligt min morbror som är programutvecklare för fordonsindustrin och åker till Indien med jämna mellanrum så är "ingenjörerna" i Indien rena skämtet. Latare och mer inkompetent än indiska ingenjörer tror han är svårt att hitta någon annanstans i världen.
I Europa så har vi byggt upp ett samhälle med system som ser till att sprida ut de kostnader och missöden som en individ eller lokalbefolkning kan råka ut för så att alla kan ha det bra även om olyckan skulle vara framme. I kina eller ryssland om man råkar ut för en olycka, om man inte personligen har någon som kan ta hand om en när man inte klarar sig eller om det är en lokal misskörd så är man så gott som dödsdömd. Medans vi har byggt infrastruktur och kultur att dela med oss man kan därmed alltid få tag i mat och det finns alltid någon som tar hand om en. Ett humant samhälle helt enkelt och jag önskar inte något annat alternativ.
Jag är av samma uppfattning som din morbror Lord Metroid. De företag jag jobbat på har kommit i kontakt med indiska ingenjörer. De verkar inte kunna få något vettigt ur händerna. Om det beror på att de är inkompetenta vet jag inte, men speciellt duktiga är de inte. I alla fall inte än.
Har personligen haft ett gäng Pakistanska dataingenjörer i ett projekt för några år sedan. Mycket duktiga och absolut inte lata. Däremot helt utan initiativ och egen handlingskraft. Gjorde bara exakt som de var tillsagda och inget mer. Efter viss tid och en del socialt umgänge gick det att prata lite personliga åsikter och egna uppfattningar med dem, men aldrig något som de skulle framföra officiellt till sin arbetsledning.
Därmed faller den projektdynamik som vi är vana vid att åstadkomma genom att blanda kompetenser och eftersträva just kreativitet för att kvalitetsutveckla projektet under arbetets gång.
Tror inte indien/pakistan/kina kommer kunna ändra sin kultur tillräckligt för att släppa fram tillräckligt med kreativitet för att driva utvecklingen framåt. Däremot kan de fortsätta skapa kapital och med det köpa kreativ kompetens där den finns. Frågan är hur länge den finns om USA och Europa kapsejsar.
Förresten gjorde vi alla "grovjobben" själva tills för ca 30 år sedan. Varför ska vi inte kunna göra dem igen bara för att bortskämda arbetstagare inte vill smutsa ned sig?
/Morfar
http://bonddad.blogspot.com/2012/02/no-rick-santelli-and-zero-hedge-one.html
Ingenjörer i all ära, de är viktiga, men det avgörande är kreativiteten och innovationsförmågan.
Den växer och frodas där lekfullhet, sinne och kultur är fria.
I starkt traditionella kulturer skapas lite nytt även om de kan kopiera billigt.
Förändringsförmågan är också en viktig konkurrensfördel.
Så att bara räkna ingenjörer är en något begränsad analys.
Lokala marknader är dock viktiga och vi får inte vara för fina för att göra grovjobben själva.
/Morfar
Kort sagt så bekräftar du bilden av att framtiden ligger i lågkvalificerade jobb som att byta vuxenblöjor och hänga dem på Carema-tork, torka seckel från senildementas kinder och bädda om nedkissade sängar.
Låt inte så nedvärderande. Dessa jobb behövs också. Har du jobbat inom vården själv någon gång? Jag förstår din poäng och självklart kan inte ett system gå runt på att hela den arbetsföra befolkning utför ovanstående sysslor, men problemet ligger ju i att vi institutionaliserat dessa sysslor för att slippa se våra gamla/sjuka. Skulle resurserna finnas så skulle vården kunna vara hur bra som helst. Problemet är att de som jobbar inom vården själva drabbas av nedskärningarna. Det finns helt enkelt inte tid och kunskap att kunna ge rätt vård. Jag skulle gärna jobba mindre och ha mer tid för familj och vänner som behöver stöd på ålderns höst.
/EDK
Jag nedvärderar inte dessa jobb. Att det låter raljant är en signal till de överutbildade arbetslösa. Jobb kommer finnas. Men knappast jobb som krävde en examen på universitetet. Som många andra har jag familj och släkt som jobbar eller jobbat inom "branschen", så jag vet mkt väl vad det handlar om.
Point taken. Jag håller med om att det, minst sagt, kommer att innebära en "pedagogisk utmaning" att förmedla till våra kulturgeografer, pol mag:are, biologer, genusvetare, statsvetare och biomedicinare (tack för det, Astra) m.fl. att detta är framtiden efter 5 års studier och en kvarts miljon i skulder. Ack, du sköna nya värld.
/EDK
Morfar:
Vad är det för skitsnack om ingenjörers bristande kreativitet och hur dåligt det är för kreativiteten med traditionstyngda samhällen.
Mellan 1870 och 1970 hade Sverige tillsammans med Japan den största välståndsökningen. Under denna ”monokulturella” period, präglad av nationalism, starka traditioner och god utbildningsstandard, startades många vinstrika och livskraftiga snilleblixtindustrier, som har blivit svenskt signum och som har bidragit till det svenska välståndet:
* Atlas Copco (Atlas Diesel), 1873
* Ericsson (L.M. Ericsson), 1876
* ABB (ASEA), 1883
* Alfa Laval, 1883
* Stal-Laval, 1893
* AGA, 1904
* SKF, 1907
* Electrolux (Elektrolux) 1919
* Tetra Pak 1951
Under denna monokulturella och traditiontunga period var det då inget fel på kreativiteten. Tvärtom, den flödade, och gav upphov till många uppfinningar och produktutvecklingar. De flesta av nedan angivna uppfinnare var ingenjörer:
* Gustaf Dalén; fyrbelysningar, AGA-spisar
* Gustaf de Laval; mjölkseparator, ångturbiner
* Lars Magnus Ericsson; telefoner
* Carl Edvard Johansson; passbitar
* Johan Petter Johansson; skiftnyckel
* Waldemar Jungner; Ni-Fe-ackumulatorer
* Alexander Lagerman; tändsticksmaskiner
* Alfred Nobel; dynamit
* Jonas Wenström; trefassystemet
* Sven Wingquist; kullager
* Baltzar von Platen, Carl Munthers, kylskåp utan rörliga delar
* Erik Wallenberg, Ruben Rausing; förpackningar för flytande livsmedel
För att gynna kreativiteten i det svenska näringslivet, enligt mig, krävs bland annat att:
* lugn och ro råder i samhället. Man måste kunna känna sig trygg. Skrota multikulti!
* den högre tekniska och naturvetenskapliga utbildningen är av god kvalitet.
* det är populärt för svenska ungdomar att söka sig till högre utbildningar. Det är ett svaghetstecken om utländska studenter måste användas för att fylla ut utbildningsplatserna. (Så har fallet varit i USA, med känt negativt resultat.)
* Staten måste initiera stora teknikhöjande projekt, som involverar ett brett spektrum av kompetenser. T.ex. nya generationens kärnkraftverk, energisnålt transportnät, försvarsmateriel.
Du måste vara en jubelidiot eller skämta, monokulturellt Sverige. Pyttsan! Valoner, finna, tyskar, franker, greker, med mera, med mera har under alla alla tider kommit till Sverige och Svenskar har likaså utvandrat.
Japaner däremot stängde sitt land från omvärlden i 5 sekel tills amerikanarna kom "indundrades" med ett par fartyg och japanerna insåg omedelbart att hela världen hade sprungit ifrån dem. Endast en jävla rasist i kavaj skriver sådant obildad smärja som ovan.
Ojdå! Där spelades rasistkortet ut och landade i en obildad metroidsmärja!
Under nämnda hundraårsperiod 1870-1970 var det en kultur som var norm i samhället – den svenska. Därav min benämning ”monokultur”. Eventuella invandrare som kom till Sverige skulle assimileras.
Detta gäller inte idag. Idag gäller Regeringsformen 1 kap. 2 §:
”Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas.”
Eller med andra ord multikulti. I multikultibegreppet, som är populärt bland kulturmarxister och i det politiska etablissemanget i Sverige, lägger jag inte in den samiska eller tornedalsfinska kulturen, eftersom de har funnits på svensk botten under mycket lång tid. Långt tidigare än 1970-talet, då multikultibegreppet blev populärt.
Astras forskning i Södertälje läggs ner.
Löneskatten här är hög för att finansiera resten av vår välfärd.
Vår välfärd som är beroende av framtida löner. Moment 22.
Kanske borde vi även göra avdrag för forskningstjänster. FORSK vid sidan av RUT/ROT/KRO.
Sen kan man väl konstatera att de som pratar om brist på arbetskraft har mycket att bevisa-även i Sverige!
Tyvärr är jag rädd att vi befinner oss i någon slags övergångsperiod, och att det är inte 100% säkert denna gång att vi går mot en bättre situation. En tröst är i alla fall för mig att tidigare generationer nog känt det likadant. Tänk på 1800-talet när jordbrukare gick från (tidigare) lönsamma och krävande jobb på landet till en fattig tillvaro i stan, med ett riktigt skitjobb 12 timmar per dag.
Det är en utmaning idag att se vart de nya utvecklingsområdena finns. Vi har vant oss vid en industri som har tagit upp de välutbildade och mest utvecklingsintresserade. Kanske dags att tänka om där.
Personligen tror jag att de andra delarna av samhället kommer att kräva mer. När man ser exv den totala vanskötseln av polismyndigheten med 20 000 anställda, är det lätt att se att en god del forsknings- och entreprenörsinriktade individer är behövda där för att få det hela på rätt köl igen. Om polisen hade varit ett företag tror jag inte ägaren hade varit nöjd med att produktionen sjönk samtidigt som antalet anställda gick upp 25%.
Liknande frågor finns inom vård och utbildning; vill vi ha utbildning och vård topp-3 i världen måste helt klart en liten revolution ske i styrningen, och detta kommer kräva ett antal välutbildade och motiverande nya medarbetare.
Corny, du kan väl skriva ett par rader på bloggen och upplysa svensken om Hartz I-IV ifrån grannlandet i söder, Tyskland.
Därifrån får ju våra egna Tyska socialdemokrater sina nuvarande ideer (=moderaterna) men tyvärr debateras ju detta inte.
Verkar inte ens som om socialdemokraterna vet bakgrunden till dagens politik i Sverige.
Ett par kommentarer: Obama tryckte i sitt senaste state-of-union-tal på möjligheten att ta hem jobb från Kina och Indien som en lösning på arbetslösheten. Det blir en återgång till gamla tider med mindre inkomster och konsumtion. Men också närproducerat och på så vis klimatsmart. Vi kommer säkert att tvingas tillbaka på samma sätt. Sönderfallet har börjat som David Jonstad skulle uttryckt saken. Detta blir också en naturlig följd av Kinas ettbarnspolitik, som inte ger dessa horder av billig arbetskraft längre.
Jag har också hört att asiatiska forskare klarar att kopiera men inte att vara kreativa och hitta på nytt. Deras kultur fungerar inte på det sättet. Så västerländska forskare åker ofta över och konsultar av den orsaken. Sedan är frågan hur långt kreativiteten ska drivas. Med tanke på läkemedelsdiskussionen här på sajten häromdagen så tillverkas inte längre mediciner folk i allmänhet har nytta av utan en massa nyheter som man försöker prångla ut via mutade läkare. Produktutveckling når väl sin gräns till slut.
http://www.bloomberg.com/news/2012-02-09/black-helicopters-hover-over-economic-reality-commentary-by-caroline-baum.html