Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och i företaget.
Den svenska kronan är stabil under måndagsmorgonen, men guldpriset stiger igen vilket kan tala för att bankkirsen inte är över. Börserna i Asien är dock blandade under morgonen, vilket var ett tag sedan sist. TT rapporterar att trots inflationen lägger svenskarna historiskt lite av sin inkomst på mat och under snittet i EU, men det är bedrägligt och innebär att man jämför sig med EU:s fattigaste länder. I verkligheten har vi inte betalat så här mycket för maten sedan 90-talskrisen.
Stockholmsbörsen backade marginellt under veckan som gick. Storbolagsindex OMXS30 var oförändrat och gick -0.01%, medan bredare OMXSPI backade med -0.36%, och detta trots att Stockholmsbörsen föll mer än 2% i fredags. Än så länge har inte bankkrisen generellt drabbat Stockholms börsnoterade aktier, även om det ser annorlunda ut för individuella aktier.
Valutorna är stabila under måndagsmorgonen. Norska kronan ligger på 99 svenska ören, schweizerfranc på 11:35 SEK, euron på 11:22 och dollarn på 10:42. Däremot har guldpriset tagit ett skutt och hoppat till 661:- SEK per gram. Inte rekord efter förra veckans spik, men rekordnivåer. Att guldpriset går starkt kan tala för att oron inte är över för bankkrisen.
I USA gick S&P-500 plus ojusterat för valutaeffekterna för oss svenskar och gick efter +0.56% i fredag +1.39% för veckan. Nasdaq steg +0.30% sista dagen förra veckan och stängde på +1.97%. Även här kan man alltså inte tala om något generellt börsras.
I de asiatiska tidszonerna är det nu blandat under morgonen, vilket jag tror är första gången på ett tag. Annars har de asiatiska börserna samstämmigt sprungit tillsammans åt samma håll, iaf de index jag väljer att följa. Att det spretar kan innebära att oron minskat och nationella förhållanden styr mer.
ASX 200 är i skrivande stund oförändrad på +0.07%, Hang Seng backar -0.66%, KOSPI -0.31%, Nikkei 225 +0.43% och Straits Times +0.96%. Så två framåt, två bakåt och en oförändrad. Blir inte mycket mer spretigt än så.
Mina portföljer hos Lysa ligger stabilt. Sedan senaste insättningen den sextonde mars och med det balanseringen av fördelningen 60% aktier 40% ränta, så har räntan gått marginellt bättre än aktierna, antagligen pga fallande marknadsräntor som drar upp obligationerna och fördelningen är just nu 59.98% aktier och 40.02% räntor. Detta ombalanseras om avvikelsen blir för stor eller vid tillräckligt stora insättningar. I praktiken innebär den automatiska ombalanseringen att man säljer det som gått bra och köper det som gått dåligt, dvs vid fallande aktiebörs säljer av ränteplaceringar och köper mer aktier, och vid stigande börs tar hem lite av vinsten och säkrar denna i obligationer.
TT och SvD skriver att svenskarna trots att vår matprisinflation är högre än i många EU-länder (kom ihåg att det alltid finns någon som är bättre, så när man jämför sig med andra blir man bitter) så lägger svenskarna mindre andel av sin inkomst på mat än EU-snittet. Snittet i EU är att man lägger 17.3% av lönen på mat, medan Sverige läger 15.3%.
Detta är också historiskt lågt, även om det är högre än sedan 90-talet, då vi lade 13 – 14% år 2000 – 2020 och 2020 – 2022 lade 14.3%. 1990 lade vi 15.4% vilket ju är passande med tanke på att vi kan vara i samma läge nu som inför 90-talskrisen och 1980 lade vi 18.8%. För att visa hur välståndet ökat lade man 1950 30.4% av inkomsten på mat.
Dock innebär sådana här jämförelser att vi jämför oss med EU:s fattigaste länder och ju fattigare desto mer lägger man på mat. Istället bör man förstås titta på jämförbara länder i BNP per capita.
Sverige har högre BNP per capita (PPP, dvs köpkraftsjusterat) än Tyskland, Danmark, Österrike och Belgien enligt Wikipedia och det är bland EU-länderna bara banklandet Luxemburg och Internetjättarnas Irland som har högre, samt Nederländerna. Luxemburg och Irland har rejält högre, så ska vi jämföra oss med våra likar är det rimligtvis de andra fem.
Dessa lägger enligt artikeln följande på mat. Belgien 15.5%, Nederländerna 14.9%, Danmark 13.7%, Tyskland 13.2% och Österrike 12.1%. Med Sveriges 15.3% (för övrigt lägger det fattigare Finland 15.2%) blir medlet i gruppen 14.11% och då har vi inte justerat för storleken, som ger mer tyngd åt framför allt Tyskland och Nederländerna och i antal invånare istället för antal länder sänker medlet ytterligare.
Bland våra likar lägger Sverige alltså över medel och det är först när vi blandar in EU:s fattigaste länder som Sverige ser ut att vara bättre än medel vad gäller matutgifterna. Överlag är EU bra att använda för att visa vad fan man vill med statistik eftersom om vi jämför oss med EU så börjar vi jämföra oss med fattiga länder som Bulgarien, Grekland eller Portugal och då kan vi ju vara nöjda.
Men kanske bör ambitionsnivån vara lite högre än att jämföra sig med fattiga länder?
Verkligheten är att svenska hushåll har inte betalat så här mycket för maten som andel av inkomsten sedan 90-talskrisen, och den var inte trevlig för många. 90-talskrisen är inte en målbild att eftersträva känner jag, men de som idag är i 40-årsåldern var barn då och kanske inte märkte hur illa det var? Som barn har man ju inte några referensramar att jämföra med och de allra flesta människor – även i Sovjetunionens misär – kommer efteråt ihop sin barndom som positiv. Men så har vi en överlevnadsmekanism att dåliga minnen försvagas.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och i företaget.
52 kommentarer
Kronan är stabil, men på rekordlåga nivåer.
Det som är grunden till vår inflation är energipriserna, som slår både emot all tillverkning och transporter.
Energin har tidigare varit så billig att den utnyttjats som kassako för staten, genom riktad beskattning.
Det är dax att korrigera detta nu.
+1
+1 Så är det. Och det talas väldigt lite om elpriserna nu av någon anledning trots att de fortfarande är höga. Lättare och bekvämare att jaga och demonisera Ica-handlare förmodar jag?
Hear Hear!
Tipset för donk-maten var bra. Men hur komma från att den är kall och bara blir mis om man kör den i mikron?
Ukraina-vinet gott också?
Just till donken körde vi en sydamerikan.
Nä, vi äter den halvvarm. Lite mer bosslevel hade varit att haft en värmeväska, men pommes blir ju sladdriga.
Aha.
Återkom gärna med ett omdöme om vinet från Beykush när det är provat.
Alltså Donken i Sverige är ju faktiskt föda. I USA är det oätligt. Dessutom är donken den resturang i Sverige som säljer mest vegetarisk mat så deras miljöarbete tuffar på.
Tycker svensk mat inte direkt kan jämföras med andra länders då kvalitet och miljöansvar är mycket högre här (om man inte räknar med typ tomater och avokado som är sämre).
Kör pommes i en airfryer eller bara i grill i ugnen några min sen jävlar. Burgaren är inte så mycket att göra åt tyvärr. Man kan säkert fråga om man kan få burgaren på sidan när man beställer så värmer man upp den så har man ett fint mål.
Men att donken säljer mest vegetariskt måste väll bero på att dom är störst ändå, dom måste väll sälja mest kött också? Annars har ju donken varit fruktansvärt sega på bollen när det kommer till det vegetariska, Max och BK verkar ju alltid ha haft högre status bland vegetarianer och legat steget före, även om det kanske jämnats ut något nu på sistone.
Hahaha. Det var en av de första grejjerna jag köpte när jag blev lantis. Värme/kylväska liknande de buden har
Faktiskt riktigt bra. Men pommesarna är utmaningen. Man kan dock “nukea” dem ett par min i airfryern för ok resultat.
Burgaren går att värma i ugnen för ett helt ok resultat.
Pommes går bra att bara steka på lätt i en stekpanna.
De blir varma och blir krispiga igen. (de har redan fett på sig, så inget extra behövs)
Det som inte framkommer i den jämförelsen är väl substitutionseffekter?
Om maten blir dyrare relativt andra varor, så är det rimligt att tänka sig att man köper mindre mat totalt sett (fullt möjligt, genom att man äter lite mindre och ser till att minska matsvinnet), samt går från dyrare matprodukter till billigare.
Skulle inte dessa substitutionseffekter ske, så skulle matprisernas andel av konsumtionsutrymmet sannolikt vara ytterligare högre.
Ja, man tittade bara på summan av matinköpen, inte kvaliteten på maten.
Apropå vinbildtexten, Systembolaget säljer väl ingen rysk alkohol alls? Som jag förstod det var de snabba med att stoppa det vid invasionen.
https://press.systembolaget.se/pressmeddelanden/2022/systembolaget-saljstoppar-ryska-produkter/
Nix. Finns massor. Se https://www.systembolaget.se/sortiment/?q=ryssland
Grejen är att Systembolaget ena sekunden använder beställningssortimentet som argument för att de har Världens Största Utbud (TM) (det har de inte) och i nästa sekund så säger de att “beställningssortimentet är inte vårt, så det är inte vi som säljer det” när det gäller Ryssland.
Å tusan. Då hade jag missuppfattat. Usch. Bort med blodsdrycken. Överallt.
Håller med. Hur mycket jag än har uppskattat deras vodka är den eran över för mig.
Svagt av Systembolaget så klart. Fick även slänga COOP-s knäckebröd som fortsatt har råvaror från landet.
Nu får vi pudla. Samtliga artiklar är stoppade (även beställningssortimentet).
https://press.systembolaget.se/pressmeddelanden/2022/systembolaget-saljstoppar-ryska-produkter/
28 FEB 2022
ÖVRIGT
Systembolaget säljstoppar ryska produkter
Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har Systembolaget idag fattat beslut om åtgärder gällande ryska produkter i Systembolagets sortiment.
Som konstaterats av bland annat Sveriges regering kränker Rysslands väpnade angrepp Ukrainas territoriella integritet och suveränitet. Angreppet innebär stort lidande för den ukrainska befolkningen. Situationen i Ukraina är exceptionell och invasionen är ett uppenbart brott mot internationell rätt. Mot denna bakgrund har Systembolaget beslutat att omedelbart och tillsvidare stoppa försäljningen av samtliga ryska artiklar i Systembolagets sortiment, och om att ställa in samtliga planerade lanseringar av ryska artiklar.
– Situationen är exceptionell och vi tar utvecklingen på stort allvar. Vi har mot bakgrund av beslutet informerat berörda leverantörer, säger Ulf Sjödin, Sortimentschef på Systembolaget.
För ytterligare information kontakta:
Systembolagets presskontakt 070-245 00 47, [email protected]
Om man gör research, bör man kanske kolla hela vägen. Alla ryska produkter är säljstoppade på systemet, det syns när man klickar på en produkt.
Frågan man däremot kan ställa sig är varför de alls är sökbart, när de nu inte finns att beställa.
Vansinnigt snygg etikett på vinet!
Kanske är ändå maten för billig.
Det är otroligt mycket fejk-mat, processad mat, tillsatser och utfyllnad för att göra den billig.
God mat på oförstörda råvaror är nästan svårt att få tag på. Tyvärr märker jag redan att det blir svårare och svårare i nått slags race to the bottom när alla ska pressa priserna igen.
De inhemska producenterna får det svårare att klara sig och förmodligen blir resultatet att vi kommer importera mer mat och lägga ner x antal jordbruk. Självförsörjningen minskar, kvaliteten minskar, smaken och näringsinnehållet minskar.
Det är dessa effekter som är mest negativa, inte att vi lägger en procentenhet mer pengar på maten.
Sett ur ett producentperspektiv är det väldigt svårt att sälja mat av god kvalitet också.
Vi får nog främst skylla på livmedelsverket för att det blivigt såhär.
Själv hade jag kunnat ha direkt försäljning av hängmörad Belted Galloway som gått på skogsbete.
Men det är nästintill omöjligt att få någon vettig ekonomi i det om man ska göra detta lagligt.
Hängmörad Belted Galloway på skogsbete låter mumma 😀
Nä men jag förstår att det är svårt för producenterna. Handlar relativt mycket på reko och jag ser ju hur det håller på att kollapsa. Kanske max 50% av antalet kunder mot för ett år sen.
Vissa producenter får knappt nån beställning alls och med transporter och administration kan det knappast löna sig. Faller det bort producenter så kommer fler kunder avvika med och spiralen är igång…
Om livsmedelsverket sätter käppar i hjulet låter ju helt horribelt. Här känner jag att jag inte har en aning om på vilket sätt, men det låter ju inge bra.
Sen måste man ju acceptera att på våra breddgrader så kan man inte räkna med att få färska grönsaker till budgetpris mitt i vintern odlade i växthus uppvärmda med fossilgas… att sådana varor ökar i pris borde inte göra att räntan behöver höjas.
Allt som ska säljas måste vetrinärbesiktigas och detta måste ske i formellt godkända lokaler.
Sen ska köttet transporteras i en så kallad obruten kylkedja.
Sedan har vi detaljer som verkligen gör att besiktningsmannen kan ställa till det för lokala slakterier.
Låt säga att vi kar ett litet viltslakteri som kombinera verksamheten med att slakta får eller nöt.
Bara det att slakteriet måste godkännas för varje djurslag gör detta svår.
Så vill du slakta get duger det inte att lokalerna redan är godkända för får.
Eller om man får slakta älg så måste man ändå ha godkänt för nöt.
Anatomiskt är det ingen skillnad och hanteringen av köttet är detsamma.
Det är liksom inte fisk ihop med boskap vi pratar om här.
Detaljerna var det.
Antag att du har ett viltslakteri kombinerat med får.
Där kan livsmedelsinspektören kräva att få veta hur många får som ska slaktas en specifik dag sex månader i förväg.
Vilket förstås är omöjligt att veta på grund av att slakteriet inte vet hur många älgar eller rådjur som jägarna har skjutit inför den dagen.
Detta handlar alltså om myndigheter som inte tar några som helst risker med sina beslut.
Det här är enorma intäkter som alldrig tillåtits att uppstå.
Intäkter som producenter eller slakterier hellre avstår från än bråkar med Livsmedelsverket.
Tack för insikten 👍
+1.
Dags att igen fortbilda folket i hur man läser baksidan på förpackningarna.
Mina snabbtips, skippa ifall det är:
– Många E-nummer
– Produkter med reducerat fett / salt.
– Hög kolhydrathalt = Kolla att det är bra kolhydrater och inte bara stärkelse, sirap, socker och likn.
Känns lite 90-tal över det där, att E-nummer i sig är nått dåligt. Många skriver ju redan nu ut namnet på ingrediensen istället för dess E-nummer för att det får folk att känna att de gjort ett bättre val oavsett vilket ingrediensen faktiskt är. Reducerat fett/salt är väll heller inget som är direkt negativt för folkhälsan så länge man inte ersätter det med en massa socker eller nått då.
Generellt kan ju folk bli mer medvetna om vad de äter helt klart, men saker folk fått för sig som typ att konserveringsmedel ska undvikas som om det vore nått gift gör ju bara att matsvinn ökar, butiker får kasta mer osålda varor, det ställer högre krav på kylkedjan vid transport, det ska förvaras kylt i butik osv. Inte en vinst för samhället eller individen skulle jag vilja påstå.
…Vad är en bra kolhydrat förresten? När stärkelse nämns som dåligt av nån anledning. När man pratar näring så benämner man ju kostfibrer som just fibrer och klumpar inte ihop dom med kolhydraterna.
Och då har vi ändå otroligt många fler regler kring mat i EU än t ex processmatens land USA. De stackarna blir ju lurade att äta all möjlig smörja.
Absolut, men dit vill vi inte… det senaste jag läste var att dom var tvungna att läsa på köttfärsen så det var 100% meat. För det kunde tydligen vara lite uppblandat där. Här har det ju “bara” blivit så i dom färska hamburgarna i köttdisken. Går fortfarande att hitta med 100% kött men många märken har kanske 90% och 10% tillsatser…
Här verkar det snarare som de snålar in på mängden. Cirkulerade ju bilder i helgen på nötfärs-paket märkta 500g som innehöll under 400g…
Och då är ändå USA ett paradis jämfört med kinesisk giftmat.
Vill man inte ha processad mat så är väl tipset att laga den själv.
En potatis är en potatis liksom.
Eller vad för mat som inte är färdigmat som är så fylld med tillsatser menar du?
Det är ett bra tips!
Men inte alltid man har tid och ork. Det luriga är just produkter som tillsynes är rena. Jag tror, som ovan, att vi rätt lyckligt lottade i Sverige men lika bra att försöka se upp lite.
Sen kan man väl ge sig fansen på att det förekommer rent fusk också. Dvs tillsatser som inte är uppmärkta och annat fusk.
Jag har också länge tänkt att bio / eko är mycket fusk trots att det ska vara verifierat.
Ibland nämns “naturliga råvaror” som väl är ett begrepp som inte ens är reglerat utan betyder i verkligheten ingenting.
Börjar man rota i detta så kan man hitta både det ena och det andra… Med höjda priser på råvaror och mer prispress från konsumenterna är det oundvikligt.
Tid och ork? Det är inga problem att laga mat på rena råvaror på under tiden det tar att koka pasta om man vill.
Ta lite färdigstrimlad färsk kyckling, stek i en panna och släng i lite grädde efter ett tag. Krydda efter smak. Tar 7-8 minuter.
Är man avancerad kan man slänga i någon grönsak också.
Men visst, donken eller liknande kräver mindre jobb. Också en annan prisklass…
Sluta vara så förnuftig, alla svälter alt äter tårta.
😉
Bio/eko är mycket fusk.
Min favorit är ekologiskt vin. Där får man bara använda 45 av de normalt 50 tillsatserna (ungefär, kan inte exakt antal i huvudet) och bara bespruta druvorna under odling 9 istället för 10 gånger (också ungefär).
Hur lagar du mat utan att skapa processad mat? Raw-vegan? Tillför du värme så processar du ju maten, en kokt potatis är en processad potatis.
Ultraprocessad mat däremot brukar man ju prata om som nått negativt men där är ju oandrasidan definitionen rätt vag. Finns inga tydliga riktlinjer i forskningen heller utan olika universitet och forskargrupper göra egna bedömningar i var man drar linjerna mer exakt.
Marie Antoinette fick rätt till slut.
Tårta brukar ju faktiskt vara helt lokalt producerad, och därtill kan och brukar den vara gjord av lokala råvaror från svenska jordbruk.
Dessutom är det gott och energirikt.
Vi får helt enkelt äta tårta allihopa för landets skull.
Jag hade väl aldrig trott att framtiden skulle bli så bra!
Du får nog passa på innan din “lokala” äggproducent får slakta ut på grund av fågelinfluensan.
https://www.mynewsdesk.com/se/jordbruksverket/pressreleases/faagelinfluensa-har-konstaterats-paa-avelsanlaeggning-i-skaane-3241114
Men se för guds skull till att göra din egen vaniljkräm på kokad vaniljstång och inte snabbmarsan! Om du nu har det som ett lager i tårtan – vilket barnen brukar gilla.
Bra artikel! Just denna typ av faktabaserade analyser saknar man i många media.
Falukorv på ring kan jag oftast få för 30 kronor eller lite mer så om vi bara substituerar ligger köttet på 40-50 kronor kilot.
Fast det kanske är väl grovt även för Riksbanken.
Finns en underbar kanal på tuben där en viss Boris beskriver det moderna livet i Ryssland (med en viss glimt i ögat). Falukorv är liksom stommen matlagningen tillsammans med grovt bröd och diverse soppor tillagade på det man får tag i. Det är bara att vänja sig.
Min farmor och mormor gjorde alltid mycket själva, de hade det inte få bra ställt om man säger så. Minns hur köttkvarnen gick inför julfirandet hos farmor, farfar var styckare och tog hem lite basvaror då och då. Idag köper vi mer eller mindre färdig mat i butikerna fast vi låtsas som att vi “lagar maten” hemma. Dock är jag tveksam om det går att göra så mycket mer själv för att komma ner i kostnader dvs. lägga ner mer tid själv i köket för att komma undan. Skulle vara intressant att se skattetrycket på vårt lands matvaror? Tror det är en del i det hela, men spekulerar då jag inte vet.
Alternativkostnader är svårt att räkna på.
Vad kostar ett kök i inköp och drift? Börja med att du behöver golv/väggar/tak. Betalar du hyra eller har du lån på fastigheten osv osv…
I Sverige hittar man nog inte många bostäder utan kök men i storstäder runtom i världen blir det vanligare.
Sen, arbetstid? Har man ett jobb som är betalt per timme oavsett när och hur mycket man jobbar är att lätt att räkna hem färdigmat.
Nb Jag förespråkar definitivt inte färdigmat då de ofta är undermåliga på ett eller annat sätt. Men Gör-Det-Själv är inte heller en alltid en lösning.
Ett kul extremfall: https://youtu.be/URvWSsAgtJE
Får hålla med bloggaren här, kan vi undvika en replay på 90-tals krisen så vore det ju kanon även om det var rena Klondykeeran för konsulterna!
Lite i skymundan så kom det förresten nya PPI-siffror i fredags.
Minus på månadsbasis och betydligt lägre än på sistone på årsbasis. Men visst, det krävs ju stora minussiffror på årsbasis för att återgå till tidigare prisnivåer.
Ja ja, Jag lagar det mesta ifrån grunden och visserligen har maten blivit dyr, men jämfört med att äta ute varje dag som jag gjorde förr har utgifterna minskat. Handlar mycket på extrapris och utnyttjar frysen. En stor god bolognes tillagas t.ex. på Söndagen och så har jag mat ifrån denna en vecka. Äter visserligen ute en del nu då jag vill gynna kvarters restaurangen, men varje dag blir det inte längre. Har också en skärmaskin och skär upp smörgås skinkan ifrån bit eller som senast den där fin fina prescutton på bit ifrån Lidl för 100kr/kg. Är det extrapris på rostbiff kastar man lite av dem i frysen och lagar till med jämna mellanrum i stället för att köpa över disk. Skulle vilja säga att idag så äter jag väldigt lite processad mat och upplever det som inte alls svårt att få tag på bra råvaror. Visserligen är jag ingen bra kock, men med lite övning så ökar förmågan och idag gillar jag maten jag gör nästan lite mer än den jag äter ute och livskvaliten är nog bättre än den var förut trotts inflationen, möjligen att det blir en del repetition men eftersom det är gott är det inte hela värden.
Förlåt om jag avbryter ryggdunkandet lite men skillnaden i andel av inkomst var väl inte enorm mot de länder bloggaren jämförde med?
Hur har skillnaden sett ut över tid? Om vi alltid har legat lite över snittet finns det då faktorer som förklarar? Som t.ex. att vi lever i ett land längre norrut med sämre förutsättningar för odling? Eller att vi gärna äter varm mat även till lunch?
Min erfarenhet från Tyskland är att man i större utsträckning äter kall mat och konserver, något som vi svenskar givetvis fnyser åt, men som torde dra ner kostnaderna.
Är det inte lite väl mycket fokus på matpriser?
Byggkostnader har det talats om ibland men oftast berörs inte dessa i debatter om inflationen. Redan innan inflationen officiellt erkändes skena så konstaterade många att exempelvis trävarupriserna gått upp med 100 % på ett halvår, och detta var 2021. Har anekdotiskt sett bisarra överpriser i bygghandeln, exempelvis en liten tapetskarvhyvel för 409:- på Beijer/Bygg-Ole. Denna ser absolut identiskt ut med en tapetskarvhyvel som kostar 68:75 på nätet, men faktum är att den ser ut att kosta kanske 30:- om en identisk skulle beställas från Kina. Är det inte här den egentliga greedflationen hittas? Inte på Ica eller Coop med deras små marginaler. Byggbranchen har väl även här på bloggen omtalats som girig och med suspekta prismodeller för nybyggen där kostnaden för byggmaterialet sätts utifrån granntomternas tomtpriser, och dolda avtal med bygghandeln ger oklara rabatter som lägger upp för mygel mot slutkunden. Och skulle byggare kunna förväntas ”ta ansvar” för att inte driva på inflationen, likt de krav som ställs på Ica-handlaren med flera? Känns knappast som att någon skulle uppfatta byggbranschen som en trovärdig aktör för att bekämpa inflationen. Sedan drabbas just byggbranschen först av alla i en lågkonjunktur och när räntan höjs, så viss karma kan ju vara i omlopp redan.
Byggbranschen är svår. Bygghemma är ner 85% på årsbasis trots en studs på 9% idag (det är en sån där dag när allt skräp går bra).