634
Veckans läsarundersökning får handla om hur mycket du har belånat din bostad utifrån aktuellt marknadsvärde.
Lång väg ner för BLT. |
Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten, så ditt svar är anonymt för mig.
Naturligtvis är varje hushåll unikt och många av er sitter förstås med miljontals kronor i likvider ni när som helst kan lösa lånen med, men det var inte frågan här.
28 kommentarer
Den fasta bostaden är en hyresrätt i en mellanstor stad, men jag svarade istället för mitt ägande av familjegården på landet, för vilken min belåning hamnar på ~35%.
0% på min bostadsrätt men föreningen har lån på nånstans 8-10kkr/m².
Har inga lån på min bostadsrätt men min andel av föreningens lån är 130 tusen. Förmodar att det egentligen ska räknas in eller?
0 %.
På tal om något annat. Jag använder Twitter för att följa dina skriverier och du postar identiska inlägg på Twitter med skillnaden att det ena meddelandet har en länk till din blog. Jag tog en skärmdump för att visa dig: https://img.skitch.com/20110911-kaapd1i89g5xxs43bqfa1g6ew3.jpg
Inte lätt att veta värdet på en jordbruks fastighet man haft i 15år,, men att den stigit, de vet jag. Men med taxerings underlaget så har jag den belånad i nästan 65% mot det,,men om man ser till vad jag TROR att jag skulle kunna få för fastigheten så krymper det ju rejält i %
Peter
Bor skuldfritt i rivningskontrakt. De skulle kickat ut oss för nått år sen och renoverat men med finanskrisen 1.0 och nu 2.0 verkar det ha lagts på is. Får hoppas att de väntar ett tag till, hyran ligger på 3300 med 15 minuter till sthlm city 🙂
En spaning. Mäklaren Erik Olsson har efter sommaren annonserat hårt i Svd där han ikläder sig rollen som superhjälte. Idag var en bilaga "Smart Move" med söndagstidningen. (http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/dagspress/article3261570.ece)
Den handlar mycket om sk bostadskarriär med exemplet Emma som under tiden från 1998 genomför tre affärer. Hon renoverar för 20 000:- och lyckas få en "vinst" på sin första lägenhetsaffär med 500 000:- till exempel. Det hela ger ett bedrägligt intryck tycker jag.
Bolånetaket gillar han inte heller för det är orättvist mot de som inte har till de "orimliga" kontantinsatserna. Färre avslut är inte bra för mäklarna, speciellt inte de som säljer mycket smålägenheter i huvudstaden.
Som du har påpekar någon gång är de stigande priserna jättebra mäklarfirmorna.
Hur går det egentligen för Erik Olsson?
/CK
20:22 Har fusk-Erik kvar några kunder? Det var det värsta.
http://www.dn.se/sthlm/erik-olssons-maklare-tog-ut-arvode-pa-105000
"Bolånetaket gillar han inte heller för det är orättvist mot de som inte har till de "orimliga" kontantinsatserna."
Om kontantinsatserna är orimliga är helt enkelt priserna gör höga, det säger ju sig självt!
Bra fråga Cornu, men jag vill helt inte tänka på det.
// 08:an
Räknar man med det som idag är avsatt för amortering i klumpsumma är belåningen strax under 10%. Innan oktober månad är slut är belåningen 0%.
Därefter återstår bara att gå med i styrelsen och styra upp föreningens ekonomi också, sen kan jag sälja och köpa en billig villa i bästa läge när bostadsbubblan spruckit och SAAB gått i konkurs 😉
0 kr för min lägenhet och föreningen har 5000 per m2 vilket ger min andel till ca 500 000!
Köpte huset för 3,6 för tre års sedan puttade in 1,6….
Steffo
0% belåning såklart, varför betala när man kan hyra?
0 kr för min bostadsrätt. Får snart ärva en bostadsrätt med kring 30% belåning, men det ska man väl klara av :).
Jag har inga banklån på huset. Däremot har jag en skatteskuld till staten, nämligen uppskov med skatten på den kapitalvinst som uppstod vid försäljningen av mitt förra hus. Bör denna skuld räknas som en del av belåningen på huset, eller ska vi bara ta med banklån? Om jag av någon orsak skulle tvingas sälja huset måste ju den uppskjutna kapitalvinstskatten betalas.
Blir kommande vecka en tråkig vecka för BLT?
Jag har läst bloggen ett tag men inte kommenterat än, så här kommer min historia:
Köpte min första BR på Östermalm i Stockholm 1989, det var högkonjunktur på bostadsmarknaden och jag fick betala 550 000:- för 35 kvm, avgiften var 285:- i månaden. Tack vare idogt sparande behövde jag bara låna halva köpeskillingen. Jag levde sparsamt och amorterade mina lån på tre år. Samtidigt slog krisen till.
1993 tyckte jag att priserna hade blivit låga och flyttade till en trea på 90 kvm, fortfarande på Östermalm. För den fick jag betala 990 000:- (jepp, 11 000:- per kvm på Östermalm, det var tider det) efter att ha prutat (!) 100 000. Samtidigt sålde jag min gamla lägenhet för 350 000, en smärtsam förlust på 200 000. Jag lånade halva köpeskillingen (hade hunnit lägga undan lite) och fortsatte att leva sparsamt. Räntan var närmare 12% i början, men föll snabbt tack vare rörligt lån. Dock visade det sig att jag hade slagit till vid rätt tillfälle. De följande åren steg lägenheten i värde med 500 000 om året, men det var ingenting jag brydde mig om utan amorterade av lånen på fem år.
Idag är jag skuldfri, betalar 2 000 i månaden för mitt boende (och då ingår värme och vatten) i en förening som i stort sett är skuldfri.
Det som förvånar mig med dagens bostadsmarknad är att det är så många som inte verkar ha en tanke på att lån skall betalas tillbaka. Jag har fortfarande inte varit i Thailand, men sover gott om natten med vetskapen att banken inte äger mig.
Hälsningar, BLV (bostadslotterivinnare)
http://www.youtube.com/watch?v=B_e9dx8dkso&feature=BFa&list=FLcNZyzrRPrIlEADtKJ-pMog&lf=mh_lolz
Hyresrätt i Sverige, delägare av en vingård på 30 ha i Spanien, ger hyfsad ränta när skörden är bärgad, samt några olivlundar. Ingen aning vad det är värt, men det känns tryggt.
Tycker att det är en frapperande hegemoni i kommentarsfältet kring denna fråga, antagligen tack vare Cornus egen återkommande raljanta ton kring BLT som kollektiv.
Själv har jag en belåningsgrad om 79%, betalar ca 9500:- i månaden i ränta och amorterar ungefär lika mycket.
Kommit ner till 53% belåningsgrad vilket jag börjar bli nöjd med.
Hur kan folk veta vilken belåningsgrad ni har så exakt? Jag har 2,1M i lån och innan sommaren värderades min lägenhet till 3,8M. Nu efter sommaren värderades den till 3,3M. Men det är ju omöjligt att veta exakt vad den skulle gå för vid en försäljning. Men då jag troligtvis säljer mellan 3 och 3,5 så hamnade jag på 60-70% i alla fall.
hmmm, kan du verkligen få ut något av denna fråga?
Mitt case
en villa, värd ca 4 MKr belånad 2,7 Mkr
en lägenhet i spaninen värd ca 3 Mkr
tillgångar fysiskt guld o silver 1 MKr
kontanter ca 1 MKr (sålt aktierna)
Vet inte vad jag ska svara, har valt att belåna och investera i PMs eftersom det kommer och har varit en winner, dra av ränor som är låga och hysta in 20-30% avkastning på PMs.
Vad tycker du jag ska svara?
10:36, den som amorterar i din takt (20-30 år ser det ut som) kan med gott samvete ha 79% i belåning. Det är inget fel med belåning i sig, det är fel med att tro att man aldrig behöver betala tillbaka utan att evigt stigande bostadspriser skall göra det.
Hej Cornu!
Skulle du vilja byta färgerna på undersökningen, på min skärm kan jag inte urskilja vad det står för antal och procentsats i resultatrutorna (bara om jag markerar alltihop).
Ja, jag skulle vilja det. Men den plattform jag kör, Blogger, ger mig inte möjligheten till det, tyvärr.
Jag roade mig faktiskt med att räkna ut amorteringstiden, och den är på 48 år med aktuell amorteringstakt. Sen minskar ju såklart räntan med amorteringarna och amorteringsutrymmet ökar. Men om vi skippar den överkursen i matematik så här på kvällskvisten…
Sen finns det ju otappade resurser framöver som man inte ska räkna in för att de inte är realiserade.
Vad det gäller belåningsgraden kan jag säga den rätt säkert då det är ett nybyggt hus som fått en värdering i samband med att det färdigställts inför placering av lån. Den är helt enkelt rykande färsk.