Att ha timdebitering tillsammans med passiva åtgärder för att styra elförbrukningen ger stora besparingar vid högt elpris. Nedan följer utfallet sedan jag bytte till Södra El i maj, jämfört med Vattenfalls rörliga elpris.
Allt nedan avser elhandelsområde SE3 Göteborg – Uppsala.
Jag sparade hela 27.3% på elpriset i oktober, eller cirka 21 öre per kWh, genom mestadels passiv åtgärder för att inte konsumera lika mycket el vid högt pris. Besparingen vid septembers rekordpriser blev 17 öre per kWh, men då hade jag inte börjat anpassa elbilsladdningen nattetid förrän mot slutet av månaden.
De passiva åtgärderna är att inte köra värmepumparna mellan 07 – 10 och 17 – 20, då det normalt är de högsta elpriserna under dagen då, att ha solceller som är riktade mot östsydöst och ger kraft under högpriserna på morgonen, samt att ladda elbil nattetid, vilket står för en avsevärd del av elförbrukningen.
Passiva åtgärder införda under perioden är att stänga av diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare melln 07 – 10 och 17 – 20 om timelpriset går över 100 öre per kWh.
Aktiva åtgärder i oktober har varit att elda i kaminen de dagar då elpriset varit högt, samt att med start oktober anpassa elbilsladdningen även nattetid. Om elpriset är högt nattetid och man inte ska ut på långfärd, så laddar man antingen inte elbilen alls, eller så laddas den till en lägre nivå än vanliga 70%, t ex 60% eller 50%. Är elpriset lågt laddas elbilen till 80% istället. Detta går att automatisera via Home Assistant, men Tesla-integreringen är sönder just nu så jag har inte lagt tid på det ännu.
Att avstå från tvättmaskinen vissa dagar har också gjorts, men bara för min egen del. I gengäld har extra mycket tvättats när det varit billigt, t ex handdukar och sängkläder som lagts på hög.
Att välja vilka dagar man eldar i kaminen, samt anpassa elbilsladdningen är antagligen det som dragit upp besparingarna i oktober till hela 27%. Oktober gav därmed med 56 öre ett lägre elpris än de rörliga och bundna elpris man kan se via Compricer nedan, vilka börjar på 84 öre för rörligt och 61 öre för låst på tre år.
November kan bli ännu bättre. Många dagar har elpriset varit över kronan hela dagen, men samtidigt bara legat på några ören nattetid. Dock ger inte solkraften särskilt mycket längre, vilket den gjorde soliga och vindstilla dagar med skyhöga elpriser i oktober.
Kan väl konstatera att de dåliga besparingarna i augusti och september beror på att jag var dåligt förberedd på prisexplosionen. Dessutom är det svårt att elda i kamin när huset inte behöver värmas …
En fundering kring hemautomatiseringen är att ta bort de lägre temperaturerna när man inte är hemma eller nattetid, givet att elpriset är under en viss nivå. Nattetid är det dock skönare med svalare inomhus, men att buffra upp med värme nattetid när elen är billig vore annars antagligen en god affär. Bättre värma till 4 öre nattetid än 120 öre dagtid …
Elräkningen oräknat solkraftens försäljning och Dela vattnet (sparad solkraft från sommaren, som fås tillbaka som vattenkraft på vinterhalvåret) var i själva verket lägre i oktober än i augusti, tack vare det lägre elpriset, trots avsevärt högre elförbrukning och mindre solkraft. Med solkraften och Dela vattnet blir det ännu lägre, förstås.
Dela Vattnet går även att få via Jämtkraft om man inte är Södramedlem. Som Södramedlem väljer man förstås Södra El, dels pga det låga elhandelspåslaget om endast 1.5 öre per kWh (som nog är i det närmaste ett självkostnadspris) och låga fasta avgiften om 16:- SEK per månad (också nog mest självkostnadspris för IT-system och personal), och dels för att man som delägare i Södra i praktiken får del i vinsterna om det nu blir några med de låga påslagen. Södra El ger med 56:50 öre per kWh även lägre fastpris än vad som kan erbjudas från Compricer nedan, men är som sagt bara till för medlemmarna (ägarna) och de anställda.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
55 kommentarer
Är helt på samma linje. Trots att vi ökat vår elförbrukning ordentligt med en elbil, ligger vi lägre i kostnad än tidigare med rörligt pris.
Tror tyvärr inte kalkylen blir lika bra på helåret, då priserna antagligen kommer vara konstant höga i vinter. Man får suga ut det bästa nu när det finns att spara.
Tror snarare skillnaderna natt-dag blir ännu större i vinter. Kärnkraftreaktorerna kör ju på för fullt dygnet runt – de går ju inte att dra ner på bara för att det blir lägre förbrukning – och blåser det nattetid kommer det bli riktigt låga priser mellan typ 24 – 06. Sedan blir det som i september – oktober en del nätter med höga priser, men då struntar man bara att ladda elbilen den natten.
Har också varit riktigt låga priser de senaste helgerna, nu när Forsmark är igång igen och tutar på även under lågförbrukning helger när många arbetsplatser är nedstängda/på sparlåga. Vilket bara bekräftar tesen att vi kommer se riktigt låga elpriser vid lågförbrukning.
Har ju kört timdebitering sedan 2018, och ännu har det inte varit en enda månad jag inte legat under rörligt elpris, som sämst har det varit 10%, som bäst ovanstående 27%.
Måste man äga skog för att bli medlem i Södra?
Måste man äga skog för att bli medlem i Södra?
Ja.
Cornucopia: Jag tvivlar inte på att det kommer bli billigare totalt, emn har en viss oro över omvärlden. Tyskland avveklar ju mer kärnkraft vid nyår.
Men jag är novis på detta ännu, så jag tror på din erfarenhet.
Är det inte lite bedrägligt att bara titta på snittpriset? Ett tankeexperiment: Skaffa en enorm elförbrukare. Kör den på natten när priset är lågt. Njut av ditt låga snittpris. Räkningen blev visst rätt hög ändå.
Kallas elbil.
Dock bättre att betala nattpriser för elbilen än dagpriser.
Får du laddrapporter för bilen så att du kan räkna ut snittpriset för allt utom elbilen?
Nej, men jag skulle kunna ordna detta, men finner det relativt ointressant. Blir en massa klydd att fixa.
Tibber har den funktionen i appen.
Det intressanta är hur stor skillnaden blir om man inte gör några åtgärder alls. Med rörligt ej tim-mätt månadspris så betalar man ju ett medelvärde så det är helt meningslöst att spara el när priset är extra högt.
Har någon förslag på lämplig utrustning och programvara för att mäta förbrukningen timvis på en av de nya mätarna med H1/P1/HAN port och sedan multiplicera med aktuellt timpris och summera över månaden?
Tibber har tydligen tagit fram en lösning med deras App och molntjänst. Bör vara kort startsträcka.
Längre startsträcka är Home Assistant på någon paj, och hemmabygge eller färdiga moduler ala ESP 8266 och pseudoprogrammering osv
Har snittat på 1 SEK per kWh SE3 i år inklusive nät, skatt och moms.
Nu blir det lite sämre tider efter nyår (rörligt) men räknar kallt med att det kommer erbjudas konkurrenskraftiga fasta avtal även nästa år.
Oavsett rörligt eller timdebitering har 2021 varit rejält dyrt.
Är inte säker på att du sparar så mycket på att köra luft luftvärmepump enbart nattetid.
Du bor en bit innåt landet och det är mest de dagarna det är jämngrått och små skillnader natt och dagtemperatur. När det är kallare och större skillnad natt och dag kan det vara så att pumpen fallande COP mellan säg +3 och – 8 leder till ökad elförbrukning och därmed minskad besparing.
Det gäller främst då luft någonting värmepumpar och vid en typisk skånsk vinter med +1C och 90% fukthalt är det ungefär samma temperatur dygnet om.
Luft- och bergvärme mår bäst av att gå relativt konstant.
Har aldrig träffat någon installatör som rekommenderar start stop för att tjäna 1 spänn som kan kosta reparationer.
Korrekt, luftvärmepump gör det hela lite komplicerat. Jag har kommit fram till att det är mest lönsamt att köra samma temperatur hela dygnet. Annars blir man tvungen att värma mest när elen är som dyras och COP är lägst plus många defrost cykler (som inte är inräknade i COP, vilket gör verklig COP ännu sämre).
Nu snackar vi om start/stopp ett par gånger per dag. Äldre maskiner som reglerade effekten med start/stopp gav högre slitage men är i princip helt ersatta med var tals styrning och tillhörande mjukstart.
Däremot sliter det med om pumpen får jobba hårdare, tex med kallare natttemperatur när elen är billig.
Jag menar att stänga av på (start stop) sliter på luft- och bergvärme.
Det är iaf vad folk i branschen berättat.
Har funderat på om/när det är lönsamt att köra luft/vatten-värmepump för att värma ackumulatortank på dagen. I kombination med solceller (gratis el dagtid) och hög verkningsgrad under de varmaste timmarna kanske det kan löna sig… Har dock inte räknat på det än. Dock så minskar ju visserligen solcellerna bidrag ju mörkare och kallare det blir, men med timdebitering verkar det ändå vara billigt mitt på dagen (?).
Nice och säkert andra tillverkare har varvtalsstyrd kompressor.
En timer på varmvatten beredaren kanske är bra om man har direktverkande el på den så man bara kör den på natten om det räcker sen hela dagen med det som är uppvärmt, har för mig att jag läste att uppvärmen av varmvatten är den näst största elförbrukaren i hus.
Bomben
Jag uttrycker mig otydligt. Det jag avser är bryta strömmen till enheten. Iaf back in the days kunde det vara skadligt för kompressorn.
Jag styr värmepumparna genom värmepumparnas egna av- och påstängningsfunktioner, som uppenbarligen är mjukstarter och mjukstopp, då det tar en liten stund.
Cornu. Utmärkt.
De har egen wifiintegration som ligger inne i Home Assistant.
Bytte precis värmepump. Den nya har lyckats värma hela BV om dörrarna står på glänt, och allt utom två små gavel sovrum. Det betyder att vi inte behöver slå på element förrän under nollan.
Tror det sparar 2-3000kWh per år.
Med byte av varmvattenberedare når jag nog under 10MWh. Med solceller så kan det bli ett positivhus. Det är ialla fall inom räckhåll.
Om jag nu trott på solceller som systemlösning och inte bara en skattesubvention till medelklassen.
Nu säger diktatorn i Vitryssland att han möjligen stoppar gasleveranser till EU. Om det sker fryser EU och elpriset stiger.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Fryser? Det är nog dagens understatement.
Han stänger inte gasen. Det är. Casus belli. Han räknar med att EU ger sig och Sverige och Tyskland absorberar de asylsökande.
Snwr det kommer vi ha en Swexit och Nordpoolexigt inom 3 år.
EU måste sätta hårt mot hårt och ta det till gränsen även det kostar. Tyskarna måste fatta att de behöver starta sina fungerande kärnkraftverk.
Beror väl på om det varar mer än några dagar?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Man kör lämpligen kärnkraftverken mer än några dagar, ja. Så kan man skrota av några vindkraftverk, eller snarare importera lite mindre svensk kärnkraftsel.
Nästa bild till den hånleende Bolund skall ha undertexten:
Fin gasledning du har där i Östersjön, det vore synd om något hände med den…
Appopå Vitryssland så va vår utrikesminister i intervju på morgonnyheterna angående krisen vid gränsen mellan Vitryssland och Polen. Tyckte vad hon sa va bra och balanserat med tanke på att hon är väl högsta hönset i OSSE.
Andra halvan av intervjun blev dock helt obegriplig eftersom hon började prata om jordbrukstraktorer (nåja vi bör nöja oss med benämningen traktorer).
Rickard Ohlin. "Nåt container-fartyg med ett jätte-ankare har plötsligt drabbats av fel i styrsystemet i dimman och ankaret har rasat ner i botten pga nåt plötsligt fel och vi draggar rakt över gasledningen i Östersjöns botten. Vad har hänt, nej, vi har ingen aning…någonting har uppenbarligen inte fungerat korrekt, men vi håller på att utreda händelsen… kan det möjligen vara Greenpeace?"
Sparar ca 25% på årsbasis på att köra effekttarriff och egenutvecklad effektstyrning.
Helt klart vägen frammåt med timpris och/eller effekttarriff då det hjälper alla parter.
För timpris måste man väl ha pli på både sig själv, kvinnor och barn, annars kan det väl bli bakslag. Själv låst på skyhögtpris men då kan jag åtminståne jämföra tex mot fossilbränsle.
Otur med bindningen. Jag har konstaterat att 1-års priset är väldigt volativt, det kan ändras 20 % mellan dagar och sedan falla tillbaka så det är att verkligen följa marknaden om man ska lyckas binda optimalt.
Jag band för att slippa få för stora överraskningar. Men visst kan de många dagar bli överpris. Men ser det som hedge.
Jag börjar alltid dagen med att tända en rejäl brasa i kaminen. Jag sover under en hög med täcken så här års. Det blev ett tyngdtäcke till halva priset på rea. Sedan blir det en enkel frukost + kaffe under täcket. Inget bröd=inga smulor i soffan.
"Du som väljer Timbaserat Rörligt elpris får din el mätt timme för timme utan extra kostnad och du kan följa din elanvändning på Mina sidor. Beställ Timbaserat Rörligt elpris via vår kundservice på telefon 020-82 00 00. Vi kontaktar ditt nätbolag, som inom tre månader ställer om din elmätare till timmätning." Va f-n, då är vintern nästan över!
Att det ska ta hela tre månader att ställa om en elmätare till timmätning, i ett högteknologiskt samhälle!
Om du inte redan har timmätning? Det kan man ha utan att ha timpris. Jag hade det innan jag hade timpris iaf!
Det går ju nog alltid att spara relativt, men om priset är i absoluts tal alltid högt?
Offtopic: AddBlue är snart bristvara.
Det vore intressant med information och synpunkter på de privata accumulatorlösningar – även med nätoberoende – som nu marknadsförs av allt flera aktörer på solcellsmarknaden.
Du har skrivit att du sparade 27% i Oktober men att skatt och moms inte är medräknat då.
Jag tolkar det som att skillnaden blir mindre då skatten är en fast kostnad oavsett vad priset på elen för tillfället är?
Hur mycket blir besparingen om man räknar med ALLT på ett ungefär? (även nätavgiften).
Är lite intresserad då jag flera gånger själv letat ny elleverantör och det utlovas en viss besparing som låter bra men när man kollar elkostnaden+nätavgiften så är skillnaden så liten att jag oftast inte orkar byta. 🙂
Har fjärrvärme så vi använder inte så mycket el.
Wofser, skatten får man betala oavsett elpriset och där finns inga sätt att spara pengar på annat än att rösta bort samtliga partier som sitter i riksdagen. Momsen på elpriset är proportionell och ändrar ingenting. Samma med elnätkostnaden. Men det är 27% på det man faktiskt kan påverka själv, vilket är vad som spelar roll.
77 öre blir en totalkostnad på 1.25*(77+36+20)=166 öre per kWh för el+skatt+nät gånger moms. 56 öre blir en totalkostnad på 1.25*(56+36+20)=140 öre. Besparing 1-140/166=15.7%. Inte så illa ändå.
20 öre (eller 19.84 egentligen) är min rörliga elnätkostnad från Ellevio. Denna varierar mellan nätleverantörer, typ av abonnemang, storlek förbrukning och plats i landet, så exakt vad du har vet jag ej.
Som Cornu skriver, relativt stor skillnad beroende på var du bor i landet.
Generellt är det dyrare fasta avgifter ju längre ut på vischan du bor.
Betalar ca 20 k i år på en årsförbrukning av 19.000 kWh. Det räddades av en bindning på 24 öre som nu är 41 öre som blir rörligt nästa år i väntan på lägre elpriser och nytt fast avtal.
Det är väl stor skillnad på hur mycket man använder också?
Kollade precis och vi använder runt 4000 kWh/år.
Det gör åtgärder som att byta elleverantör, minska förbrukning, installera solceller osv svårt att räkna hem.
Styr du VPn via Home assistant eller är finns den funktionen i VPn?
Jag styr helt via HA, men det finns en separat app för VPn.