Guldpriset i SEK per gram föll tillbaka något på den starkare dollarn under veckan, men håller sig fortfarande över 250:- SEK per gram.
Utvecklingen framåt är förstås inte given på kort sikt, och guldpriset är fortfarande förhållandevis högt.
Tittar man på guldpriset i USD ur ett teknisk perspektiv, genom TA på ETF:en NYSE:GLD så gavs det som sagt en teknisk säljsignal i måndags.
Finns inget som visar på att guldet är på väg att vända än, även om en viss utplanande tendens går att se om man anstränger sig. För silver i USD, illustrerat av ETF:en NYSE:SLV ser det ut på liknande sätt.
Silver visar oftast upp lite starkare rörelser än guldet, vilket man också ser ovan.
Mer långsiktigt så ligger både GLD och SLV i en stark upptrend om man tittar på veckocharten, så ovanstående TA är i det korta perspektivet. Men jag besparar er grafer för tillfället.
Affärsvärlden har faktiskt två ganska balanserade artiklar om råvaror, inklusive guldet, som kan vara läsvärda.
Man konstaterar det alla redan vet, dvs att råvaror har gått bättre än börsen under decenniet, även om man räknar från börsbotten till idag. Upptrenden i råvarucyklerna varar som bekant i 15-20 år, med ett snitt på ca 17 år. Åtminstone om man får tro råvarugurun Jim Rodgers. Ser man 2001 som starten för nuvarande cykel så har vi fortfarande många år kvar där råvaror kommer gå bättre än aktier.
En råvaurcykel drivs av att nya aktörer kommer in i den globaliserade världen. Denna gången är det Kina och Indien, medan det under 70-talet var Sydkorea, Taiwan och Japan. Fast alla tycker förstås att de själva just lever i en unik tid. Vad som möjligen är unikt är att Indien och Kina är så mycket folkrikare och större än Sydkorea, Taiwan och Japan, men samtidigt är det bara en bråkdel av befokningen i Indien och Kina som på allvar tas in i globaliseringen.
Det är antagligen för tidigt att gå ur råvaror, även om det som alltid kommer mer eller mindre brutala sättningar i den volatila råvarumarknaden.