Artikeln innehåller annonslänkar för Tibber och Hemsol.
Elpriserna är extremt låga idag med blåsigt väder, sommar, helg och kärnkraften igång. I södra halvan av landet blir de som lägst -69 öre per kWh, eller rent av lägre än skattereduktionen för solkraft. Har man timpriser kan den snåle eller hobbyisten passa på att maxförbruka idag mellan 13:00 och 14:00. Ett domslut slår Skatteverket på fingrarna och även hembatterier som används för stödtjänster ska kunna få skatteavdrag för grön teknik.
Elpriserna blir alltså extremt låga idag, under de 60 öre i skattereduktion man får för såld solel, och rent av under de flesta elbolags rörliga eltaxa. Den som inte säljer solkraft får alltså betalt för att förbruka el idag mellan 13:00 och 14:00 i elhandelsområdena SE3 och SE4 med 90% av befolkningen.
Orsaken är sommar med låg förbrukning, kraftig vind, samt helg så man inte behöver köra alla arbetsplatser och deras kylning, samt att kärnkraftverken är igång. De senare kan inte stoppas hur som helst och måste nu betala för detta.
Vad jag vet har aldrig elpriset varit så här lågt, utan bara några få negativa ören, vilket man inte behöver bry sig om.
Egentligen behöver man inte bry sig om -69 öre heller. Det är 9 öre i förlust per såld kWh el som solkraftägare efter skattereduktionen, och till det kommer den sk nätnyttan som nätbolaget betalar, som är ca 3 öre för min del, så sex öre i förlust per såld kWh. Om jag säljer 12 kWh pga full sol blir det alltså 72 öre i förlust den timmen
Men har man inget liv kan man ju alltid passa på att storköra förbrukning då. Jag råkar passande nog t ex tömt spabadet på vatten igår och värmer nu upp nästan 2 m3 nytt vatten. Elbilen ska laddas. Diskmaskinen ska köras. En tvättmaskin kör nu till -17 öre, och kommer vara i torktumlaren samtidigt som nästa maskin till -69 öre. Varmvattenberedaren är avstängd sedan morgonduschen och ska dras igång klockan 13. AC:n ska på i villan även om det bara är 23 grader ute och värmen ska på i garaget för att torka ut lite extra.
Elbilen är dock fulladdad (80%) redan, så jag ska nog slå på ac:n och okynneskyla bilen direkt från elnätet istället. Men som sagt, det är hobbymässigt och handlar inte om några stora pengar.
För att kunna nyttja negativa elpriser behöver man ha timmätning, förslagsvis från Tibber (annonslänk).
Har man ett sk hembatteri ser man förstås till att ladda fullt nu när priserna är negativa. Med rätt sort s batteri så kan för övrigt Tibbers mjukvarutjänster styra även det och Tibber säljer också batterier (annonslänk). Annars kan du ta in offert på solkraft plus hembatteri från Hemsol, som ska ge dig en eller flera offerter från seriösa leverantörer inriktade på din installation oavsett om det är villa, företag, lantbruk eller bostadsrättsförening (annonslänk).
Energiföretagen meddelar att Skatterättsnämnden slagit Skatteverket på fingrarna angående hembatterier. Även hembatterier som används för stödtjänster som elnätsbalansering ska vara berättigade till skatteavdrag för grön teknik. Man behöver fortfarande ha egna solceller som kan ladda batteriet dock.
Energiföretagen skriver:
“Skatteverket tar i sitt nya ställningstagande den 4 juli upp att om ett batteri installeras för att lagra egenproducerad el för senare användning för fastighetens elbehov har andelen förnybar energi som används inom fastigheten ökat jämfört om något batteri inte installerats. Eftersom lagstiftarens avsikt är att stimulera hushållens egenproduktion av förnybar el och även underlätta för hushållen att spara den egenproducerade elen för att tillgodose det egna elbehovet vid ett annat tillfälle är det Skatteverkets uppfattning att installation av batteri som helt eller delvis används för att lagra egenproducerad el ger rätt till skattereduktion även om batteriet till viss del utnyttjas för stödtjänster eller elprisarbitrage.”
Man kan få 20% skattereduktion för installationsarbetet och 50% för själva systemet, dvs halva priset på batteriet. Huruvida det är en bra affär är en annan fråga. Kom ihåg att för att kunna köra som UPS och ödrift vid strömavbrott tilllkommer stora kostnader, som omkopplare och framför allt att man måste gräva ner egen jordkabel, vilket inte alltid är möjligt att göra, särskilt i villaområden där man har begränsat med valmöjligheter av plats för jordkabeln, som kan behöva vara över fem meter lång och ner i fuktig mark.
33 kommentarer
Det finns batterier med växelriktare med ett 1 fas uttag som är skiljt från elnätet som därmed inte behöver reservkraftsomkopplare och jordspett mm.
De är ofta begränsade till 10Amp men det räcker för kyl/frys och ladda mobiler/LED lampor mm.
Skall man ha reservkraft på riktigt, tex om man har bonneri med djur har ingen seriös verksamhet batterier utan bensin/dieselaggegat.
För längre strömavbrott duger ett litet 10kWh batteri inte länge om man inte har löst uppvärmningsbehovet.
Dock 10 kWh batteri i ödrift tillsammans med solkraft kan fungera bra dagtid.
Seriös? Det är väl lagkrav på att ha det eftersom djuren skall slippa lida eller dö?
Korrekt. Det är krav på fungerande ventilation (oftast mekanisk i kommersiella djurbesättningar), fungerande robotmjölkning, fungerande utgödsling och för alla djur fungerande dricksvattenförsörjning.
Ja som W. skriver. Är man seriös om man inte har detta?
Släktingar som upplevt hur deras dyra nätavgofter gör att de är utan el brukar räkna tre dygn. Nätägarna är rätt snabba att fixa elen för djurhållare.
Men det är ju lätt att ha extra soppa hemma om man har maskiner som man kan rotera bränslet med.
Det pratas dock fortfarande om Gudrun eftersom ALLT försvann och de fick bygga upp nya nätkablar på stora områden.
Är uppvuxen med att åtminståne 10 talet dagar om året haft en Ferguson på 1800 varv för att dra generatorn under mjölkningen. Men det värsta va att jag inte kunde titta på tv eller ens läsa en serietidning när kvällsmölkningen var avklarad.
Efter att jordbruket nedlagt kom Gudron och Eon grävde ner alla elkablar, sen dess har vi inte haft ett strömavbrott, men generatorn finns kvar.
Det kontrolleras att det finns nödlösningar vid djurskyddsinspektioner. Kan duga med vattendrag genom betesmark för frigångsdjur, men det beror på inspektören och var i Sverige.
Kul att det finns två motverkande system för elpriset; Spotpriset vill desperat att jag ska förbruka så mycket el som möjligt, samtidigt som effekttarriffen gör att jag får betala en massa extra om jag faktiskt gör det.
Ja, det ska vara enkelt med elräkningarna …
Antar att det rörliga elpriset ställer till det rätt ordentligt för producenterna så man försöker hitta modeller som ger mer förutsägbara intäkter. Sen hittar man på lite argument som att elnätet är eftersatt eller att omställningen kräver stora investeringar fast de egentligen försöker lämpa över investeringarna på staten och behålla vinsten själva.
Tycker mig se en liknelse mellan vindkraftsproducenterna och Spotifys “businesscase” dvs ju mer man säljer/producerar desstå mindre tjänar man.
Insiktsfullt.
@T: Vindkraften är inte tänkt för sommarbruk.
Vindkraften är inte tänkt för bruk öht då den kräver planerbar elproduktion i standby 24/7/365.
Men det blåser ju inte på vintern(förutom ett par januari stormar).
Men det måste vara detta de menade 98/99 när jag gick på universitet med “Den Nya Ekonomin” på ekonomikurserna. Gjordes arbete och pratades mycket om det på den tiden, men vi kanske glömde det där med kassaflöde och intjäning av pengar.
Man skapade modellen med elcertifikat för att få lönsamhet men det fallerade med ett gigantiskt magplask.
Bara för att man kopplar loss faserna från nätet, så hindrar det väl inte att man behåller inkopplingen till nätets jord?
Om man FÅR göra så är en annan sak.
Har man inget problem med att göra barn föräldralösa eller rent allmänt skiter i om folk dör på jobbet kan man göra så.
Sen är det olagligt också.
Vad jag vet får man inte anläggningen godkänt förrän det gjorts en motståndsmätning (?) på den egna jorden. Eller vad det nu är man mäter.
För övrigt ska man ju ha egen jord om man kör reservkraft också, alla har väl läst manualen till det där reservkraftverket?
Har en gran lagt sig över matningen till din fastighet kan dock jorden vara klippt och du flyter.
Tips är att kolla elstolparna i närheten om de har en jordfläta som går ned i backen och hur den sitter i förhållande till din servis.
Nätavgiften plus skatt plus moms är dock högre än 69 öre hos mig.
Kolla aldrig en bra story.
Trevligt. Vad har du för elnätbolag?
Falbygdens Energi, 35,26 öre/kWh i elöverföringsavgift, sedan 37,94 kr/kW den timma i månaden med högst momentant effektuttag, sedan även höglastavgift mellan 1/9 till 31/3 kl 07:00 – 19:00 på 53,86kr/kW och sist energiskatt och moms på hela härligheten!
Så här gäller att köpa så nära noll dygnet runt även om det är minuspriser på elhandeln!
Jag har full ödrift och problemen kring jordtag är kraftigt överdrivet. Vår elektriker fixade vårat på under en timma med mätvärde på resistansen på 1/100del av kravet. Mer strul kring att få jordfelsbrytare att fungera med vx frånkoppling av egna jorden mot neutralen. Tror att det kommer att bli vanligare och vanligare med ödrift eller nöddrift (en fas) då många växelriktare nu har grundfunktionerna.
Bra att rättsläget klarnar med avseende på hembatterier. Sen är jag fortfarande tveksam till att det är en lika bra affär nu som det var för några år sedan, åtminstone för elprisarbitragehandel så är våra elpriser nog för låga och ersättningen för stödtjänster lär gå ner rätt fort ju fler batterier (inte minst i 10+ MW-klassen hos elbolagen) som kopplas in på nätet.
Ett problem till vid ö-drift utöver det som redan nämnts är väl också att säkerställa tillräcklig kortslutningsström? Har man inte ett starkt nät som matar elcentralen kan det vad jag förstått bli så att säkringarna inte nödvändigtvis löser ut vid fel.
Utlösningsvillkoret ska alltid vara uppfyllt, men det behöver inte vara de ordinarie säkringarna som löser, räcker att växelriktaren slår ifrån vid kortslutning!
Gäller det även små generatorer som man bara kopplar in med skarvsladdar till t ex kyl/frys och cirkulationspumparna i värmesystemet?
Den som har ett vindkraftverk kan koppla om från generator till motor, ge vinden kraft och få betalt.
Fungerar det med solceller också?
Att man kan vända på det och låta dem stråla ut ljus? Eller får man inte betalt för det? 🤔 😂
Så, då har vi alltså statliga subventioner för de som vill spekulera i hur instabilt vi kan göra elnätet. Borde vi inte ha motsvarande för andra energislag? Vad sägs om att också subventionera dieseltankar för de som vill spekulera i dieselpriset?
Att elnätet är instabilt behöver vi inte spekulera om.
OT.
Kan man ana att den stackars insekten som syns i GIFen som används i bannern till den här nyheten fick sätta livet till strax efter att den blivit filmstjärna?
På bilden ovan där den saknas kan man ana en liten missfärgning precis där den borde sitta.
Blev för övrigt lurad först när jag såg den och trodde att den satt på min skärm.