VIX är tickern för Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som väl i princip kan sägas mäta skräcken på börsen, iaf som representerat av det breda amerikanska börsindexet S&P-500. Mer om VIX kan man läsa om på Wikipedia.
Vad som är intressant är att i och med fredagens handel så har 100-dagars glidande medelvärde i VIX vänt upp för första gången sedan glidande medelvärde för VIX började falla tillbaka i mars 2009 och börserna började stiga på allvar.
Om man positionerar sig i riktning med VIX så skulle man gått ur börsen i februari 2007 och först gått in igen i mars 2009, vilket hade varit en extremt mycket bra strategi. Den som från februari 2007 till mars 2009 positionerade sig negativt mot börsen gjorde en ännu bättre affär.
VIX vände även ner kring årsskiftet 2007-2008, men steg sedan igen till slutet mars 2007 och vände sedan upp igen när börskraschen drog igång i spåren av den akuta finanskrisen i september 2008, så det hade blivit lite hattande in och ut igen under perioden, men man hade sluppit den värsta börsnedgången.
Det går alltså att tolka att MA100 för VIX vänt upp som negativt. Det innebär inte att vi får en ny börskrasch. Än. Men det betyder antagligen att de glada dagarna åtminstone för tillfället är över på börsen.
Samtidigt innebär stigande VIX bara att marknaden förväntar sig större rörelser. Det kan alltså handla om rörelser uppåt, och att VIX stiger när börsen faller snabbt kan bero på att marknaden väntar sig en snabb upprekyl.
Återstår att se om VIX fortsätter att stiga.
1 kommentar
"Samtidigt innebär stigande VIX bara att marknaden förväntar sig större rörelser. Det kan alltså handla om rörelser uppåt"
Ja i teorin.
Men Nej det kan inte (i praktiken) innebära att rörelsen blir upp då den ökade volatiliteten ökar risken i befintliga positioner och därmed tvingar ned de stora portföljförvaltarnas storlekar på sina positioner. En ökad volatilitet medför således en deleveraging.