De amerikanska marknadsräntorna fortsatte uppåt under tisdagen och är i princip tillbaka vid toppnoteringarna från början av maj. USA-börserna steg dock, men det är nedåt som gäller i de asiatiska tidszonerna under morgonen.
Stockholmsbörsen och en del andra börser var stängda igår. Däremot var USA öppet och steg trots stigande marknadsräntor.
S&P-500 gick +0.31% och Nasdaq 100 +0.41%.
Marknadsräntorna fortsatte stiga än ligger väldigt nära tidigare rekord från början av mars. 2-åringen ligger nu på 2.73% mot tidigare årshögsta på 2.78% och 10-åringen hittas på 3.04% mot tidigare cykelrekordet 3.12%. DE nivåerna nåddes dock bara en dag.
I Asien faller börserna generellt nu under morgonen.
ASX 200 går -1.64%, Hang Seng -0.12%, KOSPI -1.33% och Straits Times -0.22%. Nikkei 225 stiger med +0.41% i Tokyo.
Avgörande på sikt är förstås inflationen och räntan. Vi har ett paradigmskifte från låg officiell inflation och permanenta krisräntor till en räntemiljö vi inte sett på kanske 15 år. Många företag och investerare har i princip aldrig agerat i en annan miljö och det blir nu hållbarheten på deras affärsmodeller kommer testas på allvar, men de flesta tänker förstås bara på sina bostadspriser.
10 kommentarer
aaS och Cloud ska bli intressant att se i en potentiell högräntemiljö.
Hur tänker du?
Precis som jag skrev, väldigt många bolag har (precis som bloggen noterade i sin text) antingen levt hela sitt liv eller växt sina aaS och Cloud ben i en låginflations/lågräntemiljö. Nu är så inte fallet längre, tillgången på billigt kapital för att köra ett tillväxtrace utan vinst och tillika tillgången på nya användare (ref NFLX) börjar på sina håll tryta. En generell nedgång i ekonomin där många kommer ha signifikant mindre pengar att röra sig med (har kanske inte gått upp för alla ännu), extremt dyrare energi (maj var ju någon form av rekord i Sverige t.ex.) som inte bara drabbar kunderna utan lite aaS och Cloudbolagen också om dom inte tänker ha folk som kör trampcyklar i datacentren mm. vilket också leder till att företag har mindre pengar att investera i nya “heta” lösningar va fan som nu är hett med t.ex. Salesforce “världens mest glorifierade webbsida” – ja jag tycker det ska bli intressant att se.
För övrigt kanske fastnättelefoner kan bli hett igen när rolling blackouts gör att mobilnäten börjar svaja och nej, det är långt ifrån alla siter som har dieselaggregat och det kanske vi också får ransonera, samt att man ju grävt upp kablarna på många håll 🙂
–
Det blir intressant.
Ja, aaS och Cloud har ju en del energikostnader, förutom kapitalkostnaderna, att absorbera.
Kapitalkostnaderna är också spännande, “en del” hårdvara som kontinuerligt ska bytas/skalas upp för att säkerställa operationell status och garantera kundernas SLA som tidigare kunde köpas för billigt kapital kommer bli dyrare och också till detta en generell fördyring på HW då komponentbrist generellt och halvledare i synnerhet gör livet jobbigare. Tror det var Intels VD jag såg som kommenterade att man nu ser halvledarbrist över 2024.
På “plussidan” hade The Economist en artikel om att IT-jobben börjar bli färre och att många stora (Google, Fejan, Apple, m.fl.) börjar hålla tillbaka rekryteringar så lönerna borde väl inte dra då. Synd bara att man har typ 2 pers på ett datacenter!
Intressant, Intel är ju en av orsakerna till att där är brist på halvledare (såklart många fler anledningar). De misslyckades ju med sina processorer så att folk började välja AMD istället. Nu har ju räntan med hög sannolikhet redan toppat ur för någon månad sen. Energipriserna är dock kanske inte så angenäma för serverhallar etc.
Även tråd/fiber-baserade telestationer behöver ström.
Jepp men mindre, ca 3-10 ggr mindre beroende på konfig och utrustning.
Mjau
Räntekostnaden har inte toppat ur för företagen.
När krediterna ska rullas blir det till ett högre ränteläge än tidigare villkor.
Å andra sidan är de bolag som har beprövade affärsmodeller och rejäla vinster på väg in i aaS och Cloud, så jag tror de framstående leverantörerna klarar sig.