Nu kommer säkert börserna världen över stanna på plus ändå, men den amerikanska sysselsättningen för juni månad kom in bättre än väntat. I landet USA med över 300 miljoner invånare ökade antalet sysselsatta med 32 000 personer fler än väntat.
Arbetslösheten sjönk med 0.1%. Enligt professor Nouriel Roubini (och om man tittar på siffrorna) så berodde det på att 200 000 personer gav upp att söka jobb och inte längre räknas till arbetskraften. NR på Twitter: “Louusy job report: payrolls gotta rise by >150k to prevent unemp rate from rising: it fell to 9.1% only because 200K folks left labor force”
Detta var alltså siffror för juni. Vi är i augusti nu. Börsen handlar om att värdera företag utifrån hur de kommer visa lönsamhet framöver. Vad är viktigast för företagens lönsamhet framöver? Att 200 000 ger upp chansen att söka jobb eller att 32 000 fler personer än väntat fick jobb?
Stödet på 925 för OMXS30 har uppfört sig ungefär som väntat. Först ner genom stödet, rejält, gummiband upp och sedan pendlande runt 925 till det började ta lite fart upp under eftermiddagen. Det är alltså inte köpläge utan framöver läge för nya negativa positioner. Iaf enligt mitt huvudscenario. Över helgen kan förstås politiker och makthavare smida ränker bakom låsta dörrar så de kan komma med tomma uttalanden som glädjer börserna på måndag, så är man nöjd med sina vinster på nedsidan kan man förstås ta dem och vara helt likvid över helgen.
Mest intressant är hur S&P-500 ser ut 15 – 30 minuter efter öppning och glädjen börjat lägga sig.
29 kommentarer
Det ser ut som ett perfekt tillfälle att sälja det lilla jag har kvar. Innan några stora problem (ex Grekland, Irland, Usa etc) är lösta kommer vi att fortsätta ner.
Stefan
Cornu,
gissar du sålde kortsiktigt i callen?Grattis.
Trogen läsare.
Angående sågningen av Malmquist igår, hur seriöst är detta resonemang?
"Stödet på 925 för OMXS30 har uppfört sig ungefär som väntat. Först ner genom stödet, rejält, gummiband upp och sedan pendlande runt 925 till det började ta lite fart upp under eftermiddagen."
Vad är det för stöd om det rasar igenom 925 för att sedan rusa upp igen? Hur kan vi få ut ngn nyttig info av detta?
Något helt annat dock. Vad tror du Cornu om realräntefonder i dessa turbulenta dagar?
Det är väl lågriskfonder? Eller finns det något negativt med dem?
Kollar man statistik så har de alltid gått plus.
Ta t ex. +81% på 10 år, +25% på 5 år, +14% på 3 år osv…
/Tom
15:40, det är så ett stöd uppför sig. Lev med det.
In science you need to understand the world; in business you need others to misunderstand it.
Några högdjur som sålde bort 3 veckor sen anade krisen.De påstår detta är bara början.Ska tydligen va riktigt illa i euroområdet
Gick på deras linje och är nu endast likvid.
skulle suttit 2mille back annars.-puh!
vågar knappt investera guldet heller.
Anonym 17:08
Hög tid för dig att fördjupa dig i guldets roll genom den monetära historien. 🙂
Undras vad Avanzas Claes Hemberg råder allmänhet och småsparare till nu och framöver ?
"Börsen går alltid uppåt – på sikt"
"Äldre bör sälja eller öka belåningen på sina bostäder och "unna" sig prylar och resor"
"Sparande hör till gårdagen – en svunnen tid när möjligheten till lån inte var lika omedelbar och förmånlig som i dag." osv. osv.
Goda råd är i sanning dyra!
Marie
Cornu, hur säkra är egentligen räntefonder och obligationsfonder i dessa tider?
/Tack för en bra blog
Musiktips på temat från från kommentarsfälten på Zero Hedge:
Black Friday med Steely Dan
http://www.youtube.com/watch?v=UVQKiqCZ9No
Alla kan vara helt lugna. Fundamenta är betryggande och USAs ekonomiska tillstånd är stadd i gedigen tillväxt. I alla fall om man ska tro analytiker Peter Malmqvist i radions Studio Ett alldeles nyss 🙂
Någon som vet vad Peter Malmquists track record är? Ingen som inte förutspådde -08 skall tas på allvar. De är bara clowner och skall behandlas därefter.
Ja, det vore intressant med en sammanställd lista över några av de "kändaste" siarna och hur deras förutsägelser och "tips" har stämt genom åren.
Min uppdelning ar som foljer:
50% obelanad brf
15% torp i skogen
15% fysiskt guld
20% likvider, varav 1/3 cash
sen foljde jag cornus PPM öhmans råd!
vilken proportion kor ni?
Det skall bli "spännande" att se hur utvecklingen på den amerikanska arbetsmarknaden blir när beslutade federala budgetnedskärningar skall omsättas i handling. Om börsen reagerade så här pass kraftigt redan nu, hur blir det sedan. Bara den amerikanska försvarsmakten lär ju dumpa ut ett stort antal soldater till en väntande arbetslöshet. Först en tre-fyra turer till Irak eller Afghanistan och sedan utslängd. Det bådar inte gott.
Jo, fast besparingarna handlar främst om att man inte skall öka utgifterna som tänkt. Undantaget inom försvarsmakten så tappas kanske inte så många jobb pga den "kompromissen". Däremot har ju tusentals kommunalanställda redan blivit av med jobben när municipality (=kommun) i USA går i konkurs nu. Det inkluderar att man sparkar alla lärare och poliser. Rätt brutalt. På sina håll består polisen numer av en person vid en telefon…
I januari i år förutspådde Malmqvist att bostadsbubblan skulle spricka. Han trodde det skulle ske 2012, men hans analys är ändå klart godkänd:
http://www.eqr.se/2011/01
"– Vi är i slutfasen av en panikperiod." säger Hans Petersson, SEB:s chef för investment strategy.
Jag skulle gissa att det är precis tvärtom.
Marie 17:19,
Vilken klockren slutkläm på din kommentar. "Goda (bank)råd är i sanning dyra". Ska lägga den till min arsenal av one-liners.
Angående min uppfattning om vart världsekonomin är på väg kan jag inte se några som helst ljusglimtar. Vill sammanfatta i ett par punkter:
* Den korta högkonjunktur som nu går mot sitt slut innebär att de flesta företag med pengar i kassan redan investerat klart (företag i Norden, Baltikum samt Tyskland för Europas del). Nu är det överlevnad och kostnadsreduktion som gäller.
* USA har inte ens kommit på fötter och 9,1% av befolkningen är officiellt fortfarande utan arbete. Kom ihåg att USA alltid legat ett par procent under Europas genomsnittliga arbetslöshet. 9,1% är skyhögt.
* I Europa brottas medelhavsländerna med hög arbetslöshet, höga skulder, höga räntor på statspapper. Detta i kombination med en ny lågkonjunktur kommer att resultera i så negativa effekter att man måste skapa ett nytt ekonomiskt begrepp som är värre än depression.
Någon som ser något annat än mörka moln i horisonten?
/Eric
Cornu,
Till nästa veckas läsarundersökning, skulle du kunna fråga vad vi som följer bloggen tror om börsutvecklingen kommande 12 månaderna?
Kommer den att se ut som ett V (snabbt ner, snabbt upp), som ett W (dubbeldip), som ett U (relativ långvarig nedgång) eller som ett L (nedgång för att sedan stanna där). Givetvis finns det plats för fler svarsalternativ som exempelvis "detta är bara ett tillfälligt hack, nästa vecka är allt normalt" för alla som nyss köpt bostadsrätt i Stockholm.
/Eric
protektionism
USA har nu startat ett nytt krig och denna gången är det vi som är drabbade.
Det känns som om du har bestämt dig lite för mycket för att det är ner som gäller. Jag har legat kort i raset den senaste veckan för mina indikatorer sa åt mig att göra det. Ända från SPX 1281. Nu däremot, så har jag gått lång (SPX @ 1178) för det är det mina indikatorer säger åt mig. Handla aldrig på en känsla! Vi har nu nått en sådan extrem nivå i markaden att det är högst sannorlikt med en ordentilg uppstuds (shortsqueeze av svaga deltagare). Detta kan mycket väl skita sig ordentilgt men då har jag iaf följt mitt hittills goda system. Kan bli utstoppad en bit ner men kommer inte vara ledsen för det.
Hade jag varit finansminister i Sverige, och haft statens bästa för ögonen skulle jag raskt avskaffat de två bankgarantierna. Först insättargarantin. De som gärna använder banker för att öka sin förmögenhet kan mycket väl ta de risker det innebär att investera. Sen den inofficiella bankgarantin där staten erbjuder sig att skjuta till obegränsat med pengar för att bankerna inte ska gå omkull. (sist tror jag att Borg på stående fot utlovade 1500 miljarder för att undanröja den akuta likviditetskrisen) Sen skulle jag sitta och vänta tills bankernas inkråm kom ut på kvarndammens, då skulle jag köpa in till vrakpris, starta statliga banker som kunde sköta lön,lån och betalningar. Efter bara nåt år skulle dessa återuppståndna banker kunna privatiseras till riktigt hyggliga vinstmarginaler.
(det är min syn, andra må icke dela den)
Ja, nu är det nog inte så att 200 000 personer gav upp chansen att söka jobb. Arbetskraften ökar/minskar av en rad olika skäl; i detta fall givetvis inte enbart av skäl att man "gav upp" (även om säkert en del lämnade arbetskraften av dessa skäl).
Inte strålande data, men heller inte usla, men Cornucopia tolkar det ändå (förstås) som totalt mörker.
Har inte köpt aktier sen årsskiftet utan mera samlat cash på hög, nu emellertid är det dags att stegvis börja köpa (den fallande kniven) många aktier ex. SSAB är till salu för långt under eget kapital. Hoppas det faller 20% till så att jag kan sänka mitt GAV ytterligare, "when in trouble, just double".
Guld…är bara en hedge gentemot dina aktier, fasta tillgångar, statspapper och dina kontanter. Alla dessa tillgångsslag är var för sig, om du gjort rätt, en hedge mot var och ett (och alla andra) tillgångsslag. Personligen så re-allokerar jag inte mellan tillgångsslag utan nyinvesteringar sker där jag tror dom gör mest nytta, på senaste tiden i guldcertifikat.Att "hedga" så hårt kapar lite av toppen av den möjliga vinsten men kapar även mycket av botten av den möjliga förlusten.Naturligtvis hedgar man även i sitt val av aktier…förbrukar du energi så köp lite energiaktier när tillfället ges, äter du mat så (o.s.v, m.m).
Guldmynt….Jag var nog en survivalist innan jag visste vad ordet betydde, men guldmynt är nog mer för "Mad max" och "Sagan om ringen"-romantiker. Om Apokalypsens sju ryttare knackar på vår port och pin och lida regerar vårt jordklot samt att det ekonomiska systemet brutit samman så kommer jag och mina grannar att byta tjänster direkt, vi kommer liksom inte att gå vägen över guldmynt. Certifikat (vete, olja, guld , silver o.s.v) däremot är ett utmärkt instrument som även ger en daglig utbetalad ränta på investerat kapital.
MVH…../sjodan
sjodan: Lär vara några supertjäster du tillhandahåller om du kan byta till dig vilka varor och tjänster som helst mot dina tjänster.
Tror du har lite dålig fantasi om du tror att det måste till ett madmax-scenario för att dina certifikat ska bli värdelösa eller oanvändbara…
Visst ser det ut som världen kommer gå under, igen. Även om allt ser otroligt dystert ut så är det väl inget som stoppar centralbankerna från att trycka pengar? Varför skulle dom inte kunna göra det i evighet? Det blir rätt så abstrakt för medel svensson att inse vad som händer, och hur det påverkar den egna ekonomin. Dom här nya pengarna kommer söka sig till aktiemarknaden och guld.
Dock så får vi väl försvagade valutor. Men eftersom hela världen värkar överbelånad, vad händer då om alla valutor sjunker i värde? Borde det inte bli så att börser sticker, guldet sticker, vi har hyperinflation och dom som satt pengarna på räntepapper är förlorare?
Var tänker jag fel?
Standard Poor USA kreditbetyg sänks för första gången från AAA till AA+. Orsaken är landets tunga skuldbörda och gapande underskott.
Men detta verkar varit väntat ingen direkt reaktion på ekonomi nyheterna runt om i världen.
Inte i jämförelse med de över förväntade 35000 jobben i USA som gav ett eko över hela världen.