Uppdatering: Jag har lagt in korrektare charts nu, vilket inkluderar öppningen under tisdagen. Att nämna bolaget Pride International på en svensk sida ger också en del festliga bieffekter på reklamen, ta det inte personligt. Toppar man dessutom med Trans-ocean, så blir det fulländat…
Det kan vara på sin plats med en kort översiktlig jämförelse mellan den nu krisdrabbade Transocean (NYSE:RIG) och bolagets kollegor. Ni läsare har säkert förslag på vilka dessa skall vara, men jag undantar nu t ex norska bolag utan tittar bara på bolag som är börsnoterade i New York.
Fyra bolag är lagom, och då kommer jag fram till en lista av Transocean, Diamond Offshore (NYSE:DO), Rowan Companies (NYSE:RDC) och Pride International (NYSE:PDE). Den sista ej att blanda ihop med Stockholms Stolthetsfestival eller för den delen Göteborgs Skämsfestival för folk som är raka istället för glada, om nu någon undrade.
Lämpliga parametrar att jämföra på är p/e, PS-tal, bolagsvärde per rig, börsvärde (eng market cap) per djuphavsrig. Detta förblir förstås en förenkling, man måste förstås även gräva djupare. Jag gillar t ex inte att använda börsvärde, utan vill egentligen titta på bolagsvärde, dvs börsvärde + skulder, men tänker just nu inte sitta och titta efter skulderna i kvartalsrapporter. Man bör förstås också titta på framtiden, dvs antalet beställda riggar och tillväxttakt, men det är något att göra vid en mer detaljerad analys.
Som jag ser det ligger framtiden för sektorn och den tynande oljeutvinningen i djuphavsoljan, annars finns det ju även bolag som fokuserar på landbaserade riggar, ex Precision Drilling Trust, Paterson-UTI mfl. Offshoreaktörer med uteslutande riggar för grunda vatten är inte heller intressanta, även om de nämndabolagen ovan förstås också har sådana. Men tillväxten kan man förvänta sig hitta på djupt vatten. Rowan har enbart riggar för grunda vatten, och även landbaserade riggar samt tillverkningsverksamhet för olje- och gruvindustrin, så jag tar inte med dem i jämförelsen nedan.
Jag kommer hämta p/e och börsvärde direkt från Yahoo, och om dessa stämmer eller inte, eller hur Yahoo Finance räknar ut dessa låter jag vara osagt. Eftersom det här är en gratis och översiktlig jämförelse så orkar jag inte räkna ut korrekta värden utifrån kvartalsrapporter. Den intresserade kan verifiera på egen hand.
Transocean
p/e 7.40, börsvärde 23450 MUSD, börsvärde/rigg 168 MUSD, börsvärde/djuphavsrigg 601 MUSD.
Transocean har 139 riggar varav 39 verkar vara djuphavsriggar. Jag kan dock ha varit lite hård i vad jag anser vara en djuphavsrigg.
Aktien har som bekant drabbats hårt av riggolyckan.
Diamond Offshore
p/e 8.3, börsvärde 10940 MUSD, börsvärde/rigg 260 MUSD, börsvärde/djuphavsrigg 911 MUSD.
Diamond Offshore verkar ha 42 riggar, varav 12 är djuphavsriggar (definierat av mig som att de kan borra på 5000 fots djup eller mer). Diamonds hemsida ger ingen bra överblick över olika typer av riggar, utan man får läsa till sig det hela en rigg i taget i ett nedladdat Excelark.
Sälj även här, då bolaget och sektorn dragits med Transocean ner.
Pride International
p/e 27.7, börsvärde 5340 MUSD, börsvärde per rigg 213 MUSD, börsvärde/djuphavsrigg 445 MUSD.
Pride International har 25 riggar, varav 12 är djuphavsriggar. Sex av dessa är rent av sk drillships, varav tre är nybyggda och ännu ej i drift. Återigen min godtyckliga definition om 5000 fots djup för att kallas djuphavsrigg även om bolagen säkert vill kalla även 3200-fotsriggar för djuphavs.
En nedgång på 10% från en tillfällig topp kan verka inbjudande. ATH ligger utanför charten ovan och har varit över 34 USD.
Diskussion
Minstingen Pride verkar ha lägst värdering per per djuphavsrigg, detta trots att man har den högsta andelen djuphavsriggar i församlingen. Prides höga p/e-tal kan rimligtvis bero på att man har kostnader för en rätt aggressiv expansion, men bör undersökas närmare. Spontant känns det som att Pride trots högt p/e kan ha störst potential.
Totalt krävs det dock en djupare analys än ovanstående. Samtliga tre bolag har slaktats på Transoceans rigghaveri, och i den mån regelverket och juridiska kostnader kommer skärpas i moralpanikens och dubbelmoralens oljeberoende land, USA, så är det också intressant att titta på var respektive bolag har sina riggar. Pride verkar exempelvis ha rätt många riggar i Brasilien, borta från amerikanska advokater.
Som minst av de tre har också Pride störst möjligheter till expansion, och ter sig kanske som mest köpvärd fundamentalt även om kursslakten varit som störst i Transocean, och med det möjligheten till upprekyl.
Tekniskt ligger samtliga tre bolag i sälj, men jag bevakar när det ser ut att vända upp.
Den som inte orkar ägna sig åt djupare analyser av sektorn kan förstås handla aktiefonden Odin Offshore på dippen istället, för vilket jag eller någon till mig närstående inte fått någon som helst ersättning för att skriva.
Noterar för övrigt att Flute förstås som vanligt tänkt i samma banor som jag. Även om han inte analyserat enskilda aktier, så råkar han skrivit om djuphavsolja samtidigt som jag skrev ovanstående. Kusligt.
9 kommentarer
Läser din blogg säkert 4-5 gånger per dag och gillar dina TA och övriga analyser skarpt!
Pride International är ett av mina största innehav, sen år tillbaka. Skagen Fonder gillar verkligen bolaget med. Trigger är förvandlingen från ett borrbolag till ett utpräglat djuphavsborrbolag, vilkas vinster värderas högre.
Ett annat kul borrbolag att kasta ett öga på är Noble, för att inte tala om Seadrill.
/Starvid
Starvid, tack. Noble uteslöt jag eftersom de inte är ett renodlat borrbolag, utan har egna oljefält. Seadrill borde dock varit med förstås.
Seadrill
P/e 16.49, börsvärde 4940 MUSD, börsvärde/rigg 123.5 MUSD, börsvärde/djuphavsrigg 205 MUSD.
40 riggar varav 24 djuphavsriggar
Seadrill framstår som billigare än Pride.
Det finns för att maximera förvirringen två olika bolag som heter Noble. Det ena, Noble Energy (NBL), driver egna oljefält och så vidare. Det andra, som heter Noble Corporation (NE), är Noble Energys gamla borrdivisionen som delades ut till aktieägarna 1985.
Så jag tror att du ska ta en till titt på NE.
/Starvid
Ett annat bolag som någorlunda passar in är norska Fred Olsen Energy. Bolaget delar ut 10 NOK vilket ger en direktavkastning på ca 4,7 %.
Riggarna är ganska ålderstigna men bör tjäna hyggligt en tid till.
Starvid, tack igen.
Noble Corporation
P/e 6.09 Börsvärde 9740 MUSD börsvärde/rigg 157 MSEK börvärde per djuphavsrigg 885 MSEK
Noble har 11 djuphavsriggar, och 62 riggar totalt.
Känns som marknaden straffar bolaget för en låg andel djuphavsriggar.
Seadrill och Pride framstår fortfarande som mest intressanta.
Skagen Fonder har som sagt stort ägande i både Pride och Seadrill, om man känner för att ta rygg…
/Starvid
Kan det tänkas att vi nu får se en liten uppgång på Transocean när kustbevakningen rapporterar (AFP) om att läckan är tätad?
Dags för en liten mellanlandning i djuphavsborrningen?
Enligt min hobby-TA så ser framförallt Pride International men även Diamond Offshore att kunna slå om till köp inom en mycket snar framtid (givetvis beroende på TA-modell). Transocean ser bottenlöst ut än så länge…