Det kan vara av intresse för somliga att följa kalabaliken på räntemarknaderna för euroländernas statsobligationer. Exempelvis har den grekiska räntan nu stigit med drygt 33%, eller över 3 procentenheter i spåren av protesterna i Grekland. Det ryktas också om att Spanien behöver begära 280 miljarder euro i nödlån. Fan trot, iaf baserat på räntan.
Lite tickers och länkar till Bloomberg följer, samt räntan för några minuter sedan.
Tyska 2-åriga räntan, GDBR2, 0.72%
Tyska 10-åriga räntan, GDBR10, 2.97%
Grekiska 2-åriga räntan, GGGB2YR, 13.75%
Grekiska 10-åriga räntan, GGGB10YR, 9.18%
Spanska 2-åriga räntan, GSPG2YR, 2.21%
Spanska 10-åriga räntan, GSPG10YR, 4.12%
Portugisiska 2-åriga räntan, GSPT2YR, 4.32%
Portugisiska 10-åriga räntan, GSPT10YR, 5.46%
Dra era egna slutsatser. Grekland är ingalunda “out of the woods“, samtidigt som t ex den portugisiska 2-åringen stigit med 18%, eller 0.66 procentenheter under dagen.
Mer diskussion hos bloggrannen Flute.
Det är löjligt att tro att man kan harmonisera eurozonens ekonomier under en gemensam valuta när räntorna på statsobligationerna varierar enligt ovan mellan olika euroländer. Portugals eller Greklands ekonomi har inget med Tysklands ekonomi att göra, och borde inte ha samma valuta.
Via Vidsynts blogg hittar man för övrigt en intressant länk till en bild över det europeiska skuldnätet. Tyskland, Frankrike och Storbritannien är de som lånat ut pengarna till PIIGS-länderna, och speciellt Storbritannien sitter ju inte så bra till på egen hand. Fast Frankrike verkar ha hostat upp mest pengar för att finansiera PIIGS-länderna. Börjar dominobrickorna falla i skuldkrisen blir det … intressant.
11 kommentarer
Vad ligger bakom att den grekiska 10-årsräntan har sjunkit till en nivå lägre än samma stats 2-årsränta?
Jag tolkar det som att den största risken ligger i närtid, antingen har de fått ordning på skeppet de kommande åren eller så går det ärligt talat totalt åt helvete. Så risken ligger ju i närtid kommer man över den så risken minskar bör räntorna sjunka, finns väl inget som säger att en lång ränta automatiskt ALLTID ska vara högre än en kortare? Beror ju helt på den förväntate räntan under det antal år samt risken för dessa.
Turkiet gick igenom en liknande statsfinansiell härdsmälta, jag tror det var i början av 2000-talet. Då kunde man få 50% (skattefritt) ifall man lånade ut USD till deras statsägda banker (bankobligation). Om räntan var på ett eller två år är jag idag dock osäker och låter vara osagt. Hoppas nån annan mer kunnig läsare här kan fylla i detaljerna.
Hursomhelst blev jag då tillfrågad av en speltokig bekant om att vara med. Tackade vänligt men bestämt nej, vilket var dumt sett i efterhand för allt löpte friktionsfritt. Idag har efter vad jag förstått en stabil ekonomi i en internationell jämförelse.
Mannen? med hästsvansen vill väl fortfarande att Sverige skall ansluta sig till Euron ?
/Farfar
Se hit! Kopiera denna länk: http://www.youtube.com/watch?v=lDNMjV6sumQ och klistra in den i ert adressfönster. Tryck sedan på [enter].
För oss (Cornucopia medräknad) som fattat ter sig nu denna analys så förträffligt utomordentligt och fantastiskt korrekt.
Jag hade tur som lyssnade till denne man redan 2006. Jag fattade först inte riktigt, men begrep ändock att det var något väldigt viktigt som förmedlades varför jag satte mig in i frågan.
Idag är jag glad.
/Jöns-Petter
Jag tror att det mesta av det som sker nu är turbolent men samtidigt något marknaden kan "absorbera". Intressanta kommer när Fitch, Moodys eller S&P nedgraderar Tyskland och dess banker.
Visst är det så att det valutasamarbetet som fungerat en längre period är guldmyntfoten?
De som nu nedgraderar var de som lovade guld o gröna skogar om man håll sig till nyliberalistiska ekonomiska politiket..
Med utförsäljningar o allt..
Allt som de nu använder för att skada nationerna!
Drar mig till minnes Michael Ruppert som hävdade i filmen Collapse att en revolution var på väg i Grekland. Tyckte det lät som dystopisk fabulerande då. Nu känns det inte riktigt lika avlägset …
Till anonym 2010-05-04 17.48
Jepp det stämmer, men tror att det var runt '94-'96 som man kunde sätta in 50 tkr och efter 2 år föra in industrimaskiner eller fordon skattefritt till landet ( höga skatter var det då ).
Fram till år 2002 så fanns det ingen tilltro till banker och lönen togs ut direkt samt växlades till guld eller dollar/d-mark/euro. När terrorledaren Öcalan åkte fast så kunde mer pengar avsättas till infrastruktur och turisterna trivdes. Korruptionen minskade när folk fick tilltro till statens hantering av olika problem.
Det skulle aldrig accepteras där när pendeltågsresenärer blir behandlade som luft och får vänta frusna i timmar.
Idag skulle jag hämta ut nytt pass eftersom mitt gamla gått ut , fick lämna fingeravtryck 🙁
Tack för det kommande fasciststaten Sverige !
Jag hoppas Turkiet aldrig kommer med i EU , det funkar bättre så.
Hoppas du fick lite inblick ang. de 50 tkr det gällde.
Tack för ditt trevliga svar anonym 2010-05-05 03.19
Du verkar ha haft god inblick i vad som hände då i Turkiet (och som tyvärr händer idag här i Sverige). Önskar bara rätta dig på en punkt, det gällde inte 50 tkr utan 50% avkastning på ett litet större belopp än så.
Pengarna fick sedan stanna kvar i Turkiet då han köpte en fastighet för pengarna vid en större bad- och turistort. Där gjorde han det verkliga klippet men det är en helt annan historia.
Hur han hittade Turkiet av alla länder att specka i då begriper jag bara inte. Han som inte ens är ekonom ……..(skämtar som du förstår)