Via bloggrannen Tobbe Rosén på Winning Trading fick jag lite olika charts för hur huvudsektorerna på Stockholmsbörsen utvecklat sig relaterat till indexet OMXS30. Fick även en chart från norska Infront. Källor till charts i inlägget är Winning Trading om inget annat anges.
Huvudsektorer på
Stockholmsbörsen de senaste tre åren |
Det är inte direkt några överraskande slutsatser.
Först bör man vara medveten om att det ofta är ganska få bolag som ingår i de olika sektorindexen. Exempelvis är det bara fem bolag för energisektorn – Lundin Petroleum, Alliance Oil, PA Resources , Enquest och Concordia. Tungviktaren Lundin Petroleum gjorde till slut efter att ha sökt världen runt efter en babyelefant sitt fynd på hemmaplan i Nordsjön nu i höstas, vilket skickade upp index rejält.
Samtidigt var ändå energindex det sektorindex som gått bäst fram till Lundin Petroleums fynd. Oljepriset har inte gett med sig trots vikande konjunktur och fallande börser.
Sektorers utveckling på tre år |
Sedan tre år tillbaka är det energi, industriföretag och råvaror som gått bättre än börsindex. Övriga sektorer har gått sämre än OMXS30, inklusive teknologisektornerna inom telekom och IT. Sämst har kraftförsörjning (eng utilities) gått, men återigen hittar man bara tre bolag i indexet i Sverige – det italienska solenergibolaget Etrion, avknoppat från Lundin Petroleum, vindkraftsbolaget Arise och av någon anledning Opcon. Näst sämst har faktiskt IT-sektorn gått och tredje sämst den defensiva sektorn läkemedel och hälsovård.
Tittar vi istället på det senaste årets utveckling så är det bara energiindex som stigit, antagligen enbart tack vare indextunga Lundin Petroleums kursdubbling.
Annars är läkemedelssektorn det index som fallit minst. Detta är klassiskt, då sektorn ses som en defensiv investering som inte påverkas av konjunkturen. Men bankkontots ränta har alltså varit bättre, även medräknat utdelningar från läkemedelsbolagen. Defensivt innebär bara att den faller mindre än resten.
Sektorutveckling sedan april 2011
Källa: Infront |
Därefter hittar man IT-sektorn. Den steg visserligen inte mycket de senaste tre åren, men har istället inte heller fallit lika våldsamt det senaste året. Fjärde bäst är en annan defensiv sektor, nämligen dagligvaror – de varor som konsumenter måste köpa oavsett konjunktur. Här hittar man förstås Axfood, Aarhus Karlshamn, Black Earth Farming mfl, men även de drogberoendes Swedish Match som förstås inte drabbas lika hårt av konjunkturnedgångar.
Samtidigt har även denna sektor alltså backat, även medräknat utdelningar och bankkontots ränta har varit bättre.
Man skall komma ihåg att generellt dras alla sektorer med i de stora börsrörelserna. En del investerare och förvaltare är förstås bara intresserade av att slå index och är nöjda med mindre förluster än index.
Som privatperson skall man aldrig vara nöjd med en förlust. Därav bankkontot vid börsnedgångar, istället för att försöka hitta sektorer som “går bättre än börsen”. En förlust är en förlust även om den är “bättre än börsen”.
Enda undantaget ovan är alltså energisektorn. Men det kund lika gärna handla om en enskild investering i Lundin Petroleum. Viktigt att notera i charten från Infront är att energisektorn inte tillhörde de bättre under börsraset, fram till oktober och Lundin Petroleums fynd i Nordsjön. Sektorn är inte defensiv, utan normalt i allra högsta grad cykliskt kopplad till konjunkturen.
2 kommentarer
Jag köper inte detta. Astra och Axfood har haft obetydliga rörelser, även HM egentligen. Inräknat utdelningar vet jag inte om de gått ned alls. En långsiktig utdelningsinvesterare skall inte göra sig av med dessa positioner bara för att det skakar lite. Möjligen öka. Axfood tex faller tillfälligt när det skakar med går ganska snabbt tillbaka igen. Astra går med Dollarn upp generellt om du kollar de sista 10 åren. Den har stått som högst när dollar gjort detsamma.
Få kommentarer här. Men surt sa räven…