SEB:s VD Annika Falkengren var tydligen ute i TV4 Nyhetsmorgon och pratade om att ytterst liten andel av deras fonder fått köpa Lehman Brothers papper? Men hon råkar också nämna att deras penningmarknadsfond enbart köper företagspapper. Och sedan får hon till det att en nedgång på 0.8% i fonden inte är en förlust för någon sparare för fonden har gått 2% plus i år ändå. Jaha, så alla köpte fonden i början av året. De hade haft mer pengar om de sålt förra veckan, innan raset på 0.8%. Och man hade haft bättre avkastning om man bara satt in pengarna hos Riksgälden från början, istället för hos SEB:s “trygga” penningsmarknadsfond.
Hon uttryckte även glädje över att bankens svenska privatkunder är väldigt lugna och sitter stilla i båten. Så motsatsen, företagskunderna, de som har proffs som förvaltar deras pengar, de sitter inte stilla? Eller vad menar hon? Smart money flyttar sig, medan fårskocken sitter kvar och tar smällen. Kom ihåg att resten i SEB:s penningmarknadsfond också är företagspapper, och räntan efter förvaltningskostnader är lägre än för genomsäkra Riksgäldskonto. Sitt inte still i båten, Svensson.
Nu finns det kanske en fårskock som nöjer sig med det som finns i TV-rutan. Men andra kollar upp fakta själva istället. Jag har för en vecka sedan använt Swedbank som exempel på hur det ser ut i räntefonderna, men i veckan blev det SEB som trillade dit först.
Låt oss ta en titt på den drabbade SEB Penningmarknadsfond SEK, respektive SEB Obligationsfond SEK. Enligt senaste rapporten om värdepappersinnehav från SEB själva så ser det ut som följande:
SEB Penningmarknadsfond SEK
Placeringsinrikting är enligt SEB följande:
Fonden placerar i svenska räntebärande värdepapper huvudsakligen utgivna av svenska staten, bostadsinstitut och företag med hög kreditvärdighet. Den genomsnittliga löptiden får högst uppgå till 1 år, med ett riktvärde på cirka ett halvår. Fonden får placera upp till 100 procent i obligationer och andra skuldförbindelser som getts ut eller garanterats av svenska staten.
Så tittar vi på värdepappersinnehavet per 2008-06-30, så var det följande:
Svenska staten: 0%
Så var det med det. Lehman Brothers var 0.7%, och då de papprena föll med 70%, men fonden gick ner 0.8%, så hade SEB alltså ökat i Lehman sedan den 30:e juni.
Har inte SEB koll? Det finns inget innehav i statspapper i den fonden. Inget. Tvärt om ser man ut att ökat i Lehman fram till konkursen. Borde inte placeringsinriktningen omformuleras och svenska staten strykas helt ur formuleringen? Definitivt inte stå först.
SEB Obligationsfond SEK
Fonden placerar i svenska räntebärande värdepapper huvudsakligen utgivna av svenska staten, bostadsinstitut och företag med hög kreditvärdighet. Den genomsnittliga löptiden kan vara från 2 till 8 år, med ett riktvärde på drygt 3 år. Fonden får placera upp till 100 procent i obligationer och andra skuldförbindelser som getts ut eller garanterats av svenska staten.
Även här tittar vi på värdepappersinnehavet per 2008-06-30 och får följande:
Svenska staten: 17.7%. Varav 3.5 procentenheter är från Akademiska hus, Specialfastigheter Sverige och Öresundsbrokonsortiet.
Nu kan man ju radikalt bytt placeringsinriktning de senaste månaderna, bort från vad man ägnat sig åt de senaste åren, och råkade bara ha kvar just Lehman, men jag tvivlar.
En teori är nu att SEB och Swedbank mfl köpt och köper de statsskuldväxlar som började emitteras igår och säljer mycket av de övriga papper man har i fonderna som till största delen består av bankpapper, företagspapper och bolånepapper. De pengar Riksgälden får in skulle ju nämligen gå till att köpa bolånepapper.
På så sätt kommer det se mycket bättre ut i fondernas innehav vid nästa kvartalsinnehavsrapport. Titta, vi har minsann inga Morgan Stanley-papper i våra fonder. Fast vi hade det 2008-06-30…
Spararna vill tydligen flytta pengar från Swedbank. Undrar varför? SEB och Swedbank är inte de enda som gör så här.