Torgny Persson, VD på Liberty Silver, har gjort en omfattande artikel och presentation om inflation och vårt penningsystem, med inriktning på svenska förhållanden. Titeln är Inflation är stöld – både förr och nu och finns att läsa hos Ludvig von Mises-institutet i Sverige eller hos Liberty Silver.
Presentationen hölls på Freedomfest i Stockholm den 14:e maj och finns på video nedan.
Torgny Persson – Inflation är stöld, både förr och nu from LvMI Sverige on Vimeo.
När vi ändå är inne på ämnet så kan jag påminna om Liberty Silvers diskussionsforum där sådana här frågor diskuteras, tillsammans med guld, silver, ekonomi och frihet.
Liberty Silver är en annonsör på bloggen, men ingen ersättning har utgått för denna artikel som är relevant för er läsare.
10 kommentarer
Speciellt bra det han skriver/säger om inflationen som gör att kurserna stiger och sedan säljer Svensson och tror att han gjort vinst, hahaha, och på denna "vinst" skall han betala skatt, skrattar ytterligare en gång.
Det Svensson betalar skatt på är inflationen som staten har skapat och sedan får staten in ytterligare skattepengar då de lurat skjortan av aktieägaren./Personligen har jag lämnat detta pyramidspel för länge sedan och köpt fysiska ädelmetaller som ligger i tryggt förvar.
Intressant,i ekonomiböcker talas det om att inflation som omfördelar förmögenheterna, men det gör skatter också. Det finns fler videor på länken som är en tankeställare.
http://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/05/19/freedomfest-alla-foredrag/
Freedomfest ägde rum den 14 maj, nästa år är det den 5 maj som gäller.
http://www.freedomfest.nu/
Angående frihet.
Obamas fria framfart hejdad.
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article13071063.ab
Inflation är en kostnad vi som spar får ta!
Kanske är det ett straff för att vi inte vill konsumera allt nu.
Ett straff från konsumtionssamhället till spararna och som belönar låntagarna!
Väldigt spännande resonemang! Det har även en klar bäring pa dagens situation. Hur kommer marknadens största aktörer att rädda sig ur den skuldfälla de sitter i?
Jag trodde ända till helt nyligen att Cornucopia och andra bloggare hade helt rätt när de sade att vi gick mot ett sammanbrott: storskalig nedskrivning av alla skulder följt av deflation. Nu har jag svängt om helt. Fragan man maste ställa sig är "hur skulle de största intressenterna (=de som har störst tillgangar eller störst skulder) vilja att det gick?”
Man maste inse att världen inte är en rättvis plats. Jag tror att de största intressenterna kommer att bända marknaden till sin fördel. USA kommer inte att ga i konkurs (vilket de skulle göra i deflationsscenariot, tillbaka till normal ränta betyde en extra försvarsbudget att betala, i ett läge när redan den första är tung nog att klara). Ben Bernanke verkar inte sa jättestressad av situationen, han verkar anse att det kommer att ordna sig, skulder är bara siffror, det viktiga är att institutioner och företag kan fortsätta att existera.
Vad är da räddningen ur krisen? Jo, det som det alltid, ocksa historiskt, har varit i överbelaningstider: inflation.
Skulderna är sa stora denna gang att inflationen masta kombineras med lagräntepolitik. Det gör att de som duktigt har sparat pa kontot istället för att lana blir torskar, inflationen kommer att äta upp kapitalet utan att det kompenseras av motsvarande hög ränta.
Hur kan det da ga till, att inflationen gar upp kraftigt utan att räntan följer efter?
Tva anledningar:
1. Det är bättre för langivarna att lantagarna betalar konstant och lite mindre än att de gar i konkurs direkt och inte betalar alls.
2. Därför att det gynnar det stora skuldsatta ekonomierna, med Japan och USA i viss särklass vad gäller beloppen. De kommer helt enkelt genom tvang eller egen lagränteutlaning att se till att räntorna inte tillats stiga.
Effekten kommer att bli att producerande och investerande företag kommer att klara sig; de kan höja priserna och far se sina lan sjunka i värde. Detsamma gäller nationalstater, de kan fortsätta business (nästan) as usual, utan att betala av skulderna (men naturligtvis att stabilisera dem). De som far ta smällen är utlanarna, d v s banker och andra institutioner och privatpersoner som har fordingar i kontanter.
Orättvist? Javisst!
Men glöm inte att Sverige är en lilleputt i sammanhanget. Vi kanske är duktigast i klassen, men till sist avgörs detta pa skolgarden, där reglerna inte nödvändigtvis är de tidigare överenskomna. Och vad gynnas samhället idag mest av, att företag och ekonomier fortsätter fungera eller att de som har varit duktiga och sparat far valuta för sin nit?
-> 13:20
Mest relevanta analys jag sett på den här bloggen. Någonsin. Inklusve bloggarens bloggande. Period.
HEJ CORNUCOPIA! Jag funderar på att köpa några Sydafrikanska Krugerrand. Vad anser du om Krugerrand? Är det ett bra sätt att skydda/försäkra en del av mina pengar?
Är silvermynt kanske att föredra? Liberty Silver säljer ju exempelvis monsterboxar med 500 silver mynt.
Vad skulle du välja? 500 st Silver Maple eller 16 Krugerrand?
Jag undrar också hur slitage och repor påverkar Krugerrand-myntets värde?
Mvh
Eric
Slitage och repor påverkar INTE värdet på Krugerrands. De är ju tänkta att just cirkulera och har en låg premie över guldpriset oavsett.
Om jag vore dig skulle jag välja Krugerrands tillsammans med små guldmynt ex. 20 Franc eller Brittiska sovereign på guldsidan och antingen Maples eller Liberty Silver mynt på silversidan.
@ anonym 09.33.
Samma här, har knappt något kvar gällande aktier eller andra pappersinvesteringar.
Det mesta ligger i metaller och jag sover väldigt gott om natten, det känns helt enkelt bra…och på riktigt eller hur man ska säga, haha.