Vi ser som bekant årshögsta på oljepriset just nu, med amerikanska WTI på 86:86 USD under måndagen, och brittiska Brentoljan på 86:21 USD i skrivande stund. Därmed hade Daniel Yergin återigen fel, men det finns ju ingen som blir överraskad av det.
Oljepriset stiger förstås på förväntningar om ekonomisk återhämtning, så det kan vara på sin plats att jämföra årsmedlen på WTI-oljan med GWP, gross world product, bruttovärldsprodukten, dvs BNP för hela världens länder tillsammans.
Korrelationen mellan oljepris och global ekonomisk tillväxt är hög, 0.65, och tittar man på de utvecklade ekonomierna så blir korrelationen 0.84. Detta kan jämföras med korrelationen mellan svensk oljeförbrukning för transporter och den svenska ekonomiska tillväxten, där korrelationen är 0.95.
Men nu talar vi istället om pris.
Skulle de felaktiga hypoteserna om att marknaden ordnar fram all olja som behövs stämma så skulle förstås kvoten mellan oljepriset och GWP vara ganska konstant, men så är som bekant inte fallet om man tittar ovan. Eftersom det pga peak oil inte går att öka oljeproduktionen nämnvärt längre, så utvecklas istället oljepriset med hävstång på världsekonomin. Faller ekonomin så faller oljepriset desto fortare, och stiger världsekonomin så drar oljepriset iväg.
Värt att notera att kvoten mellan WTI-oljan och världsekonomin redan är uppe på nivåer som gällde år 2007, mitt under brinnande högkonjunktur, trots allt snack från OPEC om välfyllda oljelager och låg efterfrågan på olja. Jag vill nog hävda att marknaden har börjat prisa in peak oil och att det blir extremt svårt att öka oljeproduktionen för att svara upp mot den efterfrågan som finns i världsekonomin. Helt klart råder det iaf en skillnad mot den kvot som gällde 2005 vilket var något år in i förra högkonjunkturen.
Vi börjar alltså den ekonomiska återhämtningen med betydligt högre oljepriser än tidigare. Det signalerar en brist på olja.
OPEC-länderna vet mycket väl om detta, även om de aldrig medger det offentligt, och tar förstås gärna pengarna nu när det är uppenbart att marknaden tvingar upp oljepriserna för att sålla bort vilka som inte skall ha råd att köpa.
Som sig bör slår bensinpriset vid pumpen årsrekord tillsammans med oljepriset och priset förväntas stiga till över 14:- per liter till sommaren.
Om inte världsekonomin dyker igen de närmsta året, så får vi nog vänja oss vid betydligt mer än 14:- per liter. Räkna på både 15:- och 16:- för 2011 och 2012, minst. Kanske 18:-. Den som överlever får se.
Relaterat så börjar nu det amerikanska energidepartementet försiktigt medge att det kanske ligger något i det där med peak oil.
5 kommentarer
Lägg till detta en ökande oro för en israelisk attack på Iran, så får man förklaringen till det ökande oljepriset trots "bevisligen"? ökande oljelager "världen"? över.
Jag tror fortfarande att det som kommer att driva oljepriset över 100 dollar i år är ökande oro i mellanöstern.
Kolväte
Jag undrar om inte korrelationen blir så hög därför att du tagit åren på 2000-talet. Det vanliga är annars att oljeprisökningar, särskilt kraftiga sådana, är extremt skadliga för ekonomin och då borde det finnas en korrelation, men en negativ sådan. Bland annat Keith Sill http://www.philadelphiafed.org/research-and-data/publications/business-review/2007/q1/br_q1-2007-3_oil-shocks.pdf har skrivit om det. Rapporten är skriven 2007 innan hela lånebubblan föll samman och orsakade finanskrisen. Annars skulle han ha fått rätt även när det gäller den sista perioden av kraftigt stigande oljepriser 2000-2008.
Nu hölls ju världens tillväxt uppe under 2000-2008 som en följd av låga räntor och en kraftigt ökad upplåning i hela västvärlden. Annars gissar jag att oljeprisökningarna skulle ha hämmat den ekonomiska tillväxten tidigare än 2008. Med hjälp av ökad upplåning och tillgång till billiga varor p g a ökad import från Asien kunde många kompensera för att oljepriserna steg som en följd av den ökade produktionen i Asien och transporterna mellan framför allt Asien och västEuropa/USA. (Och att oljepriset steg berodde förstås på att utbudet inte hängde med. Konstigt, det ska ju marknaden fixa enligt nationalekonomerna.) Men inga träd växer ju till himmelen.
Och precis som du säger verkar oljeprisets utveckling sedan det var nere på strax över 30 USD i slutet på 2008, peka på att vi redan uppnått peak oil.
/Herman
18 kr 2012 – hmmm över 20 skulle bli min gissning, om det inte blir ett W i världskonjukturåterhämtningen med en dipp däremellan då.
/K
Slår vi i taket vid $ 147 per fat, eller klarar ekonomin ett högre pris? Eller är världsekonomin i så skakigt skick att ett lägre pris än så sätter tvärstopp för tillväxten?
Bensinpriset fixar sig nog. Vi kanske inte har ett jobb att åka bil till om några år. 😉
Det amerikanska energidepartementet hävdar ju sitt mest pessimistiska scenario att oljan "peakar" 2011-2015. Det skulle vara väldigt intressant att se siffror på dagens produktion. Är man nära det senaste rekordet, som väl du har sagt, var typ juli 2008?