Elpriserna i december ligger i snitt på oskattade 197 öre per kWh i december i SE3, än så länge. Det är en prisökning på över 500% eller 165 öre per kWh. För en normal villa betyder det efter moms en prisökning på månadsräkningen om drygt 3000:- SEK jämfört med förra året, om man inte har bundet elpris. Frågan är hur detta ska kompenseras via löneökningar, och ännu färre är det för pensionärer som inte kan förhandla om sin lön.
Ser mörkt ut |
Siffrorna ovan är avrundade till hela ören och förutsätter att normalvillan drar 1500 kWh i december. Det finns villor som drar både 2000, 3000 och 5000 kWh så här års och alltså kan ha en ännu mer spännande upplevelse. Elskatt och elnät förblir de samma som tidigare, något förenklat och bortses från här.
Räkningen för december månad, som också innebär 114 öre per kWh dyrare oskattad el jämfört med novemberräkningen. Efter moms pratar vi om 143 öre per kWh i högre elräkning jämfört med novemberräkningen, eller för 1500 kWh-villan över 2000:- SEK ytterligare. Givet att man inte också ökat förbrukningen under decembermörkret och kylan.
Dessa räkningar landar hos villaägarna i januari, som sägs vara årets fattigaste månad på grund av att man bränt alla sina pengar på julhandeln. Officiell inflation är redan 3.1% vilket för medelklassinkomsttagaren med 40 000:- i månadslön och marginalskatt behöver cirka 1 400:- SEK högre bruttolön (skattetabell 33).
Men ingen lever KPI-Svenssons liv. Särskilt inte villaägarna, som förbrukar betydligt mer el än KPI-Svensson. Enligt SCB så står elen för endast 2.9% av KPI-Svenssons utgifter, medan elräkningen för många villaägare är den största månatliga utgiften1..
Ska Villasvensson få kompensation för låt oss säga 2000:- SEK i höjda elräkningar i snitt över året från i somras till i somras behöver hen ett lönepåslag på 3000:- SEK före skatt.
Eller löneökningar om 7.5%. Vi önskar Villasvensson lycka till med den förhandlingen, för facket lär väl inte ens lyckas få ut 3% i löneökning, inflationen till trots och de flesta kommer därmed få reallönesäkningar nästa år.
Men hur blir det för Villapensionären, som inte ens kan höja sin lön? Sänkt skatt på någon 150:- SEK per månad är ingenting i sammanhanget. Det är inte ens säkert att Lägenhetspensionären klarar av sina höjda elräkningar på de hundrafemtio kronorna.
Samtidigt kommer statens skatteintäkter minska. Elproducenterna anställer inte fler människor för att elpriserna exploderat. Tvärt om minskar många konsumenter sin elförbrukning vilket sänker intäkterna på elskatten. Moms är samma oavsett vad konsumenten köper och högre elpriser ger alltså inte högre momsintäkter. Däremot innebär högre elpriser minskad konsumtion av sådant som skapar jobb, t ex diskretionära inköp i butik. Skatten på arbete är högre än på bolagsvinster, och mycket av elproduktionen ägs av utländska bolag som E.On, Uniper, Fortum och förstås kinesiska staten, så de vinsterna efter skatt lämnar landet.
Men framför allt kommer januari bli en tung månad för många. Tyngre än vanligt.
Och då har vi inte börjat snacka om företagen, som sällan kan låsa hela sin elproduktion eftersom den höga förbrukningen kan variera stort. Vi lär se en och annan jordbrukare gå omkull i vår, för ni tror väl inte att priserna på maten höjs för jordbrukarna bara för att elpriserna går upp?
I slutändan kanske till och med bostadspriserna påverkas. Fast vi ska väl inte gå till överdrifter …
M+KD+SD-budgeten sänkte bensinskatten med 50 öre, vilket var populistiskt. För normalbilisten med 1500 mil och 0.8 liters förbrukning per mil innebär det 50:- SEK per månad och handlar mest om symbolpolitik, och inte några verkliga pengar för landsbygdens folk utan tunnelbana. Storköraren med 4 500 mil om året via jobbpendling kommer spara 150:- SEK per månad. Hade bensinpriset stigit på samma sätt som elpriset hade bensinen idag kostat 60:- SEK per liter, så M+KD+SD sänkte fel skatt. Inte för att ens en radering av energiskattens 36 öre ner till 0 öre hade gjort så stor skillnad för villaägarna vid dagens elpriser.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att elräkningarna folk kommer betala i januari är ett resultat av sju år med Miljöpartiets energipolitik, så skulden ska utkrävas i valurnorna i september 2022.
1. KPI-Svensson äger förstås både en villa och en bostadsrätt, om du nu undrade, men så är KPI-Svensson en rätt udda fågel som t ex köper en nytillverkad bil varje år, till lägre pris än elräkningen.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
86 kommentarer
För min del installeras en värmepump, som också kan bidra med ac de varmaste dagarna.
Sen sänker kommunen skatten något vilket ger 2-300kr mer i fickan per månad i hushållet, men sammantaget behöver jag nog runt 2000 för att väga upp de ökande elpriserna. Får se om chefen är villig att förhandla till lite mer än så.
Företaget jag arbetar på är storkonsument av el, några tusen kW per timme. Vi aviserar halvfart i tre månader(minst) pga elpriserna.
Kunderna får istället leverans från systerbolag i Norge med ett mkt bra elavtal.
Ändå är vårt avtal rena drömmen för oss vanliga svenskar, en bit under (normalt höga) 50 öre/kWh.
Tuffa tider väntar oss boende i Sverige.
Brukar säga till goda vänner att politikers beslut påverkar inte idag eller imorgon. Men nästa vecka då smäller det på bästa de gott och ont. Oftast ont, för det ev goda är bara omfördelning av intagna skatter som är onda.
Nej fy tusan vad trött man blir på den kollektiva idiotin runt energifrågan.
Jag tror du underskattar vad som är en normal förbrukning i villa.
Snittet ligger på ca 20 k kWh per år.
En kall månad så innebär det att förbrukningen är ca 3 k kWh.
Det ger att december är 6 k dyrare i år än ifjol.
Jag vet att jag var konservativ, bara för att inte måla fan på väggen. Som jag skrev kan villor dra 5000 kWh per månad så här års. Då snackar vi om elräkningar på 10000-15000:- och en och annan kommer gå till inkasso och sedan fogden.
Där jag bor är 50% av årets förbrukning november tom februari.
Är med i nån grupp på facebook om spabad, folk börjar ju få panik. Vår välfärd har ju gjort att vi skaffat fina prylar som drar massor med el utöver husen.
Stringfellow. Du får tipsa dem om Tibber så kan de spabada vid midnatt när priset är lägre.
Olle. Liknande siffror även hos mig. 50% av förbrukningen rullande 12-månader var under november 20 till februari 21 och då har jag ändå möjlighet att stödelda. Utan det hade mina siffror varit klart över 50% för nov-feb.
Jag tror min villa är ganska representativ för elförbrukning. 128m2 byggd 1995, el-golvvärme, frånluftvärmepump för tappvatten, luft-luft pump installerad för några år sedan.
elförbrukning:
Utan pump ca 22000kWh/år, med pump 10000kWh/år.
Max månad utan pump: 3600kWh Jan 2016
Max månad med pump: 1768kWh Jan 2020
minimiförbrukning ca 320kWh/månad Juli, Aug.
Vet inte hur MP tänkte att folk skulle bli sugna på elbilar nu när det är dyrare att köra med elbil än min gamla fossilbil.
Villor med direktverkande el kommer definitivt bli mindre attraktiva. Förmodligen kommer en köpare beakta kostnaden för en konvertering till värmepump och vattenburet värmesystem.
Sen har vi husen med klimatskal som en Schweizerost, tidigare har ingen brytt sig men med högt elpris får spekulanter nya ögon.
De flesta som har direktverkande el med elradiatorer byts mot luft-luft värmepumpar så behövs ingen konvertering. Är en hyggligt billig operation trots allt. Kanske runt 15-30000 beroende på pumpantal. (en på över och en på undervåningen exempelvis) Troligen omöjligt att ens med dagens priser räkna hem kostnaderna för vattenburet system i efterhand (eftersom villa-svensson numer inte vågar göra något själv)
Håller med paul. Kalkylen för installation av vattenburet är inte den bästa då det finns alternativ som luft och eld.
Har man ett vattenburet system är väl en pump kopplat till det alltid bäst?
Luft-luft är enbart ett komplement, så det är inte ett byte.
Inte då. Jag är nu inne på min andra villa som enbart värms med luft-luft. Enda stället man behöver direktel är stängda utrymmen = badrum och toaletter, och dessa är små.
Nu eldar jag förvisso kamin, men 2019 och 2020 körde jag i princip enbart på luft-luft. Rätt placerad och rätt dimensionerad så fungerar det utmärkt, så länge man inte kräver samma temperatur i hela huset – att ha det något svalare i sovrumen är bara en fördel. Annars kan man installera två.
Ska nog ordna en luft-tappvarmvatten om de här elpriserna håller i sig. Lär betala sig på några år.
Har en fastighet med vedeldad vattenburen värme. Men den dagen då hyresgästerna inte orkar elda i pannan, gär det numera på ett energieffektivt sätt att koppla in en luftvärmepump på vattensystemet?
T. Huset jag bor i är konverterat från olja till bergvärme så det går utmärkt att byta källa men kostar så klart en slant.
Värmer normalt hela huset (128m2) med en luft-luft. Har bara på lite golvvärme i badrummen för att klinkergolvet inte skall vara obehagligt kallt.
I vinter har jag dock stödeldat med värmeloggs p.g.a. elpriserna.
Beak-even mellan värmeloggs och luft-luft ligger vid el totalpris på 1,5-3kr/kWh beroende på utetemperatur (COP vid tempen avgör). Sen kan det ju vara värt en del att slippa hålla på och grisa med aska och sånt.
Svinto. Tror du överskattar luftvärmepumpens effektivitet.
Bergvärme som har bättre värden än luft ger i realiteten 2.7 ggr instoppad effekt så ta de officiella mätvärdena från tillverkarna med en nypa salt.
Östergren. Vad man får ut beror på temperaturen för luft-luft. Min har:
COP 2.44 vid -7C, COP 2 vid -25C, och SCOP 5.3 som är en blandning av temperaturer under ett normalår för området.
Noterar att elförbrukningen gick från drygt 20MWh/år till 10MWh/år när jag installerade den. Och då är all övrig el inräknad. Således en faktor betydligt större än 2.
Svinto, jag är inte helt oinsatt i ämnet då jag har kört berg- och -luft och eld i över 20 år med olika fabrikat etc.
De COP du anger är laboratorieresultat. Sen att det blev kalas i just ditt fall får jag gratulera till.
Stor skillnad på COP, SCOP och SFP. En luft-luft har SFP på 2,5 och har man tur 3,0.
Fast imorgon kan vi köra luft och berg hårt.
Rena rean med average på 79 öre SE3.
Bada spa blir perfekt efter midnatt med ett lägsta pris på 15 öre.
Woop. Ladda elbilen fullt. Gött.
Den överslagsberäkning jag gjorde innan jag köpte pumpen, med angivna värden var att jag skulle landa på en elförbrukning på 11MWh/år, det blev 10MWh/år första helåret med pump. Så jag tror mig ha empiriska belägg för att det som är uppgivet om effektivitet etc stämmer ganska bra.
Men hur menar du att det ens är mätbart förutom i kWh?
Du har ju inte samma temperatur i rummen nu. Eller bor du i en etta på 128 kvadrat?
Som jag sade så var det en överslagsberäkning, så det är inte exakt men en tydlig indikation på att siffrorna stämmer bra. Några rum, som kontor och sovrum är lite svalare precis som tidigare då jag ställde in tempen genom golvvärmen, så det är ingen större skillnad på temperaturen.
En del av elförbrukningen är inte uppvärmning och är densamma i bägge fallen, trots det gick förbrukningen ner till hälften.
Drar man bort uppskattningsvis 5000kWh som inte är uppvärmning blir det ca 15/5 i COP, d.v.s. ca 3 i genomsnitt på ett år. Huvuddelen förbrukas på vintern då COP är låg. Siffrorna för specifika temperaturer stämmer bra, men inte SCOP som anges vara 5, men den är lite som bensinförbrukningen på bilar.
En lokal hantverkare rekommenderade mig starkt att installera vattenburen golvvärme i mitt hus som är en sommarstuga på 60 kvm. "Det är det enda rätta" för mitt hus, sa han.
En annan hantverkare rekommenderade mig att skaffa bergvärme till mitt hus. Jag har en 61 m borrad brunn som jag borde kunna använda till bergvärme, sa han.
Verkligen? Jag har funderat på en luft-luft värmepump, men det finns inte så många lämpliga innerväggar för inomhusdelen i en sommarstuga. Hos min mamma är innerdelen placerad ovanför en dörr, men med takhöjd på 2.30 m är jag osäker om höjden räcker till. Som det är nu så eldar vi upp vår egen skog bakom huset i våra braskaminer och håller därmed elförbrukningen nere.
Ta bort momsen på el till privatkonsumenter.
Sänka momsen är oftast en dålig idé oavsett vad vi pratar om. Det blir visserligen billigare men leverantörer i mellanledet skär emellan. Tar vi bort 25%moms på en vara eller tjäänst, så kommer det att uppskattningsvis leda till att 17% tas bort. Dvs ICA handlaren tar en 7 8 direkt i fickan av momsbortagningen. Alla nöjda, i detta fall elhandelsbolgaget får mer pengar, svensken nöjd eftersom priset går ner. Staten ledsen dock då andra skatter måste höjas för att finansiera hela apparaten.
Nej, är av uppfattningen att det är svårt att ta bort/sänka moms, ge f*n i att höja dem istället.
Man ska ha en så enhetlig moms som möjligt. Staten bör i sådana fall sänka elskatten.
Kanske "i allmänhet", men rörliga elpriser styrs av andra krafter som mest inte betalar svensk moms.
För mig utgör momsen en större del av fakturan än energiskatten, då momsen läggs på alla delar av fakturan. Så bort med den.
Matpriserna kommer att gå upp det är säkert. Säkert är också att bönderna som direkt känner av de ökade energikostnaderna från flera håll (diesel, el, konstgödsel etc) inte kommer att få ta del av den ökningen. ICA handlaren måste ju få sitt.
Det är nog inte ICA handlaren som styr böndernas priser direkt. Bönder är pristagare och får betalt vad marknaden vill betala.
ICA är väl en hyfsat stor matinköpare så klart att de tar chansen att skära emellan och skylla prisökningarna på energipriserna.
Och en sak vet jag, MP väljare är inte beredda att betala vad världens mest reglerade och kanske bästa djurhållning kostar på marknaden. De få MP väljare som äter kött väljer hällre Naturkött från skövlad regnskog.
Ni behöver inte oroa er för bönder generellt.
De klarar sig i regel bättre om de har vett och möjlighet att avveckla sitt jordbruk.
Nystartade med höga lån blir det ju tufft för.
I synnerhet de som har tagit över en släktgård.
Där är det dessutom en hel del känslor för gården som spelar in förstås.
Jag känner flera bönder som var runt 50år när de la av med jordbruket.
Saknar djuren gör de förstås men att bli bonde på heltid igen är inget för de.
Hur ska företagrn kunna sälja sin elintensiva produkter med dyrast arbetskraft och nu dyr el.
Blir inga löneökningar när industrin tappar marknadsandelar om inte gig-ekonomi. (Fooofora) eller appar blir det nya clondyke.
Innan covid hade sverige börjat tappa marknadsandelar i vår högteknologiska tillverkning.
2008 kraschade PIIGS för att Kina då lärt sig kopiera deras industri och sålde samma kvalitet billigare.
Vår tur snart gissar jag om inte väst lyckas knäcka ryggen på Kina.
Energipriserna hjälpte till med nyss inrapporterade 3.6% KPIF. Lägg ut, lägg ut!
3.6%, det var ju nästan gratis i ett omvärldsperspektiv.
Turkiet har en inflation på 21.3% och Erdogan beordrade sänkning av räntan till 15 procent. (ja ni läste rätt, han sänker räntan…)
Fast å andra sidan är väl Sverige lilla Turkiet med sin nollränta trots inflation över 2%.
TCMB är väl enligt Turkisk lag självständig men det väl som i scarface: The only thing in this world that gives order is balls.
Men lösningen var enkel enligt Per Bolund , moderaterna och försvarsmakten skulle sluta säga nej till havsbaserad vindkraft så blir allt bra sen.
Per Bolund – LOL
Per Bolund förstår inte att man inte kan ha vindsnurror i områden där flygvapnet övar lågflygning över huvud taget till områden där inflygningsstråk går till flygplatser. Hanöbukten och faktiskt längs hela svenska kusten.
Ja, många fattigpensionärer lever
redan nu i skuggan av fattigdom.
De 150kr i ökad pension känns som ett hån.
Nu behövs bara en räntehöjning som lök på laxen och det drabbar både villaägare och hyresgäster.
En annan dimension av det här är att det slår extremt mot en grupp i samhället, de som betalar för sig.
Kommer man sänka temperaturen i våra fängelser? I våra hyresrätter? Knappast.
Kommer knappast bli fler som vill växa upp och lämna samhällets barnbord när det ser ut så här.
Det var en nyhet att vi i fjärrvärmeuppvärmd hyresrätt inte betalar för oss.
Vi har väl inte marknadshyror heller?
Tror du att en hyresvärd hade kunnat skicka vidare kostnader om tiotusentals kronor till provilegieklassen med sitt tjänstefolk till att sköta om sina hus? Nja.
Jag håller med om att vi inte har marknadshyror, men det är fortfarande så att hyresvärden får täckning för sina kostnader och en (blygsam) vinst.
Fjärrvärmetaxorna i området ökar 1%, så det känns inte som om hyrorna baserat på uppvärmningskostnaderna kommer öka sådär jättemycket mer.
Borde man sänka temperaturen i fängelser och hyresrätter? Definitivt.
Det går att klä sig varmare om det inte passar.
@Joakim
Ifall fjärrvärmen gått upp 500 % I pris, tror du det slagit direkt mot de i samhället med minst bekymmer? Knappast.
Det är en gammal visdom att man ska sky både anställda och hyresgäster som pesten, på samma sätt som allmogen skydde frälset förr.
@Söderslätt: Jo, taxornas utveckling är ju en av de mer konkreta sakerna som det tas hänsyn till under de årliga hyresförhandlingarna. Så nog slår det igenom.
Nu verkar fjärrvärmepriset där jag bor vara mer stabilt över tid, vi får väl se hurdana höjningarna blir 2023 eller nåt.
Såklart, men det hade blivit upplopp ifall den kostnadsökningen förts vidare.
Hur varmt är det nu privilegierna stipulerar? 21 grader?
Snacka om klasskillnader, tror aldrig jag upplevt mer än 19 hemma någon gång i mitt liv, förutom i stan då.
Fast vi har ju inte kostnadsökningar bland taxorna i den storleksordningen, inte ens i närheten. 1% 2022 som sagt.
Fastighetsbolagen går fortfarande med vinst, både allmännytta och den privata sidan, så de tar för nog vidare de kostnadsökningarna så mycket det bara går (och det är ju de faktorerna som är viktiga just i hyresförhandlingssystemet).
Du har nog råd att värma din bostad en bit över 19 grader, om det är det du prioriterar. I många HR är 21 standard (skulle gissa att det är 21 grader här nu), men i vissa andra kan man själv ställa in värmen — dock jobbigare att reglera och göra rättvist i flerbostadshus pga diverse faktorer.
Fastighetsbolagens vinster är väl inte operativ verksamhet, utan beror på att man skriver upp värdet på fastigheterna, inte själva hyresintäkterna.
Stiger de operativa kostnaderna kommer man behöva höja hyrorna där det är möjligt eller dags att omförhandla. Operativa kostnader måste betalas med verkliga pengar, inte med uppskrivningar av fastighetsvärden.
Det stämmer Lars, jag har egentligen helt bortsett från fastighetsuppvärderingen när jag resonerat ovan, räknar man in den ser det oerhört mycket bättre ut.
Även om man tittar på _driftnettot_, som är det måttet som är bäst att använda för att rensa bort värdeförändringar så är det positivt för de flesta (alla?) bolag som hyr ut hyreslägenheter.
Det vill säga, när det årligen ska hyresförhandlas är det de faktiska operativa kostnaderna som man sitter och käbblar om och hur mycket höjningar de kan tänkas motivera. När jag tittat hos min egen och andras hyresvärdar fortsätter de gå med positivt resultat. Ex är det vanligt i allmännyttan att helt enkelt strunta i att skriva upp fastighetsvärdena i bokföringen, eftersom man ändå inte har något sådant behov inför sina ägare.
Vi kan ju ta Marks Bostad AB som exempel. Se årsredovisningen, sidan 17. Stabilt driftnetto, även om nu driftskostnaderna skulle öka.
Sen är det kanske så att fjärrvärmen i Marks Bostad AB är utsatt för stora svängningar uppåt nu, det vet jag inget om, och det blir intressant i så fall nästa år.
Det har varit en del skandaler kring fjärrvärmebolaget i kommunen, typ åtalsnivå mot tidigare VD. Kanske kan påverka fjärrvärmepriserna.
JP.
Jag är inte lika imponerad av fastighetsbsolagen som du och aktieanalytiker generellt är.
Anledningen till att de kan tjäna stålar är bristande underhåll samt bostadsbidrag.
Helt klart kan bristande underhåll vara en del av förklaringen till fortsatta positiva vinster. Jag har väl för övrigt knappast haussat fastighetssaktorn här, utan bara påpekat att de trots allt går plus, även allmännyttan som inte skriver upp värdet på sina fastigheter.
JP
Har man levt i den bästa av världar är det inte speciellt imponerande att visa vinst.
@Östergren: Ja, jag är ju intresserad av verkligheten som den är och som den har varit de senaste 20 åren för, säg, de kommunala bostadsbolagen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Östergren: Påstår inget annat. Tror att hyreshöjningarna hade varit högre om räntan varit högre, som den var förr. Nu har de varit beskedliga, i takt med att taxebunda kostnader och räntor gått ned.
Det kan lika gärna gå åt andra hållet, såklart, när räntor och taxebundna kostnader stiger. Kanske blir höga hyreshöjningar 2023 och 2024 till exempel.
Som sagt, det finns absolut ingenting som tyder på att mänskligheten kommer lösa ett enda problem som vi kollektivt står inför…
Edit: borde naturligtvis skrivit "reellt problem" i stället. Problem/kvasiproblem löser vi dagligen i mängd till väldigt liten reell nytta.
Jag granskade min elräkning för februari 2021. Priset per KW var 0.67 kr. Förbrukning 2 400 KW. Totalsumma med alla tillägg 4.400 kr. I dag är priset i elområde tre 329€ per MW. Med ett pris på 2 kr kommer nästa faktura hamna på mer än 10.000 kr. I dag är det milt väder med flera plusgrader och det blåser trots detta högt pris. Tyskland kommer stänga ner 6 kärnkraftsverk vid årsskiftet och resterande nästa år. Nordstream 2 godkändes inte. Höga elpriser är här för att stanna. Miljöpartiet som i huvudsak bär ansvaret för den uppkomna situationen svär sig fria och skyller ifrån sig. Det här kommer drabba pensionärer med låga inkomster och elfattigdom väntar d.v.s. man har inte råd värma upp sin bostad.
Miljöpartiet? I Tyskland?
Oj oj oj, nu kommer det populistiska valfläsket på riktigt! https://svt.se/nyheter/inrikes/moderaterna-vill-slopa-skatten-pa-el-i-vinter
"Moderaterna vill slopa skatten på el i vinter" Gullegull!
Jag förstår inte varför de som låst elpriset ska pröjsa, inte direkt att vi får något när priset går under det bundna…
Det borde snarare premieras att ta ansvar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fast skattesänkningen för pensionärerna gjorde att pensionärerna "skulle kunna unna sig ett besök hos frisören eller en kopp kaffe ute på stan". Det sa vår nuvarnde statsminister (då finansminister) i september i år. Så de pengarna kan inte användas för att betala elräkningen.
Elpriser kommer slå för Lägenhetsboende nästa år när hyrorna ska förhandlas.
Elpriser kommer slå för Lägenhetsboende nästa år när hyrorna ska förhandlas.
Pensionärer med mycket tjänstepension kommer i stället att vara beroende av börsens utveckling. En typisk tjänstepension ser ut så här:
25-63 år 60% aktier
63-65 år 50% aktier
65- år 40% aktier
resten är räntebärande och alternativa placeringar.
Går börsen bra kan det bli bra löneförhöjning för vissa pensionärer. Storleken på utbetalningarna räknas om en gång per år efter hur värdet utvecklats, så det kan både bli löneförhöjning och lönesänkning.
Svinto: Jag är väl snarare av uppfattningen att fortfarande största delen av kollektivavtalade tjänstepensioner i alla fall på tjänstemannasidan privat sektor ligger som förmånsbestämda i ITP2 och liknande för födda före 1979, d.v.s. den åldersgrupp som omfattar dagens pensionärer. Dessa tjänstepensionsnivåer kommer ej att bli beroende av börsen förrän de födda efter 1979, d.v.s. ITP1, går i pension om tidigast drygt två decennier.
Köpte kedjehus i Södra Skåne i våras. Förbrukningen uppskattades till 19000 kwh om året. Huset är från -79, hade direktverkande el med vattenburet system och en 30 år gammal panna. Istället för att låta pengarna ligga och krympa på sparkontot köpte vi en Luft/vatten-pump som installerades i början av november och gav en förbrukning på knappt, 750 kWh för november månad. Kan inte jämföra med tidigare år men jag anar att jag gjort en bra investering.
F. Drebin grattis till en bra investering. Din värmepump kommer betala sig snabbt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tack
Vänta bara, elen kommer att bli mycket dyrare än så här…
VITTNESMÅL OM HUR JAG FÅR MITT LÅNEBELOPP FRÅN ETT PÅlitligt OCH PÅlitligt LÅNEFÖRETAG FÖRRA VECKA. Maila för omedelbart svar [email protected]
Hej alla, mitt namn är fru Carolin Glowski, jag är från Europa, är här för att vittna om hur jag fick mitt lån från BENJAMIN LOAN FINANCE efter att jag ansökt två gånger från olika långivare som påstod sig vara långivare här på forumet, Jag trodde att deras utlåning var riktig och jag ansökte men de gav mig aldrig lån förrän en vän till mig presenterade mig för {Dr. Benjamin Scarlet Owen} C.E.O för BENJAMIN LOAN FINANCE som lovade att hjälpa mig med ett lån av min önskan och han gjorde verkligen som han lovade utan någon form av dröjsmål, jag trodde aldrig att det fortfarande finns pålitliga långivare förrän jag träffade {Dr. Benjamin Scarlet Owen} som verkligen hjälpte mig med mitt lån och förändrade mitt liv till det bättre. Jag vet inte om du också är i behov av ett akut lån, så kontakta gärna Dr Benjamin Scarlet Owen på hans e-postadress [email protected]