Detta är en gästartikel av Lena Wilderäng.
Nu när kriget är i ett nytt stadium gäller det att fundera lite extra hur man kan hjälpa Ukraina. Jag har gjort ett flertal insatser på plats, från början endast med fokus på humanitär hjälp och sedan mer hands-on. På senaste tiden har jag försökt höja blicken: forska, föreläsa, släppt en bok men även fortsatt rapportera från Ukraina. I mina försök att utvecklas har jag även läst vidare kring ämnet, och här är mina tankar och funderingar.
När jag skriver detta har jag precis gått en certifierande kurs i humanitär respons till konflikter och katastrofer. Det är en kurs som ges av Harvard University, genom deras online-initiativ. Jag har tidigare gått ett par kurser hos dem – bl.a Neuroscience (vem vill inte lära sig om hjärnan på Harvard!) och Molekulär matlagning (ett måste för foodienördar med kemi- och fysikintresse samt vilja att lära sig från några av världens mest kända stjärnkockar). Nu var det dags igen, och kursvalet låg nära det jag har sysslat rätt mycket med under senaste tiden. I tillägg har jag gått en webinar med Arthur Brooks som berättar om nya idéer för non-profit leaders, ett riktigt bra sätt att spendera kvällen.
Min allmänna åsikt om kurser på Harvards online-initiativ är att de är innehållsrika, underhållande och har rätt bandbredd för att stimulera hjärnan lagom mycket utan att det ska bli helt obegripligt. Kurserna består av text, videoföreläsningar, ibland datorgrafikvideos, länkar till obligatorisk litteratur, onlinetester, obligatoriska diskussioner i forum, och ibland även laborationer. Riktigt bra mix, och man slipper bli uttråkad (fast jag kollar på filmerna i upp till dubbla hastigheten beroende på vem som talar).
Just den här kursen var inget undantag, mycket informativt och väldigt utvecklande.
Kursen började med en genomgång av humanitära principer. Det här är något som tidigare var okänt för mig som volontär, och det väckte mycket tankar. Mer om det senare. Sedan fortsatte man se på International Humanitarian Law. Detta var förstås känt för mig som har gått försvarets kurs Folkrätt i Krig, samt intresserat mig för ämnet överlag. Det är förstås helt obegripligt hur det kan finnas så väldefinierade regler – och hur ryska ockupanter kan bryta mot dem så frekvent, så brutalt, och helt utan konsekvenser. Om vi tar sommarens händelser som exempel – en kallblodig attack på barnsjukhus, det kan liksom inte bli värre. Men faktiska reaktioner uteblir. Ingen gör något konkret. Det är som vi inte lärt oss något av historien – förövaren kommer fortsätta med detta tills den konsekvensutsätts. Eller kommer det bli som på nittiotalet? Att det blir någon slags process och någon slags resultat, fast först flera år efter konfliktens slut? Vi har ett kollektivt ansvar, vi som inte är i kris eller krig, att se till att reglerna följs. Jag känner av det ansvaret. Jag ser bara inte att politikerna i Sverige, Europa eller Väst också gör det.
Det blev klart för mig att Ryssland skapar egna humanitära lagar, och applicerar dem systematiskt under krigföringen. Man konsekvensutsätts inte, och det hela normaliseras därmed till den milda grad att andra aktörer numera spelar efter de ryska reglerna. När hände det? Efter att ryssen besköt humanitära korridorer medan civila flyktingar försökte evakuera? Efter att det blev tydligt att sjukhus, ambulanser och sjukvårdare är prioriterade mål för bombningar och beskjutningar? Eller efter att skyddsrum tydligt markerade med ”barn” blev till massgravar? Det fortsätter hursomhelst, och de vet att det är deras regler som gäller nu, det finns inga konsekvenser (utöver positiva, i form av beröm från befäl). Man har gjort det till rutin att beskjuta civila, tortera fångar, försåtsminera sårade och stupade… Det finns många fler exempel på hur de omdefinierar vad som är acceptabelt. Jag läser intervjuer med överlevare och ögonvittnen, och det är riktigt illa. Men nu är det ryssen som visar andra vad som är ”den nya ordningen”. Och de förblir ostraffade och oemotsagda, vilket är ofattbart för mig.
Brott mot folkrätt är en sak. Men det finns också något som heter genocid. Vad är definitionen? Jo, att man försöker förinta en hel grupp (eller delar av den) baserad på nationell, etnisk, rasrelaterad eller religiös tillhörighet, genom att antingen döda, tillfoga kroppslig eller själslig skada, påtvinga levnadsvillkor som medför undergång, genomföra åtgärder för att förhindra barnfödslar, eller att med våld bortföra gruppens barn. Det räcker med att en av de sakerna ska vara uppfylld för att det ska räknas som genocid. Men vi har sett hur ryssen har gjort allt detta. Inklusive förhindrande av barnfödslar, eftersom systematiska våldtäkter som ryska ockupanter genomför faller inom den här kategorin. Vi kan inte heller utesluta fler sätt, eftersom vi inte vet hur ukrainarna som hamnat i ryska händer behandlas. Och ja, om man ska hårddra det – alla ryska bombningar av BB i Ukraina kan strikt sett betraktas som förhindrande av barnfödslar. Det är inte direkt en engångshändelse. Men åter igen, en enda punkt från listan räcker för att det ska räknas som genocid per definition. Ukraina kallar det för genocid legislativt, och de baltiska länderna likaså. Det finns en handfull länder som har utropat det ”inofficiellt”. För mig är det obegripligt hur man inte kallar saker för dess rätta namn, och därmed låter angriparens fejknarrativ slå rötter. Å andra sidan så verkar det vara jäkligt segt för vissa länder att ta någon slags ställning överhuvudtaget – när man tittar på listan av länder som erkänt Holodomor som genocid så är det kanske ett 40-tal länder i världen, och många har vaknat så sent som 2022-2023, inklusive EU.
Tillbaka till kursen. Det mest intressanta var de fyra studiefallen, med historiebakgrund, intervjuer, och diskussionsfrågor. Kursen ställde fler frågor än vad den gav svar, och det är riktigt bra att de vågar låta bli postulera olika saker – och istället låter de studerande komma fram till hur komplext det här är, med hjälp av flera olika fall där humanitära organisationer hade kommit till brytpunkter.
Vad är det som utmärker en bra mission? Den räddar liv, tar bort lidande, gör att folk kan leva i värdighet. Den följer humanitära principer. Den är effektiv, behovsbaserad, koordinerad med andra aktörer inklusive lokala myndigheter. Den är säker för alla inblandade, den är hållbar utifrån lokala perspektivet – skapar ej beroende mot humanitär hjälp, eller konkurrens mot lokala aktörer. Det finns fullständig transparens, och utföraren är accountable – det vill säga kan svara för processer och beslut. Man anpassar sig hela tiden utifrån behov och andra förutsättningar som ändras. Och slutligen har man en bra balans mellan att hjälpa på kort sikt och på längre sikt, där lokala samhället får en större resiliens och återhämtning. Enkelt, eller hur?
Till att börja med måste vi kika på de fyra humanitära principerna. Mycket kan sägas, men det viktigaste är att väldigt många små organisationer bryter mot en av dem – neutralitet. Det är ju välkänt att många skickar fordon till stridande förband, eller drönare, eller medicinsk utrustning. Så fort man gör det så kan man sluta kalla sin verksamhet för humanitär. Du är en volontär som hjälper stridande part. Vad innebär det för din status, för din säkerhet och din integritet? Det är inte många som funderar på det.
Å andra sidan är det viktigt att komma ihåg att behovet just nu är i stort sett helt och hållet på den militära sidan. Om vi nu tittar på sektorer som hör till humanitär hjälp, så finns nämligen vatten och sanitet, mat, skydd, och sjukvård. Jag känner till en handfull organisationer som körde ut vatten till befriade områden som var i akut behov 2022. Det var även en av uppgifterna jag hade när jag själv var på plats i östra Ukraina den hösten. Finns det ett systematiskt behov av vattenförsörjning som inte Ukraina själv kan tillgodose för tillfället? Det är nog minimalt relativt sett. I de områden där det finns grava behov har man istället försökt evakuera kvarvarande befolkningen, inte minst för att det finns större faror än vattenbrist. I vissa fall har de stannat trots anmodan om evakuering. I vissa fall har de valt att stanna på grund av en organisation har systematiskt kört dit vatten, mat och andra resurser som de annars skulle gå miste om. Om en sådan person till slut mister livet i en artilleribeskjutning, vad har den organisationen för ansvar då?
När det kommer till mat så är frågeställningen i stort sett likadan. Finns det matbrist i Ukraina? Svaret är nej. De är självförsörjande på mat, och de gulliga försändelserna som ibland skickas från Väst går ofta till djurfoder eftersom det inte finns något annat behov. Redan några kilometer ifrån fronten går det att köpa matvaror, och 2,5 mil ifrån finns det överflöd. De finns förstås de som går hungriga, men det är på grund av att de saknar resurser i övrigt – nu pratar jag om de utsatta grupperna i samhället. Hur kommer mat åt dem? Det finns oftast redan en struktur på plats, genom lokala NGOs. De känner till exakta behoven, har lokal kännedom och jobbar systematiskt. Det enklaste är att donera till dem, så de kan köpa och distribuera lokala matvaror som folk är vana vid, till rimliga priser, så att lokala ekonomin stödjs. Det kanske känns jättefint att skicka sötsaker och torrvaror ”för att man vill väl”, men det strider mot det jag nämnde ovan – det är inte effektivt, behovsbaserat, eller koordinerat med någon, plus att det inte bidrar till hållbarheten lokalt.
När det kommer till att ordna skydd så vet jag att tex MSB har haft ett projekt där man levererat hus för flyktingar. Jag kommer inte djupdyka in i det, utöver att en av lessons learned var åter igen att behovsanpassa stödet mycket noga. Boendekrisen var som högst i början av 2022, nu är det andra bekymmer, som staten kan lösa delvis – och civilsamhällsorganisationer såsom Dobrobat hjälper till med. Det finns dessutom jättestora risker att börja göda korruptionen om man börjar hjälpa med återuppbyggnad och liknande projekt – så där behövs verkligen erfarenhet, transparens och samarbete med myndigheter på många olika nivåer.
Och det sista var sjukvård. Läkare utan Gränser har verksamhet i Ukraina och det är kanon. De är vana vid sådana typer av insatser och sköter det själva. Det blir svårt för en nystartad organisation att återuppfinna det hjulet – att kunna sköta allt från självberoende gällande vatten, mat, bränsle och mediciner, säkerhet och tolkar, samarbete med Hälsoministeriet, korrekta kontrakt/avtal och så vidare. Det går förstås att åka ner som läkare eller sjuksköterska och bidra med ett par händer, men risken är stor att man blir besviken. Det kan finnas en romantiserad bild av hur det skulle kunna se ut. I själva verket kommer man troligen bli placerad på en sömnig lasarett hundra mil från fronten. Varför slösa utländsk personal på farliga uppdrag? Det är ytterst få som stannar kvar vid fronten, och bland dem överlever rätt få. Visst, man kan vara till mycket hjälp även långt ifrån fronten. Men i praktiken kommer man tvingas bedriva vård enligt riktlinjer som väsentligt skiljer sig från det man är van vid hemma. Policies gällande funktionsvarierade, äldre, svårt sjuka mfl är väldigt annorlunda än i Skandinavien, och det råder stor byråkrati och resursbrist – ytterligare några källor till etisk stress. Just det, om man tror att det finns digitala system så kommer man bli besviken. Och ja, man behöver egen tolk, så det är ganska mycket overhead. Jämför effekten med att stanna hemma, få ut läkarlön och istället skicka stöd till ukrainare som är placerade vid fronten och saknar det allra mest basala – tryckförband, ocklusionsförband, tourniquéter.
Så nej, jag ser inte många anledningar för gräsrotsorganisationer att syssla med klassiska humanitära insatser. Det är tyvärr många som stirrar sig blint på den hjälpen de redan ger, och vågar inte tänka annorlunda. Börja istället skicka hjälp dit det verkligen behövs: till fronten. Då kommer lidandet förhindras mest effektivt. Men kalla inte det för ”humanitärt”.
De stora organisationerna får sköta de stora frågorna, samarbeta med politiker, ministerier och lägga fram planer på hur landet ska byggas upp och stabiliseras. De har folk som är utbildade till det, och som får lön – till skillnad från många gräsrotsorganisationer som är helt beroende av ideell volontärshjälp och är autodidakter gällande det sorters arbete. Under Almedalen nämndes det på Ukrainska Hubben, bl.a rekommenderade Giva att säkerställa kontinuitet genom avlönade positioner. Jag förstår att få organisationer klarar av det, men då måste man ta med det som riskfaktor i sina analyser, och hantera det. Det är inte rimligt att någon ska tvingas jobba häcken av sig i flera år, gratis, eftersom personen vet att om hon eller han slutar så kommer hjälpen inte komma fram. Det är ett för stort moraliskt ansvar och folk går sönder för mindre. Även om man inte har personligt ansvar på papper så finns det moraliska ansvaret. När man väl insett att man kan göra skillnad så är det en förbannelse man bär med sig ständigt och överallt. Det finns alltid något mer du kan göra. Det tar liksom inte slut. Och när du trodde att du skulle andas ut så kommer ännu fler behov.
Man måste lära sig dra egna gränser och hålla hårt på dem, vara egoistisk, även om det strider mot hjälparbetets och i förlängning altruismens grunder. Få klarar av det i praktiken, utan blir utbrända och kan inte rädda sig själva i sina försök att rädda andra.
Här är det viktigt att nämna att humanitära arbetare i stora internationella organisationer får genomgå kurser för att få optimala förutsättningar för arbete i fält. Dels får man förkovra sig ordentligt i hot- och riskmedvetande (en kurs som kostar mellan 10-25,000 SEK att gå privat), dels får man kurser i mental resiliens, humanitära principer, mänskliga rättigheter, CSR, kulturella detaljer, alldeles säkert även taktisk medicin när det behövs… Och det är kanon. Jag hade gärna sett något liknande i små organisationer som åker dit utan att ha någon som helst förberedelse. Det är inte konstigt att många lider av stress, utbrändhet, eller värre bekymmer. I de stora organisationerna hanteras detta systematiskt. Idag är man som vanlig volontär överlämnad till svenska sjukvården, som kan vara sådär lämpad till att ge psykologiskt stöd till en person med erfarenheter som inte hör till svenska vardagen.
Visst, jag har sett några organisationer försöka fixa någon taktisk träningskurs till sina medlemmar. Problemet är när folk bara lär sig att hantera skador så lär de inte sig att undvika dem. Hur har man koll på vad som händer runt omkring en, hur gör man sina riskanalyser, vilka appar ska man använda, vilka områden ska man undvika? Och man lär sig absolut inte någonting gällande värderingar eller sociala tvärämnen. Hur kommunicerar jag med mina kontakter i Ukraina? Hur undviker jag att göra sociala snedsteg som uppfattas som tabu i kulturen? Hur undviker jag korruption? Hur analyserar jag vem min kontakt representerar – är det hela befolkningen eller bara en liten grupp? Hur kommer jag åt de riktigt utsatta grupper? (Tips: sällan genom manliga kontaktpersoner). Eller… varför är det dåligt om min organisation är homogen?
Förr i tiden så har jag varit kritisk mot den alltför höga tröskeln för att bli en volontär hos ”de stora”. Nu har jag börjat förstå varför den finns. Det handlar om att agera professionellt. Det finns exempel genom historien där en medieeffekt drar till sig en blandning av olika organisationer med olika nivåer av professionalitet, och vad det har för effekt. I Ukrainas fall har det också varit en särskild mediaeffekt – sociala mediers ständiga bevakning av kriget med bilder, filmer och berättelser. Det är någon slags CNN-effekt 2.0. Det, tillsammans med hur lätt det har blivit att resa till Ukraina, gör att alla möjliga personer kan vara på plats. Och dessa funderar sällan på vad som skulle hända om de skulle ta bort sig ur ekvationen, sluta vara en kostsam mellanhand. De gör ju ändå det här för sin egen skull. Det är beroendeframkallande att hjälpa. Jag vet det själv.
Den romantiserade bilden av hjälparbetaren förstör verkligen i det avseendet. Man tror att man ska lasta lådor med livsviktiga mediciner, sleva upp soppa för svältande barn, lyfta bort stenar för att rädda folk som är fasta under ett raserat hus. Men det folk inte förstår att det faktiskt finns en ukrainsk befolkning på plats. En kompetent och arbetsam befolkning. Och det är de som är first responders, det är de som vet vad som ska göras, hur och när, de kan språket. Det är inte brist på händer eller erfarenhet. Som utlänning kommer man bara vara i vägen.
Jag har varit den som lyft stenar från raserade hus och kanske mest har varit i vägen. Jag visste det redan innan, men det fanns en annan aspekt: jag hade möjlighet att rapportera om det. Efteråt såg jag till att skriva en bok med vars hjälp jag har hoppats att opinionsbilda. Jag fortsätter göra liknande saker, just för att jag vet att jag kommer kunna skriva om det och det får rejäl spridning (Cornucopia har 150 000 läsare dagligen om jag minns rätt). Jag har dessutom språket, så jag kan förstå vad som händer runt om mig, vad folk säger till varandra i kassakön, vad som sjungs på radio och vilka order jag hör ropas ut. Jag kan samtala med folk, fråga ut dem, och jag kan berätta om Sverige och uttrycka stöd. Jag har haft tur som kunde se till att skapa lite större effekt av detta. Annars så hade det varit tämligen meningslöst att åka dit, och jag hade faktiskt gjort en bättre insats genom att stanna hemma, jobba brandman och skicka pengar till United24.
När det kommer till ”de stora” så skickar de bara proffs. Verkligen folk som har de professionella förutsättningarna att maximera sin effekt på plats. Jag har sett några på plats, genom MSBs utbildningsprojekt för sjukvårdare. Det är riktigt bra. Jag tycker att det är något att ta med sig för de mindre organisationerna. Har jag rätt person på rätt plats? De som kör transporterna, har de verkligen bäst förutsättning att genomföra detta? Kan de verkligen köra rutinkontroll på bilen, samt identifiera, diagnosticera och fixa de vanligaste felen på ett fordon? Eller har de aldrig kört mer än ett par timmar i sträck? Vilka grunder väljer jag ut folk på? Är det för att de är mina polare och är trevliga att åka med och turista lite, eller är det för att de kommer prestera väl i insatsen som chaufför, samt maximera sin framtida nytta med erfarenhet från Ukraina? Det gäller åter igen skapa transparens och struktur. Och samma professionalism gäller när man ska välja sina mottagare och samarbetspartners. De ska också kunna uppvisa transparens samt goda värderingar. Just värderingsskillnader är ju det som oftast får samarbeten (och organisationer) inom volontärssfären att kollapsa, om man lyssnar på erfarna ukrainska NGOs.
Det finns många komplexa frågor kring detta, och jag hoppas verkligen att hjälporganisationer visar upp sin flexibilitet och fortsätter utvecklas för att ge optimal verkan. Det finns exempel på organisationer (i det här fallet OperationAid) som visar hur de specifikt jobbar med utsatta grupper (flyktingbarn), samtidigt som de täcker upp de sjukvårdsområden som behövs (ambulanstransporter) i samarbete med berörda myndigheter, samt jobbar proaktivt och brett med resiliens hos befolkningen (CrisisPrep). De har anställda för att säkerställa långsiktighet, de jobbar med lokala team av ukrainare, de gör kontroller på flera nivåer – och är inte rädda för att ändra sin inriktning utifrån behovet. Rätt bra betyg.
Jag kan inte heller förglömma folk som gör sitt jobb som en individ, och som inte representerar någon organisation, som Pickup-Jonas. Då blir ansvaret individuellt. Jag själv håller också till den principen. Jonas kan vara maximalt flexibel, och anpassa sig direkt till rådande behov. Han stödjer militären, då han vet att det ger bäst verkan. Föredömligt.
Utöver det finns det en uppsjö av olika organisationer. Det är i stort sett omöjligt att ge några rekommendationer, eftersom det kan finnas sammanhang där jag verkligen inte håller med om deras arbetssätt eller principer. Jag har sett tillräckligt för att bli helt mörkrädd. Sedan finns det folk som försöker att ordna någon slags ”samarbete” för att sedan ha mitt namn för legitimitetens skull. Det är också väldigt tröttsamt. För att bli legitim är det snarare transparens och goda värderingar som ska upprätthållas. Många försöker kontakta bloggen för att hamna på listan av rekommenderade organisationer. Jag är mer för att förkorta listan till minimum, eftersom det inte finns någon rimlig möjlighet att rannsaka varenda organisation i detalj. När folk frågar mig var de ska donera så brukar jag säga United24 eller Come Back Alive. Om de vill ge till svenska organisationer så får de göra research själv, och ge till dem du tror gör mest impact. Jag vet vilka jag hjälper, och varför – och det kan jag stå för. Och jag vet var pengarna går när jag själv får donationer – det försöker jag redovisa här på bloggen.
Just nu så händer det ganska mycket i kriget och Ukraina behöver verkligen hjälp för att nöta ner fienden. Det gäller att skicka allt man kan mot fronten. Bilar, pengar, allt. Då kommer man inte behöva ordna just humanitära insatser för fler ukrainare. Och ju snarare vi kommer dit desto bättre.
/Lena Wilderäng
62 kommentarer
Det här är nog det intressantaste och bäst jag läst på bloggen jag läser dagligen sen bortemot två år tillbaks.
Tack för en mycket bra, genuin och tänkvärd artikel.
Verkligen tänkvärt. Tack. Håller med, LW skriver bra men detta fick mig att verkligen reflektera.
Jag har själv varit volontär i min ungdom bland annat i krigssituationer och känner idag mig kritisk till mig själv. Var det verkligen mest effektivt eller var det bara jag som ville äventyra.
På något sätt är jag ändå glad över upplevelserna jag hade och kanske var det omöjligt för mig att ta till mig dessa lärdomar på annat sätt (Harvards online fanns inte då). Fanns en stor lockelse för mig att vara just den där personen på frontlinjen som räddade liv. Men hade varit bättre om jag stannat hemma på mitt tråkiga jobb och skickat halva min lön för att få 3 personer till fronten.
Det här är nog det intressantaste och bäst jag läst på bloggen jag läser dagligen sen bortemot två år tillbaks.
Alltid lika intressant läsning
Man blir ju nyfiken på hur behovet har förändrats av stöd under de snart 2,5 år som kriget pågått.
Det ukrainska civilsamhället har som du skriver trätt fram och börjat fungera normalt i att leverera de grundläggande behoven till civilpersoner
Vad gäller nya organisationer som ska “skicka bilar” eller dylikt känner jag stor vaksamhet och känner snarare att risken är stor att de bara tar resurser/donationer från etablerade och fungerande organisationer.
Det är helt enkelt så mycket lättare att verifiera att donationer till Jonas, OperationAid med flera etablerade faktiskt når fram.
Stora etablerade organisationer, som Röda Korset och FN, har inte visat så stor vilja att arbeta nära fronten. Precis som Lena är jag tämligen övertygad att det är vid fronten hjälp gör störst nytta. Främst i form av vapen, förstås, och det lär ju inte Röda Korset ställa upp med.
I början av kriget trodde jag att det bästa var om jag bistod med humanitär hjälp. Militär hjälp hade EU och USA betydligt större möjligheter att bistå med. Med tiden insåg jag dock att även små insatser från små organisationer kunde göra stor nytta vid fronten. Som t.ex. Pickup-Jonas.
Vi får inte heller glömma stridsjukvårdarna. De behöver hjälp för att kunna hjälpa och Repower gör mycket bra för dem.
Juast när det kommer till behovet har jag skrivit ett separat artikel här: https://cornucopia.se/2024/06/gastaritkel-behov-av-humanitar-hjalp-och-volontarsarbete-i-ukraina/
Klokt att inte ha att göra med nystartade organisationer. I bästa fall saknar de kompetens, i värsta fall är det fejk.
Stridssjukvårdare behöver utrustning, utbildning och rehabilitering. Det är olika organisationer som sysslar med det, och alla behöver hjälp!
Tack för viktig text som många behöver få del av.
Mycket intressant läsning. Tack för att du delar med dig.
Som vanligt läsvärt och det du skriver väcker eftertanke. Situationen 2022 var ju massiva flyktingvågor, brist på mycket av det mesta, matpaket och blöjor till flyktingar som kom till t.ex. Warszawa. Det som slog mig när jag var i Kyiv för några veckor sedan är hur normalt allt är. Tunnelbanan fungerar och är som vilken tunnelbana som helst. Vill man boka/åka tåg har Ukrainian railways en bokningssajt som är bättre än SJ, och tågen går i tid. Matbutikerna är fullproppade med allt. McDonalds är precis som i väst med sina orderautomater och man kan välja engelska som språk. Jag såg inga tältläger eller någon misär. Hade det inte varit för flyglarm och strömavbrott så hade man inte kunnat tro att kriget inte är långt borta.
Som du säger är det militären som behöver hjälp. Här är det frustrerande att försöka hitta vem som ger mest “bang for the buck”. Bloggen hjälper till men kan givetvis inte detaljgranska hur pengarna används. Man får själv i slutändan göra en bedömning. Jonas känns som ett säkert kort men det finns givetvis många andra.
Det är tragiskt att denna artikel inte får ännu mer spridning, den förtjänar det. Jag delar givetvis länken till vänner men tänk om svensk media var mer på hugget. Jag menar, en tidning som tar in den här artikeln kommer få fler läsare.
Tidningar lever kvar på 90-talets papperstänk och begränsar hur långa artiklar får vara. På Internet finns det hur mycket plats som helst, men det bryr sig inte tidningarna om.
Svensk media skulle aldrig någonsin ta in en artikel eller ens referera en “Blogg”
För dem kan aldrig en som inte jobbat på Aftonbladet nå upp till den verkshöjd som de har.
Även om 90% av de som förr jobbade inom “tryckt media” nu säljer sig som kommunikatörer eller gratistidningskrönikörer.
Det är därför det är mycket “cirkelrefereats/jerks” och att man hellre refererar Rysk och Venezuelansk statsmedia än oberoende källor.
Media är har valt att aktivt ignorera fenomenet att experter hellre skriver på sin substack än pratar med dem.
De tror att om man ignorerar allt som inte är skrivet av “presskort” så kommer 70-talets tidningssverige komma tillbaka
Det jag gillar mest med många som skriver ideellt är att det verkligen framkommer att det är deras åsikter och analys. Och man förstår att man skall använda sig av flera källor om man ska använda sig av informationen som beslutsunderlag.
Medans svensk pappersmedia gärna ser att det räcker med dem som enda källa. De “förstår ju så mycket bättre” än vad vi gör ändå.
Vänder man sig till väl valda bloggar/skribenter så kan man också läsa artiklar av riktiga proffs inom respektive område, istället för journalister som egentligen knappt kan nånting.
Det är svårt att medge att man är trasig men mitt hjärta blöder och jag vet inte hur jag kan stoppa det. Så många bilar jag har varit med att sponsra… att bli egoist är inte så lätt som det låter. Kontaktade sjukvården efter 30 år av slit och det var en besvikelse av rang. Ingen hjälp där
Att vara med och sponsra en bil hjälper enormt mycket. Du får inte glömma att resultatet av ditt stöd lever vidare. Det räddar liv. Att du har hjälpt ett ockuperat land och människorna på plats under deras svåraste ögonblick definierar vad för slags person du är, och det ska du vara stolt över.
Att få hjälp med trasighet är något svårare. Ibland hjälper det att ligga på sjukvården, att be om en annan bedömning, att byta läkare eller vårdcentral. Det finns även andra sätt att få hjälp men det är svårt att rekommendera när situationen är okänd för mig. Det viktigaste är att prata med sina närmaste om hur du verkligen mår. Ofta kan hjälpen komma från oväntade håll. Ta hand om dig.
Tack för en mycket bra artikel som verkligen var som en ögonöppnare. Även om mina ögon följer bloggen dagligen så var det så otroligt bra och personligt skrivet. Nu känner jag att jag vet vart jag ska skicka mina pengar där dom kommer att göra mest nytta. Tack Lena.
För övrigt. Orelaterat till Ukraina så kan jag uppmuntra fler att gå distanskurser eller läsa böcker.
Är man fattig, men kan englska kan man med fördel skaffa Kindle appen till sin mobil. Amazon har regelbundet nedsatta priser även på nya böcker. Köpte exv “The Showman” för 3,5 dollar (även fast jag har den inbunden med).
Jag vet det är lätt att fastna i poddar eller youtube men det finns ingen informationsbandbredd liknande en bok. Den kan du dessutom pausa i och tänka efter på ett annat sätt.
De öppna ubildningar som finns internationellt eller de som hålls på våra svenska lärosäten är ofta en väldigt bra väg att få mersmak kring ett ämne. “Östeuropakunskap” rekommenderas som ett exempel.
Själv har jag läst kurser i kring gerillakrig, logistik och annat även efter alla poängen som var med i min examen.
Inser man vilket verktyg dessa kurser är att skaffa sig en solid grund att utgå från kan man snabbt sy ihop sin egen utveckling.
Gillar poddar när jag kör bil men det är främst för att hitta nya ämnen att nörda ner mig i. Informationsbandbredden är som sagt så låg att man lätt läser lika mycket på 10 minuter som en podd behandlar på en timme.
Håller med om informationsbandbredden, har själv svårt för poddar och filmer då jag blir understimulerad direkt. Dessutom är det bättre att lära sig av folk som är utbildade och erkända akademiskt, och inte av någon vars högsta ambition är att bli en youtube-kändis eller att få inkomst av att prata löst i en podd. Mängden kompetens, förarbete och research skiljer sig enormt.
Det blir ett par kurser till hösten också. Höll på att hoppa på ett flertal restplatser, det finns otroligt mycket intressant att läsa i Sverige. Men jag har tyvärr endast 24 timmar per dygn. Får kika på det framöver. Östeuropakunskap hade varit intressant att spana in beroende på vem och vilka som håller i det. Har haft nog av russofiler och apologeter vid det här laget.
Fantastiskt fint inlägg som belyser vikten av att vara ärlig (iallafall allraminst mot sig själv) vilka ens egna gränser är, förmågor, styrkor och svagheter. Att det ibland är bäst hjälp att stanna hemma och skicka pengar än att åka iväg och bli en belastning.
Med det sagt är jag så oerhört tacksam mot alla er som orkar att aktivt stödja Ukraina i någon form. Har själv (i extremt liten skala stöttat en organisation med sysslor här i Sverige, men är inne i den berömda väggen sen ett år) just nu stöttar jag med pengar, inget annat.
Kanske kan vi påverka våra politiker kring det du skriver om att Rysslands folkmord ska få konsekvenser?
Slava Ukraina
Heroiam slava! Hoppas också att vi kan påverka politiker. Krävs att flera driver det!
Tack Lena. Väldigt bra.
Och det får mig igen att inse att jag stöttar Ukraina bäst här hemifrån genom att jobba, tjäna pengar och skicka en del av överskottet till Ukraina.
Jag har egenskaper och erfarenhet som skulle kunna vara till nytta på plats.
Men som Lena skriver, det finns folk på plats, Ukrainarna själva som också kan det jag kan, och säkert bättre.
Och … jag kan inte ukrainska.
Dessutom, om jag skulle åka till Ukraina så får jag ingen lön här hemma så verkningsgraden på min tid är ju betydligt större om jag är i Sverige och jobbar.
Bra tips om kurs på Harvard! Kul. Ska jag kolla upp.
Som vanligt mycket bra skrivet och mycket tänkvärt!
Jag håller med många andra om att detta är något av det bästa jag läst på mycket länge.
Tack för att du skriver och delar med dig.
Tack för artikeln. Blev en slant till https://u24.gov.ua/
Tack, väldigt värdefullt och intressant.
Erkänner att jag har umgåtts med tankar på att åka till Ukraina själv i någon stödjande kapacitet, att jag inte gjort det beror nog mest på att jag är förälder och att min minsta avkrävt mig löfte att inte göra det.
Bäst så, jag gör större nytta på distans, saknar förmodligen rätt kompetens.
En liten reflektion kring detta dock:
”De gör ju ändå det här för sin egen skull. Det är beroendeframkallande att hjälpa. Jag vet det själv.”
Det ligger farligt nära resonemang av typen; det finns ingen äkta altruism, altruistiska handlingar har positiva feedback-loopar som gör att de kan beskrivas som en mer avancerad form av egoism.
Jag tror att den sortens resonemang leder fel (och kanske menar du inte så). Om vi, som jag tror, alla är förenade via en levande kärleksgrund är det väldigt naturligt att det finns positiva feedback-loopar.
Det betyder inte att man gör det ”för sin egen skull”. Eller av avancerad egoism. Snarare att man har lärt sig att samarbeta med kärleksgrunden.
Det handlar mer om samarbete/motstånd än om egoism/altruism. Tror jag.
Det finns en hel del vetenskaplig forskning om altruism och det mesta pekar på att Lena har rätt. Det handlar till syvende och sist om kemin i hjärnans belöningssystem.
Finns mer att säga. Forskningen visar t ex att den som ger bort sina pengar blir rikare än den som inte ger till välgörenhet. Inte att rikare ger bort pengar, utan man blir rikare av att ge bort pengar. Ska skriva en artikel om orsakerna och de psykologiska effekterna bakom detta.
PPP: Reduktionism. Det fungerar inom det materiella paradigmet men inte när man kommer till de riktigt intressanta varför-frågorna.
Den mest grundläggande är förstås den varför-fråga som tar sikte på existensen i dess helhet:
”Varför finns det någonting alls? Varför inte ingenting?” (inga kvantfysiska lagar, ingen rum/tid där dessa lagar kan verka, ingen potential, ingenting icke-materiellt som matematik, logik etc)
Frågan om universums existens kanske går att svara på, men för stunden vet vi för lite för att kunna svara.
“Varför finns det någonting alls?”
“Varför inte ingenting?”
Kanske rätt självklart (åtminstone för mig)?
Om ingenting fanns så skulle du och jag inte ens kunna ställa den frågan (vi finns ju då inte ens).
Ingenting skulle existera, vilket det bevisligen gör.
Visst, du skulle kunna blanda in en Gud som allsmäktig/allvetande som en första orsak (”den orörde röraren”), alltings urgrund, men då får du problem🙂
Observer: Det är knappast ett svar på frågan, konsekvens och svar är olika saker.
Man behöver inte alls landa i en teistisk slutsats (även om jag gör det – av andra skäl). Men detta grundmysterium är så stort att det förtjänar att tas in, ju mer man reflekterar över det desto mer förstår man att svaret fullständigt spränger mänsklig fattningsförmåga.
Naturligtvis litar jag inte helt på mina egna slutsatser, utan jag fick även kolla vad internet säger:
“Inom kvantgravitationen kan olika universum uppstå ur ingenting helt spontant, och gör det faktiskt också alltid.”
https://fritanke.se/sans/2013-nr-2/darfor-finns-nagonting-snarare-an-ingenting-2/
HMS Jo, det är ett svar på frågan.
Jag förstår hur du tänker. Det du belyser VAR ett mysterium länge även för mig. Men inte nu längre.
Du säger dock att du landar i en teistisk slutsats. Då har du eventuellt ett ännu större problem än vad jag har med min slutsats. Du kan inte särskilja frågorna. De hänger ihop. Du måste svara på även den teologiska problematiken (för att vara trovärdig).
Men jag är inte ute efter att övertyga någon. Tvärtom, tänkte jag säga. Du är säkert trygg i din tro, förmodar jag. Gott så. Allt gott.
Kvantfysiken kan inte alls ge svar på frågan i linje med ditt citat från nätet.
Varför? Jo, för att ”ingenting” även utesluter kvantfysiska lagar (samt rum/tid där de kan verka). Svaret visar alltså att man inte har förstått vidden av mysteriet.
Med det teologiska problemet gissar jag att du avser: ”varifrån kommer då Gud?”
Det menar jag är ett kategorifel. En rimlig gudsbild är definitionsmässigt icke-avhängig (non contingent).
Problemet ligger snarare på den ateistiska sidan, att föreslå en grund som är icke-avhängig.
För övrigt var jag utomordentligt trygg redan som ateist (jag är uppväxt i ett hem med religionskritiska akademiker), det var sökande efter sanning (djup sanning) som ledde mig till min tro.
Jag citerade en rad. Du ska naturligtvis läsa hela artikel i sin kontext. Men jag tror inte du vill. Du har bestämt dig, eller så har du inte förstått.
Vidare: jag menar förstås teodicéproblemet. Lös det, och återkom.
Jag växte upp med en starkt religiös syster, så jag har testat rimligheten. Många religiösa böcker som hon kastade på mig.
Du ser mysterier där inga finns. Så var jag också en gång.
Men det är din sak. Ditt val. Men jag håller INTE med dig. Om du ursäktar så ser jag det som rena fantasier. Men jag behöver ju inte bry mig.
Att tro på en Gud är verkligen inte rationellt. Då föredrar jag en ateistisk världsbild alla dagar i veckan. Man kan visst hävda att den världsbilden inte har alla svar, men “alternativet” (Gud) är verkligen inget alternativ.
Observer: Kan försäkra att jag har läst mycket om detta, betydligt mer utförligt än texten du åberopar.
Teodicéproblemet är bara ett problem under dessa villkor:
1. Lidande tjänar inget högre syfte, det lär oss ingenting, får oss inte att mogna till högre kärleksförmåga.
2. Ondska vore möjligt att eliminera utan att också eliminera vår fria vilja.
3. Vi kastas in i våra jordeliv utan att ha något inflytande över vilka utmaningar och vilket lidande vi kommer att möta.
Jag tror inte att något av dem stämmer. Allt gott!🌸
@HMS. Det var bara ett exempel. Du hade inte godtagit något, oavsett.
Vi är överens om att inte vara överens. Jag kommer aldrig att ta på mig din världsbild. Och omvänt.
Bara jag slipper en påstådd Gud i mitt liv så är jag helt nöjd. Hellre ateist alla dagar i veckan …
Vänta bara till vi kommer till singulariteten och en AI uppfinner Gud. 🙂
Ja, vi är nära nu 😉
https://edoras.sdsu.edu/~vinge/misc/singularity.html
Ordet “ingenting” är normalt definierad som att något saknas i ett tredimensionellt rum med tid. Typ, det fanns ingenting på bordet. Det är helt odefinierat i den absoluta användningen. Språket räcker inte till. Det leder till självmotsägelser. Absolut ingenting kan inte existera, får då är det inte ingenting, utan någonting.
Sen räcker inte den mänskliga hjärnan till för den typen av frågor. Vi kan inte föreställa oss absolut ingenting. Det bästa vi kan göra är att förställa oss ett tredimensionellt tomrum med tid, och oss själva som betraktare.
@KJ “Språket räcker inte till.”
Så är det. Jag var inne på det du skriver, men det blev andra tankar som flög förbi när jag skrev.
Oj, läste den här först nu, men jösses vilken bra text, många värdefulla inblickar. Skulle själv vara helt värdelös på plats i Ukraina, men jag kan åtminstone stötta folk som har möjligheten att göra nytta där, och det här väckte tankar om hur jag kan välja när jag stödjer. Massa tack!
Intressant artikel.
Jag tror att många av de klassiska organisationerna , NGOerna har byggt sin verksamhet på att det inte finns en fungerande samhällsstruktur eller civilsamhälle hos mottagaren.
De åker in och bygger upp de funktioner som behövs.
Finns det folk, organisation och funktioner redan (Ukraina är ett I land) har de en stor överbyggnad som inte gör någon nytta. Det är därför deras fina bilar stått parkerade.
De är inte vana att leverera material, komponenter och andra saker som behövs för att existerande organisationer hos mottagaren skall ta vid.
Ukraina är ju som sagt inte ett urfattigt land drabbat av naturkatastrofer och krig. Tvärtom.
Därför behöver stödet utformas annorlunda.
Eller som en viss president uttryckte det:
I need ammo, not a ride.
(Vi kan det här själva, men ge oss verktygen)
Mycket intressant och välskrivet.
Min snabbtolkning av det Lena skriver är att det är bättre att resa till Ukraina och uppleva landet som pengaslösande turist än att uppleva landet som “hjälparbetare” (byt ev. ut h mot st).
Nog är det så! Som turist gör du nytta på många plan. Sedan kan du strössla med pengar på plats och ordna så att lokala NGO får stöd.
Tänkvärt! Skicka allt!!
Jag skickade till hospitallers.
”När beslutsamhetens friska rodnad i eftertankens blekhet övergår”. Klokt om uthållighet och fokus.
Lever Rescuers? Du Lena var med i starten. Men tunnt med info nu. Inte lätt för oss givare att läsa din drapa. Kändes bra och konkret utan inblandning hur fordonen anvöndes. Blir nåt stort som röda korset kommer ju nya risker. Jag vill helst satsa där det finns både entusiasm och uthållighet. Kanske bättre ägna sig åt vad som kan göras här hemma i politik och media?
Jag har inte samarbetat med Swedish Rescuers sedan hösten 2022. Deras arbetssätt sammanföll inte med mina principer kring hur en välgörenhetsorganisation ska fungera. Jag har varit tydlig med det i texterna, dvs att jag inte representerar någon organisation, men jag har avstått från någon slags publik kritik då det vore smaklöst. Den som vill stödja dem får väl stödja dem, och följa deras arbete på deras kanaler. Men jag länkar inte till dem och skriver inga rekommendationer då jag tycker att det finns bättre sätt att jobba på. Samma gäller tex Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina, som har bedrivit sin verksamhet på ett sätt som skapade kritik från sin styrelse och advisory board men inte ville ändra något. Jag stödjer inte dem, länkar inte till dem, och jag har lärt mig att aldrig mer associera mitt namn och varumärke med någon organisation där jag inte har 100% transparens och kontroll.
Jag stödjer fortfarande Ukraina, dvs samlar in pengar och skickar militärt stöd i form av bilar, drönare, medicinsk utrustning. Jag hjälper även med mindre projekt där samhället inte räcker till, tex ett barn som fick omfattande brännskador och behövde syntetisk hud, eller räddningsfordon som inte kan användas utan specifika reservdelar som inte finns att få tag på i Ukraina. Med mera. Det är viktigt att kalla det för rätt saker och göra det på rätt sätt – det som funkade för 2,5 år sedan funkar inte nu. Jag kallar inte det för eftertanke, jag kallar det för evolution.
Du har rätt att det gäller att satsa där det finns entusiasm och uthållighet. Du har ett par exempel i texten. Även opinionsbildning hemma är viktigt. Oavsett hur du gör: tack för ditt stöd.
Tack för en intressant artikel!
Men nu är det ryssen som visar andra vad som är ”den nya ordningen”. Och de förblir ostraffade och oemotsagda, vilket är ofattbart för mig.
Riktigt så illa att Ryssland är ostraffade och oemotsagda är det väl inte tycker jag även om man gärna skulle se att det fanns tydligare och mera precisa straff att dela ut.
EU:s sanktioner är omfattande.
https://www.consilium.europa.eu/en/policies/sanctions-against-russia/
Även USA:s sanktioner är omfattande.
https://ofac.treasury.gov/sanctions-programs-and-country-information/russia-related-sanctions
ICC har utfärdat arresteringsordrar för sex ryssar och det kommer säkert att bli flera.
https://www.icc-cpi.int/situations/ukraine
FN har utfärdat hur många resolutioner som helst mot Ryssland.
https://www.google.com/search?q=resolution+russia+site%3Aun.org
FN är tandlöst, det har konstaterats många gånger de senaste 900 dagarna, men vi har just nu det FN vi har.
Med det sagt så kan man ju ändå tycka att ännu mera borde kunna göras för att straffa Ryssland och ryssar för deras fruktansvärda beteende, men vad?
Finns det mera att göra?
Är problemet kanske att allt borde gjorts snabbare?
Finns det något som kunde gjorts som faktiskt hade fått Ryssland att avstå från de värsta vidrigheterna?
Nej! tror jag tyvärr är svaret på den sista frågan.
Att Ukraina gått in på rysk mark möblerar nog om en del i Putins/Rysslands sinne. Deras självbild får sig en törn. De är inte säkra inom sina egna gränser. Det kan skapa rädsla bland dem. Hoppas att Ukraina kan fortsätta in på den vägen, och störa ryssarnas planer framöver. Det är ju också på sätt och vis ett straff för ryssarna. Jag förväntar mig en intressant utveckling.
Jag tror att det enda svar som en våldsbejakande diktatur som ryzzland förstår är våld, kanske till och med att det krävs övervåld. Jag vet att vi i väst inte kan/vågar dela ut det…..men om Ukraina inte varit bakbundna eller under längre perioder haft brist på rätt vapensystem hade de kunnat slå otroligt mycket hårdare mot den ryska krigs/mördarmaskinen.
Sanktioner, konfiskeringar, utvisningar har som du skriver gjorts och jag tror du har helt rätt i att de skulle gjorts tidigare och ännu hårdare.
Ja. Man stoppar inte sådant folk, sådana beteenden, genom lämpor.
Man gör det med tvång – det finns inget utrymme för självinsikt hos våldsverkare som dessa.
Tack Lena! Det här gav många tankeställare som behöver bearbetas i mitt huvud nu.
Lena, glömde säga tack för en mycket läsvärd artikel. Du skriver på ett sätt som skapar engagemang, läslust och lust att veta mer. Din artikel är delad till ett gäng medmänniskor och utskriven till fikarummet på jobbet.
Swish till den eminente JvM.
Håller med precis! Satte också omedelbart in en peng till JvM och delar artikeln. Tack Lena!
Mycket bra skriven artikel, och viktig.
Tack Lena, bra formulerat och träffsäkert, blir förhoppningsvis en ögonöppnare för många välmenta personer och organisationer. Dessutom kanske fler kommer gå kurser på nätet?
Fantastisk artikel!!
Ett enormt tack för allt, alla ni gör för Ukraina, då både humanitärt och militärt!
🇺🇦🇸🇪🇺🇦 Slava Ukrainї! 🇺🇦🇸🇪🇺🇦
Men när jag läser din text om folkrätt och genocid, gnager tyvärr, inombords paralleller till Sveriges både nutida och dåtida, hanterande av kvinnor och barn i Lapplandsregionen.
T.ex. BB´n, statliga vårdgarantier som överskrids med 10 potenser etc, etc.
Tråkigt!
Detta sker oavsett vem i landet som har svenska folkets mandat, ynkligt!
Tack för tydlig, insiktsfull analys av behoven för Ukraina.
Ska nu försöka fördela mina bidrag till där de gör mest effekt, både humanitärt och direkt till militära behov.