Nu börjar det likna något.
SEB kräver att topplånen på bostaden skall amorteras på 10 år, och tillåter endast bottenlån på 80%. Det innebär alltså att de bolånekunder som inte lägger någon handpenning får en amorteringstakt på 50 år, eftersom en femtedel av lånen skall vara amorterade på 10 år.
Jag skulle helst se amorteringskrav på 20-40 år på hela lånet, vilket skulle vara ett bra sätt att motverka bubblor i bostäder, men SEB tar åtminstone ett steg i rätt riktning. SEB kräver också att bostadsköpare skall klara 7% i ränta.
Fast man får väl gissa att det här bara innebär att de som måste ta stora topplån helt enkelt väljer en annan bank.
För de bostadsköpare som inte vet vad amortering är för något, så är det alltså när man betalar av sina lån. Ett okänt begrepp för de flesta idag.
9 kommentarer
Kan inte mina barnbarns barnbars barn betala? FUnkar bra för mig.
FredrikN
Mao så torde ett sådant utspel kunna innebära att SEB har en större chans att klara sig framöver ?
Dvs om vi skulle få en bostadsbubbla…
Men sen så håller jag fortfarande inte med om att amortering skulle vara den enda sättet att betala sina lån.
OM jag är långivare och lånar 100 kr till dig som du betalar 5% ränta på – om 1% av denna går till min interna "lånavskrivning" så kommer jag både ha fått "tillbaka" 100 kr (man kan ju säga att efter 20 år är skulden betald – då börjar vinsten trilla in) och gått med vinst efter ett par år…särskilt om jag har krävt en pant av något slag om jag nu inte skulle få tillbaka pengarna alls till slut.
Så länge du kan betala i minst 20år utan problem och panten inte värderas ned för mkt så är jag rätt säker på att tjäna pengar på det iaf …
Det är ju snarare låntagaren som kan få problem iom att det är dennes bostad som är pant – som om marknaden går ned, och långivaren får kalla fötter så gäller det antingen att ha en buffert ock skjuta till lite pengar för att få ned belåningen eller så riskerar man att bli ställd på bar backe.
Dessutom blir det ju dyrare för låntagaren i längden med räntan på hela lånet istället för ett stadigt krympande lån.
Har det f.ö. inte alltid varit amorteringskrav på topplån ?
På vårt topplån, taget i SEB 2003, hade vi iaf amorteringskrav – nu är det iof borta men ändå…
/K
Tro när SEB och Swedbank kommer begära om rekonstruktion?
Inom 2 år skulle jag tro.
Klas: Skillnaden är att om banken lånar ut 100:- i topplån så har de 8:- på kontot. Vinsten börjar således trilla in väldigt fort.
Enligt Basel II-reglerna så ska även de 8 kronorna viktas efter säkerhet. Så om det är lån utan säkerhet så ska banken ha 8:-, men om du har en bostad eller något annat som säkerhet så behöver banken bara ha 3:- och 20 öre. (detta för att riskvikten är 40%).
Lånas pengarna ut till kommun eller stat (eller motsv..) så är riskvikten 0%. Dvs en bank kan låna ut 100:- och ha 0:- insatt. Då får man vinst från dag ett.
Man skall förstås skilja på solvens och bokföringsmässig vinst. Långivaren må tjäna pengar i form av vinst ända tills den dag du inte längre kan betala dina lån, men om ditt lång blir en kreditförlust så drabbas bankens solvenskrav. Iofs är de löjligt låga, men ändå…
Själv har jag satt en gräns på 8% ränta om jag ska ta ett lån, och amortera allt där imellan typ, men men, håller med dig att det är ett steg i rätt riktning, hoppas bara min bank, handelsbanken gör någe liknande, de har ju trots allt varit rätt vettiga hitils.. =)
Tummen upp för slutklämmen! Önskar jag hade fått med den i mitt inlägg på samma ämne.
Bara för att man "tvingas" amortera topplånet betyder väl inte det att det samma gäller bottenlånet, dvs betala av topplånet och sen sluta amortera.
Nej, men om du klarar av att amortera i den takten de första 10 åren av ditt bostadsägande, då du inte sällan både är ung och bildar familj, dvs både har lägre lön och högre kostnader, så finns det väl liten anledning att inte fortsätta i samma takt efter 10 år?