Nedanstående är en gästartikel av bloggarens fru Lena Wilderäng adrenalena.se.
Vi har haft två år med akut pandemi och ett år där pandemin var nedprioriterad men inte helt avblåst. Det är en ganska lång tid i ens liv. De flesta är mer påverkade och mer förstörda än vad de vågar erkänna, till och med för sig själva. Det är svårt att greppa en situation när vi är mitt i den, det behövs lite perspektiv innan det hela kan överblickas och slutsatser kan dras. Helst av allt skulle det behövas ett riktigt avslut, med debriefing. Men det har inte hunnit hända. Istället är vi mitt i en annan kris, helt oförberedda och fortfarande ärrade. Kriget är överallt på nyheterna och det är svårt att greppa att det sker i Europa, år 2023, att det är på riktigt. Ångesten är total.
När jag var aktiv i frivilliga försvarsorganisationer för mer än tjugo år sedan gick jag Försvarets kurs i krishantering. Där lärde vi oss att ta hand om folk som har genomgått en kris, till exempel som följd av en olycka, ett trauma eller en livssituation som är så svår och akut att de inre resurserna inte räcker till.
Där, ganska tidigt i livet, lärde jag mig att det var viktigt att låta personen prata igenom vad som har hänt. Ja, från första början, när det inte var någon fara på taket och personen bara var på väg till jobbet, hem, eller vad den nu gjorde. Sedan skulle samtalet handla om vad som hände, kronologiskt, och om känslor och reflektioner som uppstod under tiden. Att prata igenom hela förloppet i detalj, och manövrera genom alla de jobbiga upplevelserna från början till slut var viktigt. Att skapa en sammanhängande berättelse, där livshändelser hänger ihop, är något som är fantastiskt mänskligt. När de jobbiga upplevelserna kläs i ord slutar de växa och bli allt fulare och giftigare. De stelnar till stela stengestalter, precis som troll i solen, och förblir monument till sig själva. Relaterbara och hyfsat ofarliga. Men om de fortsätter leva i sinnets djupa mörker, så får de chansen att föröka sig och bli starkare. Tankarna går runt och runt, förstärker varandra. Det blir lättare att ta skada av dem, allt från oro eller rädsla till mer komplexa bekymmer som PTSD. Därför är det prio att prata med någon om traumatiska händelser, eller åtminstone skriva ner dem för sig själv.
Vem debriefade oss efter Covid? Vem lyssnade när vi talade om krisens olika faser? Vem frågade oss vad vi gjorde innan pandemin, vad vi hade för drömmar och ambitioner som vi så bryskt fick släppa ifrån oss? Ingen gjorde det, så jag tänkte kliva in och ta den rollen för dig nu. Jag ställer frågorna, och du hjälper till att svara på dem. Sätt dig gärna i lugn och ro, med tid att tänka efter. Själv har jag sällan tid, och det går också att läsa igenom texten direkt och fundera på svar efteråt, som det kommer. Men bästa debriefingresultat blir det om du svarar på frågorna en och en, utförligt, minns tillbaka. Ni kanske är flera stycken som kan göra det tillsammans med varandra? Passa på att göra det, det stärker band och gör debriefingen mer effektivt
Var var du när du blev varse om pandemins allvar för första gången? Kanske när vänner hade varit och rest, och kommit tillbaka sjuka? Eller var det när tidningsrubrikerna gick från spekulerande till konstaterande? Var det när jobbet började med specialregler? Eller när oron för en bräcklig närstående började picka på i takt med att statistiken klättrade upp?
Vad tänkte du då? Var det lätt att avfärda, eller omfamnade du apokalypsen med en febrig iver? Hade du handlat lite extra? Vad var det du fokuserade på? Vad var dina värsta farhågor? Vem diskuterade du planerna med?
Var skaffade du din första ansiktsmask, var det en kliande och hård byggarbetsplatshistoria? Eller lyckades du få tag på en kirurgmask, i en av de varierande nyanserna av vårhimmel? Och vilka modifikationer tog du till för att den inte skulle skava öronen av dig? Du kanske var en sån som sydde några egna? Eller beställde fancy grejer på nätet? Bar du masken med stolthet, gjorde den dig trygg? Eller avskydde du hela konceptet?
Lyckades du hålla dig från att överdosera handsprit och handtvätt i början? Eller blev det nästan tvångsmässigt, så att händerna torkade ut så att du var tvungen att växla mellan handdesinfektion och handkräm? Du kanske hade tillgång till nitrilhandskar på jobbet, eller passade på att behålla vinterhandskar på, även när du var inne? Och vilken coronahälsning var den bästa? Jag undrar ärligt talat om det är någon överhuvudtaget som hakade på idén att hälsa med foten. Armbågshälsningen däremot blev lite mer populär. Ungefär samtidigt kom nigningar och bugningar från alla epoker och världsdelar, från reverens till Namaste. Ett tag senare kom populära fist bump, familjär och lättsam men inte helt utan risk för överföring av basillusker. Var du en av dem som hoppades på att handslaget aldrig skulle komma tillbaka? Frågar du kanske fortfarande om den du hälsar på vill ha en kram, eller heller slipper? Var det skönt eller jobbigt att hålla avstånd?
Blev du någonsin sjuk? Hur illa blev det? Hur lång tid tog det innan det gick över? Gick det någonsin över helt? Hur kändes det att veta att du har Covid? Höll dig ifrån sociala kontakter under den föreskrivna tiden efter att du blev frisk igen?
Höll du rekommendationerna överhuvudtaget? Det där med att jobba hemifrån, vara hemma? Hur påverkade det dig? Hittade du något positivt med det?
När blev det till normaltillstånd? Jag vet att det är en svår fråga, men när en kris bearbetas färdigt och vi orienterar oss på nytt och går vidare, så vet vi att det inte är en kris längre. Det är det nya normala. Processen tar inte bort våra förluster eller minnen av krisen, men vi blickar framåt och fortsätter med våra liv. När var brytpunkten för dig? Hann den komma innan Rysslands fullskaliga ockupationskrig mot Ukraina? Vad bär du med dig från Coronatiden som du skulle behöva bearbeta klart? Och vilka steg behöver du ta för att bli klar med det? Vad blir det första steget för dig?
Vi går runt och hoppas att vansinnet tar slut snart. Vi hoppades på det en vecka efter ockupationens start. Två veckor. Tre, och plötsligt är det en månad. Chocken släpper inte och det är svårt att ta in att det här faktiskt händer, år tjugo tjutre. Att det inte är en mardröm. Och varje morgon öppnar jag ögonen och ser fram emot att läsa de glädjande nyheterna kring hur alla ockupanterna har dragits tillbaka från Ukrainas territorium. Och att vi kan andas ut. Och någon kommer och debriefar oss. Frågar varsamt kring hur det kändes. Hur det var att genomleva en kris som aldrig blev den nya normala.
Men det blir ingen krigsdebriefing idag heller. Och nyheterna är inte glädjande, utan blir bara kärvare. Och det blir uppenbart, att det inte längre går att vänta, det är lönlöst att hoppas, och det är omänskligt att försöka ignorera. Jag kan inte rulla tummarna medans stridsvagnarna rullar längre och längre in i Ukraina. Det måste till någon slags reaktion.
Jag fortsätter arbeta med att skicka fordon till Ukraina på eget initiativ. Den här gången är det en Transporter som kommer gå till Bakhmut, sedan har jag några till på gång. Om någon vill skjuta in resurser gäller paypal.me/lenawilderang eftersom projektet är lite back. Både fordon och transport kostar en hel del.
Jag har även fått förtroendet att vara med i Advisory Board för Insamlingsstiftelsen Sverige-Ukraina som jobbar mer långsiktigt än organisationerna som startades upp i början av fullskaliga ockupationskriget. De har bland annat ett projekt där svenska veteraner och volontärer som varit på plats i Ukraina ska få debriefing och psykologisk hjälp.
/Lena Wilderäng
120 kommentarer
Bra frågor och ett bra inlägg som tål att funderas över.
Ja, verkligen! Fantastisk konversationsstartare, och nyttig på många plan!
Tack, Lena!
Verkligen. Överlag behöver folk ha ärliga öppna samtal med sina nära och kära.
Utmärkt inlägg! Pandemin har onekligen förändrat samhället och påverkat oss mer än man kan tro. Inte minst det här med hemarbete, före pandemin mycket ovanligt. Det fanns inte speciellt bra verktyg eller en sådan arbetskultur. Man förväntades att vara på jobbet 8-17. Idag är det nästan ett krav att få arbeta hemifrån ett par dagar i veckan. Nu kan inte alla arbeta hemifrån men jag menar de yrken som medger det.
När väl pandemin med alla restriktioner började släppa sitt grepp, då invaderar ru sitt grannland. Skenande inflation och räntor. Samtidigt bombarderas vi med att jorden kommer gå under tack vare klimatkrisen. Speciellt för unga måste det här vara psykiskt jobbigt.
Tack Lena. Ja, det är otroligt hur media lyckats få våra unga att må pyton. Allt fler unga mår dåligt psykiskt och det är till rätt stor del medias och klimatkyrkans fel. VÄRLDEN kommer inte att gå under på grund av några klimatförändringar, naturliga eller av mänskligheten orsakade. Senast i morse läste jag en artikel om klimatet på dinosariernas tid. På den tiden var det flera grader varmare, och koldioxidhalten var 4 GGR HÖGRE än idag. Likafullt skenade inte klimatet, Jorden blev inte en ny Venus. Varför kan inte våra journalister läsa på om vad vetenskapen faktiskt säger, istället för att intervjua/citera rena aktivister som VäderPår och agronomen Rockström? Svarar själv, och svaret är att den verkliga vetenskapens rön om framtidens klimat ger inga klick, det är inte intressant. Armageddon kommer inte på grund av att “vi” eldar kol (80% av världens energiproduktion kommer från kol), även om det finns många andra nackdelar med det. Så jag säger, sluta upp med skräckpropagandan, lär de unga fakta istället. De kommer att må mycket bättre, och dt är väl en trevlig tanke?
Hur kan du får Lenas inlägg att handla om något helt annat än det hon skriver?
Det handlar om ångest. Av olika slag. Covid, ångest för att bli sjuk och dö i covid, kriget i Ukraina. Jag tar upp att media fullt medvetet tar upp “klimatkrisen” på ett sätt som ger unga svår ångest helt i onödan. Om du inte kan se sambandet, så visst. Men det är verkligen inte vackert, och helt onödigt. Covid, och kriget i Ukraina är verkliga företeelser att förhålla sig till, men det är inte “klimatkrisen”. Så, vi har en hel jävla generation som går runt och mår skitdåligt, helt i onödan. https://fof.se/artikel/2021/9/larm-om-klimatangest-fran-varldens-unga/
Som jag nämnt i en annan tråd hävdar jag att vi har ett 50/50-samhälle vilket de flesta tycker är en för dyster syn på Sverige.
Ja, och sedan stressen från soc media och influencers osv.
Alla intryck in i ofärdiga hjärnor som inte byggt upp ett sätt att hantera detta.
Nu är jag inte ung (förutom i sinnet). Länge sen jag skippade allt vad gäller sociala medier (det tråkade ut mig med sitt eviga tjat om samma saker om och om igen).
I princip bara här jag hänger av gammal vana (har precis som du bytt nick).
Ärligt talat är samtalstonen även här för jävlig mellan varven för att folk mår dåligt och väljer att misstolka andra.
Får jag fråga hur många människor du tror det levde samtidigt med dinosaurierna?
Jorden som planet är inte i fara men det kan bli en ganska tuff omställning för mänskligheten om vi behöver downsiza världens befolkning från dagens 8 miljarder till kanske ett par miljoner som skall leva som jägare och samlare.
pga av evolution tror jag 0, vi ska downsiza men du och andra pekar på moral..
Helt klart ska vi vi klippa strängen när vi ger mat. väx upp i sinnet!!
Ok. Eftersom vi verkar överens om att inga människor levde på den tiden så kanske det är lite irrelevant att använda den perioden som referens för att det kommer gå bra.
Din andra mening är obegriplig. Du kanske är full?
Ja, och den stora frågan är OM. Behöver “vi”, vilka vi(?) göra det för klimatets skull, eller finns de andra anledningar? I väst sjunker befolkningarna, inte ännu i Afrika och Indien exempelvis. Men det kommer. Med ökat välstånd kommer färre barn att födas, den utvecklingen kan man se överallt. Har för övrigt ingenting med “klimathotet” att göra, mååånga har svårt att skilja på klimat och miljö.
HEASM66
Du fattar tydligen inte. Trots en global genomsnittstemperatur flera grader högre än idag, och trots en koldioxidhalt i atmosfären 4 ggr högre än idag blev det ingen katastrof. Förstår du? Det fanns däggdjur, våra anfäder, som levde på den tiden, och de hade bevisligen inga problem med de förhållanden som rådde då. Annars skulle vi inte sitta här och diskutera ämnet.
Samtidigt med dinosaurerna fanns det väl knappt några landlevande däggdjur större än kaniner och växtligheten var typ ormbunkar men visst, det blir nog bra…
Tack Lena!
Jag hade respekt för sjukdomen. Den tidiga varianten var svår och Adam Alsing klarade den inte. Det vill säga att läkarna heller inte klarade den. Det fanns inga behandlingsprotokoll då. Det var självklart för mig att ta tre sprutor vaccin även om det visade sig vara oklart om vaccinen gjorde någon nytta egentligen. Hade vaccinerna forskats fram för snabbt? Som tur var kom Omicromvarianten som inte gick ner i lungorna. Och sedan var pandemin över. Nu är den mer eller mindre historia.
*Narrator* det visade sig inte det minsta oklart om vaccinen gjorde nytta, tvärtom var det väldigt, väldigt, väldigt tydligt att de gjorde enorm nytta.
Förutom de som fått naturligt skydd.. där omvärlden ändå krävde vaccinering, sjukt..
@DD – hur tänker du att man ska veta att “naturligt skydd” är tillräckligt? Vilket det heller inte var för ganska många.
Bra skrivet. Vi är många som bär på minnen. En del positiva, en del sorgliga, och en del humoristiska. Munskydden med ett hål för cigaretten tyckte jag var genialiska. 😄
Minns en dag när jag skulle handla sithuspapper o hyllorna var tomma. Inte på grund av brist på pappret. Vad var det för psykologisk mekanism?
Människan är en flockvarelse, och de flesta springer åt samma håll. Jag såg det på nära håll på jobbet när den stora dasspapperdesperationen plötsligt startade. Utan någon egentlig anledning alls. Mer än att folk gör som andra gör. Flockbeteende. Pappersfabrikerna jobbade för fullt, men det räckte inte ändå trots att vi är en av Europas största dasspappertillverkare. Annat som plötsligt började hamstras var konserver, pasta, ris och liknande. Man kunde nästan tro att vi befann oss i krig.
Det blev väl en sorts meme?
En bekant fick åkhjälp till en supermarknadslada för att handla och såg någon med kundvagnen full med toapapper och ett par flak konserverade bönor. Däri förborgas något slags livsvisdom, men jag vettefan vad. 😉
Får erkänna att jag bunkrade upp en del toapapper. Kanske ologiskt, men just toapapper verkar känsligt för mig (inget annat jag bunkrade). 🙂
Sympatiskt inlägg! Då får jag väl ta tillfället i akt att lägga mig på den digitala divanen…
Den värsta delen av pandemin var ironiskt nog januari 2020 för egen del.
Då knarkade jag all information som började sippra fram från Kina via tex Reddit, och den var inte vacker.
Där och då verkade både dödligheten och smittsamheten värre än SARS 1. Och jag varken är eller var epidemiolog så vad skulle man tro? Allra helst när det gäller Kina. Just osäkerheten är ju som bekant det värsta som finns för människan…
En hel del nattsömn gick förlorad och jag underrättade släktingar och bekanta om att åtminstone vara på sin vakt och se över normal beredskap. Skit skulle träffa fläkten.
Men allt eftersom datan klarnade försvann egentligen mycket av min oro runt april/maj 2020. ”Not great, not terrible”. Jag blev istället avtrubbad i och med vad jag hade väntat mig sedan början av året.
Bara att hålla i, hålla ut och hålla avstånd.
Lättare sagt än gjort, dock. Det var nästan oundvikligt att jag skulle smittas med tanke på anställning på $SvensktFörsvarsföretag. Något hemarbete var set så att säga knappt tal om under hela pandemin.
Så trots god hygien och distansering åkte jag dessvärre på skiten som en av de första i vågen oktober 2020. Långt före vaccinerna. Som en då hyfsat vältränad 25-åring.
Febermässigt har jag varit med om värre. Men avsaknaden av lukt/smak i en månad och muskeltröttheten var olikt något annat jag varit med om. 2 veckors sjukskrivning/karantän blev det. Beredskapslagret kom väl till pass!
Men de 1-2 månaderna av hjärndimma var nästan det värsta. Särskilt med tanke på allt man läste om postcovid när det begav sig. Träning kom inte heller på tal vilket givetvis inte gjorde saker bättre.
Det gick ut över jobbet när jag väl var tillbaka, som i sin tur var rätt stressigt. Jag utvecklade utan tvekan ett förstadium till utmattningssyndrom, vilket omtänksamma kollegor lyckligtvis påpekade och satte stopp för.
Det var faktiskt nästan exakt lagom till invasionen som jag hade hämtat mig ordentligt och kände att livet lekte igen…
Men till skillnad från oron över Covid genererade invasionen snarare en bottenlös vrede och målmedvetenhet med mitt dagliga jobb.
Så summa summarum blev jag ju i allra högsta grad berörd av Covid. Före och efter. Men det jag är tacksam över är faktiskt att jag ändå hade en fysisk arbetsplats att gå till. Lite av en tidsmaskin till 2019 under hela pandemin.
Jag vet att jag hade mått väldigt dåligt om det hänt under studietiden, och känner med alla unga som navigerade genom skiten. Det kan inte ha varit lätt…
När det gäller Covid så känns det som det mesta återgått till det vanliga (i alla fall i skolan). Men som sagt ovan så är det nog mest hemarbete som man förändrat inställning till. Funkar ju faktiskt rätt ok för vissa typer att uppgifter. Dessutom går det ju att ha möten via länk och det har nog de flesta fått träning på. En observation som jag själv gjort är att den typen av möten oftast blir mycket bättre om man innan faktiskt träffat de inblandade live någon eller ngr ggr. Efter detta känns teams uppkoppling mycket bra. Behovet av debriefing är nog varierat och beroende på hur drabbad man var under värsta pandemin.
Jag trodde att jag skulle klara mig, men icke. I en 5-6 dagar hade jag sådan svår värk i hela kroppen att jag inte kunde ligga i sängen, utan fick sitta upp i en stol och sova. Riktigt obehagligt, men givetvis INGENTING mot vad ukrainarna måste utkämpa.
Tack Lena för en bra text och att du kämpar på.
Även undertecknad åkte på skiten. Om det nu var det. Var bland dom första fallen överhuvudtaget. Nästan innan antalet oficiella fall i Sverige räknats i ett tiotal. Det gjorde kanske att jag hela tiden levde med tvivel om det verkligen var Covid. Till en början när det bara handlade om heshet och hosta var jag tom. ute och handlade men blev snart medveten om att det k u n d e ju vara Covid så jag bad vänner och släkt att handla för säkerhets skull. Jag ville ju inte bli smittad av Covid samtidigt som jag antog att jag var förkyld. Eller smittade andra. Om det nu var Covid. Men det kunde det ju inte vara. Sådan otur har man inte statistiskt sätt.
Men symptomen kom slag i slag. Förutom hesheten och torrhostan kom resten: Kass i kistan. Trötthet. Svettningar. Förlust av hörsel, smak, samt en hjärntrötthet som yttrade sig i dyskalkyli. Det var omöjligt att göra ens de enklaste beräkningar! Att läsa gick dock bra. Men hela tiden så trött att jag sjukskrev mig. Efter ett tag började eländet gå djupt ner i lungorna med måttlig feber. Då hade jag svårt att gå några tiotal steg och funderade på att ringa 112 men hela tiden fanns tvivlet – Var det möjligt att det verkligen var Covid? Men precis innan verkade gå åt helv–e släppte det. På en vecka hade symptomen klingat av. Efter 14 dagar gick det att motionera som om inget hänt (!) Samtidigt dog gamlingar på hemmen och yngre hittades döda i lägenheter. Sjukvårdspersonalen tillverkade ansiktsmasker av kaffefilter och OH-filmer. Intensivvårdsavdelningarna var fulla. Anhöriga stod bakom glasvägger och tog farväl. Dödstalen rusade i nyhetsrapporteringen.
Levde jag i förnekelse? Var det Covid eller inbillning? Kunde det ha varit något annat? Var förnekelsen och tvivlet bara en psykisk reaktion som hjärnan skapade bara för att inte drabbas av panik? Kunde kroppen verkligen frammana alla dessa symptom utan att det verkligen var en infektion? Jag satt vid TV’n och förskräcktes över nyheterna. Osäker på och ovillig att beblanda mig med folk.
När antikroppstesterna kom lät jag testa mig men då hade det gått lång tid och dessa tester ansågs inte tillförlitliga.
Än i dag undrar jag ibland. Vad var detta. Fortfarande i någon märklig förnekelse. Men jag vaccinerar mig enligt alla rekommendationer.
Jag fick mina symtom i Januari, 2020, andfådd, trött osv.. men jag är naturligtvis foliehatt.. go on..
Jag känner igen mycket utav det där. Smittades med mycket hög sannolikhet innan det konstaterades samhällsspridning av just samhällsspridning. På genomresa via Stockholm som när samhällsspridning väl konstaterades ansågs vara epicentrum.
Var också rejält sjuk i ungefär en vecka med en kombination symtom som jag aldrig varit med om innan. Men det blev aldrig riktigt illa även om jag ibland undrar om jag fortfarande har men i form av trötthet kvar.
Jag hade precis avslutad min utbildning som kulturvetare och fått mitt första jobb som guide vid ett museum. En sommar han jag med innan covid kom och slog ut hela min bransch (turism). Så vid 27 års ålder fick jag flytta hem till mammas källare. Arbetslös och med studieskulder. Lägg till ett nervöst sammanbrott och känslan av att vara totalt värdelös. Men tiden i mammas källare lyckades jag ändå grävs mig ut på något vis. Första steget var att komma ut ur garderoben. Jag hade gått igenom 27 år av att tro att jag är värdelös med tjejer. Det visade sig att jag helt enkelt inte var intresserad. Andra steget var att börja träna. Har varit överviktig hela mitt liv. Nu blir det ändring på det. Tredje är att fokusera på att fokusera det jag är bra på, istället för att gnälla över allt jag är dålig på.
Nu är jag 29 år och har fått mitt första riktiga jobb. Snart har jag förmågan att flytta ut och jag har mycket bättre självförtroende. Men det är svårt att förstå att 3 år av mitt liv bara försvann.
Go get them Tiger!
Jag är imponerad.
Det låter som du fick en hel del insikt om dig själv och kunde växa från det. Min fråga är om det verkligen försvann tre år från ditt liv?
Haha egentligen inte. Sammanbrottet hade skett oavsett. Det tajmade ganska bra med covid. Tack för hjälpen
Utan att veta något om dig annat än det du nu skrivit så blev jag (helt utan att ha något med dig att göra) både stolt och rörd!!
Kanske en sorts ”sekundärkränkt” fast precis tvärtom!! ”Sekundärstolt” !!
Det är ibland inte bara ont att tvingas stanna upp!
Jag var mycket orolig över sjukdomen eftersom det sades vara en SARS som smittade lika lätt som en vanlig förkylning. Efter det första halvåret blev jag lugnare när sjukdomen visade sig vara lindrigare än så. Men lurig. Är glad över att ha sluppit jobba på covidavdelning.
Angående kriget i Ukraina så är jag inte mer påverkad än över alla andra orättfärdiga krig och folkmord som pågår världen över. Det som skiljer är att detta är närmare oss geografiskt. Det låter kanske lite kallt men så är det. Jag har inga ryska eller ukrainska vänner eller bekanta.
Tack Lena för en bra text. Men jag är ganska tuff psykiskt, och brydde mig inte. Media gick bananas som vanligt. Hade kanske corona någon vecka, osäker ? Använde munskydd 2 ggr då jag var tvungen, hos tandläkare, inte annars. Aldrig testat, men tog givetvis vacc enligt rek.
Framför allt hatar jag medias sätt att alltid försöka skrämma upp folk, det måste vara skadligt för dom flesta. Tvärtemot det psykologiska försvar vi behöver.
Hade inte din tandläkare synpunkter på att du bar munskydd under behandlingen?
Även tandläkaren bar munskydd, så det var kanske ok? 🙂
Tänker mera på åtkomlighet etc …
Svårt att jobba helt i blindo, tänker jag. “Titta med fingrarna” sa GW om en misslyckad bombare i Stockholm.
Tillägg och förtydligande: Alltså, självmordsdelen klarade han av förträffligt.
Ok, utgick från att du skämtade (och jag försökte skämta tillbaka).
En lite märklig regel. Men jag fick ta av det när dom började borra.
För mig var allting väldigt surrealistisk.
Allting man hörde och läste var om begränsningar och elände, problem och döda.
För min del var det ingen större skillnad på före och under pandemin.
Enda gången jag hade munskydd var när jag vaccinerade mig. Jag hade handsprit med mig men använde den aldrig. Kände flera som fick covid men ingen dog, dom blev heller inte så allvarligt sjuka.
Dom butiker jag handlade i hade även innan ganska få kunder så även där var det ingen skillnad.
Min största fundering var: om det inte är någon skillnad för mig före och under pandemin, har man ett bra eller dåligt liv då?
Dock så hade jag min syster och svåger med barn i England under pandemin och vi stod i ganska tät kontakt hela tiden ( plus att jag skickade moralhöjande paket typ varje vecka blandat med vissa bristvaror som inte gick att få tag på för dom).
Och problemen dom fick var stora, värst var nog att skolorna stängde vid tre tillfällen en gång på 32dagar, en på 54 dagar och den sista på 100 dagar.
Det blev datorstödd hemundervisning.
Dom fick enbart gå ut en gång per dag i Max två timmar och två personer över 14 i sällskapet. Och det var lite oroligt över att få tag på mat vissa perioder, då tre st av dom är mycket känsliga för gluten.
I kontrast med det kändes min vardag ganska konstigt ibland.
Jag hade aldrig någon ångest över covid. Har ett arbete där jag “tvingas” möta hundratals människor varje dag, och jag hade inga problem med det. Däremot blev jag extremt upprörd över hur illa man skötte smittskyddet. Speciellt på äldreboenden där de gamla dog som flugor, efter som de bara gavs palliativ vård, vilket torde vara ungefär det bästa sättet som finns att ta livet av gamla med andningssvårigheter. Man gav morfin, och morfin har bland annat den egenskapen att den gör det svårare att andas. Så tog man livet av min farsa, men det fattade jag inte då, eftersom jag inte ens visste vad “palliativ vård” är.
Labbibia: det verkar som att du inte vet vad palliativ vård är nu heller. Morfin ges för att underlätta, inte försvåra, andningen.
Googlade,ooch tydligen kan dt vara som du säger. Men dt kan också vara så här: “Hur påverkar morfin andningen?
Morfin påverkar hjärnans andningscentrum och kan därmed orsaka nedsatt andning. Den andningsförlamande effekten beror på dosen och den orsakar sällan kliniska problem. Risken är större om den terapeutiska dosen överskrids eller om patienter har befintliga andningsstörningar”
Farsan lades in med urinvägsinfektion, hade inga svåra smärtor. Ändå pumpade man honom full med morfin efter den andra dagen på sjukhus. Dag ett var han sövd, dag två var han fullt talbar, fick penecillin i dropp, och skämtade till och med om alla snygga sjuksköterskor på avdelningen där han var inlagd. Dagen efter hade man tagit bort penecillindroppet, och övergick till mer morfin istället. Jag anser att det är mord, ingenting annat. Förkortar du livet på någon med så mycket som en minut så är det tekniskt sett mord. Det här var våren 2018, året innan covid gjorde entre i Sverige.
Labbe: omöjligt att uttala sig om det, beklagar förlusten. Du får vända dig till behandlande läkare och be om en förklaring till varför man gjorde så. Det fanns säkert skäl till det, men kommunikationen verkar inte ha fungerat.
Jag satt bredvid honom och hörde hur andningen sakta upphörde. Längre och längre intervall mellan varje andetag. Knappast hans urinvägsinfektion som orsakade det.
Tack för att jag inte behövde vara närvarande vid dödens intåg.
Min bästa vän dog pga sekundära attacker på kroppen.
Min mor dog under Covid-perioden på ett boende. Tror dock inte det var av Covid, utan hon hade problem med hjärtat sedan tidigare (var tal om operation). Så i just mitt fall tror jag att det sköttes korrekt (jag misstänker inget annat).
Smittskyddet var verkligen en katastrof, min farsa hade just flyttat in på ett äldreboende när gamlingarna dog som flugor om hösten. Så jag tog honom därifrån o flyttade in hos honom i 2 år. Det gick bättre än jag väntat mig.
Tack Lena,
Nu ska jag skriva av mig.
I februari 2020 var vi på ungdoms OS Schweiz där vår dotter medverkade. Vi satt i en arena som var fullsatt med massor av kineser och annat. Åkte fullsatta spårvagnar. Sedan när vi kom hem åkte vi till New York två veckor innan New York stängde. Vi blev väldigt sjuka i februari 2020. Självklart varit covid men detta var innan man testade för covid och vi hade ingen aning. En vecka sjuk och en vecka återhämtning.
Blev av med jobbet fredagen innan vi fick en Lock Down på 3 månader. Vi bor inte i Sverige.
Vi tillhör dom som hade en fantastisk Lockdown. Vi trivdes alldeles utmärkt av att vara tillsammans och lärde oss att detta var faktiskt ganska underbart. Utan att veta det fick vi träning i att vara tillsammans som skulle skapa nya möjligheter i framtiden. Många klarar inte av att vara instängda tillsammans men en del klarar det. Och vi tillhörde den sistnämnda delen.
I november 2200 i slutet av covid åkte vi till Algarve och köpte ett hus vi aldrig sett förut på ren chans. Tack vare covid vågade vi göra detta på ren impuls.
Men det finns en mörk sida. Vår son började på universitetet i Göteborg. Han var hänvisad till att sitta ensam i en lägenhet och delta i online lektioner i ett års tid. Detta har påverkat honom enormt. Vi får se vad han tar med sig in i framtiden.
Sedan dag ett av pandemin följde jag döds siffrorna från bland annat SCB vilket gjorde att jag aldrig kunde förstå varför media sa att det var så farligt. Idag om vi tittar på statistiken så sticker inte dödstalen ut. Vi har haft lika farliga ”pandemier” vad gäller dödstal under min livstid när ålderdomshemmet tömdes.
Det mest surrealistiska var i början av kriget när jag åkte till ukrainska gränsen fyra gånger för att hämta flyktingar. I Västeuropa mumlades att skulle vi verkligen ta hit dom och riskera nya covid utbrott.
Men det mest komiska var att förklara för flyktingarna efter 20 timmar i bil att nu skall ni alltid använda den här ansiktsmasken och ni kommer inte kunna åka kollektivtrafik utan vaccinationsintyg. Dom hade upplevt en invasion och i bästa fall hade de med sig en resväska. Men nu skulle dom förstå att vi hade det ändå värre i Västeuropa. Vi hade COVID.
Ja, det fanns väl ett antal människor som var intressanta att se sprattla:
-Alla tough-love-älskare som upprördes av att processen styrdes av en tjänsteman, Tegnell. Så som det ju ska vara i Sverige.
-Alla skamlösa opportunister och demokratins dödgrävare som inte tvekade att göra politik av saken (Ebba Busch, berått mod osv)
-En och annan konstig grifter t ex han läkaren som rekommenderade syrgas och dom av en slump hade ett företag som sålde syrgas.
Men annars är det nog inget man behöver debriefing ifrån. Det stod ju tidigt klart att friska människor inte drabbades så hårt, så jag var aldrig rädd å mina egna eller anhörigas vägnar.
Jag hade inga problem med Tegnell, och med facit i hand kan man väl säga att vi trots frånvaron av totala lockdowns klarade oss bra, kanske till och med bättre än många andra länder. När det gällde äldreboenden var det en annan historia, men det kan man knappast lasta Tegnell för. Snarare nedmonteringen av civilförsvaret, och det är/var politikernas ansvar. Tänker då på bristen på masker/visir osv. När vårdpersonalen fick sitta hemma och klippa och klistra ihop utrustningen själva är det något som är väldigt fel.
Det som hände inom äldreomsorgen framstår som katastrofalt om man jämför med Norge och Finland, men inte om man gör jämförelsen på Europanivå: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Causes_of_death_statistics_by_age_group
Då var vi vare sig bättre eller sämre än någon annan.
Men media har såklart en agenda. Att göra dig upprörd så att du klickar och delar. För det är det som de lever på. Och därför gör media de jämförelser som de gör. Man kunde riktigt känna besvikelsen på andra sidan när de tvangs rapportera om att vår överdödlighet var sensationellt låg.
Injektioner av blekmedel och akvarierengöring, som en viss Potustat anbefallde?
Misstag gjordes även i Sverige, till stor del administrativa (beredskapslager, karens, lönestruktur) – men ändå verkar landet på det hela taget ha klarat sig bättre än många andra, med mer drakoniska insatser. (NO, UK, CN) Eller mindre. (FL)
Leve Landet Lagom!
Tegnell hade mer i pannbenet än dig.. kryp under en sten..
Opportunister.. de finns under varje gatusten, knappast en politisk egenskap.
Kanske tror du dessutom på att en fladdermus som normalt sett inte finns i regionen helt plötsligt ger covid-19
Oj, vilken diss: En disputerad topptjänsteman med dubbel examina och omfattande internationell erfarenhet är kanske smartare än mig! Den sved!
Fladdermusen är smartare än dig.
Att tegnell är smartare än dig.. no shit..
Ok, då köper du Kinadevisen att en fladdermus,som normalt inte finns på marknaden, nu plötsligt levererar virus som överbryggar genetiska upsättningar.. najs.
Vi har dessutom bevis att Kina köpte stora medicinlager innan c-19, ingen koppling?
Zoonos är inte extremt vanligt, så att ett virus som bärs av fladdermöss skulle kunna hoppa över till männisor är inte alls osannolikt.
extremt vanligt -> extremt ovanligt
Som tf Kyrkoherde och ensam präst i pastoratet togs inriktningsbeslut i månadsskiftet februari/mars på att kunna ha dubbelt så många begravningar som vanligt under senvåren och sommaren även om halva personalstyrkan skulle vara sjuk. Den första delen slog in (men inte den andra) så jag hade dubbelt så många begravningar som vanligt under en tvåmånadersperiod, men med friska kollegor. Påfallande var att samtliga utom en av de som dog av/med covid och jag begravde var superskröpliga äldre, i något fall hade jag redan innan pandemin varit inkopplad då vederbörande föreföll ligga för döden. I just det fallet sköt vederbörande upp det hela ett halvår. Enbart i ett fall var det fråga om en pigg pensionär. Under senhösten 2020 och större delen av 2021 var det istället betydligt färre begravningar än vanligt.
Har en viss erfarenhet av traumatiska upplevelser. Jag och två arbtskamrater blev utsatta för väpnat rån en morgon i maj för drygt 20 år sedan. Rånarna hade tagit sig in genom taket på en plats som inte täcktes av larmdetektorerna. och väntade på att vi skulle dyka upp. När jag kommit in i lokalen fick jag en hagelbössa uppkörd i ansiktet och förstod förstås genast vad det var frågan om. 3 rånare, alla klädda i svart och maskerade i balaklavor som bara hade hål för ögonen. Inte så roligt. Hade dock faktiskt tränat mentalt för denna situation, och vad att göra om det inträffade. Så för att få bort rånarna med sina vapen sa jag direkt att jag kunde koden till kassaskåpet, jag ville ha dem därifrån snabbast möjligt. Öppnade kassakåpet åt dem, blev sen handbojad, men inte runt något föremål, så jag kunde slå larm så fort de lämnat lokalen. Precis som Lena säg i sitt inlägg så är det bra att få prata om dt som hände, gärna så mycket att du blir less av att snacka om det. Fick hjälp att bearbeta händelsen genom företagets försorg av en bra psykolog. Jag skrev också ner händelseförloppet, också det på inrådan av psykologen. Idag har jag inga men av det som hände, men det pirrar fortfarande lite i magen varje morgon jag låser upp och går in på arbetsplatsen. Men, precis som Lena skriver. Prata om det som hänt, och prata om det igen och igen, ända tills du är led på att prata om det. Det hjälper.
Bra data, Labbibia!
Fortsätt ha det bra.
En till. Har slagits med narkotikapåverkade människor, sk pundare också på jobbet, blodigt allvar. Inte roligt, men med viss självförsvarsutbildning (boxning) har jag de gånger det hänt ändå “vunnit”, dvs knockat folk och sen ringt polisen så de har fått hämta upp brottslingarna. Inte kul, och kanske också traumatiskt. Men när man vet att om man själv “förlorat” kanske blivit sparkad i huvudet osv istället, så är alternativet, att jag knockar dem betydlig mer angenämt.
Det stämmer bra det Labbibia! Prata med folk man känner förtroende för om det som hände och det funkar oftast även utan psykologhjälp om man har folk som kan lyssna runt omkring sig. Viktigt är också att man inte väntar för länge med att prata av sig. Ska helst ske rätt nära inpå det inträffade rent tidsmässigt. Sen är vi ju väldigt olika som individer också och det går ofta bättre om man har en slags mental förberedelse för att vissa saker kan inträffa. Dock går det ju så klart inte att vara beredd på allt skit som kan hända…
Framlidne Farfar (135 om han hade överlevt till dags dato) brukade föraktfullt avfärda tal om psykologer med att han föredrog “en klook käärring”.
Dock är ju sakkunskap icke att förakta, rätt tillämpad.
Psykologer är bra att ha till hands om det inte funkar med ovanstående eller om man inte har så många att snacka med. Dessutom finns en hel del saker som “vanligt folk” inte riktigt har kläm på när det gäller behandling av diverse psykisk problematik. I värsta fall kan det bli värre om man inte vet tillräckligt om hur man sak jobba med problematiken.
Även en “klok kärring” funkar nog som en slags psykolog? Kanske inte legitimerad, men ändå.
Så sant, men jobbar man på ett ställe där det finns gott om kontanter är det inte så svårt att räkna ut vad som kan komma att hända…..Idag är det en helt annan situation, “alla” betalar med kort och att råna oss idag vore en rent urusel affär. 🙂
Munskydd lyste med sin frånvaro i skolvärlden i de 3 under pandemin, fönster öppnades knappt att vädras för det var kallt. En skola stängde först efter hälften av elever var smittade- chefer väntade nog vad deras chefer sägen. Själv fick första smällen efter elever kom från Italien efter sportlov 20′ , inga komplikationer, men komplikationer nu efter årets sportlov- värk i varenda led och färre blir det. Hjälp till Ukraina går till de försvarare som saknar partner, som kan ju samla pengar. Tack för det som ni gör.
Munskydd lyste med sin frånvaro i skolvärlden i de 3 under pandemin, fönster öppnades knappt att vädras för det var kallt. En skola stängde först efter hälften av elever var smittade- chefer väntade nog vad deras chefer sägen. Själv fick första smällen efter elever kom från Italien efter sportlov 20′ , inga komplikationer, men komplikationer nu efter årets sportlov- värk i varenda led och färre blir det. Hjälp till Ukraina går till de försvarare som saknar partner, som kan ju samla pengar. Tack för det som ni gör.
Munskydd är nog det mest meningslösa som försökts med mot coronaviruset.
De har de sämsta verksamheterna.. håller med Jojje
Munskydd är bra placebo. Folk håller ofta ordentligt avstånd till den som bär munskydd.
Jag har hemska minnen från Coronatiden, hade nära och kära i riskgrupp som inte vågade sig ut, osv…
Men hur som helst så kom frågan om de avvecklade Svenska beredskapslagren upp för diskussion där samhället hade möjlighet att dra lärdom, om man nu gjorde det?
Minns särskilt hur sjukvården hade problem att få tag på utrustning, som masker, mm. Brist på sängplatser var det också.
Så jag hoppas att det dragits lärdomar av eländet som då var så, det så att saker förbättras där det inte fungerat. Även om det inte skulle förvåna mig om allt redan är glömt.
Javisst var det mycket man inte visste – det var trots allt ett helt nytt virus.
DÄREMOT kom det inte som en överraskning att det vore praktiskt att ha tillgängliga lager av förstahandsbehov. Ett halvår tidigare var det en kärv syrra i Örebro som trotsade påbuden om just-in-time och sparade plåster etc på avdelningen. Sen gick generalimportören omkull – landsomfattande brister överallt annars. Direktör Versteegh hade inte satsat på rätt häst.
Suveränt jobbat av Tegnell. En duktig vetenskapsman & akademiker som plötsligt hamnar i en Skitstorm från Swe media och hela världen. Han klarade det superbra, och i efterhand så visar det sig att han hade rätt ! Såklart !!
Skönt att karln orkade hålla ut.
Han må ha haft rätt i efterhand, men jag minns interviewen runt nyåret när AT hävdade att “Det är ytterst osannolikt att det här viruset når Sverige.” Hans företrädare Johan Giesecke yttrade vid samma tid att “Om man bara stannar hemma när man hostar dör det här ut av sig självt”…
Det var nog ganska osannolikt att viruset skulle nå Sverige, baserat på det data som fanns.
I efterhand är det mycket lätt att ha mer rätt.
Som distriktsläkare och i kontakt med massor med hostande och oroliga patienter så blev jag ändå aldrig själv orolig över pandemin. Alarmister i media, inkl de “22 forskarna” gjorde mer skada än nytta. Efter 3-år ser vi resultatet. Vi gjorde helt rätt som inte stängde ner i panik. Det finns mycket att lära inför nästa pandemi, men jag tror färre länder kommer reagera med nedstängningar. Vi måste vara rädda om de äldsta och sköraste, men för de flesta borde livet rulla på som vanligt.
Jag hör mycket om att skydda de äldre. Det här är ett av de mest smittsamma virus vi någonsin sett, så hur skulle man ha gjort rent praktiskt? Hade ansiktsmasker och förkläden i plast verkligen hjälpt?
Det är alltså en fråga till dig, eller någon annan som läkare, och inte något påstående.
Smittsamt är inte lika med dödligt..
Ansiktsmaker , nej
förkläden nej
Felet är gammalt och har politiska orsaker. Ädelreformen.
Det blev en riktigt hyggligt bra debriefing så här på fredagskvällen.
För mig som introvert var pande,in en avslappnad tid. Jag har jobbat hemifrån (egenföretagare) i 30 år så rutinerna påverkades inte. Jag gillade de avslappnande hälsningsrutinerna där man sa hej på 3 meters håll så var det klart. Jag gillade de långa avstånden i kassaköerna. Jag gillade att äkta hälften inte kunde bjuda vänner på middag. Under pandemin passade världen mig bra.
Detta sagt förstår jag att det var jobbigt för många men jag trivdes som fisken i vattnet.
Bra inlägg! Det finns en stärkande kraft att få tala till punkt och öppna sig. Däremot pandemin kommer jag nog aldrig fatta, såhär i efterhand gick allt så fort. Konstigt var det också. Helt plötsligt stod man där med tre småbarn och någon förskola fick man inte ha dom på, intensivt är bara förnamnet på den föräldra-”ledigheten”…
Det värsta med pandemin var nog att se hur lätt regeringar och människor gav upp demokratiska principer.
I vissa länder fick man inte gå ut och de som inte tog vaccin skulle straffas med böter,
Sedan byggde mycket av tvångsåtgärderna på rent felaktiga antaganden. Munskydd t.ex skyddar Max 15 min, och får inte beröras under den tiden. Ändå höll folk på och tog av och på samma munskydd, samt hade egna värdelösa varianter av tyg.
Covidpassen byggde på att vaccinerade inte smittar vilket visade sig vara fel. Hur många utsatte sig för risk att dra på sig covid för att de trodde det var säkert att gå på bio?
Denna brist på logik och respekt för individens frihet skrämde mig ordentligt.
omg du säger sanningen, nu ligger du illa till..
Håller helt med om att många länder helt spolade diskussionen om skyddsåtgärder kontra människors frihet. Den diskussionen fördes väl trots allt någorlunda här på hemmaplan på kultursidor och nyhetsprogram, trots att vi var mitt uppe i det? Vad gäller skyddsåtgärders effektivitet tycker jag inte man kan vara lika hård eftersom ingen egentligen visste och det var en enorm kamp för det vetenskapliga kollektivet att enas kring vad som är bra data och vad som är sämre. Gällande munskydd är det t.ex. inte riktigt så enkelt som du beskriver, men förstår vad du vill förmedla.
Åkte på bilsemester 2021. I Tyskland var de väldigt noga med munskydd. “Mask on sir, mask on!” när jag glömde. Sen stog folk och trängdes i köer i alla fall, precis som att masken skulle hjälpa då. Efterhand som vi kom längre söderut avtog maskhysterin. Fick visa covidpass totalt två ggr, i Tyskland.
Här i Storbritannien finns ett nätverk av hyperbarisksyreterapi (HBOT). Det finansierades av Lotteriverksamheten och är främst avsett för de med MS, men man kan komma in ändå om det finns plats.
HBOT är mycket effektivt när det gäller att bota lång Covid.
Principen är att under 2 atmosfäriskt tryck inandas 100% syre i 2 timmar. Tyvärr medger inte centret som jag går till att följa det protokol som tagits fram i Israel, där man gjorde ett dubbelblindt slumpat kliniskt försök som bevisade effektiviteten. Även i Sverige har något sjukhuset provat detta fast med ett sämre utfall.
Det optimala protokollet är 20 min på syre, mask av, luft i 5 min och sedan mask på och repetera. En session på 2h åt gången. 5 dagar i veckan.
Det som händer är att under tryck transporterar plasma syre och inte bara de röda blodkropparna. Kroppen acklimatiserar sig till det nya 100% syretillförseln vilket resulterar i 1500 mercury syre i blodet (hyperoxia). När man tar av masken så faller syremättningen till 100 mercury och kroppen tror att den håller på att få syrebrist (hypoxia) och släpper därmed ut stamceller från ryggmärgen för att reparera kroppen.
Om någon har lång Covid, MS, demens, stroke etc så är det mycket bra att prova detta.
Tyvärr är det en massa klåpare som tar för mycket betalt och som inte ger rätt protokoll så man får se up. 2ATA är idealet, lägre är placebo.
Pappa gick bort i Covid-19, endast 66 år gammal. Riskgrupp och redan döende, men hade räknat med att få 1-2 år till med honom åtminstone. Det var och har varit en fruktansvärd tid efteråt.
Mamma och pappa blev sjuka trots extrem försiktighet, och när provsvaret kom så ringde pappa och bad oss barn komma ner med en gång. Antar han kände på sig att det inte skulle gå bra. Jag och syrran körde ner, och brorsan som bor mycket längre ifrån skulle komma han med. När syrran och jag var där så bestämde vi efter nån timme att vi måste ringa ambulans, han var riktigt dålig och vi kunde inte invänta brorsan. Medan jag pratar med 112 så slutar pappa plötsligt att andas, jag hör hur de skriker i rummet intill. Men de får igång honom igen, och ambulansen kommer till slut. De kör iväg med honom-inte visste jag att det var sista gången jag skulle få prata med honom när han var helt vaken och kunde svara med ord.
Vi kör efter med mamma i bilen. Hon skulle egentligen också åkt med ambulansen, då hon var riktigt dålig hon med. Men vi kör efter, och de tar in henne med en gång. När hon är därinne så hör hon ett larm gå och all personal rusar in till rummet intill. Det var pappa som fick hjärtstillestånd. De lägger honom i respirator och ringer oss (vi är på väg hem i bilen, eftersom de sagt att vi ändå inte får tillträde innanför sjukhusets dörrar. Då hade vi själva pågående infektion och testats positivt för covid), varpå vi vänder bilen med en gång. Läkaren undrar dessutom om vi kan prata med mamma och få henne att stanna kvar under natten, för de vill observera henne och kolla hennes värden och syresättning. Hon hade fått panik av att de la pappa i respirator, så hon ville bli utskriven så hon kunde få komma hem till oss. Läkaren (Hakim Fatehali, kommer aldrig glömma hans namn) föreslog att han skulle försöka få tag på någon som kunde rulla ut mamma utomhus så vi kunde få prata med henne “och om hon får krama er och prata lite med er så kanske hon efter det känner att det är ok att vi vill behålla henne under natten iaf”. Det är för mycket att berätta allt han gjorde för oss, men en helt underbar läkare. Mamma kände sig lugnare efter att ha pratat med oss, och vi lovat att inte åka hem utan åka till deras hus och vänta på dem där. Hennes syresättning var något lägre men hyfsat stabil så hon fick komma hem dagen efter. Vi åkte hem till Göteborg och tog mamma med oss. Efter nån vecka så försämrades mamma, och efter att inte ha fått ner hennes extrema feber och att hon var okontaktbar så bestämde vi oss för att ringa efter ambulans. När ambulansen är på väg så börjar ändå febern sjunka något. Jag ringer de och säger “den behövs nog ändå inte, tror det går åt rätt håll igen ändå”, varpå de svarar “men de är redan på väg, kan vi inte få lov att titta lite på din mamma för säkerhets skull när vi ändå är i närheten”. Jag är så otroligt tacksam för detta, för det visar sig att hennes syresättning hade gått ner så de tog henne med sig-och hon hade varit väldigt nära hjärtstillestånd hon med (via nåt blodprov de kollade när hon kommit till sjukhuset). Hade 112 inte “propsat” på att få ta en titt för säkerhets skull-då hade mamma inte varit i livet idag. De räddade livet på henne. Hon låg inne nån vecka för observation efter det, men behövde tack och lov ingen respirator.
Eftersom jag, mamma och mina syskon hade också gått igenom covid samtidigt som pappa och räknades som “immuna”, så därför fick vi vara tillsammans med pappa hans sista dagar i livet på sjukhuset-vilket vi visste var få förunnat med tanke på att vissa fick ta farväl via facetime eller genom en glasruta. De ringde efter oss när pappa legat i respirator i 5 veckor. De hade opererat in en “track” i halsen på honom istället för respiratorn, och “väckt” upp honom från nedsövningen. Men hans värden blev konstant sämre och han var bortom räddning. Hans organ hade börjat lägga av pga coviden och den långvariga tiden i respirator (som ändå har nödvändig). Vi kom ner till sjukhuset, och när han ser oss så rinner tårarna på honom. Han kan inte prata (pga “tracken”?), men kan svara “ja” och “nej” via blinkningar-de korta stunder han orkar vara vaken. Vilket är några minuter i stöten, några gånger om dagen. Vi kom dit på fredagen, de trodde inte han skulle överleva helgen. Han höll ut ända till på tisdagen… Vi hade två egna rum på samma våning som covid-iva som vi fick sova och vistas i, och fick gå och hälsa på pappa när vi ville. Efter att ha dygnat vid pappas sida så sa personalen till slut åt oss att vi måste få lite sömn, att man aldrig vet hur lång tid det kan komma att ta, och att de lovade att ringa så fort det blev någon förändring. Vi gick till våra rum (vi var 5 pers som delade på två rum), men ingen av oss lyckades somna. Det tog ändå inte mer än en timme så ringde de oss och sa att pappas *** hade gått ner (kommer inte ihåg om det var hjärtfrekvensen, eller pulsen eller vad det nu var) och att det var dags (detta var sent på lördagkvällen). När vi kom in på iva så hade de släckt ner alla apparater för att de inte skulle stressa oss. Men sköterskan kunde fortfarande se inne i sin “kur”. Så när vi suttit en stund hos pappa så kommer hon till oss och säger att *** hade gått upp igen efter att han hört att vi var där.
Vi sa att vi älskar honom, och märker då att pappa kämpar för att få ur sig något, varpå vi säger “och vi vet att du älskar oss”, och han slappnar av med ett “mmm”.
Det blir många och långa dagar som går i ett töcken, men där jag ändå minns vissa detaljer tydligare än annat. När allt är över och jag ser det i backspegeln så var det ett fruktansvärt trauma-men som jag ändå inte hade velat vara utan. Tänk de som fick ta adjö via facetime eller telefon…
Idag när jag körde spårvagn så hamnade jag precis bakom en annan vagn som stod still pga de inväntade ambulans. Jag kunde ju givetvis inte ta mig någonstans utan fick bara vänta bakom. Utan att gå in på detaljer så såg jag situationen och jag fick en rejäl klump i magen-situationen fick mig att minnas när pappa åkte in och det var jobbigt minst sagt.
Min story och briefing, med alla de detaljer jag minns… För mig är (och kommer alltid att vara) covid värsta pesten-oavsett om vissa säger “så farligt var det ändå inte”.
Fint att du berättar och beklagar sorgen.
Maria, jag kan inte kolla din sorg men +1 för dig
Tack för din berättelse Maria. Beklagar djupt.
Ja, stark berättelse. Gripande. Tack för att du delar den, Maria!
Ja, det är alltid ett hårt slag när en anhörig dör. I mitt fall så var det rätt oväntat, och det gick snabbt. Jag hann inte ens dit.
Beklagar din förlust och tack för din berättelse.
Jag delar känslan av att det var den värsta pesten även i mitt liv oavsett vad alla tycker. Det var nog en riktig jobbig tid för alla oss med sjuka anhöriga med all rädsla för smitta och att dra hem farsoten.
Förlorade min fru under pandemin, hon var cancerpatient i medelåldern och jag hade också turen att få vara på sjukhuset dygnet runt på slutet. Först några dagar på sjukhuset och sedan en dryg vecka på hospice, trots corona. Jag tror att jag var till hjälp också då jag vårdat henne länge och hade kunskap och sjukdomen och de hade också ont om personal. Tiden innan jag fick lov bo sjukhuset så flyttades hon hela tiden runt mellan olika avdelningar. Jag hade fått två vaccinsprutor också som prioriterad grupp, så jag hade visst skydd då.
Ingen hade riktigt plats för sjuk cancerpatient i allt kaos och mellan nästan varje avdelningsflytt, (ingen som ville ha henne kändes det som), fick man påpeka fel i behandlingen. Det då personal inte läste in sig i journalen, tex medicinerna fick hon ofta i tablettform på nya avdelningar fast de skulle fås intravenöst, så de rann ut genom en slang magen igen, plupp, plupp i en påse på golvet Varje dag så hamnade viktig information allt längre bak i journalen där det inte fanns tid att läsa, så man behövde verkligen vara med även av det skälet.
Jag fick känslan att personalen var stressad under perioden därav att de bara läste de allra sista händelseanteckningarna. Hon var ju redan palliativ när corona bröt ut och hade kanske också bara något/några år kvar. Men det var fruktansvärt att gå till jobbet och riskera dra hem smittan. Till slut fick man jobba hemifrån vilket var jätteskönt.
Minns att folk ifrågasatte varför jag tex ville åka hissen själv efter att jag varit och handlat, jag fick förklara att ”blir jag sjuk så kommer jag smitta min fru med kanske värsta tänkbara konsekvens”, inte alla som förstod upplevde jag konstigt nog.
Jag tror att man hade brytsamtalet med mig lite tidigare än om inte coronan funnits, även om det kanske inte gett oss så mycket mer tid ändå. Hon ville se havet en sista gång, vilket vi planerat en mysresa med övernattning, det blev aldrig så tyvärr, utan Corona kanske vi fått den resan brukar jag ofta tänka.
Tack för att ni orkade läsa <3 Tror på att nå ut så mycket som möjligt med hur verkligheten såg ut för många av oss. Tycker jag läst mycket i social media hur hanteringen av pandemin varit överdriven "med tanke på att det ändå gick bra för gemene man/kvinna". Vi vet att vården var överbelastade och jobbade skiten ur sig-vi fick se det på nära håll. Men tack vare att pappa blev sjuk i början på vågen i oktober 2020 (innan det brakade loss av bara helvete), så hade de så mycket tid att han fick såpass mycket hjälp att vi vet att inget mer hade hjälpt. Jag vet andra anhöriga som är förtvivlade för att deras anhöriga blev bortprioriterade och inte fick ordentlig hjälp-"tänk om hen hade överlevt om hen bara fick syrgas". Det gjorde riktigt ont när jag satt och körde spårvagn nyårsafton 2020, och domkyrkorna ringde för pandemins offer kl 22-och överallt körde jag runt på festklädda festprissar som inte brydde sig det minsta om att göra vad de kunde för att minska belastningen inom vården. Att göra vad man kunde för att inte öka belastningen var avhängigt för att kunna rädda så många liv som möjligt. Personalen gick redan på knäna. Men det handlade inte enbart om för att möjliggöra att rädda liv. Pappa var ju på covid-iva till på söndagen. På söndagseftermiddagen flyttades han för att få fortsatt palliativ vård på medicinavdelningen istället. Bara en våning ner-men där var de genast mycket mer stressade-det märktes. Vi var två som satt vid pappas sida hela tiden, och såg när morfinet började släppa. Han gjorde några slags grimaser då vi förstod att det gjorde ont igen (ibland svarade han med blinkningar om han var vaken) och då tryckte vi på knappen för att sköterskan skulle komma in. Ett par gånger så dröjde det upp till 45 minuter innan de kunde komma och lindra hans smärta. Det var så vidrigt att se att han fick ha så mycket ont, i en stund när man är döende och inte ska behöva ha det (när det ändå fanns fungerande lindring). Och det var inte för att de inte brydde sig-de var helt enkelt stressade av bara helvete och hann inte alltid med. Varje gång någon säger att hanteringen av pandemin var överdriven (munskydd, avhållsamhet mm), så hoppas jag att det inte är så folk tänker vid nästa pandemi. Om man istället har en mer avslappnad attityd så kommer det troligen innebära att fler kommer plågas när de ligger för döden, för att personalen inte hinner med. Det önskar jag inte ens min värsta fiende. Jag vet att det finns de som lidit, som drabbats av psykisk ohälsa pga den isolering som skedde. Men vi är många som också mått dåligt pga våra anhöriga. Vår familj kom "lindrigt" undan med tanke på att vi slapp känna att de inte gjorde allt för att rädda pappas liv. Men jag pratar med många andra anhöriga-och tänker framför allt de som hade anhöriga inne i äldrevården. Tack och lov har jag hittills inte sett någon härinne uttrycka sig som om de inte räknas. Men ser i social media många som skriver något i stil med "men de skulle ju dö ändå". Fy fan säger jag bara… Tack återigen för att ni orkar läsa <3
Märkligt nog blev jag aldrig rädd. Var hela tiden övertygad om att jag skulle klara det som en vanlig influensa. Efter fyra vaccinsprutor fick jag till slut i slutet av 2022 Omicron. Den gick från första symtom till fullt utvecklad inom sex timmar. Höll i sig i två dagar på svår influensa-nivå. Efter fem dagar feberfri, och efter sju ute och joggade. Inga kvardröjande effekter. Förmodligen hjälpte vaccineringen till att förkorta och lindra förloppet.
Ingen släkt eller vän dog. En fick dock långcovid.
De positiva var att det blev legitimt att jobba hemifrån hela tiden. Och det har vi fortsatt med, nästan. En dag på kontoret för den sociala biten är målet nuförtiden. Arbetsgivaren justerar antal kontorsplatser efterhand som kontrakten löper ut på kontoren så att det inte längre finns plats för alla samtidigt. De gånger jag varit där har det varit mindre än 10% beläggning.
På det hela taget var pandemin inte alls traumatisk för min del. Däremot fanns det en något morbid spännande underhållningsaspekt i det hela.
@KJ
Min sambo är yngre än mig och tvådosvaccinerad. Jag är ickevaccinerad. När vi fick Omicron var hon sjukare och var sjuk längre än mig. Anekdotiskt, men ändå.
Bodde och arbetade i Kina när det bröt ut men tack vare partiets klokskap så dog det bara 5000 människor i hela landet. Säger dom i alla fall.
Det var en himla byråkrati överallt och skulle man resa var man tvungen att ha ett skäl. Varje gång man skulle in i tågstationen skulle man fylla i ett formulär med en massa uppgifter och givetvis hade pappret ändrats varje gång. Plus att företaget fick föranmäla oss på en namnlista som kontrollerades.
Även shoppingcenter var spärrade för oss som reste mycket utanför staden och det fick till följd att frugan fick sköta inhandlingen. Att man hade rest utanför staden kollades via mobiloperatören och hade man stängt av mobilen tolkades det som att man restauranger staden så det lönade sig inte. Men det var fritt att vara ute och promenera.
I övrigt fanns det god tillgång på masker och vi fick aldrig slut på mat, det kom efter jag åkt hem. Tog även med mig masker och handsprit gillen bataljon hem vilket kom till god användning i Sverige.
Har jobbat heltid under hela perioden även om det blev några veckor på distans i Kina under utbrottets första del. Sedan tillbaka i Sverige blev det ju mycket på distans.
Men jag upplevde aldrig några speciella problem under pandemier och drabbades aldrig av inlåsning till skillnad från det fåtalsom stannade i Kina under 2020-2022.
Jag läste i en tidning (FoF eller någon liknande) för ett antal år sedan att Debriefing var stort för 30 år sedan, men nu har man har slutat med debreifing, uppföljning visade att en del av de som blivit debriefade mådde sämre än de som inte blivit debriefade. Kan inte hitta artikeln på nätet men hittade detta istället.
Debriefing – en metod som kan skada
Debriefingmetoden nära nog dominerade krishanteringen under 1980- och 1990-talet. Under slutet av förra seklet och början av detta började dock metoden alltmer ifrågasättas och granskas. Idag råder stor enighet om att metoden inte bör användas för personer som oväntat drabbats av en krishändelse, då debriefing betraktas som en potentiellt skadlig behandling. Med detta menas att de flesta personer sannolikt inte tar skada av en debriefing, men för en mindre andel av de drabbade är det en för kraftfull och känslomässigt upprörande insats som, speciellt när den sätts in tidigt efter en händelse, riskerar att störa eller hämma den naturliga återhämtningen. Somliga kommer med andra ord att riskera att bli traumatiserade av den insats som syftar till att hjälpa.
Debriefing saknar forskningsstöd
Även för personer som är förberedda på påfrestningar, till exempel räddningstjänst eller poliser, yrkeskategorier som metoden ursprungligen utvecklades för, är användandet av debriefing starkt ifrågasatt. Dessa personer riskerar sannolikt inte att bli traumatiserade av debriefing, men det finns inte heller något forskningsstöd för att metoden minskar risken för yrkesrelaterad traumatisk stress. Den blir därmed en överflödig insats som kostar tid och resurser. Det finns också en risk att man genom att ha gjort en insats, missar uppföljningar som skulle kunna identifiera personer som är i riskzonen för att utveckla stressrelaterade besvär och därför kan vara i behov av behandling.
Idag finns strategier för att stötta personer som upplevt traumatiska händelser, både väntade och oväntade, som är väl underbyggda med forskning. Dessa strategier är mer återhållsamma, mindre riskabla och dessutom mindre resurskrävande än debriefing.
Sammanfattning av kritiken mot debriefing:
Det är en metod framtagen för befintliga grupper av insatspersonal som inte bör användas för grupper av personer som denna beskrivning inte stämmer för
Metoden bygger på att arbetsgruppen är förberedda på ett uppdrag – att de fått en briefing. Den bör inte användas för sådana som var oförberedda på påfrestningar
Metoden bygger på att påfrestningarna skett inom ramen för ett yrkesuppdrag. Det finns alltså en vardag att återvända till. Det är därför en olämplig metod där vardagen eller privatlivet är påverkat av händelsen
Det är en gruppbehandling som aldrig ska användas för individer
Metoden är inte kostnadseffektiv eftersom den omfattar alla, oavsett behov. Detta innebär en överbehandling av cirka 70-80% av de drabbade
Debriefing är oftast en engångsinsats. Då ingen uppföljning görs kan inte heller någon bedömning av återhämtningen göras
Debriefing är en alltför kraftfull som, speciellt om den sätts in för tidigt, riskerar att störa den naturliga återhämtningen
Det saknas bevis för att metoden förebygger yrkesrelaterad traumatisk stress
Det finns en risk att vissa personer kan bli mer traumatiserade av debriefingen än av själva händelsen
Navigera
Krishantering
Arbetsmiljöverkets föreskrifter
Checklistor
Debriefing
Dödsfall på arbetsplatsen
Hot och våld i arbetslivet
Kamratstöd och stödgrupper
Krisberedskap på arbetsplatsen
Krisinsatser på arbetsplatsen
Kriskommunikation i arbetslivet
Kriskunskap på arbetsplatsen
Krisutbildning i arbetslivet
Psykologisk förberedelse
PTSD
Specialistutbildning för psykologer
Traumabehandling och bearbetning
EMDR
KBT”
https://www.brolinwestrell.se/krishantering/debriefing/
Klart att metoden inte passar för alla. Det finns risker med det mesta. Allt kokas till slut ner till individnivå och individuellt behov.
I en annan händelse (inte relaterat till covid) så blev jag erbjuden en psykolog, men jag avstod för jag menade att det var bäst att jag klarade av det själv. Det fanns ett värde i det. Jag har sett fall på nära håll där ett besök hos psykologen gjort mer skada än nytta. Sammanfattningsvis så finns det väl ingen metod som passar för alla.
Här något läsvärt som breddar diskussionen. Efter en snabb första läsning tycker jag att jag fann en hel del intressant och vettigt stoff (men var och en får ju dra sina egna slutsatser).
http://www.krisstod.se/DEBRIEFING%20INTE%20EN%20KRISSTODSMETOD.pdf
Första citationstecknet kom inte med, men ni förstod nog ändå att det var ett citat.
Tack Lena! Jättebra! Visste inte ens att jag vari behov av pandemidebriefing, men det var jag. Det gjorde rätt gott.
Måste erkänna att mitt ”känslotrauma” sträcker sig betydligt längre tillbaka än pandemin, som för mitt eget vidkommande inte bekom mig särskilt (som mångårig frilansare är jag van att rå mig själv snart sagt hela tiden) medan släkt och vänner tack och lov klarade sig oskadda. Nej, för mig är det Brexit-omröstningen, Trumps och Bolsonaros presidentskap, det infantila påhittet ”fake-news” samt alt-rightarnas (dit man tyvärr får räkna in många republikaner i USA, konservativa i Storbritannien samt diverse främlingsfientliga politiker i Europa ) Putin-vurmande som har satt djupa spår i mig. Det här att folk tror att exempelvis EU skulle vara den lilla människans fiende och att det istället skulle vara de superrika och överprivilegierade som bryter en lans för dem tyder på en skrämmande blåögdhet hos många väljare. Samtidigt har det framkommit att många framträdande, betrodda politiker i flera länder tagit emot betydligt mer än 30 silverpenningar från Kreml, vilket fått så fruktansvärt allvarliga konsekvenser i framför allt USA och Storbritannien att demokratin där skakar i sina grundvalar.
Men var det verkligen en pandemi? För vissa, tveklöst. Deras lidande var stort och en del av dem dog i förtid.
Men för oss andra? Nej. Många hade Covid utan att ens märka det. Andra var dåliga i några dagar. Själv var jag dålig i två dagar och behövde sova 9-10h/natt veckorna efter. För mig var det ingen vanlig förkylning.
Men i början visste vi inte, vi hade ingen aning om ifall vi skulle dö eller inte. Under de första 6-10 månaderna tycker jag att vi agerade korrekt. Men sedan urartade det till någon slags masshysteri som var skadligare än sjukdomen.
Folk gick omkring med munskydd avsedda att undvika att operationspersonal och tandläkare flåsar rakt ner i öppna sår eller i ansiktet på sina patienter. När munskydden togs av pillrades det notoriskt på dem så att man kunde vara helt säker på att om några virus fanns där så hamnade de garanterat på vederbörandes fingrar. Bara där gick det alldeles för långt. Som tur var tyckte även Tegnell så, detta med forskarstöd. Men ändå tvingades jag att ta på mig ett munskydd på en vårdcentral hösten 2021. Man tycker att vården borde agera efter vad forskare funnit. Läkaren som jag träffade hade inte munskydd. Han har forskat.
Ett andningsgfilter som skyddar låter all luft passera genom filtret vid inandning. Sådana filter finns, men jag såg bara ett enda användas under hela pandemin. Man borde även diskutera hurtillvida utandningsluften borde filtreras, men någon sådan diskussion existerade inte och därmed inte heller någon som började att tillverka sådana andningskydd.
Nästa vansinniga steg var att folk tutade i sig den ena dosen efter den andra med ett prototypsvaccin som dessutom oftast hunnit bli obsolet. Det är busenkelt, man går in på Läkemedelsverkets hemsida. Där finns statisik över biverkningar av vaccinerna och risken att bli allvarligt sjuk av Covid för olika åldersgrupper. Det framstår som tveklöst att om man är under 45 år och inte tillhör någon riskgrupp så skall man inte ta vaccinet. Ändå krävde vissa länder vaccinpass så långt in i pandemin att denna statistik fanns.
Vaccinet har räddat från svår Covid och sannolikt även död. Men bara för att detta är ett faktum så betyder det inte att alla skall vaccinera sig. Riskgrupperna, tveklöst därför att hos dessa är risken med Covid större och farligare än risken för biverkningar.
Krav på munskydd för att få vistas ute i vissa länder och krav på vaccinpass/massvaccinering var en snuttnalle, eller en masspsykos, en trygghet att ta till i en svår tid, något som motade bort/hjälpte oss att hantera vår fruktan för sjukdomen. Inget annat.
Sjukvården gick på knä trots att långt under en promille av vår befolkning hamnade på sjukhus. Vad händer om det kommer en ”riktig pandemi” som gör att tio procent av oss behöver vård på sjukhus? Sjukvården skulle inte ens klara en procent. Var är debatten om detta?
Vaccinet räddade otaliga liv och att kalla det ett vansinnigt steg håller jag verkligen inte med om. Vilket bekräftas av studier. Att få myokardit av vaccinet är mindre sannolikt än att få det av covid. Kan dessutom meddela att många unga inte visste om att de befann sig i riskgrupp eftersom de inte alltid vet om att de är hypertoniker eller har en diabetes.
Framförallt minskar vaccinering belastningen på vården. Allt som vården gjorde innan pandemin upphörde inte bara för att ett nytt virus dök upp.
Jajemen.
Det var behagligt att jobba hemma under pandemin. Mindre störningar och därmed effektivare arbete.
Vi började beställa hem mat från ICA och COOP så att vi slapp trängas i butiker, och har fortsatt med det trots att det kanske inte är nödvändigt längre. Även Systembolaget kör hem varor vilket är mycket bekvämt. Överhuvudtaget går jag sällan i butiker numera. Det mesta går att beställa hem.
Jag har tagit alla covidsprutor enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har inte blivit sjuk i covid, trots att min fru blev det. Bra rutiner hemma tror jag är det viktigaste i sådana fall.
Så värst traumatiskt var alltså inte för mig med pandemin. Mest bara lugnt och skönt.
Kriget känns som ett värre problem. Jag blir frustrerad av senfärdigheten med att skicka vapen till Ukraina.