Börsveckan inleds positivt i de asiatiska tidszonerna efter en i slutändan relativt oförändrad börsvecka i Stockholm trots stora rörelser. Kronan har försvagats ytterligare och guldet har därmed dragits upp.
Veckochart OMXSPI |
Veckan som gick innebar -0.37% för OMXSPI, -0.06% för OMXS30, -1.22% för S&P-500 och -1.96% för teknikbubblan på Nasdaq och börsindexet Nasdaq 100. Det var stora rörelser på Stockholmsbörsen under veckan, men på veckan blev det inte så mycket. Svårt att säga något om någon toppformation än, men kanske ser vi början på en huvudskuldra, givet att börsen vänder ner även denna veckan. Avgörande ur veckoperspekitv är dock att tidigare botten från september-oktober bryts på nedsidan. Då kan vi ha rätt långt ner innan raset lugnar ner sig. Men där är vi alltså inte än. Som alltid inom teknisk analys – går det inte upp så går det ner och går det inte heller ner så blir det väl oförändrat.
Guldpriset står nu i 525:- SEK per gram efter att kronan försvagats. USDSEK ligger på 9:16 och EURSEK på hela 10:34. De amerikanska långa räntorna faller och 10-åringen ligger nu endast på 1.35% medan 2-åringen hittas på 0.60%. Räntegapet stängs snabbt, vilket kan vara av intresse.
I de asiatiska tidszonerna är det blandat under morgonen. I skrivande stund är ASX 200 +0.05% i Australien, Hang Seng -1.29% i Hong Kong, +0.29% för KOSPI i Sydkorea, -0.31% för Nikkei 225 i Tokyo och +0.74% för Straits Times i Singapore.
I övrigt är det som vanligt. Omikron är eller är inte ett hot. Evergrande rasar -11.56% i Kina utan att någon bryr sig längre och Bitcoin rasade igen i helgen utan någon som helst påverkan på världsekonomin. I bästa fall blir en massa mining olönsam vilket minskar energiförbrukningen.
1 kommentar
Nej, köp en 10-åring nu med avkastning nära noll och inflation på 5-10% per år. Förmodar att alternativen skrämmer rejält, eller hur kommer det att gå om vi får tapering?
Fantastiskt uttryck det där, reward-free risk.