Riksdagens arvodesnämnd har beslutat att höja riksdagsledamöternas löner – okej, det heter arvoden – vilket sedan fastställs av riksdagen själva. Vem som helst kan ju som bekant bestämma sin egen lön. Höjningen blir 1 600 kronor, men med 2.3% löneökning misslyckas man alltså att kompensera för den aktuella inflationen om 3.6%. Och det kan bli lite trist för Miljöpartiets riksdagsledamöter i sina elvärmda villor i gräddhyllan Enskede mfl platser nu när de får betala elpriserna.
Ger sig själva en löneförhöjning |
Grundarvodet höjs från 69 900:- SEK per månad före skatt till 71 500:- från och med första januari. Ökningen är på 2.3% men lyckas därmed inte kompensera för aktuell KPIF-inflation om 3.6%. Till detta finns påslag på 20% för att sitta som ordförande i ett utskott eller 15% som vice ordförande, eller 30% om man är vice talman, medan talmannen själv i egenskap av tredje högsta positionen i riket får samma som statsministerns 180 000:- SEK.
Många riksdagsledamöter bor i villor, och t ex det som kan klumpas ihop som Enskede verkar populärt bland åtminstone Miljöpartiets riksdagsledamöter. De bör ju själva vara inställda på så kallad flexibel elanvändning och ha rörligt elpris i den gamla 30-talsvillan, och förstås inte fulelda med ved, så det kan väl bli lite småtrevligt när elräkningen för december dimper ner i januari. I värsta fall drar dem gamla dåligt isolerade 30-talsvillan kanske 5000 kWh i månaden och elräkningen landar på runt15 000:-. Vilket i riksdagsledamöternas fall förstås inte drabbar någon fattig.
Förr i tiden hade riksdagsledamöterna samma lön som en gymnasielärare.
Idag har de killgissningsvis den högsta procenten av löner i Sverige, där 90:e percentilen hittas på 51 200:- SEK, dvs endast 10% av de med löneinkomster har högre inkomst av tjänst än den siffran. Någon statistik på högsta procenten löner finns dock ej men väl i percentil 10,25,50,75 och 90 för år 2020.
Vi får väl se om det blir lite gnälligt hos villaägarna i riksdagen när de kommer tillbaka från sin ledighet uppehåll. Eller varför kanske inte en liten extra arvodeshöjning för att kompensera för inflationen?
12 kommentarer
När elräkningen dyker ner Kivra lådan i januari lär det bli en hel del friktion i många hem när det ska beslutas hur den ska betalas, ex när man ska "samtala" om hur den ökade kostnaden ska fördelas mellan familjemedlemmarna. Vem har måhända stått mest för elanvändningen? Vem har kört flesta rundor med dammsugaren och vem har okynnestvättat med halvfull maskin? Vem har laddat sin Iphone mest och vem har sträcktittat längst på Netflix? Dock kan all denna friktion i sig leda till något gott i form av att den extra värmeutvecklingen kan användas till att dra ner värmen i huset vilket i förlängningen kan ha en positiv effekt när den riktigt hemska elräkningen kommer i Februari.
Ja vissa politiker verkar ju ha svårt att få ekonomin att gå ihop, har bisysslor med läxhjälp och allt möjligt så jag tror en höjning kan vara på sin plats så att de kan koncentrera sig på sina arbetsuppgifter.
Tja, en del verkar prioritera läxhjälp framför utskottsmedlemskap.
Jovisst, speciellt verkar ju vissa ministrar behöva en höjning, så de inte hamnar hos kronofogden stup i kvarten.
Ju mer rödtjut i kundvagnen desto snabbare går besluten.
2.3% var en ganska hemul löneökning.
Och vad är det för fel med ved? Det ingår ju i kretsloppet och allt. Hade varit värre om de kört på el eller fjärrvärme tillverkad genom förbränning av importerade plastsopor.
Partiklarna, that's the problem.
Hundratals eller tusentals okontrollerade fisbränder istället för värmeverkets ljusblå låga. Den som inte tror mig kan med fördel ta en liten promenad i grannskapet en dag som denna.
Att rädda importerade sopor från deponi är dessutom en relativ koldioxidsänka.
Personligen anser jag precis som du att elda sopor är det bästa sättet att göra sig av med dem. En m3 motsvarar ca 200L olja i energivärde. Får man dessutom betalt för att ta emot soporna så är det ju en super-win-win.
2.3% statligt? Har arbetat som den lägst betalda yrkesgruppen under paraplyet "statligt anställd" och då var det bara dem absolut bästa, snabbaste, starkaste och brunast tunga som fick mer än 1.9% höjd lön. själv som en i mitten av mängden gled man in på den respektabla sifran 1.8% (då sa dem att jag skulle vara nöjd, det kunde vara värre , tydligen)
På högstadiet fick jag lära mig att riksdagsledamöterna tjänar så bra för att de alltid är i tjänst. Hihi.
Är statligt anställd och fick 1.4%. Skönt att allt är sig likt.