Nu på morgonen importerar i skrivande stund Sverige 1 653 MW energi, eller nästan de två nedlagda kärnreaktorerna i Ringhals. Istället för kärnkraft är effektreserven i form av Karlshamns oljekraftverk igång, beordrat av Svenska Kraftnät. Även gasturbinerna på Gotland och biobränsleoljepannan i Linköping kör nu på morgonen för att rädda elnätet. Och priset är just nu 5:22 SEK per kWh i SE3 och SE 3 inklusive skatt, elhandel, rörligt elnät och moms. God morgon!
Gamla avställda oljekraftverket i Stenungssund ingick tidigare i effektreserven |
Oskattat onätat och omomsat elpris är 360 öre per kWh just nu och priserna ligger kvar här hela dagen, fram till ikväll då de exploderar upp till 649 öre eller nästan 9:- SEK per kWh inklusive allt.
Sverige klarar uppenbarligen inte av sin elförsörjning redan i december, och det är frågan hur det kommer se ut när det blir kallt på riktigt i januari – februari.
Dessvärre (eller tur för dem) så kommer de flesta väljare inte reagera. Antagingen för att de låst elpriset, eller för att de kommer upptäcka att rörligt elpris inte är lika förmånligt som rörlig ränta när räkningen kommer i januari. Ska man ha rörligt elpris ska man ha timtaxa och anpassa sin förbrukning, medan rörligt elpris är det sämsta av alla världar där du kommer faktureras som att du förbrukar mest el när den är som dyrast.
Sedan är ju frågan hur mycket ett enskild företag eller hushåll egentligen kan göra? Ska företagen stänga ner verksamheten på kontoret? Det är kallt ute – har man inte alternativ uppvärmning som villaägare finns det inte så mycket att göra annat än att leva Miljöpartiets drömutopi med kall mat och smutsiga kläder.
Nej, de flesta kommer betala. Frågan blir när det kommer tvingande lagstiftning som förbjuder låsta elpriser för att skapa flexibel elanvändning. Manegen är redan krattad med installation av nya elmätare som ger timmätning till alla kunder, samt även uttag för kundterminaler, så kunden kan se i realtid hur mycket ström den förbrukar. Det är dock inte klart i hela landet än. Vill man prissäkra sitt elpris kan man betala ett elprisförsäkringsbolag för det, men elräkningen bör vara timrörlig för alla.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
95 kommentarer
Hur lång tid tar det att smälla upp några rejäla kolkraftverk?
Som allt annat typ 10 år från beslut till färdigt.
Sedan behöver de köpa kol någonstans också.
Vi kan väl importera lite mer sopor till sopkraftverken. Eventuellt bygga några fler också.
Kraftvärmeverket i Karlskrona tog två år att smälla upp. Torde vara något liknande för ett kolkraftverk.
Men det snabbaste är nog ett gaskraftverk.
Kenneth en Gasturbin är inget du slänger ihop på en kafferast 🙂
@Kenneth det tog väl snarare 4 år att smälla upp från beslut tills det var färdigt. Sen är det ett väldigt litet verk som ger 13MW vid full last. Biobränsle kommer aldrig kunna bli våran nya baskraft.
Det som vi pratar om är Gas, Kol, eller Kärnkraft (Olja är ett alternativ men vi ska ju köra bil ochså var det ju tänkt)… Det tar längre tid dels för att förarbeten och överklagande miljömuppar och sånt fördröjer byggstart men ochså för att det blir en större anläggning om man ska bygga nått som faktiskt ska ha en effekt på elpriset.
@Viktor Jao du kan ju leasa gasturbin så det går att slänga ihop i ett naffs om man vill(Används ofta vid kriser och katastrofer). Dock om vi är seriösa med att adressera våran energikris så krävs det en permanent lösning som är dimensionerad utefter den elproduktionen som saknas. Det som kommer ta tid är framförallt att miljönördarna kommer överklaga tills fimbulavintern kommer.
Finns hur mycket torv som helst att elda om viljan finns
Om EU menar allvar med att vi ska ha flexibel energianvändning så måste man förbjuda fastprisavtal. Annars kommer elanvändare aldrig att vara flexibla.
Det finns dessutom beslut om att man ska gå till 15min istället för timme som grund.
Intresasnt auktionsförfarande om elpriserna ska sättas på 15-minutersintervaller. Krävs lite exaktare väderprognoser, exempelvis.
Fastprisavtal är socialism. Omfamna marknaden!
Det skulle vara intressant att se hur stor del av produktionen som säljs på andra avtal. Kan inte föreställa mig att serverhallar och elintensiva industrier går på nordpool rakt av.
Förklara det du för terminsmäklande valutahandlare.
Poidem, läs om PPA.
15 minuters avräkningsperiod för obalanser och 15 minuters handelsperiod på intradag-marknaden införs gemensamt i hela Norden måndagen den 22 maj 2023 enligt SVK.
Priset styrs av dyraste produktionen brukar man säga. Vilken produktion kostar uppemot 6kr? Gasturbinen på Gotland?
Nej, alla går med vinst. Priset styrs av tillgång och efterfrågan. Eller tror du t ex att det kostar 10 miljoner att bygga en villa idag?
Jo, klart att alla går med vinst, men stämmer det inte att priset sätts av den dyraste produktions-slaget? Jag läser på EIs web:
"Elpriset sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool. Priset bestäms utifrån hur mycket det kostar att producera den sista kilowattimmen som behövs för att möta efterfrågan."
Min fråga var vilket produktionsslag som kostar 6kr/kwh? D.v.s den sista kwh.
Skitsnack från EI.
Till viss del så stämmer det men när all produktion är igång och det fortfarande inte räcker så stiger ju priset kraftigt så att efterfrågan dämpas.
Nej, tror Niclas är inne på något här. Det är sista procenten som behövs som styr priset. Så, är det 90% ”billig” egen vattenkraft och 10% dyr gas från annanstans, styr gasen hela kWh-priset.
Det är väl inte skitsnack, det är ju så rubbat det funkar. Men det är intressant ur en utbud/efterfrågan vinkel eftersom det är exakt samma slutprodukt alla får.
Det är skitsnack på det sättet att det bara funkar så länge det finns ett överflöd.
Kommer att tänka på några saker.
1. Vad har denna extra drift av alla reservkraftverk nör de egentligen inte kanske var ämnade för sådant här kostat redan? Kan det kosta mer (för skattebetalarna) än om Ringhalsreaktorerna inte hade stängts?
2. Marknaden gillar inte heller volatilitet. Planerbar produktion i globala produktionskedjor blir rätt så värdelös. Kan man inte tillverka i rätt tid, kan inte tåget, fartyget mm få med sig last i rätt tid. Kanske då att företaget flyttar härifrån. Knappast win win.
3. Hur lång tid tar det innan tex förslag på sänkning av inomhustemperatur dyker upp pga miljöskäl fast det är prisskäl. Eller att det släpps på värmen. Hur man än gör behöver stora bostadshus värme och de är inte isolerade på samma sätt som nya hus. Hela miljonprogrammet tex.
Vore galet egentligen.
4. Någon politiker som funderat på övningen "mer bidrar till hushåll som inte klarar elräkningen?" Det värsta är väl att det finns risk för röstboskapsbildning på det sättet. Men rent krast kanske det skall frågas om Sverige har råd med såpass dålig energipolitik?
Lägg till på punkt 1.
Vad har det kostat för staten och skattebetalare alla de tusentals jobb som södra Sverige gått miste om pga elbrist?
Dröm om en majoritet av Riksdagen kunde komma överens om punkter de faktiskt är överens om.
Miljonprogrammet och de flesta större städer har ju fjärrvärme och berörs inte lika hårt av skenande elpriser. En hundralapp mer på elräkingen i en lägenhet saboterar knappast Thailandsresan.
Det är nog snarare villaägarna på landet som får ta smällen. Merparten av villabeståndet värms ju på ett eller annat sätt av el.
JH, så är det. Föreningar utan fjärrvärme kan dock behöva kompensera med högre avgift. För välisolerad flerfamiljshus som handlar fjärrvärme, berörs väldigt lite på kort sikt.
Själv så ökade elräkningen med en hundring för November.
Undrar du många villaägare på landet som röstade Mp?
Bedömingen är att kostnaden för uppvärmning kommer öka med en femhundring per månad för min egen del, men då har jag också en relativt låg förbruking. Dessvärre kommer elbilen att kompensera detta med några tusen procent högre kostnad än november, så det jämnar ut sig.
Tycker uppriktigt synd om de stackare som har rörligt pris och inte hänger med i prisutvecklingen i dessa dagar.
Jag känner en som röstar på Mp och där är det hyresrätt som gäller.
Dock intressant att ha diskussioner om miljö och kärnkraft med denne.
Senast fick jag motbevisning genom en artikel i DN.
Ja, det lär väl som sagt fortgå ett tag tills det blir riktigt illa och sedan som ur en dröm kommer politikerna på att man kan bygga kärnkraft för stabil elproduktion, som gör att man blir populär och omvald, och då kommer det byggas kärnkraft.
Jag gissar att vi är där om 10-15 år och under tiden kan det bli riktigt illa.
Sista meningen i SVT lilla notis på snabbkollen "Nedlagd kärnkraft bidrar på låg sikt"
Jag tror inte den var med tidigare i morse. Kanske någon annan som läste… Jag blir lätt konspiratorisk.
De är väl 70-80% MP på SVT? Klart deras sikt är låg. Nästan hela rutan verkar nedisad när de betraktar ämnet.
Väljarna kommer nog att reagera, men våra journalister har ju en viss draging åt att inte ifrågasätta politiska beslut (om de inte kommer från SD).
Prisökningen kommer skyllas på världsmarknaden (som allt annat) och vanstyret som skett de senaste åren tystas ned.
Det mest intressanta är att de flesta pratar om sitt elpris utan skatt och moms.
Har aldrig hört någon prata om att bensinen kostar 7 kronor litern, trots att det är direkt jämförbart.
Samtidigt 61g co2/kWh för svensk elmix, bra jobbat MP. https://app.electricitymap.org/zone/SE
Mestadels "nyttig" CO2. 🙂
Känns fint att det var fin-CO2!
Hur lång tid på dessa prisnivåer kontra de sista 15 årens snittpriser skulle det ta för sveriges befolkning och företag att betala in tillräckligt med höjda elpriser, avgifter och skatter för att summan ska överstiga två nya reaktorer?
En 1 100 MW verkar ligga runt 6-9 miljarder USD enligt google. Lär hamna på det övre spannet i Sverige pga anledningar, alltså ca 80 miljarder. Anta att priset snittar 2kr/kWh över normalt medel så krävs det 80 miljarder kWh eller 80 TWh för två reaktorer att betala sig. Alltså runt ett halvårs förbrukning.
Reserverar mig för tankevurpor pga måndagshjärna.
Förslag: Kärnkraft istället för höghastighetsjärnväg?
Risk att jag blir gripen av MP nu (inte militärpolisen)
Så samhällsnyttan borde gå att räkna hem på iallafall under fem år om man tar i från tårna…
Pengarna är redan beslutade, möjligen just för att man (läs S) skall kunna blåsa Mp bara man lyckas bli av med dem först och i en nationell krissituation byta ändåmål och bygga nya kärnkraftverk istället. Där är vi nästan nu.
Om så är fallet finns det väl en risk att vi får kinesiskägda kärnkraftverk?
Vem äger patenten för tekniken till Gen IV och Gen V?
JH:Stabil och säker kraftförsörjning lär vara ett krav om det ska gå att bygga och driva någon sorts järnväg. Först och främst fungerande baskraft i tillräcklig mängd, gärna rimligt prissatt, sen om det finns ekonomi och efterfrågan är det väl inget hinder att bygga höghastighetsjärnväg?
fri: Tycker väl att prioriteringarna bör läggas på annat håll än järnvägar som det ser ut framöver. Har svårt att se att kapitalet ska räcka till allt och då får nog kraftförsörjningen gå före.
OKGs reaktor är fortfarande igång och bidrar ned 1440 MW till elnätet. Bränsleskadan har ännu inte stoppat reaktorn, men kan komma att göra det snart.
Bränsleskadorna är ganska vanliga och leder vanligen inte till några problem utan det åtgärdas vid ordinarie revision.
Var iväg och köpte värmeloggs på morgonen, ger 60öre/kWh uppvärmning i min kamin istf el/luft-luft värmepump…
Ser ut att brinna fint och jämnt med väldigt lite aska.
+1
Svinto. Om du får problem med låg luftfuktighet kan du testa att ställa en värmetålig form med vatten på eldstaden. Höjer luftfuktigheten under eldning.
Vore intressant att veta hur stor andel som fortfarande har rörligt elprisavtal. Läsarna på den här bloggen är nog inte representativa eftersom ämnet har varit aktuellt en längre tid. Visst är MP en huvudansvarig för den förda politiken, men är inte t ex S, VPK och C minst lika ansvariga?
Det är ju surt att priset ser ut som det gör, men om det kan bidra till att folk röstar ut MP och vi kan få en högerregering efter nästa val så är det väl värt det.
Fortsätter det på detta viset där mycket inte verkar fungera som det ska kan det leda till värre saker än en "högerregering" som knappast lär reda ut röran enligt min bedömning. Krångel med kollektivtrafiken, spårfel, utrymningar allmän oreda mm. Tyvärr ser jag likheter som skulle kunna leda till att en man med liten mustasch under näsan kan vädra morgonluft, och då tänker jag inte på Jimmie Å utan betydligt radikalare. Kommer någon med enkla lösningar och lovar att lösa situationerna kan det gå illa. Inte bara i Svedala som risken finns utan i fler länder inom EU.
Har fortfarande timpris och styr på mitt rullande 12-månaders medelpris, just nu 0,58 kr/kWh. Lär öka men det är fortfarande en större del med nät och skatter som jag inte kan komma åt.
Kör en del aktiv styrning av radiatorer, VP och VVB för att komma bort från de allra dyraste timmarna.
Jag kör rörligt! =) får väl se vad det landar på.. kundkraft/tibber 1200kr hittills i december. November landa på 2800. Lär ju inte bli billigare under resten av vintern
Jag läste nånstans att om elen tidigare har kostat 1.000 kr/mån så kan den nu kosta 10.000 kr/mån för somliga, det låter mycket. Vad har konsumenterna för skydd mot gigantiska elräkningar, det verkar som det inte ges några krediter alls utan det blir inkasso direkt för de som inte förmår att betala sina elräkningar i tid.
Vi har lyckligtvis gott om ved. I morse var temperaturen inomhus 13 C, innan jag tände i kaminen. Det räcker bra under natten och jag sover bra när det är kallt. Sedan värms huset upp till drygt 20 C, som hålls under dagen.
Jag har rörligt men endast ved som värme.
Fast det är väl januari/februari-temperaturer i den bebodda delen av landet just nu?
Har -17 här i Roslagen. En snabb titt på smhi ger -8 i Kungsbacka och -2 i Vellinge. Både Göteborg och Malmö brukar väl mest ha slask vintern genom.
+1 på den.
När jag tittar genom mitt data från Norra Roslagen är vi redan nere på januari-temperaturer.
Hur ser det ut längre ned i europa? När konkurrensen av watten hårdnar kan det nog påverka oss oavsett. Tänker på Tysklands nedrusting inom kort.
Jag hittar tillbaka till 2014 där jag skaffade Netatmo och började logga inte en enda november-december som varit så här kall. -12.8 är rekordet för denna hösten. Tidgiare var -9.7, en då var det inte lika långvarigt heller.
@JH yr säger att Berlin just nu ungefär som Malmö och München som Göteborg (alltså något kallare i München, har noll koll på om det brukar vara så). Men tittar jag på Ventusky verkar det som att Södra Skåne verkar ligga precis på gränsen till mycket kallare temperaturer.
Kontinentaleuropa generellt verkar ligga kring nollan norr om Alperna, något varmare västerut/kallare österut. Ex +4 i London men +1 i Budapest.
Verkar ligga ett brutalt köldtäcke över hela barrskogsbältet världen över. Men det kanske är vintern. Brukar inte titta jättemycket på ventusky vintertid, är mer intresserad av nederbörd och energitäthet.
ja norra europa har inte så mycket kallare än normalt.
https://climatereanalyzer.org/wx/DailySummary/#t2anom
KLicka på globen en gång för europa vy
Den stora frågan prismässigt blir väl vad som händer om det blir kallt redan i december och vattenkraften går för fullt. Kan det bli brist i vattenmagasin innan smältvattenet kommer?
Långt värre påverkan när tyskarna avser att stänga 3 till reaktorer vid årsskiftet, varav tre i norra Tyskland. Vi har inte ens börjat relatera till det än.
Illa nog att norrmännen kapade kabeln. Har inte varit någon överföring under hela dagen.
Håller med i övrigt men överdriven dramaturgi när du säger "när det blir kallt på riktigt". I stora delar av Sverige har det varit väldigt kallt. I Stockholm har temperaturen legat på konstanta minusgrader och i skrivande stund mellan -12 och -14. I Södra Sverige (skåne/blekinge etc.) har det också varit ner mot -10. En normal vinter är det få dagar som är så kalla här. Februari är statistiskt den kallaste månaden, men vintern är snarare Dec-feb där hela perioden kan få kalla dagar. Det är alltså 100% vinter för tillfället. Kanske vinterns kallaste period.
När det blir så här kallt tidigt så är värmetrögheten borta i mark, luft och vatten. Januari-februari har därmed alla förutsättningar att bli ännu kallare än normalt.
Ingen hjälp av marken här, skulle behövt en halvmeter isolerande snö. Nu kom kylan vid barmark, och kälen är nere under golvplattan. Infiltrationen har snart frusit ihop, tur jag har preppat med torrtoa. Vattnet är det dock inga problem med, nyrenoverat i år med reservkraft och allt.
Japp i Stockholm kom minusgraderna långt innan snön. Har också märkt hur bottenplattan läcker rejält med värme in i kåken jämfört med vad den brukar göra i vanliga fall. I vanliga fall känner man lite kallzoner vid fönster/dörr. Denna vinter är de främsta kallzonerna hörnorna på bottenplattan på golvet.
Cornu. Precis. Så "riktig vinter" är det redan. Det finns alltså inget syfte att blåsa upp scenariot mera kring kommande månader. Det kan bli kallt, absolut. Men skillnaden i förbrukning nationellt mot sista veckorna är nog marginella. Rekommenderar att kolla Januari 87 och januari 89 om man vill gotta sig i hur vädret kan slå och variera från år till år.
Samma här med bottenplatta, utan golvvärme är det 17C vid väggen och 21C mitt på golvet i mitt kontor som ligger i andra änden av huset från värmekällorna. Får offra lite el och sätta på golvvärmen någon timme på full effekt. Har en IR-mätare med lasersikte (biltema), bara sikta och trycka av.
Räkningen för elen under november kom idag. Den osynliga inflationen fortsätter jämfört med räkningen för november 2020… 28.4% landade vi på, tur vi bara har ca 4600kwh per år då vi har fjärrvärme men även där är ju inflationen påtaglig. Tycker otroligt synd om de med eluppvärmningen som betalar flera hundralappar om dagen för att inte frysa ihjäl.
… det går att hålla sig varm . … 🥰😁
Detta, precis som migrationen är högern/socialdemokraternas fel. Hade vi stått utanför EU hade vi kunnat skydda våra gränser bättre och inte behöva exportera el på en gemensam marknad. (För du har väl inte missat att vi just nu exporterar massor av ström till tex Polen). Vi drabbas av mellaneuropas höga elpriser. En stängd elmarknad hade varit bättre för Sverige.
Exakt vad Putin vill. Så misstro inom EU och splittra unionen. Vi ska gå med i Nato före vi tar den debatten.
Jag håller med. Nato vore väldigt bra. Det är ett problem när fienden räknar in en på Nato-sidan, medan Nato inte har någon fötsvarsplikt gentemot oss..
https://www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/allmanna-nyheter/2021/karlshamnsverket-startas-for-att-stotta-polen/
Ja. Statskontrollerad media har en lite annan vinkel. Det är Polens fel att vi måste köra oljekraft.
Är något som står där osant, eller vad menar du?
Just nu importerar vi 601MW från Polen så då får vi väl hoppas att de stängde av Karlshamnsverket.
Det finns ingen planerad export till Polen förrän runt 23 tiden inatt, enligt Nordpools day-ahead. Tvärtom kör Polenkabeln på max i stort sett hela dagen.
Såvarifrån SVK fick detta vette tusan.
Har någon lust att gräva ner i detta? Är kraftverket i gång för Sveriges eller Polens skull? Är det förjävligt i alla fall?
Mer*
Just nu exporterar vi iaf nästan 300 MW till Polen enligt kontrollrummet
Men med tanke på att vi nettoimporterar 1 440 MW kan man ju ändå ifrågasätta vem vi eldar olja för.
Bloomberg tycker det är Polens fel i alla fall:
https://www.bnnbloomberg.ca/sweden-starts-oil-fired-plant-to-help-poland-avoid-power-outages-1.1691651
Two men says they are Jesus…
Alternativt Bloomberg köper SVKs förklaring. "“Even if Sweden has relatively high consumption on Monday, it will be possible to support Poland,” Pontus de Mare, head of operations at Svenska Kraftnat, said in the statement."
Men ska erkänna att hela grejen med att lastbalansera Europas nät är långt över min kompetens. Att elda olja kan säkert mycket väl vara ett rationellt beslut.
Något jag sällan ser kommenteras är att vi regelbundet exporterar i princip produktionen från en reaktor till Finland. När/om (senaste budet är januari 2022, med full produktion till sommaren) O3 i Finland (nettoeffekt 1600 MW) blir det som om vi "får tillbaka" en av reaktorerna i Forsmark (SE3) till "vårt" elnät.
Norge och Sverige är nu i bråk om elöverföringen. Har Sverige för flrsta gången i modern historia satt ner foten? Och satte de ner foten vid fel tilfälle. Vad är det som händer?
Spännande…
Problemet är löst.
Vår nye energiminister har uttalat sig i Expressen:
"Sveriges nya energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar menar att energiproduktionen i södra Sverige måste öka för att få balans i det svenska elnätet.
– Det är två delar i det här. Det ena är att med elnätet så måste man trycka igenom tillräckligt mycket el för att få mest effekt. I södra Sverige var kärnkraften en del av det men i norra Sverige är vattenkraften ryggraden i svensk energiproduktion, säger han.
– Den andra delen är att vi måste öka produktionen på olika platser i Sverige. Även här i södra Sverige. Här är det den som är mest lönsamt och närmast ”time to market”, med vindkraftslösningarna som vi skulle kunna koppla på. "
Kortfattat ligger tron i att mer oförutsägbar produktion ska lösa problemet.
Vad blir nästa steg?
Vindgaranti?
En del av förklaringen är att de stora partierna lekt följa John med Tråkesson och bara gafflat migration de senaste åren.
Jag tror inte de stora partierna hade gjort något annorlunda utan Tråkesson, de sitter fast i sina tankebanor utan att ha en aning om verkligheten, både politiker och väljare. Det är ett generationsproblem. Hade det inte funnits någon partispärr hade chanserna dock varit mycket goda att dumheterna undvikits. Och hade man gett fan i att på konstgjord väg öka befolkningen med 10-15% på ett decennium så hade elen fortfarande räckt trots EU och miljöpartiet. Allt annat hade varit bättre också.
Utan partispärr så hade det spårat ut helt. Se bara på kyrkovalet som används som språngbräda för en massa extrempartier.
Trams, bara antidemokrater säger så. Tvärtom hade det fixat/undvikit alla problem, då folk hade vågat rösta på nya partier som kunnat ta nya tag när de gamla stagnerat och blivit korrupta. Nu är tröskeln monumentalt hög, så folk röstar på samma gamla skit i hopp om att de gör något litet i riktningen av allt de låtsas och ljuger om. Alternativt hade nya partier sett till så att de gamla hållt sig i skinnet och inte spårat ur i maktfullkomlighet, då de gamla sett sig nödgade att anamma de nya partiernas politik för att inte bli ersatta. Inte optimalt, men got nog.
I en representativ demokrati med parlamentarism så är hela poängen att en beslutande församling som representerar folket väljs av folket till att jobba med åsikter och politik på heltid. Då ska såklart hela folkets olika viljor finns representerat i möjligaste mån. Sverige har ett mycket stort och därmed demokratiskt parlament. "Spärren" borde helt enkelt vara ett mandat, det krävs ändå 15000-20000 röster för ett mandat. Och mandaten ska naturligtvis inte minskas så att spärren höjs bakvägen, 349 borde skrivas in i grundlagen som totalt oföränderligt. Folk borde kunna kandidera enskilt och köra en valkampanj lokalt och representera sitt närområde. De som gör ett dåligt jobb kommer folk tröttna på och inte rösta på igen. Precis som det ska vara.
Nu vågar folk inte rösta på ett riktigt socialdemokratiskt parti pga spärren, så de röstar på det som lajvar socialdemokrater som missbrukar makten. De andra partierna är inte mycket bättre. De svinen har dessutom smugit in en spärr till kommun och region inför valet 2018 just för att hålla nya bättre partier borta. Folk som värnar om miljön ser bara ett parti, vilket lajvar miljö men i själva verket är en undergångssekt som förstör allt. Utan spärr hade förnuftiga och driftiga människor kunnat bygga och lyfta ett riktigt miljöparti som kunnat ställas i medial dager mot det s.k. miljöpartiet så att resten, dvs får och oinsatta, kunnat se vilket parti som verkligen är bäst och rösta därefter. Nu hålls utvecklingen och folkregleringen tillbaka.
Är ett val med ett valdeltagande på historiskt omkring 15% en bra måttstock för något? Men trots det så har inga nya extrema partier kommit in i SK, miljöpartiet har ju varit där från början. Och även om det vore så, är det verkligen fel? Ska bara vissa människors åsikter finnas representerade? Extrema partier har ingen magisk kraft som gör att folk flockas till dem, utan de är självreglerande med sin extremism, och det ser vi ju i viss mån med miljöpartiet.
I danska folketinget finns 14 partier, och det landet fungerar utmärkt, klart bättre än Sverige. Danmark, ja. Där störtdök Dansk folkeparti när de tappade stinget. I CP-Sverige utmålas det som att danskar har blivit förnuftiga och goda liberaler och slutat vara främlingsfientliga, men så har det förstås inte blivit, utan det fanns helt enkelt bättre partier att rösta på med samma invandringskritiska politik. Så utformas utrikes händelser till inhemsk propaganda. Precis som i auktoritära stater.
Sverige har stora demokratiska problem som leder till förfallet vi ser.