Svensk inflation som definierad enligt KPIF (dvs där man struntar i effekten av räntan) var den högsta sedan i december 1993 och landade på 3.6%, långt utanför Riksbankens toleransintervall. Detta kommer förstås inte föranleda någon räntehöjning, men möjligen att Riksbanken istället börjar titta på inflation utan energipriser, KPIF-XE, som finns redo att ta över. Graf över KPIF nedan.
Inflationen fortsatte alltså att rusa från en årstakt på 3.1% till 3.6%, mycket drivet av elpriserna, men också kläder, drivmedel och restaurang och logi, som tillsammans bidrog nästan lika mycket som elpriserna.
Riksbanken kommer förstås ignorera detta och inte höja räntan. KPIF-XE, dvs utan energipriser, har bara 1.9% i årstakt. Tydligen ska dock SCB sluta rapportera KPIF-XE från och med nu, vad det nu innebär för Riksbankens möjlighet att ducka.
KPIF var nu den högsta sedan december 1993 och 90-talskrisen.
KPIF sedan 1988. Data: SCB |
Värt att notera är att elpriserna alltså bara står för 2.9% av KPI-Svenssons utgifter, dvs några hundralappar i månaden.
För egen del som gårdsägare (villaägare med mycket extra byggnader) så stod elhandeln för 10.7% av mina fasta utgifter inklusive mat (förvisso periodiserade på 12 månader) senaste månaden. Inklusive elnät stod elen för 20.2% av mina fasta utgifter inklusive mat.
Detta kan minskas genom att konsumera diskretionärt. Om jag köper hattar för resterande pengar på nettolönen (obskyr popkulturell referens) efter avdrag för tjänstebilen så faller den sammanlagda andelen av utgifterna för elen till cirka 10% av utgifterna. Så ju mer man konsumerar, desto mindre påverkas ens kostnadsläge av elpriserna. Fantastiskt!
Oavsett så kommer Riksbanken inte höja räntan eller ens justera sin räntebanan, eftersom de anser att energipriserna är externa och en icke-monetär fråga. Vilket iofs gäller allt som driver inflationen, då Riksbanken vet att räntehöjningar skulle knäcka svensk ekonomi.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
41 kommentarer
Vi får se hur länge man vill påstå att det är en övergående inflationsimpuls vi ser. Helt klart kan det riskera att bita sig fast.
Men det är också korrekt att om prisökningarna mest består av energi och drivmedel, så har ju svenska räntehöjningar knappast nån större dämpande effekt på dessa, men däremot andra negativa effekter.
Kan berätta att inifrån banken är det högre räntor ut mot kund som gäller.
Vore just en snygg cocktail om även räntorna börjar trenda upp permanent.
Än så länge betraktar jag dock det hela som brus.
Fast andra varor kommer sannolikt också att stiga i pris framöver. De flesta varor kräver energi för att framställas och drivmedel för att fraktas till butik, och någonstans måste producenterna ta ut sina ökade kostnader.
Fast en räntehöjning nu skulle stärka kronan, som är historiskt svag. En starkare krona skulle dämpa importerad inflation.
Ja, växelkurseffekten finns förstås. Men jag tror man tycker andra nackdelar med höjd ränta överväger och det hjälper inte med just de priserna som är problematiska för stunden.
Om det hela resulterar i bredare stigande priser på varor och tjänster är den stora spänningen just nu…
På tal om varor så kom US PPI in på 9.6 procent vilket var över spådom.
Beklagar Nansis bortgång men 15 år är verkligen en respektabel ålder.
Har haft katter sen jag flyttade hemifrån så jag vet hur jobbigt det är när de går bort.
Tack, samtidigt vet man att den dagen kommer. Alltid tungt, men mindre tungt att göra det med gott samvete innan lidandet tar överhanden. En enorm fördel att ha en veterinär som gör hembesök för sådant här, så slipper djuret stressen med en bilresa utan kan somna in tryggt och lugnt i hemmet. Sedan kostar det en slant, men det tar å andra sidan några timmar att åka till klinik istället.
Som du säger aldrig kul men en del av det och jag håller med dig, kan man göra det i hemmiljö så är det oftast bättre – för alla inblandade faktiskt. Har aldrig gillat att ta farväl av hundarna i en steril veterinärlokal hur fint de än gjort och hur trevliga och sympatiska de än är.
Beklagar sorgen! Aldrig kul att behöva säga hejdå till ens husdjur.
I min ungdom hade vi ett litet skogsbruk och när hunden blivit för gammal och skröplig för att ha en värdig tillvaro fick vi barn gräva en djup grop i skogen och sen tog farsan ut hunden på en skogspromenad med hagelbössan.
Det var nog också mindre stressigt för hunden än att åka till en klinik men även ett pedagogiskt moment för oss barn.
Alltid tungt när riktiga familjemedlemmar som katt eller hund måste vandra vidare. Hembesök av veterinär är definitivt rätt väg att gå för djurets skull. Valde det själv för några år sen nu när min katt fick cancer vid 11 år.
Beklagar Cornu. Jag vet hur det känns 😿
Tack, angående skogspromenad så har jag förr även avlivat själv enligt regelverket (typ av skjutvapen och tillåtet (obefintligt) avstånd) några gånger. Det är dock inte något vidare kul heller, och nu ansåg jag mig ha råd att ta in veterinär istället.
Beklagar sorgen.
Åkte 10 mil t-o-r för att avliva en dvärghamster. Hade ett helvete att få tag på någon som kunde åta sig att ge en spruta. En och annan antydde att man kunde avliva djuret själv.
Hade dock inte hjärta. Då jag alltid la mig framåt natten var det alltid jag som hämtade in djuret från sitt 30kvm stora lekrum. Hon fick alltid lite extra gott. Går att skapa en band även till ett sådant litet djur.
Fick uppfattningen att det var första gången som veterinären avlivade en hamster. Men det var det värt.
Här i byn brukar vi hjälpa varandra att avliva djur.
Det känns liksom lättare att göra så.
Cornu, jag beklagar också sorgen. Vi har haft både katter och hundar och det är extremt smärtsamt att ta avsked av dem. Våra hundar fick en "hundan" avlivning hos veterinären och en av katterna fick en "kattan" sådan. Den andra fick en grym avlivning av veterinären utan någon lugnande spruta först, och den blev en extremt plågsam händelse för J-J Binks´ gamla mor.
Min fars familj tvingades avliva sin katt med en yxa på huggkubben utanför huset, när de hade fått evakueringsordern och fick lämna nästan allt de ägde och ge sig iväg till evakueringståget, för att bli transporterade bort från Karelska näset. Under tågresan blev evakueringståget (liksom många andra liknande tåg fulla med civila) bombat av ryskt stridsflyg och passagerarna tvingades springa ut och gömma sig i skogen. De fick återvända senare, men tvingades lämna sina hem en gång till, den här gången för gott.
Det är en av människolivets sorgliga faktum att våra närmaste djurvänner förunnas så mycket kortare livslängd än vi. Min sympati!
Tack. Å andra sidan, djur ska inte behöva överleva sina hussar och mattar.
Beklagar katten. Det gör så ont när vi tvingas återlämna dom efter att bara haft de till låns, våra lurviga vänner. Och det blir inte lättare med åren… Fint att det gick att lösa med hembesök.
Fast vore det inte väldigt lynnigt att höja räntan på temporärt höga energipriser? Är de här för att stanna kommer vi ju se det i resterande varor senare och då höjs inflationen utan energi.
Om politikerna nu skall in och rota i skattesatser för att kompensera för elpriserna (unket valfläsk, som jag ser det), så skulle man väl kunna gå in och göra det samma med den generella momsen?
Tänk såhär: en enhetlig moms, som startar på 25 %. Nästkommande år justeras den för att kompensera för utvecklingen i KPI under året som gått, med målet att hålla "inflationen"/KPI-ökningen på i snitt 2 %. Borde gå att få till rätt så exakt, om man mäter under ett tidsspann på några år.
Eller har jag missat något viktigt i resonemanget?
Jo, du missade "degen ska in" går före allt annat.
Om man gör som ovan, så borde ju snarast momssatsen öka än minska?
Jeremy Powell har pratat om "transitory inflation" sedan något år tillbaka. Nu har han officiellt förklarat att det ordet inte längre skall användas efter att ha landat på ca: 7% i November. Om det betyder att inflationen är permanent, går över på ett år eller något annat verkar ingen veta. Det kanske bara är själva ordet som försvinner ur vokabulären. Svenska riksbanken följer säkert snart efter.
Tittar på min egen elförbrukning för November 2020 vs 2021.
2020 = 1503. Normal svenssonuppvärmning. Värmeluftpumpar + all golvvärme
2021 = 954 KWH. Allt elvärme avstängt utom golvvärme badrum. Bara vedeldning f.ö.
Trots det får jag alltså betala c:a 500:- mer för November i år än förra året. Veden är gratis. November i år var förvisso lite kallare. Tack Miljöpartiet.
Sluta skyll på MP. I vår demokrati så kan faktiskt de 333 övriga personerna i riksdagen välja att fatta andra beslut. Men så har man inte gjort. Ergo, energipolitiken är subventionerad av samtliga riksdagspartier. Allt annat är bara tomma ord för att locka röster.
KD + M hade 8 raka år i regeringsställning utan att lägga en enda skattekrona eller än mindre regleringsmening eller proposition för att ge oss en annan situation. Tänk på det
Det finns inget viktigare än att bli av med MP. Helst för gott. Värre tokstollar får man leta efter. Att sen alla andra partier spelat under täcket med dessa virrpannor skall försås inte glömmas bort.
M Ström du ska få ett gått råd skruva ur propparna vid elmätaren så sparar du den jättekostnad du har för el.
Jag nämner inte flera fördelar det medför för oss andra.
M. Ström. Jag fick samma kostnader under 2021 och 2020 som du, för våra 60+40 kvm hus. Vedvärme här också nu och el-elementen inställda på 16 C, för komfortabel värme nattetid.
Hörru Ingves:
r.i.v a.v r.ä.n.t.e.p.l.å.s.t.r.e.t.!
Jag läste på nätet att boräntorna kommer att stiga under de tre kommande åren och att fastighetspriserna kommer att sjunka i motsvarande grad. Det låter inte så kul för kompisens släktingar som just köpte en hästgård söder om Stockholm. Folk som hade ont om pengar redan före köpet…och nu är elen extra dyr också…fast de har nog inte hört talas om det ännu…
Jag har för mig att inflationen i Tyskland också är hög.
Runt 5%?
Nu ska vi inte dra för höga växlar på det här med den sk "inflammationen". Det finns ju något som heter substitutionseffekt vilket innebär att det står alla fritt att producera sin egen el om det kniper. En dynamo till cykeln hemma som kopplas in i det egna nätet så är allt löst i ett nafs. Dessutom sparar man ju mycket pengar på att man slipper ha ett dyrt träningskort och att man inte behöver köpa nya kläder efter jul i en eller flera storlekar större pga all goda julmaten. I värsta fall kan man ju också göra som bloggaren själv vid flera tillfällen påpekat, suga näringen ur hörnet på sin platt-TV som ju bara bli billigare och billigare. Så, inget att se här, cirkulera!
Blir verkligen platt-TVn billigare längre? Jag trodde att den tillverkades i Kina, och både fraktpriser och kinesiska energipriser har stigit i år. Plus halvledarbrist.
Tycker inte TV apparater blivit billigare alls på massa år.. bättre visst men en standard TV kostar runt 5k och har gjort sen jag köpte min första..
Och när jag tänker på det så är jag nog bara inne på 4e TVn. Låter lite är ju ändå snart 50.. Hade iofs några år utan också. Men känns som att det måste till mycket av det som jag upplever som "fusk" med inflation siffror för att elektronik ska sänka dom. Tanken borde vara att kunna upprätthålla samma standard, och då behöver man tex en normal TV mm min standard har inte ökat om jag byter till en HD TV när det är det som är normalt. Telefoni just blivit billigare men inte så mycket som man kan tro, nu ska ju alls i familjen ha ett abonnemang förr hade man ett..
Dan. En färg-tv kostade 4 tusen på 70-talet.
Så snarare dyrare än billigare då.. sen är det ju egentligen samma standard som ska jämföras. Tror jag betalade 6500 för min första en finlux tjock tv, ca 92 senaste 8000 men då hade den 3D som jag nog inte upplevde som standard på TV, och dessutom helt meningslöst hon här som tyckte att det var viktigt har nog sett två filmer
Tycker ändå en uppgång från 4 till 5 är modest om man betänker att en snittlön var 3500 SEK per månad 1973.
Jag har bara en gammal tjock-TV, men blixten hade sönder antennen så jag får ingen riktig bild. Fast jag läser så mycket nyheter på nätet så det gör ingenting och Youtube har blivit min "godis-butik" på nätet. Kompisen J-J har dock en platt-TV och en fungerande antenn, så jag plågar honom med text-TV-nyheterna varje dag, tills han blir arg och sliter fjärrkon ur min hand. SVT Play och text-TV finns också på datorn.
Riksbanken har lite till och från de sista åren "använt" sig av just KPIF-XE (tydligen är det så index utan energi heter). Problemet som jag ser med detta är att man därmed "exkluderar" årliga skattehöjningar på energi. Nästan som att detta varit en medveten strategi för att gynna Heil Greta rörelsen.