I en rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) konstateras att oförklarliga och extrema prisökningar på byggmaterial ligger bakom stigande bostadspriser, samt prisökningarna på mark och att presumtionshyrorna inte ger incitament till att bygga billiga hyresrätter längre.
Allt dyrare |
Rapporten verkar ta sin utgångspunkt i att köparna faktiskt betalar vad det kostar att bygga en ny bostad, och inte bara samma pris som grannens gamla bostad råkade kosta. Grannens pris ska återspeglas i markpriser, dvs adressen på bostaden.
Rapporten konstaterar att i storstäderna har priset åp mark för bostadsrätter stigit med 479% sedan 90-talet, men för hyresrätter endast 129%. Skillnaden däremellan kan nog hänvisas till bostadsbubblan, som ju inte drabbar hyresrätter på samma vis.
Man menar dock att endast en tredjedel av kostnadsökningarna beror på marken.
Istället har oförklarligt priserna på byggmaterial skenat i Sverige, men inte lika mycket hos grannländerna eller i de tyskspråkiga länderna. Som exempel har armeringsjärn har ökat med 400% i pris trots att stålpriset bara ökat 60%. Priset på kablar i Sverige har ökat med 650% trots att koppar bara ökat 170%.
Installationsmaterial har också ökat runt 400% i pris.
Dock brukar byggföretag kunna få rabatter på detta och priserna ovan är vad privatpersoner betalar, så siffrorna är i verkligheten oklara.
Man kan ju gissa att byggbolagen köper till ett pris, men vidarefakturerar slutkund för det fulla priset. Som bekant vill inte hantverkare och byggare ta jobb där kunden själv köpt material, utan då blir det “en annan timpenning”.
Byggkostnadsindex har ökat med 50% sedan 1996 för svensk del, men i t ex Finland bara ökat 10% och 5% i Danmark. Ändå använder vi ofta samma leverantörer. Mystiskt. Kostnaderna i Danmark föll dessutom när Danmarks bostadsbubbla sprack. Fascinerande att priserna på material blir lägre när bostadspriserna blir lägre.
Orden“bristande konkurrens” förekommer fyra gånger i rapporten, och man kan väl gissa att det handlar om en oligpolliknande situation inom byggbranschen i Sverige.
Slutligen menar man i sammanfattningen att presumtionshyrorna gör att det inte finns incitament att bygga billiga hyresrätter – ju dyrare man bygger sedan 2006, desto högre hyra får man ta på lägenheterna, istället för bruksvärdeshyran som hade motiverat att bygga så billigt som möjligt för att alls kunna räkna hem de reglerade hyrorna.
En sammanfattning av rapporten hittas här.
En egen killgissning är nog att byggkostnaderna på pappret alltid kommer stiga till priset på grannens bostad, om det så är via att “oops, byggmaterial blev väldigt dyrt”, och eftersom du som privatperson inte kan få rabatter kommer du själv inte lyckas bygga billigare för egen hand heller.
Var sedan vinsterna hamnar är oklart – byggbolagen redovisar inte enorma vinster, utan man kan misstänka någon form av kreativ bokföring i alla led. Kanske får man kickback och utbetalningar av rabatter i efterhand eller till något ägarbolag som är med i en kundklubb, ungefär som för livsmedelshandeln? Vad som är säkert är att primärproducenterna längst ner i kedjan (t ex skogsägare, gruvbolag etc) inte fått de där fyrahundraprocentiga intäktsökningarna, utan de har försvunnit på vägen ner i okända fickor. Medan alla två sina händer och förklarar att de minsann inte gör några större (procentuella) vinster än förr. Så det så.
Nåja, pengar är ju nästan gratis vid dagens räntor och det är bara idioter som undertecknad som fortfarande envisas med att betala allt kontant med faktiskt sparade pengar. Så vem bryr sig om priset på kablar ökat med 650%, när räntan gått från 9% till 1% på bolånet under tiden? Byggpriser ingår för övrigt inte i KPI-inflationen, utan bara hyrorna och utvecklingen på hushållens totala räntebetalningar på bolånen. Bostäder och byggkostnader kan alltså öka med 1000% men om räntan faller till en tiondel, så har vi inte sett någon påverkan på inflationen även om du måste spara 1000% så mycket för att betala samma bygge kontant.
Förenklat kommer priset på bostäder alltid vara det folk har råd att betala, och byggkostnaderna kommer följa detta så en nybyggd lägenhet eller villa alltid kommer kosta lika mycket som grannens gamla lägenhet eller villa.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
41 kommentarer
Prisförändringar är inte inflation.
Prisförändringar är däremot symptom på inflation.
Mansplaining är ett symptom på autism.
Lika trevlig som Ben Dover. Sätter diagnoser helt gratis 🙂
Hela bloggen är mansplaining, som jag gärna lyssnar till och lärt mig mycket på.
@Peter Svensson: Diagnos-Tourettes?
Ja, vi har fått lära oss om peak-oil till ingen nytta men inget om peak-el. Om bostadsbubblan till ingen nytta, m.m 😀
@Ben Dover: Jag tycker nog inte du tjatar så mycket om SD, men framför allt är ju SD-tourettes ingen riktig diagnos. Utvecklingsstörd eller autism däremot…
Överraskning: "Cerebrun pares" och "blankpolerad hjärna" är inte heller en riktig diagnos.
För övrigt tycker jag det är jättebra att utvecklingsstörda deltar i samhället, vinner högern nästa val får vi antagligen vår första förståndshandikappade minister. Styrkekramar och handhjärtan, mycket positivt för representationen på alla sätt.
Ganska säker på att Socialdemokraterna redan är först på den punkten.
Peter Svensson: Peak oil till ingen nytta? Tja du har ju rätt. Ingen nytta att känna till ett fenomen som kommer påverka hela världens ekonomi men som vi som privatpersoner inte kan göra så mycket åt. Ingen nytta är väl det att folk inte röstar på de som vill se en massiv utbyggnad av kärnkraft för att kompensera för energibortfallet med en förhoppning om en gen 4 reaktor om sisådär 30 år. Istället tjatar folk om vind som om Sverige är oändligt stort.
Så ingen nytta där inte.
Bostadsbubblan kan bara knäckas om SD lyckas med återflyttning samt att ingen vill flytta till Sverige. Då får vi en naturlig befolkningsminskning och därmed inget behov av alla dessa lägenheter.
Bubblan just nu är att man lovar bidrag eller skattelättnader till allt och alla utan motkrav. Inte bara till utländska medborgare utan även i princip till alla verksamheter som finns. Dit räknas även byråkrati inom skattefinansierade verksamheter. Det är inte hållbart men det håller hela systemet under armarna.
När energibristen slår till på allvar dvs peak oiloch peak gas och peak kol så kraschar detta men innan dess så kommer det bli mer av bidrag i ett försök att lindra smällen för att sedan pysa ihop. Lite som bergslagspaketen på 70 talet.
Tråkigt att höra, från skogsindustrin för man nu höra att lagren är fulla, vilket för mig betyder minskade priser. En av orskerna är väl att svensken nu prioriterar sin folkrättsliga rättighet att åka till Thailand istället för poolbygge. Men ditt blogginlägg motsätter lite mitt argument eftersom annat material skjuter i höjden?
Rapport från det lokala bostadsbolaget som vill höja hyrorna med 4 procent.
Så ser verkligheten ut med prisökningar på drift etc.
Tror vi på riksbanken? Prisökningarna bara tillfälliga och sjunker igen nästa år. Inflation under kontroll.
Har du någongång upplevt att man sänker hyror? Förutsatt inget extremt inträffar.
Faktureras mycket uppskruvade priser. Skillnaden hos t.ex Ahlsell mellan privat och företagskund är över 50% generellt sett.
En säljchef nära i familjen har 90% rabatt, och de säljer inget med förlust. Så bara att börja tänka på vilka enorma marginaler som finns.
Lite som sjukvårdsbranschen i USA. Försäkringsbolagen har möjlighet att förhandla och köper allt på 80% rabatt men privatpersoner måste betala listpriser på sina co-pays och när de råkar stå som ensamt betalningsskyldiga.
Et delförklaring till frågan avseende vart tar vinsterna vägen är uthyrningsbolagen som de större och även en del medelstora bygg- och anläggningsföretag äger. Byggbolagen hyr i princip all utrustning och alla maskiner via sina egna bolag där därmed alla fysiska tillgångar ligger. På koncernnivå, där alla bolag ingår, borde det dock synas men jag har inte kollat det.
Ja, det känns riggat.
Bankerna är väl en av de största vinnarna och intressenterna för att driva på stigande bygg och bostadspriser då de de finansierar prisuppgången (värdeökningen) via låneslaveri.
Citat från sammanfattningen: "Men markpriserna kan bara förklara i genomsnitt en tredjedel av kostnadsökningarna, hävdar forskarna".
Jag får inte detta att gå ihop. Nu vet jag att rapporten vidrör både villor och flerfamiljshus, men om man bara kikar på taxeringsvärde jmf byggkostand för villor så har jag svårt att tänka mig att detta stämmer. Möjligen är jag Stockholm/storstadsfixerad.
Det är väl det problemet köparna har, att dom inte får kalkylen att gå ihop.
"… och eftersom du som privatperson inte kan få rabatter kommer du själv inte lyckas bygga billigare för egen hand heller."
Så må det vara i Sverige, vilket jag som utlandssvensk i snart 50 år inte kan uttala mig om. Däremot känner jag väl till självbyggnadsmarknaden i Frankrike där jag bor och driver ett företag, som säljer just byggsatser för trähus till självbyggare. Jag har sålt 83 st sådana kit och personligen medverkat vid montagen av dem. Byggsatsen utgör endast skalet av huset. Min närvaro, 2-3 veckor ingår i priset.
Naturligtvis varierar tomtpriserna mycket beroende på läget, men priset för denna är detsamma vare sig huset byggs av en privatperson eller en firma. Jag talar nu om tomter som säljs till marknadsmässiga priser, osubventionerade av stat eller kommun.
Vid 100% självbyggnad, vilket är möjligt här eftersom vem som helst tillåts att i sitt eget hus installera också el och VVS utan behörighet, blir byggkostnaden ungefär 50% av att låta ett företag bygga samma hus. Som en bonus blir det självbyggda huset av bättre kvalitet. Ja, privatpersoner betalar mer för materialen, men inte mycket mer, kanske 10%. Självbyggaren går runt till många byggmaterialfirmor med en lång lista över vad han behöver och ber om offert. När han hittat det bästa erbjudandet upprättas ett konto i bygghandeln. Levererade material betalas i slutet av månaden efter leveransmånaden.
Byggmaterialen har stigit mycket i pris här också och det är svårt att få tag på vissa varor. Själv höjde jag min tariff med 35% den 1 maj efter att min svenske leverantör höjt priset för virke med 60% och plattor av trä med 110%. Den som är intresserad av vad det kostar att bygga ett hus i Frankrike, allt, t.o.m verktyg och taklagsfest inräknat, men inte tomtpriset, kan gå in på min website http://www.tiro.fr (finns också i engelsk version) och klicka på Tarifs eller Prices och multiplicera priset inklusive moms med 3. Om en byggfirma ska bygga samma hus ska man multiplicera med 6,5.
Kanske är långsökt, men tänker traditionella arbetstider på pappret 7-16 på riktigt 7:30-15:45 samt frukost, lunch och kaffepauser samt betalt för resa till kund är toppen på ett isberg där kostnaden måste ta vägen någonstans, uppbackat av en stark fackmaffia som sätter käppar i hjulet på konkurrenter utifrån, polisens Raid på northvolt va ganska symbolisk.
Varför ska polisen inte kontrollera ett ställe där 25% av de kontrollerade inte ens har rätt att vistas i Sverige? Damned if you do, damned if you don't.
Som byggarbetare hos en av Sveriges största byggkoncerner så kan jag bara säga att det normala är att 0700 ska man vara ombytad och klar. Morgonmötet startar då nämligen.
Om inget krångel så 0710 börjar man banka etc.
1545 ish börjar man packa ihop verktygen och sen in i bodarna för ombyte. Om man inte duschar kan man vara ute 1600.det är lite heligt att man sla hålla tiderna.
30min lunch o 30min frukost kör man såklart. Kafferast på eftermiddagen hade man nog senast slutet på 80talet som jag minns det. Fast då slutade man 1615 istället.
Det är en annan skillnad i arbetsmoral som jag ser det på mina två civilingenjörsvänner som kan komma 0900 och packa ihop 1600 och då har de haft en timmes lunch på restaurang och ändå kalla det 8 timmars arbetsdag. Och då har de haft tid att surfa privat och skicka länkar etc till mig på dagtid som jag får kolla på kvällen i hemmet.
Så är det.
Klart dom ska kontrollera, skrev att jag tyckte raiden va symbolisk bara. Förutom statliga subventioner, Rut, rot, fackets makt och kaffekultur gjorde raiden rubriker. Inte ofta man hör talas om liknande insatser i andra branscher. That's all
Nej, det som verkar ha gjort rubriker är att 12 av 49 kontrollerade är papperslösa.
Undra vad resultatet är för alla byggarbetsplatser i Sverige?
Som facket själva säger "Thomas Rolén är inte förvånad över bilderna utan beskriver det som lite av fackets ”vardag”. Han åsyftar arbetare som inte har de rätta pappren och som tvingas ta till fusk."
Man kan i princip kontrollera vilket bygge som helst och få samma siffror. Nästan varenda kontroll ger utdelning för Skatteverket. Alla fuskar konstant och i ganska hög utsträckning.
En extremt smutsig bransch där möjligheterna till att strukturellt undvika fusk varit små.
På den ljusa sidan så produceras ju i alla fall något av bestående värde så det är ju inte bara pengar i sjön.
Apropå "andra branscher" så kontrolleras såväl restauranger som dagligvaruhandel med jämna mellanrum i Malmö. Även bilverkstäder och annat smått och gott. Med blandat resultat.
Det är väl allmänt känt att Möllevången inte är ansluten till moms.
Nu gäller det ju inte momsfusk (är väl snarare SKV än polisen som bryr sig om det) utan snarare människohandel och svartjobb. Men visst, liksom på Northvolt kan man säkert granska arbetsmiljö osv också.
Lite halv-relaterat:
Priset på solceller (nya offerter) hos Solkraft Sverige gick hastigt upp med 15% från 1:a november pga ökade "transport och materialkostnader". Nu gäller ju offerten i två månader, så kanske tar de höjd även för väntade framtida prishöjningar. Det kan ju också vara så att el-krisen gjort att efterfrågan exploderat…
Exakt! Egentligen har Sverige haft en betydande inflation på boendekostnader i många år! Sen är kostnader en sak, men hur är kvaliteten? Saker är ju inte gjorda för att hålla längre! Det är också en prishöjning.
Jag, som inte kan branchen, gissar att de långa ledtiderna med tillstånd och planering är den enskilt största kostnadsdrivaren. Svårt för små bolag att ta risk och ligga ute med pengar så länge som krävs.
Räntan har varit nedåtgående under en lång period. Det börjar cementeras en tro på evig ränta nära noll. Då skjuter fastighetspriserna i höjden. När byggarna ser att projektutvecklingsbolagen gör stora vinster vill de vara med och dela på vinsten och höjer sina marginaler. Samma sak gäller markägaren som säljer tomten. Detta beteende kan sedan delas upp i allt snävare led där alla ser chansen att öka sina marginaler. Elektrikern, virkesleverantören, spiktillverkaren etc etc.
Många år av låga räntor, ROT-avdrag och generell inredningstrend. Är det helt enkelt så att det är "hantverkarnas marknad"? Dvs efterfrågan är så stor och marknaden är så överhettad att det alltid finns nån som kan betala bra? De kunder som vill hålla nere priserna tackar man nej till (eller ger ett högt pris de säger nej till) och tar bara de bästa jobben med bra marginal? Och så länge det finns överflöd av jobb med bra marginal att välja på, kan man ju ger ett högt pris även för ett annars mindre lönsamt jobb. Och så sticker priserna iväg…
Klassisk tillgång-efterfrågan-situation?
Mest spekulationer hittills, men det var länge sen man hade en hantverkare hemma som var lite angelägen om mer jobb. Har under flera år försökt få både snickare och elektriker till diverse jobb, men intresset är svalt. "Det är mycket nu, men jag hör av mig med en offert/pris i nästa vecka"… Och sen inget mer.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tycker det har varit så de senaste åren.. De enda som verkligen levererat är värmepumpsföretagen. Rörmokare och elektriker har man i princip fått tjata hit och flera gånger har de ändå inte dykt upp på avtalad tid.
Det var verkligen en anmärkningsvärd stor skillnad mellan de olika nordiska länderna. Kan det löna sig att handa hos grannlandet måntro? Som det iaf tidigare lönsamma att köpa Ikeaprylar i Polen och spara en hacka vid köksinköp.
Enkel logik, om byggfirman vet om att huset du bygger kommer vara värt 3 mille så bygger de inte för 1 miljon. Självklart vill de ta ut mer i vinst, men Karl Hedin & Co är väl inte helt bakom ljuset de heller och höjer naturligtvis upp i offerten för mtrl som oftast köps ett helt "kit" till en villa exkl bottenplattan.