Under pandemin sjönk faktiskt antalet konkurser trots recessionen i världsekonomin, kanske på grund av de statliga stöden. Men nu i augusti ökade konkurserna för första gången sedan 2018 rapporterar Creditsafe.
Senast konkurserna ökade i augusti, dvs säsongsmässigt, var i augusti 2018, men nu steg antalet konkurser i svenska bolag med 20%, från 303 i augusti 2021 till 366 år 2022. Antalet konkurser har annars minskat varje månad under innevarande år jämfört med 2021, men den trenden vände nu.
Själv har jag spekulerat kring att många företag kört huvudet i sanden och hoppats att inflation, energipriser, matpriser, räntan eller vad det nu är som de själva drabbas värst av ska lösa sig till efter semestern. Det kan förklara uppgången i konkurserna nu i augusti. Återstår att se om det är en stigande trend. Augusti ser utifrån Creditsafes statistik ut att normalt vara som lägst i just augusti.
Ökningen var som störst inom partihandel, dvs butiker som endast säljer till företag, där konkurserna ökade med 71%, följt av restaurangbranschen med 61% och byggentreprenadföretag med 36%. Priserna på mat lär slagit mot restauranger, tillsammans med priserna på el som t ex är en stor kostnadspost för pizzerior. Räntorna har garanterat slagit mot byggentreprenadföretag när hushållen inte längre kan låna fåniga summor till nästan ingen ränta alls.
Creditsafes VD säger i pressmeddelandet:
“Sett till branscherna som ökar markant så är detta förmodligen direkt kopplat till det kraftigt försämrade marknadsläget. Skyhöga bränsle- och elpriser, rekordhög inflation, leveransproblem med ökade fraktkostnader, ökade inköpspriser och i förlängningen även svårigheter med att kunna höja pris mot kund. Jag tror tyvärr vi kommer få se ökade konkurser inom många branscher framöver.”
Man konstaterar dock att antalet konkurser än så länge i år är lägre än under pandemin.
Men vi får se om trenden vänder. Som bekant är många företags strategi att gasa maximalt och inte att bygga upp stabilitet och resiliens i bolaget. Det finns en viss rationalitet och logik i detta för att maximera marknadsandelar – annars gör någon konkurrent det. Men det kan göra många företag sårbara när vinden vänder.
84 kommentarer
Recension ja tack! Hittar förvånansvärt lite info om dem på nätet..
@LW:
Du reser runt en del i landet och det är alltid roligt att läsa dina betraktelser – så gärna några ord om stället och hur du hittade dem!
Jag är också glad att du verkar ha haft ett bra fredagsmys 🙂
I morgon söndag når SE3 över 5 kronor på kvällen. Antar att desperata företagare laddar batterierna i laptopen och mobilen.
En söndag, alltså. I kväll blir nöjet att spana in några prepperkanaler på Youtube, det enda folket jag kan identifiera mig med.
Om jag inte har tur nog att hitta något tillagningsvärt i reabingen på Coop Kolla för då blir det kvällstjänst. Men den här veckan har varit sådär, igår tvingades jag förnedra mig till att köpa kött på rea, alltså inte rött pris, för 99 kr kilot för fransyska. En hård knäck för överlevnadssjälen.
Eller också sitter de som jag med ett semibundet elavtal med månadspris på 114 öre och bryr sig inte så enormt mycket.
(Jag har dock både ved och pengar på banken för den skull oppositionen vinner och inte hinner leverera kärnkraften förrän i mars) 😉
Ditt semi bundna avtal lär ju inte stanna på 114 ör i vinter utan snarare landa på 714 öre. Ja, mitt bundna avtal löper ut sista november. Alla avtal löper förr eller senare ut.
Jag har också några kubik ved men bara hushållsel lär bli svårt att klara av. Funderar just nu på att bygga en rullvagn med arbetsbänk och flaskställ för gasol nere så jag kan laga mat på gasolkök. Man får visserligen bara ha 2kg inomhus men det känns just nu inte som ett jätteprio PC10 får det bli.
@VillaVolvoVovve:
Just min avtalskonstruktion är ett tillsvidareavtal där 75% av priset är fast över vintern och 25% på sommaren, så visserligen kommer det att gå upp i höst men i vintras handlade det om en fördubbling jämfört med föregående (normalt år), kanske blir tredubbelt nu i vinter.
Men jag funderar som du hur jag ska göra om framförallt oppositionen fumlar med någon form av elprisstöd. Sittande regering verkar ha hunnit ta fram en modell för stödet – så klart lättare att agera om man leder statsapparaten. Var dock rädd om dig! Slarva inte med gas inomhus – bättre kall än sprängd/förgiftad tänker jag…
Matlagning drar dessutom inte jättemycket, det enda jag ser på timelmätningen (via min nätägares hemsida) är när jag har använt ugnen (och eget bröd är en vinstmaskin oavsett elpris, smakmässigt och ekonomiskt).
Det jag har pressat är lägre inomhustemperatur (ulltröja och ulltofflor, enligt Lars W:s förslag) och att duscha snabbt som fan (barnen har flyttat hemifrån). Självklart ställer jag också ner värmen i gästrum och andra rum som inte används. Jag testade faktiskt att ställa ner värmen till 15 grader i hela huset och ta med mig en flyttbar värmefläkt på 1kW, det sparade en del el och jag höll mig varm när jag arbetade hemma vid skrivbordet.
Hela nordpool verkar ha i princip samma pris imorgon em. Inga relevanta överföringsflaskhalsar men brist på produktion, eller vad tyder det på egentligen?
Inga no problems – Regeringen avvärjer nu ”krigsvintern” som kommer (om de bara nu vinner valet dvs). Skumt att de drog ut Ingves också, känns lite konstigt eftersom RB skall ju vara oberoende.
Det är för vanligt folk. Det handlar om att garantera de krediter som elbolagen måste lämna för att få finnas på elbörsen som pga elpriset stigit till astronomiska nivåer. Lite märkligt ändå att de inte själva klarar det då de gjort ett resultat på 600 miljarder.
@Sjunkbomben: Garantin är väl tänkt att finnas på plats *om* det går rejält åt helvete – en slags elbolagsakut. Hoppas bara att de nationaliserar de bolag de räddar med våra skattepengar så det blir lite återbäring när det vänder uppåt.
Fattar inte vad denna garanti innebär. Eric Thedéen var ju lite luddig med att prata om aktörer på Nasdaq, och det är ju inte bara svenska bolag. Skall vi rädda/förstatliga utländska elbolag också? Känns lite svårt…
@Månskensbonde:
Jag begriper inte heller detaljerna mer än jag gjorde vid bankkrisen men handlar det inte om Nordpool och ekonomiska säkerheter som behövs där, och som i värsta fall kan bli astronomiskt stora och driva elhandelsbolag i konkurs så att själva handelssystemet faller!?
@GORAN63
Antar att det är så. Dock har ju energisystemet en inbyggd balans – finns inte produktionen som krävs så måste delar av systemet släckas ned. Det är ju inte som i bank-världen att man kan sminka upp subprime-lån genom ompackning.
Är stödet i transaktionerna eller är det stöd för att Uniper skall kunna köra sina gasturbiner på extremt dyr gas?
Läser man Regeringens pressmeddelande så gäller stödet krediterna som elbolaget ställer till Nasdaq Clearing AB som blivit riskabelt höga för många/vissa elbolag och att ”förluster hos en medlem kan orsaka svårigheter för Nasdaq Clearing att hantera dessa förluster.”
Skall vi baila ut Wallenbergarnas Nasdaq Clearing AB nu? Jösses!
@Månskensbonde:
Jag har förstått det som att det är säkerheterna för transaktionen det gäller – användaren Simplex förklarar ganska bra längre ner i denna tråd (du kanske redan sett det).
Effektreserven är ju upphandlad av svenska kraftnät sedan länge och fungerar som vanligt (även om det kanske finns en klausul med bränsletillägg). Det som inte brukar nämnas är att företag och offentliga verksamheter med stora reservkraftanläggningar (tänk sjukhus och serverhallar) kommer att klara sig själva om det skulle uppstå akut elbrist, vilket lättar trycket något. Dessutom kommer (som tidigare år) storförbrukande industrier att införa underhållsstopp och istället sälja den el de köpt till lägre pris på långtidskontrakt.
@GOERAN63 (ursäkta felstavningen tidigare)
Fattar inte vad detta har med effektreserven och annan katastrofberedskap att göra och varför den skulle vara under risk. Som nämns här och annorstädes så är den ju upphandlad sedan länge (exv Karlshamnsverket). Här känns det mer som ekonomerna på elbolagen fått feeling och börjat handla med arbitrage, terminer och derivat och att detta har nu klappat ihop på grund av de höga elpriserna och queue El-Akuten som rycker ut med ”hundratals miljarder” (källa SVT). Skulle inte 300 miljarder vara svårt att fixa fram till snabbspårvägarna??
Tycker att den reporter som på presskonferensen frågade om dessa nytryckta stödpengar inte skulle bidra inflationsdrivande förtjänade ett bättre svar.
Så skattepengar ska återigen rädda näringslivet precis som vid alla bankkrisen? Vad roligt, robust och civilförsvarsmässigt att vi måste hämta riksbankschefen och trycka Nasdaq fullt med skattepengar för att medborgarna ska hålla sig varma. Sannerligen en framgång för det moderna samhället.
@Ben:
Så kan man tycka men om det görs resolut, och att man inte delar ut bidrag utan helt sonika tar över bolag som spekulerat bort sig kan faktiskt skattebetalarna göra en någorlunda bra affär. Bo Lundgrens bidrag till nationen var ju inte som minister utan som driven förvaltare av de panter riksgälden tog över vid bankkrisen (om jag minns rätt, det hände ju på 1900-talet…).
Jag hade fel om tidpunkten, det var finanskrisen 2008/09 jag tänkte på (inte så länge sedan men minnet är uppenbarligen dimmigt ändå).
Mycket tveksam till att det finns ngn uppsida på konkursmässiga elhandelsbolag. Den enda tillgången.de har är kunderna som kan byta fritt. De äger ingen egen produktion
vad du menar med svamlet om nödkraft på sjukhus och elnätet stabilitet begriper jag inte. Nödkraft används när yttre nät är (stabilt)nere och har ingen funktion i övrigt.
Effektreserven och störningsreseven och en del andra exotiska stödtjänster hos SVK har det.
@Rikitikitavi:
Helt enkelt att åtminstone den lokala nätägaren där jag bor är intressserad av att handla upp min arbetsgivares nödkraft som en planerbar resurs vid extrem nätbelastning, d.v.s. att man då tar över med egen nödproduktion (med dieselaggregat). (Om det görs tillräckligt många timmar kan det också bli lönsamt att tillvarata värmen i rökgaserna, c:a 550 grader om jag minns rätt)
Finansvärlden är mycket liten. Thedéen har tidigare varit chef på Nasdaq, är nu chef på FI och ska efterträda Ingves som chef för Riksbanken.
Jag förmodar Ingves har partibok. Det är väl därför han blev omvald en period. Ingves tid som riksbankschef kommer om några år att betygsättas som en katastrof likt socialdemokraternas maktinnehav under samma tidsperiod. Att stirra sig blind på manipulerade inflationssiffror, och skita i andra konsekvenser av negativ realränta år efter år, kommer inte att bedömas nådigt av framtida nationalekonomer.
@Bo fomalsi:
Han har åtminstone aldrig jobbat politiskt, han har arbetat i näringslivet och som opolitisk tjänsteman under både borgerlig och socialdemokratisk regering. Även på IMF som ju inte direkt brukar beskrivas som socialistisk. Hans mandat har förlängts inte mindre än tre gånger, av riksgäldsfullmäktige, inte regeringen. Hans första förlängning skedde 2011 när Fredrik Reinfeld regerade (fast Reinfeldt kanske var smygsosse, vad vet jag).
Riksbanksfullmäktige ska det stå
Blir mycket svårt för det blåbruna laget att komma med konstruktiva kritik, det blir nog nedplockat som lågt hängande frukt.
Angående eftermiddagens pressträff med Ingves mm.
Det gäller att piska upp kriskänsla hos alla, även vi som bor i lägenhet med en elräkning på 80kr/månad och riskerar höjning till några hundralappar ska rösta på ett parti med stort förtroende att leda landet i en kris.
Varför lovar inte oppositionen återstart av Ringhals 1-2? Skulle väl sänka elpriserna i omr 3 o 4.
@Helsingborgaren:
Det har sagts tidigare på både bloggen och i kommentarsfältet att demonteringen av dem har hunnit påbörjas, på ett sådant sätt att de inte kan återstartas.
Kan ju omöjligen vara sant om man är beredd att spendera tiotals miljarder.
Men det är ju Regeringen och inte ägarna till Ringhals som har spenderbyxorna på.
Det är stiftat en lag som förbjuder återstart av permanent avställda reaktorer så ägaren behöver göra en ansökan som det vore en ny reaktor. Så då kan man lika gärna lägga resurserna på något modernare istället.
Som jag har förstått det ror det på att man inte kan sätta in alla nya komponenter som behövs i den starkt strålningspåverkad miljön i de delvis demonterade verken. Demontering i samma miljö går ju att göra fjärrstyrt med begränsad precision och utan den kvalitetskontroll som behövs om man ska driva ett verk vidare i tiotals år.
Så nej, det är inte möjligt att göra till en kostnad som skulle sänka din elräkning.
De 90 miljarder regeringen tänker satsa på att hålla nere elräkningen är egentligen en form av återbäring på de kapacitetsavgifter som betalas av alla elkunder (inbakade i elpris och/eller nätavgift). De kan antingen återbetalas eller användas för motköp – att Svenska kraftnät motköper el från de länder vi exporterar till (fråga mig inte om detaljerna, det finns väl skäl till att Svenska kraftnät vill någon månad på sig att ta fram en modell för hur det ska fungera!).
Nja, det går att lösa. Det är rent tekniskt möjligt att byta ut de skadade delarna men det är dyrt som skam, det tar tid att få allt godkänt och framför allt tjänar Vattenfall mer på att Ringhals 1 o 2 inte går än att investera och sänka elpriset kraftigt.
Lyssnar man på Ringhals VD så finns det en hel del problem, men inget av det han presenterar verkar göra det omöjligt, https://www.youtube.com/watch?v=Ur5apMjBDrw&t=119s
Men om man bestämmer sig för att vi ska ha igång mer kärnkraft så måste det ändå vara billigare och kunna gå fortare att återstarta kärnkraftsreaktorer som nyligen tagits ur drift än att bygga helt nya kärnkraftverk. Visst finns det en hel del problem där en del ligger på regering och riksdag att lösa, annat är att laga själva kärnkraftverket samt att hitta ny personal som kan köra det. Inget av detta känns som några omöjliga problem att lösa, det kanske tar några år men knappast de 10+ år man pratar om för ny kärnkraft.
@Stig: Han säger att det skulle vara teoretiskt möjligt men inte ekonomiskt rimligt. Med andra ord skulle det inte ge el till ett pris som skulle sänka din elräkning. Vi har ju inte elbrist i Sverige (vi nettoexporterar mest i hela Europa) ny kraft sänker ju inte priset om produktionskostnaden ligger högre än vårt nuvarande elpris.
Det billigaste (men helt laglösa) alternativet på kort sikt skulle ju vara att låta marinen öva sjunkbombfällning över exportkablarna.
Det är i nuläget olagligt, gissningsvis skulle det även vara svårt med kompetens, vilka unga tekniker har sett en framtid i kärnkraften?
Finns säkert i Frankrike. Dom har i allmänhet i en bra bild av Sverige.
Är nog vettigare att de arbetar med att få igång de Franska verken istället…
Olagligheten kan Regering och Riksdagen lösa.
Den personal som körde kraftverken fram till de lades ner har väl inte upphört att existera, en del av dem borde gå att köpa tillbaka. Sedan borde man hinna utbilda ny personal under tiden som det tar att laga kärnkraftverket och göra en livslängdsuppdatering. Det måste väl finnas en utbildning internt i kraftbolaget för att ersätta personal som av en eller annan anledning slutar.
Gäller att satsa allt på Guld samt depressions-företag á la Securitas och fängelseförvaltare.
I och med att guldet inte rört sig nämnvärt i pris så kan det fortfarande vara en fin plan.
Med tanke på att SEK fortsätter falla och kronan inte rör sig så kan man ju lista ut hur guldet rör sig i förhållande till andra…inge vidare.
F*n, _guldet_ inte rör sig ska det vara… (edit – please)
Klassikerna för lågkonjuktur är sprit, porr och toapapper.
Och vapen.
Detta verkar helt galet, vi har en elprismodell i Europa som inte fungerar när energipriserna stiger inom vissa områden vilket gör att de höga priserna sprids till hela området. Nu har då regeringen kommit på idén att man måste hjälpa elhandelsbolagen med kreditgarantier för att de ska kunna fortsätta att köpa el till överpris eftersom Nasdaq Clearing kräver att elhandelsbolagen har likvida medel för den el de säger att de vill köpa.
Det kanske är helt nödvändigt på kort sikt att ge dessa kreditgarantier så att inte bolagen som handlar med el inte går i konkurs. Men vad jag förstår så löser detta inte att vi har en elprismodell som inte fungerar när det blir stora svängningar på marknaden.
Bengt Ekenstierna har ett förslag till en modifierad prismodell som kan lösa problemet med de höga priserna i Sverige som till stor del verkar bero på att importeras el i söder för att sälja vidare till Tyskland med vinst. Denna handel ligger ju helt vid sidan om den svenska elhandeln, el producerad i Sverige som som används av svenska kunder, så import för export borde ju inte tillåtas påverka priset på den svenska marknaden.
Det har presenterats i en artikel i DN och en på SVT, länkar till SVT som inte ligger bakom betalvägg
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/elexpertens-modell-ska-losa-elkrisen
Kan vi inte alla hjälpas åt att övertyga våra politiker att detta är något som vi måste se till att implementera. Det tråkiga är om partierna gör detta till en valfråga för detta är mycket viktigare än att fastna i partipolitiken.
Jag har skickat ett förslag till SVTs val-redaktion att de i kommande debatt skall fråga partierna hur de ställer sig till att bevilja Hansa Power Bridge koncession under våren 2023 (som skall ges av Regeringen). Att ge koncession skulle innebär ytterligare 0,7*700MW som skall ställas under direktiv 2019/943 och därmed flödar ut ur SE4.
Antar att det är för teknisk fråga och har inga alls förväntningar på att detta kommer avbryta det vanliga kjäbblet.
Regeringens linje verkar vara att “frikoppla” elpriset från gaspriserna, via en mekanism som måste godkännas av EU. Kanske något liknande som görs för den effektreserv som Sverige har vintertid – vars kostnader tas ut på nätavgiften om/när de uppstår (inklusive kostnaderna för att hålla reservkraftverken i beredskap).
Magdalena Andersson kommer att ägna mycket tid åt detta framöver – och problemet finns ju i hela EU, inte bara i Sverige.
Det är alltså Ursula von der Leyens linje. Inte regeringens. Regeringen bara åker med här. Vanligt svenskt fenomen (oavsett färg på regering) – vi agerar inte i EU. Bara glider med och nickar.
@Micsjo:
Oavsett vems förslaget är från början så är EU en synnerligen politisk miljö där svenska politiker historiskt haft flera viktiga framgångar – självklart tillsammans med andra, det är ju så det fungerar i EU.
Ursula von der Leyen blir alltså knappast ledsen om hon får draghjälp, hon är ju inte diktator och det finns ofta något land (eller lobbygrupp) som har andra intressen.
Dessutom är det viktigaste i den här frågan att det blir resultat, inte vem som driver den!
Inte diktator? I vilket val har hon deltagit?
M Ström:
Hennes post är inte direktvald men ansvarig inför EU-parlamentet, analogt med vår egen regeringschef som är ansvarig inför riksdagen.
Vem försöker du trolla?
Det där är inte en korrekt beskrivning. Effektreserven upphandlas på kontrakt mellan nov och mars ungefär. Ingen övrig ersättning utgår.
Övrrig tid är det valfritt för effektreserv att delta på marknaden eller avstå från atr köpa.1/3 av effektreserven är nämligen effektminskningar.
När det gäller de 1500MW störningsreserv som finns i främst SE3 /4 så är dd aktuella när nätet, främst lokalt är nära kollaps.
De beordras in av SVK.
@Rikkitikkitavi:
Du menar att den är upphandlad på fast pris oavsett om den används eller inte? Hur kan anbudsgivaren då räkna fram “rätt” pris på sitt anbud?
(eller missförstod jag dig helt?)
Alltså som jag förstår det så uppstår det här behovet eftersom att priserna svänger så mycket att reglerna kräver att derivathandlarna levererar extra likviditet för att hantera kreditrisken i clearinghuset. Eftersom att priserna svänger så häftigt så krävs denna likviditet nu, innan elen som pengarna ska tjänas in på har hunnit produceras och derivatinstrumenten avvecklas (eller vad det nu heter).
I övrigt angående prismodellen så är väl en del av problemet hur det ligger till med priselasticiteten på energimarknaden. Det vill säga, priserna måste gå upp jättemycket för att konsumenter ska välja att köpa mindre mängd. Eftersom att det är att nedreglera förbrukningen som måste till här (inte bara att priset ska hamna så högt att det är lönsamt att köra igång de sista kraftverken) så rusar priserna enormt.
Det kan ju dels ses som ett stort problem eller bara hur marknaden fungerar givet de parametrar som finns, på sätt och vis är ju meningen att prishöjningarna ska få ned förbrukningen. Det funkar bara inte så bra eftersom att det som bloggarn har diskusterat är ganska svårt att påverka sin energiförbrukning mycket på kort sikt och att offra uppvärmning och transport inte är första valet.
Ska vi ta till något riktigt radikalt? Hemarbete för alla som kan för att minska konsumtionen av drivmedel. Kontorsbyggnaderna kan därmed hålla lägre innetemperatur eftersom att ingen är där. I den mån en del inte kan jobba hemifrån trots att arbetsuppgifterna skulle tillåta det, hǻll kontorshotellen uppvärmda åt dessa personer.
Bekenmodellen verkar ju annars rätt rimlig på ett sätt, då den ser till att nettoimportörerna står för kostnaden. Det ger också oss i sverige en industriell konkurrensfördel i den mån man kan lita på att prissättningsmodellen består, och bör ju verkligen sätta press på importerande länder att lösa problemet lokalt. Men den är ju också ett steg mot en mindre öppen marknad, och pressar inte svenska konsumenter att spara el. El som verkligen skulle hjälpa nere på kontinenten där bristen verkligen existerar.
I allmänhet är min åsikt att fungerande marknader kräver reglering och det här kanske är en annan och bättre variant på marknad. Bra för sverige, inte så solidarisk. Försiktigt neutral. Jag spår en kollaps för svenska solpanelsinstallationer om vi byter till detta, vilket iofs skulle vara rätt bra då den bör byggas i södra europa i första hand (något som denna modell kanske skulle uppmuntra).
Sista punkten dock: Hur bestäms vilken producent som ska få sälja sin el till exportpris? Känns inte riktigt färdigbakad baserat på den artikeln.
Bull och bear certifikat har ju oftast en knock-out nivå för att förhindra detta. Antar att det gäller bara instrument som riktar sig till småspararna dock…
Som de beskrev det tror jag den nivån definitivt existerar även här, det är bara det att problemet nu existerar för en eller flera aktörer som är Too Big To Fail™ om man inte vill riskera att problemet fortplantar sig. Så med andra ord en variant på det du sa.
Erik Thedéen nämner lite siffror. Ca 10:30 är en bra startpunkt för detta. https://www.youtube.com/watch?v=hyfWkgHAEJ8&t=630s
@Simplex:
Jag vill bara tacka dig för din tydliga genomgång, nu begriper jag åtminstone lite av vad det handlar om! 🙂
”Systemet var inte riggat för de här säkerhetskraven” – okej, men Nasdaq Clearing AB lät aktörerna hållas ändå och öka omfattningen med en faktor 11? Kunde man 84grams stannat när omfattningen gått upp med en faktor fem?
Känns ju helt OK att svenska staten går in och säkrar upp denna marknad som har många stora utländska aktörer – NOT!
@Goeran 63, varsågod! Hoppas bara jag inte har missförstått, heh. Jag har ett intresse men är ändå amatör!
@Månskensbonde
Mjo det är olyckligt att det i alla kriser verkar bli externa garantier till de stora aktörerna som gör att de inte drabbas av sina egna risker. Å andra sidan handlar det inte alltid om att ge pengar till dem utan bara om att lugna marknaden till den grad att problemet och behovet inte riktigt uppstår och då är det ändå en riktigt billig åtgärd jämfört med tumulten som skulle uppstå om vi i den här situationen dessutom får ett par stora elbolag i konkurs.
Här ingicks kanske positionerna långt innan volatiliteten uppstod? Eller så hade en konsekvens kanske blivit att bundna elprisavtal helt försvunnit från marknaden. Det här är detaljer jag inte har koll på.
@SIMPLEX
Klart att det kan behövas stabilitet och det på en marknad som är så hårt kopplad tillgång-efterfrågan. Lugnande åtgärder kan nog vara bra för att undvika kollaps. Man kan ju hoppas att detta betyder att långa eller överdrivet riskabla optioner och certifikat inte kommer tillåtas under tiden garantierna finns och att garantierna är rimliga så att osunda avtal tillåts krascha (så Regeringen inte plockar upp notan för en 6 mån termin till €23/MWh exv)
@Månskensbonde
Ja nån sorts begränsning vore ju smakfullt. Undrar om det är möjligt att begränsa garantin till de positioner eller iaf de kontrakt som redan existerar eller så? Som en sorts garanti att det inte blir fri lek på marknaden iom det är. Men det blir snabbt trading-tekniskt bortom min förståelse.
Med en avreglerad elmarknad och en energi kris i länder vi är sammankopplade med, så kommer deras idioti göra så att hundratusentals går i personlig konkurs. En stor del av dem pensionärer som jobbat hårt hela sina liv och inte har några skulder. Det enda de missat att göra är att binda elpriset.
Men de ska tydligen lösa sig med ny svensk kärnkraft om så där 15-20 år då de, beslutats, finnansierats och byggts klara. Det gäller ju också att vi bra mycket bättre på kärnkraft än de otekniska japanerna. För en enda olycka kostar oss bra mycket mer än det någonsin har och kommer att kunna smaka.
Hoppas att det skenande fiktiva elpriserna inte får inflationen att nå hyperfart. Med företag som stänger skenande elpriser så ser jag att äggen mycket väl kan kosta 100 kr styck om den fria elmarknaden får fortsätta härja som ett gigantiskt covid virus i den svenska ekonomin.
Det ser ju dock ut som att inget parti motsätter sig någon form av elstöd. Så länge vi inte får en regeringskris lär det ju pumpas ut stöd till företag och hushåll rätt så omgående i vinter.
@90-talist:
För att minimera risken för regeringskris får vi väl hjälpas åt när vi röstar och undvika att rösta på de två partierna längst till höger och längst till vänster!
Ja, jag är jätterädd för svenska tsunamis.
Det är alltså inte en marknad. Det finns till och med ett pristak. Så omarknadsmässigt det kan bli.
–
Hela konstruktionen är ju politiskt beslutad. Det behövs bara ett par korta beslut för att plocka bort marginalprissättningen t ex.
–
Frågan är snarare hur solidariska vi vill vara med exempelvis Baltikum?
–
Att ett antal aktörer på den här fejk-marknaden stryker med om den omregleras till samhällets fördel är snarare bra. Agerar man i politiska system får man ta att den politiska risken slår in.
Efter några glas rött minns jag elverket, inga derivat, clearinghouse, bull eller bear.
Jag tror det är vädergudarna som motarbetar här.
Hade bara vindkraften snurrat på som våra kära folkvalda lovat så hade elen varit nästintill gratis nu.
Jo, jag är ironisk.
Fast det där med en ekonomi som nu är helt beroende av ett gynnsamt väder är det verkligen något jag skämtade om?
Många EU-länder har infört kampanjer för att få folk att minska sin elförbrukning. Energiforsk beräkna att det räcker med att alla minskar sin förbrukning med 5% för att vi ska hamna på samma priser som i fjol. Men detta är knappast något sossarna vill lansera innan valet, jag tror däremot att efter valet kommer vi få dessa direktiv. Duscha snabbare, sänk inomhustemperaturen osv. Detta kommer komma innan september är slut.
Det statliga bolaget Vattenfall har bedrivit sådan rådgivning och kampanjer i åratal.
Till det facila priset av lön till ledningen om 103 MSEK.
Jaha, vad det nu har med energisparkampanjer att göra.
Det var du som tog upp Vattenfall. Det finns många aktörer som i decennier har bedrivit energirådgivning och kampanjer i ämnet. De allra flesta helt utan just Vattenfalls massiva lönesättning.
Jag struntar fullständigt i vilka löner ett bolag ger sina anställda. För att jag ska anlita bolaget, eller köpa dess produkter, krävs bara rätt kvalitet och prisvärdhet.
om importländerna minskar förbrukningen faller priset.
om svenskarna minskar förbrukningen minskar kostnaden, och prisfsllet negeras av ökad export till importländer.
Och om priset faller ökar konsumtionen igen.. i det stora hela kommer inte folk i gemen gå med 17-18 grader hemma om kostnaden inte är stor att öka till 20 grader igen.
Ja, om europerna minskar sin energiförbrukning 5% kommer priserna falla tillbaka tack vare det som kallas marginalprissättning.
Om svenskarna, speciellt i söder minskar sin förbruknkng 5% sparar vi 5% av kostnaden.
Elen går på export.
Visst är fri marknad underbart?
Speciellt i kombination med de oförståndiga poltiker vi har som försämrat elförsörjningen i Sverige utan att förstå vilka konsekvenser det får i framtiden. Politiska poäng är tydligen viktigare.
Nu handlar det om att välja det minst dåliga alternativet.
Ps energisparåtgörder i all ära, med eller utan subventioner men. Väldigt många har lång återbetalningstid även med dagens elpriser. De måste alltså integreras i andra åtgörder som också är nödvändiga.
Det är ingen quick fix utan en fix idee hos MP. Det löser inte några energibristproblem eller effektbrist problem de närmaste 5 åren.
Tyvärr är ju inte elmarknaden fri. Den är ganska fri på konsumentsidan, men tämligen ofri på producentsidan. Åtminstone i Sverige.
@Karle:
Det finns kommunala energirådgivare året runt sedan många år tillbaka så det stämmer inte att svensken inte erbjuds energsparråd (ibland är de sammanslagna till regionala organisationer, som Energikontoret i Mälardalen).
Har inte särskilt mycket med valet att göra (om nu inte något parti vill spara bort dem för att sänka skatten?)
KARL.E
Vi sparar x antal procent, och riskbenägenheten hos elhandelsbolagen stiger med exponenten på x med statens garantier i ryggen.
I det stora hela verkar “fria” marknader inte fungera för samhällskänsliga produkter/service.
Direkt något händer som är utanför det normala så finns det garantier på ett eller annat sätt för att förhindra dåliga beslut/högt risktagande att straffa sig.
Provprat: istället för alla dessa regleringar som ska se till att dessa kritiska företag ska klara en “kris” – vilket uppenbart inte fungerar då banker, elhandelsbolag osv behöver externa garantier vid en kris. Går det inte att reglera så dom inte blir samhällskritiska istället?
Ett av de fulaste orden i svenska språket är “vinpaket” och jag har noterat att även Knystaforsen använder det. Mycket tråkigt och det sänker nivån för en restaurang som aspirerar på “fine dining”. Jag tvivlar dock inte på att det är en bra retaurang och ska nog försöka ta mig dit nån gång.