I de asiatiska tidszonerna ser börserna positiva ut under fredagsmorgonen, efter breda uppgångar på världens börser under gårdagen. Kronan fortsätter falla mot dollarn, som stärks på den högsta amerikanska inflationen på 30 år, men det blev samtidigt börsrekord i STockholm.
Stärks |
Stockholmsbörsen stängde starkt under gårdagen med OMXSPI på +0.86% och OMXS30 upp med +0.65%, vilket är den starkaste rörelsen på några dagar. Det blev även börsrekord med den högsta stängningskursen någonsin i OMXSPI.
Dagschart OMXSPI |
Nu får vi se om festen fortsätter eller om det blir vinsthemtagningar idag fredag.
I USA gick börserna visserligen plus, men det var inte börsrekord, vilket vi hade förra veckan. S&P-500 var oförändrad på +0.06% och Nasdaq 100 gick +0.29%.
Guldet är upp och hittas nu på 521:- SEK, men det handlar främst om starkare dollar. Den högsta inflationen i USA på trettio år stärker tydligen valutan. En förklaring kan vara att om du inte har dina utgifter i dollar, så ger högre inflation högre räntor i USA, och därmed bättre avkastning för den som inte lever med sexprocentig inflation, vilket kan locka till sig kapital till dollarn. Annas borde förstås dollarn falla, vilket den också har gjort sedan coronapaniken initialt stärkte valutan.
USD ligger på 8:72 SEK och EUR tappar något till 9:98 SEK.
I de asiatiska tidszonerna är det uppåt som gäller över nästan hela brädet. ASX 200 +0.83%, Hang Seng +0.20%, KOSPI +1.50%, Nikkei 225 +1.13%, men Straits Times går -0.23% i skrivande stund.
Asien kanske talar emot att vi får vinsthemtagningar i Stockholm idag, och i så fall blir det nya börsrekord.
13 kommentarer
Man är glad att man gjort några större växlingar SEK-USD i Revolut inför (förhoppningsvis) kommande resor till dollarns förlovade land. Även 20-öriga skillnader för lite pengar.
*gör* Helige Jobs ande vakar över rättstavningen i iOS.
Helgat vare hans namn!
Snyggt med valutaväxlingen.
Att snabbt kunna växla är en styrka i deras system. Hade man inget annat för sig skulle man kunna sitta och daytrada valutor.
https://www.revolut.com/sv-SE/help/profil-och-paket/sakerhet-och-personuppgifter/ar-mina-pengar-sakra
@Östergren
Man skall nog se Revolut som ett transaktions/löne/rese-konto och inte för sparande till barn-barnen om det är så du menar
La ner Revolut för nåt år sen när jag aldrig fick igenom mitt körkort/pass i deras app. Funkar det bättre nu? Var ganska smidigt i övrigt.
Använder mest vid resor samt betalningar i icke-SEK och då funkar det utmärkt. Vanliga banken (SEB) har inte ApplePay så det är smidigt att få visa Revolut.
Att sekundsnabbt kunna skicka pengar till vänner i en utländsk bank utan avgifter är suveränt.
Disposable korten funkar till 98% bra. I Sverige är det problem med Walley (Collectors betallösning) som inte accepterar dessa kort.
I korthet nöjd, speciellt när man innan pestens tid spenderade 2-3 mån/år utomlands.
Ursäkta en okunnig, men hur kan dollarn stärkas av inflation? Normalt innebär inflation det motsatta, dvs en minskning av penningvärdet (pga ökad penningmängd vilket ju är definitionen av inflation).
Ja, visst är det fascinerande. Men kom ihåg att valutorna inkluderar tillgångsinflation, medan KPI exkluderar tillgångsinflationen.
Det enkla svaret är att amerikansk inflation kan leda till tapering som kan leda till höjda räntor som kan leda till att USD "avkastar" mer än SEK.
Dvs amerikanska bonds avkastar nån procent till skillnad mot SEK som avkastar typ noll, därmed blir USD intressant ur ett investeringsperspektiv.
Nu är ju ingenting enkelt men ungefär så tror jag marknaden resonerar.
De flesta ser dessutom inflationen som övergående (återstår att se om de har rätt eller ej), och då blir huvudkonsekvensen att USAs räntehöjning går fortare -> stärkt valuta pga räntediffen.
Sedan jag klev av börsen i september. Är jag i nuläget upp 5,2%, sedan jag klev av. På den symboliska summa jag har kvar där. Surt att man klev av för tidigt, men hellre det än för sent!