I helgens sändning av Financial Sense hade man ett specialprogram i tredje timmen, som var ett referat till det amerikanska samhällsgranskande programmet Frontlines senaste avsnitt, “The Warning“.
“The Warning” finns online på nätet, och går att se i sin helhet alla 55 minuterna. Även från Sverige. FSN:s referat är på en timme och sju minuter, så det kräver sin lilla insats.
Programmet handlar om den tidigare chefen för Commodity Futures Trading Commission [CFTC] Brooksley Born, som på 90-talet försökte införa lagstiftning som reglerade derivatmarknaden, OTC-derivat, medan den marknaden fortfarande bara omfattade 20 000 miljarder USD (“twenty trillion”).
Hon blev aktivt motarbetad av amerikanska centralbankens chef Alan Greenspan och Clintonregimen, med Obamas nuvarande finansminister Tim Geithner, Clintons tids nog finansminister Larry Summers, ex Goldman Sachsanställde Robert Rubin också finansminister för Clinton under några år, samt Gary Gensler, som idag är chef för just CFTC och alltså är totalt ointresserad av att göra något åt problemet.
I slutändan tilläts hon inte införa regelverk för derivaten, och istället ändrades lagstiftningen aktivt åt andra hållet, bland annat genom upphävandet av Glass-Steagallagen som begränsade hur mycket bankerna fick spekulera själva.
Den laglösa derivatmarknaden växte till som mest 597 000 miljarder USD (eller om man så vill 3 850 000 000 000 000 SEK) innan kraschen med finanskrisen, men omfattar fortfarande 204 000 miljarder USD. Och derivatmarknaden växte med 1 500 miljarder USD under Q2 2009, trots den ekonomiska krisen.
Något tecken på lagstiftning finns ännu inte, och istället debatteras fortfarande samma frågor som på 90-talet, trots alla stora ord. Ovanpå detta så sitter alltså samma motståndare i Washington, ledda av Tim Geithner, och dessutom har de tagit över CFTC, vars uppgift det vore att reglera derivatmarknaden.
Nu kan man disktutera om det är bankernas eller politikernas fel, men vad Frontlineavsnittet tydligt visar är att politikerna aktivt tagit åtgärder för att stoppa all form av reglering av derivatmarknaden, trots att de haft chansen. En fri marknad kräver bland annat transparens, vilket inte OTC-derivaten ger.
FSN påtalar i sitt referat hur den aktuella situationen ser ut. Vad som har hänt är nu istället att dessa 204 miljarder USD i oreglerade derivat sitter koncentrerade till nästan 80% hos tre storbanker – Goldman Sachs, JP Morgan och Bank of Amerika. Lägger man till Citigroup når man ca 95% och med Wells Fargo når man 97%. 97% av derivaten koncentrerade till fem banker.
Financial Sense gjorde följande listning i programmet baserat på data från OCC, vet inte om de fått tillgångssiffran är rätt för Goldman Sachs. Mer rimligt är 1 200 miljarder USD och därmed 1:35 i hävstång.
– JP Morgan 1 700 miljarder USD i tillgångar och 80 000 miljarder USD i derivat. En hävstång på 1:47. 39% av alla derivaten
– Goldman Sachs 120 miljarder USD i tillgångar och 41 000 miljarder USD i derivat. Hävstång 1:347. 20% av alla derivat.
– Bank of America 1 500 miljarder USD i tillgångar 39 000 miljarder USD i derivat. Hävstång 1:26. 19% av alla derivat.
– Citigroup 1 100 miljarder USD i tillgångar 32 000 miljarder USD i derivat. Hävstång 1:29. 16% av alla derivat.
– Wells Fargo 1 100 miljarder USD i tillgångar 5 000 miljarder USD i derivat. Hävstång 1:4.5
Känns det här sunt? Derivat som är derivat på andra derivat i en enorm röra utan någon som helst transparens eller lagstiftning. Man kan nog med säkerhet säga att ovanstående fem är “too big too fail”, och under alla omständigheter måste hållas under armarna av amerikanska staten. För faller en av dessa, möjligen undantaget Wells Fargo, så kommer hela det enorma korthuset att rasa och med det hela det ekonomiska systemet.
För att sätta derivatmarknaden i perspektiv så uppgår USA:s statsskuld till ca 12 000 miljarder USD. Derivatmarknaden i USA är alltså ungefär 17x så stor.
Bubblan finns fortfarande där ute. Problemen är inte över, de har istället koncentrerats. Och de kunde kvävts i sin linda medan det fortfarande var hanterbart, men amerikanska politiker tog aktivt åtgärder åt andra hållet. Robert Rubin som sedermera blev ordförande för Citigroup har plockat ut 128 miljoner USD i bonusar.
Har du tid, se TV-avsnittet, eller ännu bättre: lyssna på referatet från FSN medan du åker till och från jobbet. Finns som .mp3 här.
24 kommentarer
Du har missuppfattat Cornu – man ska inte chockskrämmas på riktigt. Så här i Halloweentider ska det vara på låtsas och lite gulligt. Det är inte det här.
Hur USA skall kunna lösa detta utan en krash är för mig helt osannolikt.
Hade vi haft tider av stor tillväxt framför oss kanske det gått på något sätt. Men det kommer vi inte att ha, utan tvärt om kommer peak oil m.m.
/Utblick
Utblick
Det finns tre lösningar, kvantitativa lättnader, kvantitativa lättnader och kvantitativa lättnader.
Bra inlägg och bra tips.
Politikerna (Geithner m.fl.) är inte intresserade av att begränsa spekulationerna och spridningen av destruktiva finansiella instrument för de är en del av kuppmakarna som tagit över styret. Politikerna är styrda av bankerna som nu åtnjuter TBTF-policyn (TBTF=Too Big To Fail).
Det är så genomskinligt att det är frågan om en kontrollerad nedmontering av det finansiella systemet. Genom att accelerera USAs skuldsättning och bankernas vilda spekulationer försätter man USA i obestånd och trycker ner hela världens ekonomier till botten för att sedan låta IMF, BiS, ECB m.fl. att gå in och styra hur regeringarna ska hantera detta.
Detta är inget som är skrivet i sten men det är tydligt oavsett hur detta slutar att dessa politiker och finansiella terrorister i USA är väl medvetna om vad de gör.
Viktigt är att 85% av dessa derivat är i någon form ränte relaterade. Vad som nu händer med valutorna, obligations marknaden, länders finansierings upplägg och möjligheter kommer att avgöra varthän räntorna tar vägen. Med dagens räntemiljö som historiskt sett är den lägsta vi någonsin sett är det därmed klart att stigande framtida räntor med största säkerhet kan komma att utlösa en ny derivat driven global finansiell härdsmälta. Ännu en anledning altså för Bernanke att inte försöka att försvara dollarn.
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/10/credit-crisis-cassandra.html
Observera också att derivatens underliggande värden är flera gånger större än världens totala årliga BNP. Dock kvittar säkert en stor del ut varandra om det skulle bli en krasch.
Reggie Middleton har tagit upp dessa enorma derivatexponeringar länge – jag läste hans varningar redan i januari 2008. Läs t.ex.:
The Next Step in the Bank Implosion Cycle???
Globalt värderas nu derivat handeln till ca $600 trillioner, varav ca 204 trillioner bara i USA.
Ang "koka" böcker – JP Morgans (världens största alla kategorier derivat handlare) värderis idag enlig etn "mark to model" värdering att jämföras med "mark to market" och följdaktligen kvartals vinster över $3 billion sista kvartalet. Men det är liksonm inte riktigt sanna siffror altså detta baseras på.
Små Amerikanska banker brottas med finansiella svårigheter. 100 har redan gått i konkurs senaste året samtidigt som över 7.000 community bank redovisar förluster på $ 2.7 billion. Detta innan commercial real estate vågen av falisemang har kommit igång på allvar. Detta allt medans de tre stora med JP Morgan i Spetsen och skattebetalarnas pengar i ryggen redovisar gigantiska vinster. Konkurrens på lika villkor?
Barnie Franks lagförslag på gång till kongressen förbjuder inte derivat handel utan istället föreslår att underlätta för dessa. Tarpley har en poäng – varför får inte Stater i USA beskatta derivat utan dessa skattas med 0% när ex barnens skolböcker, skor och kläder skattas med 10%? Och det här är eg hysteriskt roligt – SEC dvs övervakningsorganet som skall se över efterlevnaden av de regler som finns verkligen efterföljs av markanden har nu anställt en CEO för just Enforcement och detta är fd Goldman & Sachs executive Adam Storch! Så GS har folk överallt inte bara i Tresuries utan nu även i SEC.
Anonym,
kvantitativa lättnader = trycka pengar.
Ja, jag tror att sedelpressarna kommer att fortsätta gå varma och skapa hög inflation på sikt.
Detta scenario ser jag framåt:
Låg ränta, hög inflation, dollarn fortsätter sjunka och guldet fortsätter stiga.
/Utblick
Cornucopia: Nu har du redogjort för problemet, vad är då i din mening lösningen?
Känner du till några bra guldbolag att investera i som "hedge" för detta?
Utblick: Hög inflation kommer även leda till höga räntor iom att riksbanken motverkar inflation på det sättet i enlighet med RAMSES.
Du kanske undrar varför ECB och RB höjde räntan precis innan härdsmältan som alla investerare varnade om? Jo de höjde för att inflationen gick upp och passerade 2% nivån. Låga räntor har de för att få fart på inflationen igen.
(faktum är att den enda posten som är negativ i KPI är egen bostad – Nyttjande som är -25,5%), räknar man bort den så är KPI ca 1,4-1,5%. Att 'egna hem nyttjande' är en hedonsk post gör inte saken bättre…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Enl siffrorna är helt klart GS mest illa ute. Förklara för en novis, vad är dessa derivat utställda mot? Alltså, vad är den verkliga risken? Jag skulle tippa på att de är ställda mot varandra, till största delen, mellan dessa 5 banker. Borde det inte bli ett nollsummespel?? MVH Obildat Pucko
Victor,
jag är med på det du skriver.
Men inflationen framöver skapas inte via högkonjuktur/överhettning utan via sedelpressarna. Stor skillnad.
Stater kommer sedan att bli tvingade att behålla låg ränta för att en deflationsspiral inte skall ta fart. Knivigt läge.
/Utblick
Det är lugnt. De kan ju bara trycka mer dollar ?
Utblick: Vi har i reala termer inte haft en högkonjunktur de senaste 20 åren. Och jag är helt med på det du säger.
När man trycker nya cash samtidigt som industrin inte kan producera nya varor i samma takt så har jag svårt att tro på en deflationsspiral. Vete tex blir ju inte billigare för att man lånar ut pengar gratis och ökar mängden likvida medel, eller? Däremot i termer om guld så kan det mycket väl bli deflation.
Riksbanken ska dock inte bry sig om vad som är bäst för landet utan bara skydda valutan. Så när inflationen tar fart så kommer räntan höjas, hjälper inte det så kommer den höjas ännu mer.
Som RB ser ut idag så kommer vi inte se kombinationen hög inflation och låg ränta om inte mellan två räntemöten, men då är det under en mkt begränsad period. Det kan påverkas om RB i likhet med FED skulle få ansvaret för att stimulera ekonomin också. Dock verkar det som om de redan tummat på vad som ligger inom deras område då de gett 100mdr i speciallån till banker.
Läs här:
http://www.borjelindstrom.se/ladan/varldsspekulationen/derivaten.html
http://www.borjelindstrom.se/ladan/varldsspekulationen/derivaten.html
http://www.borjelindstrom.se/
ladan/varldsspekulationen/
derivaten.html
Börje Lindström är en klassiker. Det var efter att ha läst hans alster som jag sålde allting den 3:e mars år 2000.
Ja detta kommer bli intressant då amerikanska banker enligt ett lagförslag måste redovisa sina förluster till "mark to market" och inte "to model" efter årskiftet.
Om jag inte missuppfattat det.
Själv tror jag systemet är dödsdömt och så medvetet gjort av de största bankerna med derivathandeln,och med fd Wallstreetbankirer i vita huset så behöver men inte längre vara konspiratorisk utan detta är svart på vitt en "New World Order" som håller på att bildas med ny världsvaluta, -bank, -regering.
Det blir nog en fullständig monetär devalvering av alla valutor som kommer skicka börser o råvaror till himmlen trots massarbetslöshet och nedläggningar.
Läste Börje Lindström's artikel om derivaten nu.
Ok – det låter rejält ostadigt.
MEN: Om ngn skall betala 25000 miljarder – tex – så sakll också någon få dessa pengar !??
Vem blir det ?
Antingen blir det ett noolsummespel där alla är skyldiga varandra lika mkt – eller så sitter det ngn eller ngt land någonstans som kan casha hem ??
Och i så fall är frågan om dom verkligen kan det – om inte snarare det blir så att alla släpper sina "skulder" och nollar allt ?!?
Tyvärr är väl det vad som borde ha skett, istället för att som nu begrava detta så det har chansen att explodera senare ?
Förtroendet var ju på all time low 2008/2009 så då kunde man väl lika gärna säknt det en grad till genom att deklarer att allas derivat förlorade värdet ?
/K
Klas, rätt metod hade varit att låta alla banker gå i konkurs. Staterna kunde sedan plockat upp inkråmet av konkursbona och därmed bevarat själva infrastrukturen. Genom att sätta derivat sist i listan av fordringsägare och bankkonton först, kunde man enkelt räddat innestående kontomedel för vanligt folk och företag också.
Istället valde man att koncentrera derivatägandet till allt färre och större banker.
Det C skriver om är det uttryck för den "finansialisering" av kapitalismen som Walden Bello så förtjänsfullt skriver om. Bello beskskriver kapitalets ständiga behov av att förmera sitt kapital, vilket blir allt svårare över tid. Han beskriver hur utvecklingen sedan 80-talet gått från liberalisering över globalisering till dagens finansialisering. Det internationella kapitalet blir alltmer improduktivt och parasitärt. Reportaget i Frontline beskriver detta mycket bra. Det beskriver också hur kapitalets makthavare obehindrar vandrar mellan Wall Street och den politiska makten i Vita Huset. Staten och kapitalet sitter i samma båt. Talet om att politiken inte ska lägga sig i marknaden är en chimär. Samma intressen verkar på båda sidor i systemet. Jag misstänker att nästa finansiella krasch ligger närmare i tiden än vi anar. Men vi har å andra sidan ropat på vargen rätt länge nu. Normalt brukar det gå en sju-åtta år mellan krascherna. Tror att tiden mellan haverierna är på väg att förkortas.