“The United States of America stands with the people of Saudi-Arabia, and supports the democratic aspirations of all people. […] My main hope right now is, is that violence is not the answer in solving these problems in Saudi-Arabia, so the government has to be careful about not resorting to violence, and the people on the streets have to be careful about not resorting to violence.” – President Notobama.
Ovanstående är inte ett citat från President Obama. Faktum är att han inte ens stöder demokratisering i Egypten utan bara pratar om att det behövs reformer i landet, kanske väl medveten om att en riktig revolution i tredje världen sällan leder till fred, frihet eller demokrati, se bland annat bloggrannen Chefsingenjören. Inte osannolikt så slutar det hela med en ny militärjunta, alternativt en islamistisk stat.
Ett väldigt bra exempel är ju revolutionen i Iran, som ersatte en diktator med en islamistisk teokratidiktatur. Naturligtvis var de naiva ursprungliga västerländska förhoppningarna även där att det skulle bli fred, frihet och västerländsk demokrati. Men liberaler på Facebook och Twitter är inte representativa för Egypten som helhet.
Återpublicerat med tillstånd från www.stratfor.com, min fetstil.
“After three decades of Mubarak rule, a window of opportunity has opened for various political forces — from the moderate to the extreme — that preferred to keep the spotlight on the liberal face of the demonstrations while they maneuver from behind. As the Iranian Revolution of 1979 taught, the ideology and composition of protesters can wind up having very little to do with the political forces that end up in power. Egypt’s Muslim Brotherhood (MB) understands well the concerns the United States, Israel and others share over a political vacuum in Cairo being filled by Islamists. The MB so far is proceeding cautiously, taking care to help sustain the demonstrations by relying on the MB’s well-established social services to provide food and aid to the protesters. It simultaneously is calling for elections that would politically enable the MB. With Egypt in a state of crisis and the armed forces stepping in to manage that crisis, however, elections are nowhere near assured. What is now in question is what groups like the Muslim Brotherhood and others are considering should they fear that their historic opportunity could be slipping.”
Read more: The Egyptian Unrest: A Special Report | STRATFOR
Revolutionen i Iran ledde rent av till Iran-Irakkriget och den andra oljekrisen. På den tiden kunde Saudi-Arabien svara upp mot oljeexportbortfallet, men pga peak oil så finns det idag inga länder som kan ersätta eventuell oljeexport som försvinner om den arabiska krutdurken sprider sig till Persiska Viken.
Världens oljeexport peakade 2005, och det är på den krympande exportmarknaden som länder i den oljeslukande västvärlden måste köpa sin olja, och det inkluderar lilleputten Sverige.
Revolutionerna och upproren i Tunisien och Egypten välkomnas lite halvdant från makthavare, och i Tunisien kanske det rent av kan sluta väl. Men i Egypten ser det inget vidare ut med naiva förhoppningar om fred, frihet och demokrati. Demokratisering kan t ex innebära att den majoritet av befolkningen som stöder islamister får sin vilja igenom. Frågan är bara vilka islamister?
Men vare sig Tunisien eller Egypten är några oljeexportörer värda att nämna, utan ligger i princip i balans vad gäller produktion och konsumtion. Deras frånfälle påverkar inte den krympande exportoljemarknaden. Istället ser det ut enligt nedan i arabvärlden och Iran.
Däremot har Egypten viss relevans för oljeexport genom pipelines och Suezkanalen, se bloggrannen Flute.
Men nu kan vi läsa att det har börjat bli små protester även i Saudi-Arabien. En av världens hårdaste diktaturer, med noll tolerans mot demonstrationer. En diktatur som helhjärtat stöds av t ex USA. Vad Obama egentligen sade var “supports the democratic aspirations of all people (,except in Saudi-Arabia)”. Och ärligt talat så kommer nog väldigt få svenskar stödja en revolution i Saudi-Arabien när effekterna på deras plånböcker blir tydliga efter ett tag.
Det är dock inte så underligt att USA säljer enorma mängder vapen till Saudi-Arabien.
Kuwait har valt en annan linje och som respons på upproren i Egypten och Tunisien, som kan spåras tillbaka till de kraftigt stigande priserna på mat, och delar ut 3500 USD till varje medborgare plus presentkort på mat som ger varje kuwaitier gratis mat fram till och med mars år 2012…
Den saudiske kungen befinner sig just nu i New York sägs det, och Saudi-Arabien är en av få regimer som uttalat otvetydigt stöd för Mubarak i Egypten. De förstår vad som väntar om oron sprider sig.
Den som tror att det inte finns någon anledning till oro i Saudi-Arabien kan titta på den saudiska börsen, som föll över 6% i fredags, lika mycket som i Egypten. Rädda det som räddas kan, men ingen fara på taket.
Blir det revolution i Saudi-Arabien så försvinner ca 14-15% av exportoljan och det finns till skillnad mot 1979 ingen som kan öka sin oljeproduktion för att fylla hålet. Dessutom är Saudi-Arabiens befolkning själv i ett skruvstäd. Man är själva dag till dag beroende av att oljan flödar för att alls överleva. Slutar oljan och gasen flöda så slutar även desalinerat färskvatten att flöda ur kranarna och strömmen går. Medräknat alla utländska arbetare kan över 30 miljoner människor i en öken stå utan vatten på kort tid. Det är inte ett bra sätt att ge kraft åt en revolution, som lär komma av sig väldigt fort om vattnet slutar flöda.
Så stöder ni en “demokratisering” av en av världens hårdaste diktaturer? Ja eller nej? Även om du får betala över 20 kronor litern för bensinen och dieseln på obestämd framtid framöver?
Barack Obama lär iaf inte göra det. Change gäller inte i Saudi-Arabien.
Jag får återkomma med en teknisk analys av oljepriset, vilket antagligen är en väg att spekulera i utvecklingen de kommande dagarna, veckorna och månaderna.
40 kommentarer
Ja, jag stödjer en demokratisering av Saudi-Arabien även om jag får betala över 20 kronor litern för bensin och diesel.
SA är en djupt odemokratisk islamistiskt stat där hela befolkningen kränks. Sabelavrättningar mitt på torget som folknöje; kvinnor är 100% en av mannens ägodelar och västerländska kvinnor som råkar visa 1 cm2 hud riskerar fängelse. Dessutom exporterar de sin diktatur genom att finansiera moskéer i västvärlden – exempel: den nya moskén vid Ramberget i Göteborg. Någon som tror att det är en ny moderat islam som kommer predikas därifrån?
Jag skulle lätt betala 30:-/litern för att demokratisera och avskaffa shariaidéerna i detta land.
Cornu – varför är du alltid så pessimistisk?
Reformering av arabvärlden är direkt nödvändigt på lång sikt. Naturligtvis kan det dock få kortsiktigta negativa konsekvenser. Vare sig det är muslimska brödrarskapet, sverigedemokrater eller vänsterpartister så måste de få komma till tals. Det funkar inte att sopa problemen under mattan.
Håller med Flitige Fredrik. Jag betalar gärna 30 kr/litern för demokratisering av Saudi-Arabien
Usa skulle drabbas hårt med ett bortfall av Saudi, då upphör manipulationen av oljepriset snabbt.
Usa fick Saudi att sänka oljepriset för att knäcka Sovjet, så sent som på 90-talet var oljan otroligt billig.
Peak oil i kombination med ett mellanöstern i uppror blir nog spiken i kistan för västvärldens finanssystem.
Det är klart man stöder en omkullkastning av regimen i Saudi-Arabien, jag brukar angripa dem rätt hårt i mina inlägg. Men realistiskt så kommer den inte ersättas av fred, frihet och demokrati, utan situationen kan istället bli ännu värre på många plan.
Men var går gränsen för "stödet"? 30:- per liter har nämnts ovan. Betalar du 40:- per liter för att regimen faller i Saudi-Arabien? 50:-?
Vore bra om bilister svarar på frågan…
Ovanpå det kommer oljebristen och medföljande oljepris kasta in världen i global recession igen, och ni får inte bara betala 20+ vid pumpen, utan blir också av med jobbet…
Den som har någon form av hopp och sympati för mänskligheten och jorden vill naturligtvis ha förändring i Mellanöstern/Afrika, oljan kan lika gärna avskaffas direkt så vi för det överstökat. Även om det kommer bli en hård förändring mot en friare värld. Men i det stora hela kan det bara leda till gott även om det i första taget kommer bli guppigt. Möjligen rentav kaotiskt.
Jag ser inget positivt alls med denna industrialiserade pseudo verklighet folket tror är den enda form av samhälle de kan leva i, pågrund av hur indoktrinerade de har blivit av detta samhälle. Detsamma gäller givetvis alla former av fanatiska religioner som också indoktrinerar människor i tidig ålder.
Jepp, så synd om er. Det är dags att vakna.
Vi ser troligen starten på slutet av västvärldens finanssystem och tillväxtideérna. Bra på ett sätt – dock lite synd att vi inte hunnit få insikten tidigare och kunnat använda resurserna till en mer kontrollerad omställning. Nu kommer det att ske under galgen = risk för kaos. Så – dax för lite rejälare tag: 1) Sänk farten på vägarna till 70 km/tim, 2) Höj skatten på bränsle rejält inkl el, 3) Sänk lönebikostnader rejält, 4) Stimulera lokal matproduktion.
För nu handlar det om omställning och täckande av de basala behoven – mat och tak över huvudet och inte för kallt under detta tak!
Utan olja ingen vindsvåning i vasastan. Det är kontentan av allt. Oljan har varit och är fortfarande oändlig för vissa.
Det ska bli kul att se hur dessa optimister tacklar en annorlunda ekonomisk verklighet. Utan det kreditbaserade konsumtionssamhället hade många av dagens sk vinnare stannat i Huddinge eller var de nu kommer ifrån.
Det som är så provocerande för dessa troende i den nya ekonomin är att vissa av oss vill avskaffa detta system. Det hotar hela deras världsbild, hur ska de kunna leva utan status?
På ca 10 år har Sverige förvandlats snabbt, vid millenieskiftet tog det fart. Konsumtionsekonomin kan jag inte minnas från 90-talet ej heller denna enorma hets med status och krediter.
Kanske är det yngre som inte vet hur livet var innan som är mest positiva till dagens bubbelekonomi? Tänker jag tillbaka så var folk mycket mer realistiska på 1990-talet, man köpte sina prylar kontant. Det var helt ok att bo i hyresrätt och man dög fast man inte hade superdyrt kök eller badrum och minimalistisk stil.
Vi kanske lever ett förmöget liv monetärt, i teorin, men andligt lever vi ytterst fattiga. Egoismen har ökat lavinartat i takt med utvecklingen, var vi slutna innan detta är vi ännu värre nu. Nu träffas man sällan, man snacka via webben och man umgås bara i små kretsar som passar ens statusgrupp.
Jag tror många längtar efter ett mer socialt och äkta samhälle igen. Jag iaf trött på den plastiga ytan som man lever i numera.
Innerst inne mår många dåligt och kompenserar det med att utåt agera ännu drygare.
Är man en cynisk människa som lever på pengar som genereras av börsen vill man såklart inte se någon demokratisering. Någonstans. Är man någorlunda normalt funtad betalar man det pris på bensin man tycker det är värt att låta människor leva i samma frihet som en själv…
En annan fråga är varför arabländerna inte har satsat på kärnkraft, kan de ersätta olja för energiproduktion kan de sälja mer olja.
Ok kärnkraft och mellanöstern..men jag vet att UAE har köpt reaktorer nu.
De badar ju i pengar så varför inte solkraftverk iaf? Diktaturerna har varit kortsiktiga, nu har de brist på vatten och får importera allt mer livsmedel för varje år.
Samtidigt ökar Saudis interna oljekonsumtion årligen, dvs de kan sälja allt mindre, deras befolkingen ökar lavinartat, endast kungahuset är väl upp i över 20 000 medlemmar nu och alla ska ha sin del av kakan.
Säg att Saudi faller en dag och nöden tar vid snabbt, det lär uppstå enorma flyktingvågor.
Problemet är mångsidigt, vi lever nog på lånad tid hela världen. Typiskt människan att basera allt på en sak, oljan. 10 kalorier olja ger en kalori mat..
Man valde fel tid att födas, hade man fötts 1945 hade ens liv till stor del varit utveckling och uppgång, växande välfärd och framtidstro.
Usa lånar 1½ miljard dollar av Kina varje år som sedan skänks till Egypten. Mobarak har lagt ner mycket ansträngning på att armeén skall vara lojal bland annat genom att betala militärer väl. Han kommer inte att lämna över makten frivilligt.
För Saudi Arabien råder liknade förhållanden.
Jimmy Carter sa på sin tid att tryggade oljeleveranser från mellanöstern måste betraktas som en av de viktigaste komponenterna för nationens säkerhet. Det synsättet gäller nog fortfarande.
Det skulle vara helt förödande för Usa:s ekonomi om det blev kaos i Saudi Arabien därför kommer de nog se till att det aldrig blir det.
Peter Madison, vad är skillnaden mellan cynism och realism? Det är extremt osannolikt att vi får se vad vi i väst menar med demokrati i Egypten. Men revolutionen hyllas ändå av naiva svenskar.
En revolution i Saudi-Arabien skulle kosta svenskar rejält med pengar, rent av mångas jobb här hemma i Sverige. Även om de inte kommer kunna göra kopplingen så kommer det bli rejält med gnäll då.
Det där kanske är cyniskt, men det är också realistiskt. Man kan förstås idealisera revolutioner och tro att de alltid leder till något gått, men fakta talar emot detta. Förhoppningsvis kommer det ngt gott ur det hela i Tunisien, men Egypten, nej.
Henrik E, skulle vilja säga att det blir mer förödande för svensk ekonomi med en revolution i Saudi-Arabien.
1. USA har inte sparat in på sin oljeförbrukning pss som Sverige har, så de har möjlighet att minska om de tvingas.
2. USA producerar ca 40% av sitt oljebehov själva. Faller 15% av exportmarknaden bort pga revolution i SA, så behöver USA i princip bara minska sin konsumtion med 7.5%
3. Faller 15% av exportmarknaden bort så måste ett Sverige som redan gjort alla enkla besparingar inom oljekonsumtionen spara bort 15% av vår konsumtion. Betydligt större andel och betydligt svårare än för USA alltså.
Korr angående punkt 2. ovan, 9% skall det stå.
Tja.. jag stödjer nog de som menar att det är OK att priset går upp över gränser till vad som är hållbart. Jag skulle gisssa att det kanske ändå är nödvändigt, även om det såklart kanske hade varit bekvämt med en nedtrappning, uppbyggnad av alternativ och sen förändring – vilket jag tror politiker och ekonomer skulle föredra.
Men:
– Sett till att mänskligheten redan är på overshoot av jorden resurser enlig.
– Oljan kommer säkert att behövas men till annat än bränsle pga av dess kemiska egenskaper.
– Eftersom Peak Oil antingen infunnit sig, eller infinner sig – kort sagt – oljan är ändlig, så måste det bli stopp på slöseriet vid någon tidpunkt.
– Så länge det finns vad som verkar vara tillräckligt mycket olja kommer man skuffa undan alternativen och ej heller intressera sig för dem tillräckligt.
Däremot skulle såklart det bli kaotiskt och rentav våldsamt. Det är inte konstigt. Om man vill slippa det så får man vara beredd att maten inte riktigt räcker överallt för att den är fossilt subventionerad genom bränsle och gödningsmedel, samt att den inte är jämt distribuerad, dvs många länder idag i de torrare klimatbälten har en större befolkning tack vara den ekonomiska utvecklingen än vad landet kan bära självt.
Realistiskt sett kommer det såklart inte vara så att bara för att det skulle bli mindre olja utvunnet och brist på mat att säg USA eller EU som överproducerar mat många år dela med sig bara sådär. Det skulle bli kohandelsåklart.
Ett annat problem är att det väl idag fortfarande finns få alternativ till olja som energibärare, men befolkningen är redan stor på många håll. (Obs: De där här påstådda 30 miljoner gästarbetarna i Saudi Aradien borde räknas till befolkningen.)
/T
Militären i Egypten bryr sig inte om regimen, bara om landet. Militären gör snart en militärkupp och får stöd av egyptierna – och USA !!
Skulle vilja påstå att motsatsen till cynism är självbedrägeri.
Sedan kan ju var och en fritt välja sida.
Cornucopia:
Jag har inte sagt att Sverige inte skulle drabbas ekonomiskt av en oljepris-chock men jag tror fortfarande att usa skulle få lida mera.
I sverige är alla större städer förbundna med varandra genom elektrifierade järnvägar. Strömmen görs med hjälp av kärnkraft och vattenkraft. Vi skulle alltså fortfarand kunna hålla igång en hjälplig transport av gods och människor utan oljeimport.
I usa trafikeras de få järnvägar de har av diesellok. Jag tror det finns en elektrifierad linje mellan New York och Boston. De är mycket mer beroende av olja än oss men har som du säger egen produktion.
Sverige ville tills 2010 stänga sin kärnkraft. De röda och gröna vill fortfarande stänga kärnkraften.
Svenskar har en övertro på att vi klarar oss utan olja, är det pga hjärntvätt? Liksom hjärntvätten om svensk sjukvård..
Nej, vad världen behöver är ett genombrott inom teknik, tex fusion. Skulle vi veta att vi inom 30 år kan producera all energi vi behöver utan att behöva olja skulle allting ändra sig. De enda som skulle gråta är oljemiljardärer och bolagen.
Nu kommer det inte hända, fusionsforskningen är politiserad. ITER kommer inte leda till något mer än att slösa 100 tals miljarder.
Vi är på platån men snart börjar utförsåkningen och den kommer att drabba alla strutsar som en chock. Även om inte saudi faller kommer oljebrist att uppstå, tar bara längre tid. Ser någon att vi försöker köpa oss tid? Vi verkar mest köra på i gamla hjulspår.
Samtidigt är det en naiv tro på förnyelsebar energi i väst. Vår dumhet kommer att knocka oss som en knytnäve. Inte bara energibrist utan en kollaps av vårat finanssystem, folk som levde high life hamnar i skulder som inte går att återbetala.
Jag tror att vi står och väger nu, ska vi lyckas dölja problemen ett tag till eller kommer smällen nu.
Kortsiktighet, girighet och förnekelse kommer bli vårat fall. Om 10 000 år kommer de skratta åt dagens samhällen, vi gick under likt romarriket och tidigare civilisationer.
Jordens befolkning kommer troligen minska väldigt snabbt i framtiden. Resistenta bakterier kommer göra sitt, även det en effekt av kortsiktighet. Haven är utfiskade, jordarna utarmade och vatten är en bristvara.
Jag kan inte förstå de som ser optimistiskt på framtiden, hur lyckas ni slå ifrån er verkligheten?
Henrik E. Det är såklart så att USA skulle drabbas, liksom Sverige av minskade oljeleveranser. Men USA kan nog på några års sikt klara detta genom att öka sin egna produktion och därmed "köpa" sig lite tid. Under den tiden har de också möjlighet att i alla fall upprätta en plan på hur de skall komma undan krisen. Kom ihåg att USA är nog mer resilient än vad man tror på grund av att de har ett land som innefattar både varma och kalla klimatzoner, odlar mycket egen mat och även om de är beroende av importera mycket så har de en del egna naturresurser. Sverige har inte oljekällor liggandes nära som kan tas i anspråk med kort varsel. Uranet vi använder kommer från Australien och kräver lång transport och vi även om vi kunde höja uteffekten på våra kraftverk skulle det inte nödvändigtvis kompensera för ett oljebortfall för att att vår fordonspark är driven av olja som vi inte har och vi kan inte med lätthet slänga slänga in några batterier att driva allt dessa med. Vi kan odla vår mat själv, men då får vi prioritera den olja vi kan köpa till det och inte annat.
12:13, hur kan folk slå bort verkligheten. Jo, sedan stenåldern har det funnits ett visst selektionstryck på förnekelse som karaktärsdrag.
Om man möter en sabeltandad tiger så fungerar t ex förnekelse inför fakta – du kan inte springa ifrån en sabeltandad tiger – den som ger upp blir uppäten. Om man istället förnekar fakta och springer, så räcker det ju att man springer snabbare än andra, så överlever man. Och sitter det ngn som inte förnekar utan bara ger upp, så är ju den som springer en överlevare.
Det finns förstås motsatser till förnekelse, t ex realistiskt motstånd. Istället för att fly så tar man fram sin vässade pinne och gör sitt bästa försök att besegra den sabeltandade tigern. De flesta dör och hamnar på minnets tysta kyrkogård, men de som lyckas släpar med sig betarna från sabeltanden hem och blir antagligen hyllad som en hjälte, stor jägare, stor krigare och kan rent av bli hövding över klanen.
Den som riskerar något kan alltså vinna stort, men förlorar förstås oftast ännu mer stort. Förnekelse är därför ett bättre alternativ om man bara vill överleva.
I moderna mått mätt så kan man ju förneka, så länge man har högre lön/mer pengar än de flesta andra. Det är ju de som har minst ekonomiskt utrymme som till en början drabbas hårdast. Den som har råd kommer vara den som sist svälter.
Kan Sverige försörja 9 miljoner svenskar med mat? Jag är ganska skeptisk till detta.
Jag stöder ett fritt Mellan östern inkluderat Saudi-Arabien.
Ev inte en demokrati. Det som USA ser med en stigande oljepris som vi även såg 74 är en möjlighet att öka sugget efter dollarn. Så det som de flesta ser som något negativt kan vara väldigt lönande för FED.
Bra inlägg!
Jag är intretresserad av timingaspekten. USAbörsen upp på årshögsta, revolten har pågått 4 dagar och då först bestämmer de sig för att blanka indexen och sälja hårt. Dessutom med guld i fallande trend, och merrill lynch rekommenderade sälj på guldet och sa att upptrenden definitivt var över.
Vore kul att hör din förklaring till detta.
Alla ni som tror att ett mjukt sosseparti kommer att ta över i Egypten. Gå och läs historia!
//Bilderburg
Förut fanns det något som hette civilförsvaret, deras huvuduppgift var att se till att sverige kunde klara sig om vi blev helt avskurna från omvärden.
Tex fanns det längs oelektrierade järnvägar som inlandsbanan ånglok konverterade till vedeldning som stod uppställda i mob.förråd längs linjen.
Jag vet inte hur de hade tänkt att klara matförsörjningen. Om det var återgång till hästar eller med traktorer konverterade till att gå på egenodlad rapsolja.
Till detta fanns enorma bergrum runtom i sverige fyllda med olja.
Jag antar att civilförsvaret också har avvecklats i samband med att det ordinarie försvaret lagts ner.
Blir det verkliga oroligheter i Saudi kommer Saudis infrastruktur ( bla oljeproduktionen ) att snabbt kollapsa pga att all infrastruktur i Saudi är beroende utav utlänningar. Skitjobben görs utav andra araber, t.ex. egyptier, afrikaner, indier osv. Dessa grovjobbare ( livegen är nog en bättre beskrivning i de flesta fall ) sitter i såfall i smeten, men de flesta uppgifter som kräver kvalificerat kunnande sköts till stor del utav västerlänningar eller indier och denna utbildade personal kommer garanterat att fly landet omgående och då kommer infrastrukturen att braka ihop rätt snart. Saudierna har ingen egen kunskapsreserv att ösa ur eftersom en stor del ( största delen ? ) utav saudisk utbildning är religiöst inriktad. Dessutom är det under en god saudiers värdighet att utföra det arbete som görs utav utländsk expertis.
Henrik E, du talar om det ekonomiska försvaret. Civilförsvaret var mer en utökad form av räddningstjänst. Men det ekonomiska försvaret och beredskapslagren är helt nedlagda, civilförsvaret överlever på sparlåga via Civilförsvarsförbundet.
Västvärlden eller hela världen står och faller med Saudi?
14% av oljan är kanske inte så mycket tycker man men det är nästan 27ggr Sveriges förbrukning(300 000fat/dag).
Vi har byggt ett vacklande korthus globalt. Faller regimen i saudi kommer inte de som tar över prioritera oljefälten har jag en känsla av.
De har en väldigt strikt islamtolkning (wahibitism) i saudi, tror knappast att högteknologisk oljeproduktion intresserar dem ens.
Har länge funderat på hur tex en terrorattack mot saudis oljecentrum skulle påverka oss, en dirty bomb och 14% av produktionen blir omöjlig. Vissa terrorister kanske ger sig på sina egna länder för att komma åt oss i slutändan?
Det här är mycket spännande att spekulera kring. End of days för oss om detta sker. Om saudi faller kan UAE få problem med flyktingar och annat. Iran kommer såklart inte sitta still heller.
Vilken soppa det kan bli av detta i slutändan. säg att saudi faller och suezkanalen blockeras.. EU bye bye 🙂
Jag röstar för kraftigt utbyggd kärnkraft inom EU, i nivå med Frankrike. Sen kan vi satsa på forskning om hur man destruerar och återanvänder avfallet. Nöden har ingen lag..
20 SEK för bensinen-taget!
Men jag stödjer inte revolutionen!
Fö så innebär 20 SEK för bensinen ett oljepris på 250 USD(Bensin kostar 4 SEK nu).
Tunisen har fått ny regering-men ingen är nöjd!
Egypten drabbas av plundringar.
Militärmakt eller Mullamakt, det kommer inte att bli demokrati för det!/Oppti
Hmm…ett intressant inlägg och av kommentarerna att döma så verkar vi skitnödiga svenskar vara mer intresserade av index/börs/oljepris än det faktum att ett helt jävla folk till slut blev pissed off på all den skit som de fått utstå efter decennier av en maktfullkomlig marionett som med stöd av USA och Israel fått härja fritt. Med hjälp av somliga här som stött eländet, indirekt.
Sen fattar även jag att nyliberala och neokonservativa idioter i väst hellre ser att Egypten och andra arabländer även i fortsättningen förblir totalitära.
Folkligt motstånd ska alltid stödjas och att kalla det naivt känns ganska trist att höra. Jag dör hellre av en sabeltandad tiger, naivt kämpades än att låta mig luras och slukas av män i kritstrecksrandiga kostymer på Wall Street. Dö ska vi ju alla.
All respekt för den som väljer att kämpa, men att allt motstånd alltid skall stödjas är ju en konstig inställning. Skall även socialdemokratiska vänsterregimer omkullkastas av folket? Eller är de undantagna?
Det kommer inte bli demokrati i Egypten pga detta. Resten är naiva drömmar. Du kan väl resa ner dit och hjälpa till i frihetskampen om du tror så starkt på detta? Det går fortfarande charter.
Eller är det väldigt lätt att tala högt om frihetskamp från tangentbordet i trygga Sverige?
"
Folkligt motstånd ska alltid stödjas och att kalla det naivt känns ganska trist att höra. Jag dör hellre av en sabeltandad tiger, naivt kämpades än att låta mig luras och slukas av män i kritstrecksrandiga kostymer på Wall Street. Dö ska vi ju alla. "
Inte helt riktigt, du låter dig luras och MATAR dom kritstrecksrandiga….
Det är väl inget fel i att "kämpa" för en sak via ett tangentbord i Sverige?
Och ja, även socialdemokratiska vänsterregimer ska kunna omkullkastas av folket. Den "revolutionen" gjordes 2006 i fria val av folket. Även om jag tycker uppriktigt illa om Friedrich Reinfeldts regim så är den trots allt legal. Därmed inte sagt att sosseregimerna var så mycket bättre. De var lite mindre onda bara, enligt mitt sätt att se på saker och ting…
@ feg anonym 15.15: På vilket sätt matar jag dom kritstrecksrandiga?
Decimus Junius Juvenalls sa ca 100 efter kristus; " Vanligt folk bryr sig inte om sin frihet, de är bara intresserade av bröd och skådespel. "
Och nu håller brödet på att ta slut. Egypten importerar 40 % av sin mat. ( Sverige 45 % ) Men Egyptens oljeexport 2010 har ändrats till oljeimport. Egypten har minskande exportinkomster att betala matimporten med.
Egyptens befolkning ökar med 2 % per år, eller från 10 miljoner 1950 till 40 miljoner 2010, medan jordbruksarealen hela tiden minskar på grund av ny bebyggelse och nya vägar.
Tillägg till inlägg 15:38
Kuwaits regering har beslutat att ge varje medborgare 3500 dollar + gratis mat i ett år om man håller sig lugna !!!
Re 16:06:
Undrar hur det kommer att fungera? Medborgarna i Kuwait utgör en liten minoritet utav befolkningen i Kuwait …
Korn 14:38: Precis som att vi har demokrati i Sverige. Egypten etc lär väl få ungefär samma demokratur som vi har här. Men i det långa loppet kommer vi se riktig demokrati, det är ounvikligt. Just pågrund av att vi går in i en ny cykel och inte flamsar runt i samma gegga som vi gjort i tusentals år. Om inte så var fallet skulle jag inte heller se något optimistiskt alls med denna utveckling.
@ Peter Madison 15:29
Sorry om du tog det personligt, det var menat på ett allmänt plan, tankegång:
På vilket sätt kommer dom kritstrecksrandiga över dina pengar?
1)dina köp
2)via bankväsendet
3)via skatterna
Mot alla 3 alternativen kan man vidta åtgärder. Jag har gjort det, och känner mig tillfreds med det.
Än en gång ursäkta om du tog illa upp.
Rätt kul att läsa kommentarerna.
Nej, jag stödjer inte en demokratisering, helt enkelt för att jag inte tror…… Nej, förresten fel ordval, för att JAG ÄR ÖVERTYGAD OM att den inte skulle fungera.
Tycker både Irak, Iran och nu senast Afghanistan visar detta med all önskvärd tydlighet. Demokratin fungerar ju knappt här hemma, trots att de flesta både kan läsa och skriva. Trots att den religiösa extremismen (med politiska ambitioner) inte är alls är lika utbredd här. Inte än i vart fall.
Demokrati innebär nämligen att dårar får möjlighet att utöva sin dårskap med röstsedeln. Något som bäst beskrivs med pöbelvälde. Något man som entreprenör märker varje dag, med tanke på den växande gruppen gökungar som skall försörjas. Alla givetvis med ett eget fint litet röstkort.
Ser man då i mellanöstern, där religiösa grupper med uppenbara politiska ambitioner, (dessutom inom samma religion), en vanlig dag, spränger varandra i luften. Detta för en konflikt som har sitt ursprung i utnämnandet i en kalif 632 efter efk. Där samma grupper en "något bättre" dag än normalt, annars bara handlar om att förfölja och mörda oliktänkande, homosexuella samt andra religionstillhörigheter. Jo verkligen, jag tror verkligen de skulle fixa sin frihet och socialdemoratiska batik-demokrati.
Om ekonomin då. Jo, det är lätt och försvara sina höga ideal om man inte behöver stå för dem. -”Bla, bla, bla, jag skulle gärna betala 50 kr litern osv”.
Jaså? Men om detta innebar en utbredd depression, du blev av med både din och frugans inkomst, chockhöjda räntor för att försvara fiatvalutan, miljonlånet på kåken blev allt dyrare, samtidigt som kåken blivit allt värdelösare osv.
Undrar hur många som skulle stå för sina höga ideal då? Jag skulle säga att demokratisnacket till stor del är ett utpräglat hyckleri. Du kanske inte tycker man skall acceptera att ett endaste barn svälter ihjäl heller? Varför skänker du i så fall inte majoriteten av din inkomst till organisationer som förhindrar detta?
Själv lägger jag inte så stor vikt vid den ekonomiska aspekten. Har både full farmartank, är skuldfri, har hårdvaluta som skulle göra mig oändligt mycket rikare vid en kraschlandning än de flesta andra. Däremot är jag realist. Möjligen en cynisk realist, men likväl en realist.
Slutligen, det var ingen socialdemokratisk regering som omkullkastades 2006, det var en socialdemokratisk som byttes mot en annan.
Tack Cornu för en bra blogg.