Jag slängde igår kväll ihop ett arbetsbord för utomhusbruk åt Lena, gjort på impregnerat spillvirke från förra årets tre altanbyggen. Eftersom jag fick lite följdfrågor kring konstruktionen efter ett foto på Twitter, så lägger jag ut lite mer detaljerade foton här.
![]() |
Bordet |
Ja, det är sant. Som medlem i Team Bra Bräda (TM) fick jag alltså faktiskt användning av spillbitar, rent av impregnerade spillbitar. Var dock ner till brädgården och köpte 70×70 till de överdimensionerade benen, då jag inte hade tillräckligt med virke för dem. Total kostnad för det tillköpet landar väl någonstans runt 200:- SEK.
Bordet behövs för t ex trädgårdsarbete eller t ex styckning av vilt eller annat tungt jobb, och är byggt för att kunna klara rejält med vikt. Jag kan själv stå på bordet utan att det ens knakar, men så är det också dimensionerat som om det vore en altan.
![]() |
Annan vinkel så trallskruvfodren syns bättre |
Själva bordskivan består av 28 mm trallvirke och själva stommen är 600×1000 mm, så det blir rejält stabilt. I takt med att brädor slits kan man med fördel skruva loss enskilda och skruva fast nya.
Bordet är 820 mm brett, utifrån den kortaste spillbiten som var längre än 600 bland de jag hade liggande. Längden på bordet är 104 cm, så bordet bara sticker ut 2 cm på kortsidorna, vilket gör att de fungerar utmärkt om man vill dunka något hårt mot bordskanten utan att det riskerar svikta.
![]() |
Detalj underifrån |
Alla hörn är skruvade med 4+4+1 70 mm trallskruv, vilket tillsammans med brädorna i ramen var nog för att stadga upp ramen utan behov av diagonaler. Ramen byggdes först i två ganska identiska långsidor ovanpå varandra, och sedan sattes kortsidorna på plats, noga med vattenpasset både på överliggaren och benen när detta gjordes.
Sedan skruvades bordsskivans brädor fast.
Slutligen satte jag ändå två diagonaler för att verkligen ge stabilitet, antagligen nog för flera 100 kg i vikt. Att jag inte satte fyra beror på att därmed kan man stå och arbeta obehindrat vid en kortsida eller långsida beroende på sysslan och disponering av redskap, verktyg, hinkar, krukor eller vad man nu håller på med. Diagonalerna gjordes med klenare 22 mm spillbitar.
Bordet ska stå utomhus, därav impregnerat virke, men ska man t ex hantera matvaror kan man enkelt lägga t ex skärbrädor eller annat giftfritt ovanpå att arbeta med. Med en arbetshöjd på 928 mm är det något högre än en köksbänk och har en bekväm arbetshöjd.
När bordet inte används kommer vi antagligen förvara det med lite lutning så vattnet rinner av ordentligt. Då en altan i motsvarande virke lätt håller i tjugo år, så bör det här bordet ha en okej livslängd.
Nödvändiga verktyg – en ordentlig kap- och gersåg, en tumstock och en skruvdragare. Arbetstid att få ihop, cirka 90 minuter, eller snabbare än att åka till stan och hem igen. Byggdes inomhus i maskinhallen, och kan återigen konstatera att ha ett uppvärmt, torrt, väl upplyst och isolerat utrymme att kunna utföra sådant här i under vinterhalvåret är fantastiskt.
![]() |
Färdigt inne i maskinhallen |
21 kommentarer
Tackar! Nu vill jag ha inlägget om BBSen du drev i din ungdom! Dubbla linjer, 14400 baud, mm frågorna är många. Snart är du senil och glömt allt helt å hållet.
Hur stor hårddisk? Var den ansluten till någon förhisoriskt e-mail nätverk? Operativsystem? Osv osv.
Sportsermodem på serieport? Du borde varit generatipn C64/128 och Amiga eller Atari ST?
Ett tips, kärnsidan ska vara utåt på plankorna som är själva bordsskivan.
Har du inte lärt dig att trall alltid slår sig på fel håll 🙂
Ska inte trallen "le" mot en när man tittar från sidan?
Ja, den ska le mot dig sett från sidan.
Då blir plankorna konvexa när det regnar.
Konkava plankor är lika med att vattnet är kvar längre och det blir sprickor i plankorna.
Anders. Exakt.
Man har nog aldrig för många arbetsbord i trädgården. Jag målar ganska mycket trä med oljefärg, så jag har stor nytta av bord som Cornus. Även J-J B. fernissar sina båt-grejer på arbetsbordet och han använder trälister med triangel-profil, så att han kan fernissa alla ytorna på samma gång. Så ambitiös är inte jag.
Vi har lite slagsmål om dessa arbetsbord, faktiskt, båda två har mycket projekt på gång (trots att han har en glasfiber-segelbåt). "Barnet är friskt när det leker, även ett vuxet barn!" Han kommer ständigt till mig för att låna mina verktyg! "Är det inte bäst att vi stationerar det här verktyget i snickarboden", säger han fräckt. Jag har mina verktyg i vardagsrummet i ett stort antal lådor.
Man skulle kunna placera vedklyven på Cornus stadiga verkstadsbord. Jag brukar kolla "SMHI:s regn-radar" på nätet innan jag tar ut vedklyven, då blir det inte så många tunga lyft i onödan och ingen överraskande regnskur på klyven.
Precis som med målningen utomhus, "SMHI:s 10-dagars prognos" för området och tabellen med temperatur och luftfuktighet för varje timme. Det hjälper att hitta de bästa timmarna för målnings-arbetet.
Fick man avsätta sin dator på den tiden att bara driva BBS på PC (Det fick man på Atari väl…, men AmiExpress på Amiga körde i Workbench (multitaskande OS)? OS/2 Warp? Windows 3.11 eller NT4?
Massa saker att gå igenom.
Jag gjorde några flyttbara mineral- och saltstenshållare för ett tag sedan.
De är bra att ställa där det växer ogräs som man vill att djuren ska trampa ner.
Bra idé!
Anders. Jag gillar också sådana arbetsbesparande, smarta lösningar.
Som "Värmdös lataste kvinna" och snål som fan så räfsar jag inte i onödan, utan kör med batteri-klipparen över löven i gräsmattan, så att maskarna kan sedan dra de fina strimlorna ner i jorden.
Jag räfsar bara grusgången och tar upp löv och barr och slänger in dem i någon av häckarna, eller i den största rhododendron-busken som gödning (där måste man nästan kliva in i busken). Där begravde vi även en liten, söt harpalt, som grannens supertjocka katt Ville hade huggit sina tänder i. Jag sprang efter och svor som attan och Ville släppte den och jag tog in den, men den dog tyvärr, pga bett i nacken, snyft!
De flesta grannar eldar upp sina färska grenar och löv och genererar PAH, polyaromatiska kolväten, eller stoppar in dem i sopsäckar och kör till återvinningen. Vi gör pinnved av alla grenar och eldar upp dem samt kottarna i kaminen i mindre omgångar, pga den höga halten lignin i kottar och därmed en hög temperatur.
Jag samlar ihop ihåliga, torra strån av bl a från ogräs, men även rosenhallon, i hinkar och tar in och tänder braskaminen med dem.
Den stora trädgården erbjuder många "promenader", där jag går med min plockare (Gardena, extra dyr) och samlar ihop skräp som har blåst hit från grannarna, då slipper man böja sig ner femtioelva gånger.
Nu har det blivit många vändor med den jättestora Neodymium-magneten i snöre, pga att vi hade hantverkare här. Som vanligt så hittar man tiotals skruvar och spikar framför huset, när man släpar magneten längs marken, "smack" låter den varje gång när man får napp. När den gamla gäststugan renoverades, så lät det "smack, smack,.." i ett och jag fick ihop kanske ett kilo järn, det mesta var rostigt och förmodligen från byggåret -67, när stugan byggdes av formvirke. Det är otrevligt att få en spik i ett bildäck, så jag "scannar av" även de fem parkeringsplatserna och infarten med den.
Mina föräldrar byggde en villa under 1980 och de har alltid haft dispens från sophämtningen. Det kan man inte få här, tyvärr. De sopsorterade precis allt och komposterade resten eller tog med sig till jobbet och la i soporna där (aja baja!). De hade typ fem sopsorterings-kärl i diskbänkskåpet flera decennier före oss.
Förra hösten körde jag med min 1.6 meters betesputs i trädgården.
För att trasa sönder löven.
Löv har ett tunt vaxlager likt äpplen.
Precis som äpplen förmultnar de väldigt snabbt om man skadar vaxsskiktet.
Ett gott råd är att skaffa vallörtsorten bockning 14.
Alla ställen som jag har ogräs och som jag inte orkar hålla efter planterar jag denna sorts vallört.
Jo jag har en gård och många ekonomibyggnader så man hinner inte med allt som man kanske borde göra.
Vallörten kväver allt.
Den blommar från tidig vår och fram till frost.
För varje planta har några bin och fjärilar mat hela sommaren.
Det är mycket roligare att stanna upp några minuter och titta på bina och fjärilarna än att gå runt med trimmern har jag kommit på.
En helt fantastisk växt.
Anders. Låter bekant, jag har nog hört om den på biodlingskursen för länge sedan. Det är riktigt: låt naturen göra jobbet åt dig!.
Jag har ganska mycket Vintergröna (Veronica) som bara förökar sig och sprider ut sig åt alla håll, den är tacksam, tålig och vacker och tränger undan ogräset. Den har tjocka, vaxartade blad och ljusblå blommor. Förra ägaren planterade den.
Jag har lite kirskål som ja bekämpar med "precisions-duttning" dvs med en kort, smal stråle som landar exakt på bladet. Jag har tränat in "en bildbehandlings-algoritm" i hjärnan: så fort jag ser den karakteristiska bladrosetten, går min hjärna över till "combat mode" och jag scannar av och bekämpar hela trädgården med en minimal mängd Roundup. Jag vill helst inte använda gift, men kirskålen är hemsk. Mina grannar har mycket kirs, men de verkar inte vara medvetna om den.
jag skulle nog satt en offerbit på tvären längst ner om den ska stå i gräset. tex en bit plywood. då suger den inte up fukt, och håller den längre.
Tänkte ställa den på stenar när den inte används, eventuellt gräva ner stenar på de platser där den kommer användas. Har en del marksten liggande. Ett alternativ är att klippa till lite plåtbitar och sätta underst så slipper man tänka så mycket på den saken.
Brukar man inte använda någon gammal olja, typ spillolja till sånt? Låta varje bordsben stå i en kopp olja och suga sig mätt?
Bra projekt. Arbetsbord vinner på att ha en ordentlig vikt. Ett par strävor tillför flera nyttor.