Som alla vet förbrukas det ungefär 10 kalorier energi från el och fossila bränslen för varje kalori mat (=solenergi) vi sätter på bordet. En stor del av detta sker hos jordbrukaren och nedan följer några anekdotiska läsarexempel på huf förbrukningen kan se ut.
En lantbrukare som hört av sig förbrukar 150 000 kWh om året som enskild firma och har fått elstöd, då abonnemanget på gården står på dennes juridiska identitet, dvs personnumret.
En annan förbrukar också ca 150 000 kWh och har fem anläggningar om 120, 100, 63, 50 och 35 Ampere huvudsäkringar. En normal modern villa har 16 A huvudsäkring som jämförelse och 63 A är nog det högsta man kan få ut ur en normal servis om den säkras upp. För 100 och 120 A krävs det i princip en rejäl industrikraftledning rakt in på fastigheten. Att enbart ansluta de senare två kostade 150 000:- SEK styck i anslutningskostnad.
En tredje läsare är lantbrukare med enskild firma och förbrukar ca 1 000 000 kWh om året, vilket då i Skåne skulle göra att vederbörande berättigas till 750 000:- SEK i elprisstöd.
Lite mer udda förbrukar en annan läsare drygt 200 000 kWh på fyra fastigheter, inklusive en golfbana som hyrs ut till golfklubben och drar ungefär hälften (bland annat bevattning, samt enligt min ponduspostulering klubbhus med t ex restaurang). Själv spelar vederbörande inte golf för det skulle då riskera bli förmånsbeskattning enligt skattereglerna. Läsaren påtalar att det också finns hyresvärdar med enskild firma, dvs som äger hyreshuset privat på sin egen person, och tar elkostnaden för hyresgästerna.
Flera andra lantbrukare som hört av sig förbrukar mellan ca 100 000 kWh och 300 000 kWh och en schablon är t ex att en mjölkko drar ca 1 000 kWh om året. Idag är det fullt normalt med över 100 mjölkkor för att man ska kunna leva på det hela.
Olika elnätbolag hanterar för övrigt abonnemang olika. En del sätter alla privatpersoner som privatpersoner, även enskilda firmor, medan andra sätter företagsabonnemang på de enskilda firmorna. Det senare går förstås inte om man även bor på fastigheten, då den enskilda firman inte får betala privata utgifter, utan då bör eller ska man ha abonnemanget privat och istället redovisa de privat betalade delarna som beror på firman som ett avdrag.
Ett annat problem är att elnätet kan stå på dig som privatperson, medan elhandelnsavtalet står på firman. Även om elprisstödet ska vara för elhandeln, så är det elnätbolagen som ska lämnat in uppgifterna och inte elhandlaren, då kunder annars kan ha bytt elhandelsbolag under den berörda perioden men elnätbolaget förblir det samma.
Det kan också existera specialfall där t ex någon lagt ner och sålt sitt jordbruk, och där en privatperson som sedan flyttat in därmed får elprisstödet för jordbrukarens förbrukning året innan under Magdalena Anderssons regering, även om privatpersonen inte driver något jordbruk idag. Allt fler jordbruk säljs idag till icke jordbrukare, som bara kommer använda gården som bostad eller hobby (t ex häst), eller t ex avställningsyta för annat företag som t ex lastbilar och arrenderar ut det mesta av jordbruksmarken till någon av de sista bönderna i trakten.
Jag vet t ex hur det ser ut runt byn hemma – det finns bara två mjölkbönder kvar, dels Strömma Naturbruksgymnasium och dels en annan bonde. Övriga små besättningar är hobbybesättningar eller mindre köttdjursbesättningar som man inte kan leva på. Hundratalet gårdar används i princip bara som bostad eller hobby, samt som en garanti för att man slipper få oönskade grannar inpå knuten. Så ser verkligheten ut i Jordbrukssverige där siste person släcker ljuset.
Sedan klassar Skatteverket dig automatiskt som enskild firma om du äger en andel i en jordbruksfastighet. Du blir ett företag när du köper en jordbruksfastighet eller skogsfastighet och företagsnamnet blir ditt eget namn om du inte registrerar något annat. Skatteverket ställer t ex krav på att du ska lämna in NE-bilaga för deklaration av näringsverksamhet. Är ditt elabonnemang då ett företag eller en privatperson?
63 kommentarer
Hur svårt är detta egentligen att ta reda på för journalister?? Borde ju vara det första men kollar innan man skriver en massa trams i pressen. Visar åter igen på hur andra agendor än att visa sanningen styr vissa i journalistkåren
Hur mycket enklare hade det inte blivit att reda ut om inte sittande regering satt offentlighetsprincipen ur spel? Jag kan få tag på uppgifter om en person tvångsvårdats på psyket eller lagförts för brott, men elstödet, där går minsann gränsen för vad som ska vara offentligt?
Om det nu är jordbrukare som ligger i topp, så är det ju inte direkt hemligt att de är jordbrukare. Det brukar ju liksom synas på fastigheten, och fastighetsregistret är ju dessutom offentligt.
Helt meningslös hemligstämpling.
Varför är det ett sånt rabalder om “elbidraget” denna vinter? Förra vintern fick vi också “elbidrag”, men det gick i stort sett massmedia förbi i jämförelse.
Bra detta blir belyst. Medias upprörda rapportering är under all kritik. Sorgligt journalister inte kan ta reda på saker så att bilden balanseras.
Bra inlägg LW! Borde läsas av hela sveriges journalistkår, men framförallt av alla vänstrade politiker. Fast politikerna är som vanligt bara intresserade av dramatik och hackande på sittande regering. Trots att förslaget var deras eget och inte ett bidrag utan en återbetalning av för höga avgifter.
@Kallehopp:
Förslaget var inte regeringen Anderssons, den beställde bara en utredning som ett underlag för det förslag den hade behövt ta fram om den vunnit valet. Vi får aldrig veta hur det sett ut men elstödet förra våren hade t.ex. ett tak.
Vår nuvarande regering hade tur att det fanns en utredning eftersom de uppenbarligen inte hade något eget förberett förslag. De hade inte heller tid att ändra utredningens förslag eftersom de hade lovat pengar före jul…
@Mustang Sally:
Om regeringen brytt sig om offentlighetsprincipen hade det varit uppenbart även för de 90% av Sveriges befolkning som inte bor på landsbygden, ett ganska onödigt självmål att hemligstämpla detta kan man tycka.
Att LW har koll på detta är kanske för att han själv är landsbygdsbo, äger en jordbruksfastighet och har koll på bokföring eftersom han är företagare.
Enligt Jordbruksverket bor ca 34% av Sveriges befolkning på landsbygden!
Jag syftade på att de bor i tätorter, kan ses som en motpol till att bo på landet – fast jag hade fel om andelen, det är “bara” 85% som bor i tätorter (för 100 år sedan var förhållandena omvända).
Slarvigt av mig!
Journalisterna skriver om de specialfallen, men inte elefanten i rummet. Alla vi som har bundet avtal och i princip får tillbaka mer än vi borde. Vi fick 14000 sek i elstöd nu, eftersom vi har en villa i elområde 4. Ingen hänsyn tas till att vi har bundet avtal på 0,47 öre / kwh. Vad gjorde vi med dessa oväntade pengar undrar kanske någon? Jag lydde Lars råd om att vårda äktenskapet för skillmässa vore ekonomisk katastrof just nu, och köpte en resa med min fru till medelhavet, och en del gick till Ukraina också.
Fast överföringsavgiften är en del av nätavgiften, den har du betalt.
Förvisso men om jag summerar alla elstöden för 2022: Först sossarnas där fick vi 6000. Nu moderaternas där fick vi 14000, och snart väntar mer i nov-dec stödet. Då blir resultatet att mitt villahushåll har haft både gratis el och nätavgift hela året 2022.
Med andra ord: Stödet är för godtyckligt och dess existens är bevis på att elmarknaden är havererad.
Detta bör ju rimligen också gälla merparten av jordbrukarna då man med så hög förbrukning troligen förhandlat sig till ett bra fastpris för elen. Elstödet är helt idiotiskt – men jag unnar verkligen bönderna de extra slantarna, de behöver nog varenda öre de kan få.
Hade det inte funkat så hade det också varit orimligt. De som tecknade fast elavtal betalade långt över det rörliga priset innan krisen, och sedan plötsligt lägre när krisen var ett faktum (om man nu kan kallade den en kris). Ska de som var förnuftiga nog att teckna ett fast avtal straffas för det nu? Ungefär som att de som inte betalar för en hemförsäkring får ett statligt bidrag som täcker vattenskador.
Bra poäng om stödet. Det har du förstås rätt i. 👍 Vet inte heller om jag vill kalka det för en kris. Känns snarare som ett haveri att den här situationen ens fått uppstå.
Det vore orimligt för systemet att ta hänsyn till att just du har låst elpriset. Det är i min värld självklart att alla ska få lika stor andel i stöd för el.
Om elpriset hade varit 1 öre/kWh så hade ju inte du fått tillbaka något för att du hade låst på den höga nivån 0,47 sek/kWh :-).
För oss som haft solceller länge så krävde Miljöpartiet att man skulle starta en enskild firma om man hade solceller. Så alla fick snällt ansöka om det. Rapportera moms och skicka in blanketter.
Året efter togs det kravet bort och alla fick makulera sina EF igen. Avgifter och byråkrati på det. Skatteverket hör fortfarande av sig och undrar om min EF.
Miljöpartiet är verkligen det mest skadliga partiet för Sverige.
Har du hört om den där regeringen som lovade utbetalt elstöd innan jul?
Whataboutism?
Nja, vi diskuterade väl vilket parti som var skadligast för Sverige?
Miljöpartiet leder stort i den tävligen, tätt följt av Sverigedemokraterna.
@MRlowrisk:
Har du missat att MP faktiskt är ett av de partier som kanske drivit på allra hårdast (tillsammans med Centern) för att ta fram de förmånliga villkor som gäller för din solcellsanläggning – inklusive ett ganska stort bidrag..!
Låter lite konstigt i mina öron att klaga på den politik du just berättat att du haft stor nytta av (även om det inte blev helt perfekt med en gång).
+1
Min Jordbruksfastighet förbrukar ca 120 000 kW om året. Verksamheten består av spannmålsodling samt uthyrning av 15 hus och lägenheter. Gården har ett internt elnät där jag säljer vidare elen till våra hyresgäster. Det första elstödet där man max fick 2000 kr per månad slog väldigt snett då alla 15 hushållen då skulle dela på 2000 kr. Vi använder i princip ingen el till uppvärmning annat än i något enstaka fritidshus. Elstödet kommer att fördelas till alla hyresgäster efter hur mycket de har förbrukat under den aktuella perioden. Kan inte påstå att jag känner mig som en vinnare. Mina elkostnader har ökat med flera hundra tusen per år. Hade helst sett till att man skippat stödet och tagit bort skatterna på el i stället samt dragit igång Ringhals 1 & 2.
Eftersom vi behöver hushålla med elen även i framtiden (för att den ska räcka till samhällets omfattande, fossilfria elektrifiering) skulle det vara fel signal att sänka skatten/priset på elen permanent.
Det är därför som elstöden utgår från historisk förbrukning. Det vore dock bra om “praktikantregeringen” kunde berätta hur de ser på framtida stöd – för om de kommer varje år blir ju effekten densamma som att sänka skatt/pris på elen och det kommer att vara mindre lönsamt att investera i sparåtgärder eller alternativa uppvärmningsformer (som mr pyros flisvärmda tork).
Om “vi” planerar att använda mycket elektricitet i framtiden vore det nog vettigast att storsatsa på ny elproduktion. Helst sådan som är miljö- och klimatvänlig samt planerbar och som bidrar till stabiliteten i elnätet.
Nu var väl inte bönderna tänkta att träffas av detta, och definitivt inte beroende på bolagsform?
Bönder är ju lite av en favorit att diskutera för alla som är okritiskt för ohejdad kapitalism. Det finns ju få småföretagare kvar i begripliga, traditionella sektorer eftersom det mest konsolideras i gigantiska, multinationella korporationer: Det är svårt att sälja in en snäll farbror i den lokala speceriaffären som “din lokala kapitalist” när han ersätts av hunsade gigjobbare som styrs från en annan kontinent. Bönderna, däremot, är cäl hyfsat ofta småföretagare.
Därav, antar jag, diskuterar vi bönder hemskt ofta.
Lantbrukare som ett skyltfönster för kapitalism.
Synd bara att kapitalet betalar och behandlar dem dåligt.
Mjölkbönder är ju kapitalism i sin renaste form! För visst var det en av de principer som Milton et al drev hårdast, att “köparen sätter priset” .
Hur menar du att just mjölkbönderna skiljer ut sig? För att de ibland äger mejerierna gemensamt (Arla och Norrmejerier)? Utveckla för jag förstår inte din poäng 🙂
Hej! Har följt med här några månader nu då jag tycker det är mer intressant än att läsa annan medieföljning av vad som händer i Ukraina. Tack Lars för det jobb du lägger ner här för att informera oss och tack er som skriver intressanta inlägg och följande diskussioner. Många ställen spårar diskussioner ur men här verkar det funka.
Men känner att jag måste blanda mig i den här diskussionen om elstödet till företag. Jag är vanlig arbetare och har ingen erfarenhet av att driva företag i någon form så kan någon förklara för mig hur rättvist stödet blir till företag? Går jag och köper en liter mjölk så betalar jag bra mycket mer nu än för drygt ett år sedan, bla. pga ökade energikostnader. Samma med tomater (även svenskodlade), så även för de som hyr sitt boende och betalar el till sin hyresvärd. Ska då den som odlat eller hyr ut både ha mer betalt av mig som kund OCH få elstöd?
Tycker hela grejen med det här elstödet är fel, fel fel och som Magnus Härenstam sa. De mellanhänder mellan producent och kund som tjänat storkovan på det här ockret badar ju i pengar och slipper ju undan allt ansvar.
Svåra frågor har ofta många dimensioner som inte kan besvaras med ett enkelt ja/nej. Varför ska företag i SE4 få tillbaka en del av överdebiteringen från flaskhalsavgifterna? Är kunderna beredda att betala de ökade kostnader eller väljer de att avstå eller välja en produkt från en region/land med lägre kostnader? Aspekten att Sverige ska försöka vara självförsörjande behöver också beaktas.
Ett sätt att göra det tydligare till nästa vinter är att på förhand sätta upp spelplanen, dessa grupper får ersättning och dessa nivåer gäller om följande inträffar…
Principen borde ju vara att ingen oavsett företag eller privatperson ska betala tillverningskostnad + ett rimligt påslag tycker ju jag. Hur man når dit är det vi har politiker till som löser problem genom verkstad och inte munläder. Hela Europa fick till att man skattade tillbaka övervinster utom Sverige. Vi “hann” inte i tid….. Fast före valet så skulle det varit ordnat före jul….
Håller med men svårt läge med kraftbolag som äger politikerna och samtidigt manipulerar marknaden, hata slumpen att en reaktor alltid går sönder om kommande 10-dygns prognos har en köldknäpp, men precis bara en så att man fortfarande kan sälja till ett uppblåst pris.
Jo fast nu hade nog priset varit detsamma även om vi hade haft full snurr på alla kraftverk då vi exporterade en hel del. Avreglering du vet 😁
@Kena: +1
Så du känner den anonyme privatpersonen som fått 773 669 kr i elprisstöd?
Hade varit intressant med lite undersökande journalistik hos storbonden.. för en annan är det lite svårt att förstå vad en bonde använder 200+ ampere till? Vår brf med 132 lgh hade en maxström om 170A de senaste 5 åren. Det motsvarar 141 kW, eller 1,1 kW per lgh, värsta timmen under dessa 5 år.
Mitt Jordbruk håller ca 25 000 människor med bröd varje dag. När vi drar igång torkfläktarna och annan kringutrustning för att blåsa luft genom spannmålen så maxar vi 80A utan problem och då värmer vi luften med ca 500 kW flisvärme och ej med el. Det finns de som har eluppvärmda torkpannor på sisådär 500-1000kW. Kycklingproducenter har väldigt mycket värme och fläktar för ventilation. Svenska gårdar är inte som i Astrid Lindgrens värld. Utan de producerar stora volymer högkvalitativ mat till mycket lågt pris. Oftast 20-30% under världsmarknadspris. Limpan som du köper för 40 till 50 kr får jag kanske 1-1,5 kr för mitt arbete att producera vetet som blir mjölet limpan bakas på.
Hmm Jag tycker snarare att top 10 på denna listan är väldigt låga summor.
Jobbar med solceller åt företag/lantbruk och merparten av dessa lantbruk ligger på över 80A huvudsäkring med förbrukning som matchar. Hötorkar, spannmålstorkar, mjölkrobotar, ventilation drar rätt saftiga mängder. Ett par av kunderna kan bara köra sina torkar när solen skiner som starkast för att kunna köra sina torkar på max utan att skjuta huvudsäkringarna på 125A.
Vi har flertalet lantbruk med 240A huvudsäkring med (dock torkanläggningar modell skitstor).
Ett mindre lantbruk med en 150 mjölkkor ligger på runt 500-550 kwh dygn nu på vintern, utan torkar och större kylbehov. Så jag tycker snarare att alla siffror är i underkant, Dock har våra större kunder flera gårdar och jag undrar hur det ser ut när man har mer än 1 abonnemang på sig om det är ett elstöd eller flera.
Det är väl så att många av de största jordbruken körs i aktiebolagsform och arrenderar marken, och inte som enskild firma. Därav dessa låga förbrukningar i exemplen och de som fått stöd.
Det var Chang Frick!
https://twitter.com/ChangFrick/status/1637095589060960256?
…som trollade – och jag gick på det (skäms).
Dock är det Visingsö, men tack iaf.
Dessvärre får man inte publicera drönarbilder med horisont utan att först ha sökt spridningstillstånd hos lantmäteriet. “Anders på landet” förklarar https://youtu.be/yO2Pn-RzAjA
Vill också dock påpeka att bilden är fantastiskt. Utsikten över fälten från Brahehus är majestätisk.
Sen är jag ju inte säker på att det är en drönarbild eller en vanlig kamera. Det senare är inga problem.
Det är ju inte en drönarbild, således får jag publicera den.
Ett praktexempel på tillämpning av teknikneutral lagstiftning. 🙂
Det jag ställer sig frågande till är varför så många ändå ser problemen med ett värdelöst utformat elstöd och en havererad elmarknad samtidigt som man inte kan se längre än sin egna plånbok när det kommer till solceller.
Jag kan bara gratulera både de som har bundet avtal och nu får elstöd och de som har solceller och får stora delar av vinterns elräkning betald med el de sålt sommartid.
Båda två är ohållbara lösningar så passa på att njuta. Det hade jag gjort.
Ja, statens stöd till solceller på villatak är hål i huvet. Jag tar tacksamt emot det och installer solceller på mitt tak.
Hur stor andel av vår disponibla inkomst går till boende (inkl el) och mat?
Är den historiskt hög?
Blir lite bekymrad när jag läser att SSAB har beställningar på kommande fossilfritt stål där man garanterar att bara vindkraft används. Hur ska detta gå till?? Ska man sluta producera om det slutar blåsa och har man en egen ledning från vindkraftverken. Så vitt jag förstår pumpas elen ut i samma nät från alla producenter oavsett hur den produceras. Har man uppfunnit en delare som känner av inkommande ström och blockar om den kommer från t ex kärnkraft…Hur som helst så bygger ju även detta på att resten av landet får hålla tillgodo med el som kommer från andra producenter typ kärnkraft.
@Mustang Sally:
SSAB ska använda vätgas i sin process. Vätgas är lagringsbar och man kan i och med det välja att anpassa sina kraftinköp till de perioder då det finns riktigt billig vindkraftel. Du borde vara tacksam för denna affärsidé istället för att raljera eftersom SSAB genom att styra sin förbrukning bidrar till att stabilisera systemet för elproduktion och -överföring.
(Sedan begriper du också att hela elhandelssystemet bygger på att alla kraftproducenter och -konsumenter delar på samma elnät)
Ja jag vet faktiskt att man ska använda vätgas. Var bara sugen på att få igång lite frågetecken kring hur man faktiskt kan skilja ut vindkraftsel från övrig el. Vilket naturligt vis inte går om man inte har direkt koppling till egen vindkraft förstås. Men ber om ursäkt för att jag låtsades vara lite korkad för att få igång era tankar kring detta. Kram.
@Mustang Sally:
Jag missade helt att du var lite ironisk men förstår ändå inte din invändning. Det som har betydelse är väl inte varifrån de enskilda elektronerna i elledningen kommer utan att det finns en kraftproducent som kan producera den el man tänker köpa till ett pris som man vill betala?
Både elpris och klimatpåverkan är ju superviktiga för SSAB i deras affärsmodell och de är stora nog att kunna binda upp en eller flera (vind)kraftproducenter i långa avtal. Att då kommunicera att man vill ha vindkraft-el kan naturligtvis påskynda utbyggnaden av vindkraftparker i Norrbotten – och ge SSAB lägsta möjliga elpris eftersom vindkraft är riktigt billigt när det blåser.
Ett problem tror jag kommer att vara att behovet av el för tex SSAB mfl (tänker även på aluminiumtillverkningen) blir så stort. Även om man kan lagra vätgas så lär det krävas rätt stora kvantiteter för att inte hamna i akut brist om det blir vindstilla längre perioder. De processer man jobbar med vid ståltillverkning går ju inte heller att avbryta hur som helst utan rätt stora katastrofer för företagen. Dessutom kräver ju resten av Sverige också el i ökande takt och systemet behöver en stabil grund vilket inte vindkraft kan åstadkomma. Alltså kärnkraft i botten men elen utgår väl från nordpolpriset oavsett var den kommer från eller? Annars skulle vi som “beställt” vindkraft haft lägre priser även nu (när det blåser).
@Mustang Sally:
Jag är också oroad för att vi knappt bygger några kraftverk alls just nu, vare sig vindkraft eller komplettering av kraftvärme för att få kunna producera mer el kalla dagar. När det gäller kärnkraften skulle det behövas partiöverläggningar mellan de partier som kan tänka sig att kärnkraft ingår i den svenska energimixen men det tycker inte “praktikantregeringen” är nödvändigt. Dessutom kommer den tidigast på plats någon gång på 2030-talet.
Svenskt näringsliv är ganska tydliga med att vi behöver bygga för fullt av *alla* kraftslag samt förbättra elnätet för att stå väl rustade för slutet på 2020-talet.
När det gäller elpriset tror jag som sagt inte att SSAB handlar på Nordpool utan träffar långa avtal direkt med en eller flera elproducenter (och/eller investerar i egen kraft), men jag säger som bloggaren “jag kan ha fel”.
Jag tror också att aluminiumtillverkningen i Sundsvall, krypto-mining och serverhallar som inte tar kan sälja sin spillvärme kommer att få det kärvt framöver, tillsammans med de som värmer sina hus med direktel. De behöver anpassa sig, annars försvinner de (precis som alla små och mellanstora stålverk gjorde i Bergslagen på 1980-talet). För människor med direktel borde man nog dela ut bidrag för konvertering till vattenburen värme (hellre än dessa ständiga elprisstöd).
Jag tvivlar på att en hundraprocentig garanti är möjlig idag, med mindre än att man har egna vindkraftverk och en nätkoppling som övervakas och aldrig svänger över till inflöde. Det har förstås SSAB inte. Andemeningen bakom att erbjuda en sådan garanti måste väl vara att de med någorlunda stor säkerhet kan hävda att kraften de köper skapas utan att en fossil elproducent får för sig att trampa på gasen. Som Goeran 63 säger, skulle garantin vara täckt om SSAB uteslutande köper kraft när det blåser så mycket att det låga priset får alla elproducenter med direkt produktionskostnad att stoppa produktionen. Var den gränsen går exakt vet nog bara producenterna, men noll eller lägre är förstås bergsäkert och skulle duga för mig om jag vore en etiskt välrustad stålkund. Det förutsätter förstås att SSAB verkligen gör elektrolys-vätgas och inte har en fossildriven vätgasanläggning i skjulet längst bort på fabriksområdet.
@Nappe:
Hela SSAB:s affärsidé är ju fossilfritt stål så de kan knappast ansöka om ett miljötillstånd som innefattar fossildriven vätgas (och det man inte sökt och fått tillstånd för får man helt enkelt inte bedriva).
Naturligtvis bokför elbolagen (även) sin produktion av vind-el och säljer den med ursprungsmärkning och en liten extra premie till någon som bara vill ha vind-el, det systemet finns sedan många år och är väl etablerat. Vinsten för en producent att sälja till SSAB är förmodligen också långa leveranskontrakt som gör det lättare att räkna hem investeringen i de väldigt stora vindkraftparker som Sverige behöver – även i norr.
Intressant upplägg! Frågan är väl sedan om skalan är korrekt tilltagen, och hur stora missar man har råd med i input och output. Styrs kanske mest av externa faktorer som man inte riktigt kan styra på årsbasis.
Det är lite tramsigt att låsa sig vid vindkraft. Kärnkraft är också fossilfri.