Medianlönerna steg med 2.2% under 2020 och Mediansvensson hade därmed en månadslön på 32 400:- SEK. En sjuksköterska hade 36 400:-, en polis 36 900:-, en snickare 34 900:- och en soldat 24 100:-.
Medianlöner 2020, urval och exempel Data: SCB |
Medan officiell KPI-inflation landade på 0.5% för coronakrisens år 2020 så ökade lönerna med 2.2% för de som kunde behålla sina jobb.
Alla löner avser medianlöner om inget annat uppges.
Statlig sektor fortsätter vara den högst avlönade sektorn, följt av regionsektorn där förmodligen läkarna drar upp lönerna, men inte lika högt som det statliga tjänstemännen drar upp statsanställdas löner. Detta trots att en av Sveriges lägst avlönade grupper, soldaterna, räknas till de statsanställda.
Lägst löner hade övrig personal i hemtjänsten med 22 100:- SEK per månad, följt av marknadsförare och intervjuare med 22 700:- SEK och sedan pigor och drängar, sk uppfödare och skötare av lantbrukets djur med 23 500:- SEK per månad, samt övriga djurskötare och uppfödare med 24 000:- SEK per månad. Samma lön gällde för restaurang- och köksbiträden. Sedan kommer soldaterna och städarna med 24 100:- SEK i lön. I median får inte längre en soldat en löneförhöjning om de säger upp sig och börjar städa regementets lokaler istället.
Högst löner hade de högsta cheferna inom bank, finans och försäkring med 118 800:- SEK per månad. Därefter följer de offentliganställda högsta cheferna som generaldirektörer, landstingsdirektörer och kommundirektörer med 92 100:- SEK. Först på tredje plats hittar man specialistläkarna med 79 600:- SEK per månad. För övrigt samma lön som flygledare. På 78 400:- hittar man finansmäklare.
Verkställande direktörer har förvisso en hög 90:e percentil, men i median ligger lönerna på 59 300:-, då de flesta VD:ar är företagare och inte alls fina börs-VD:ar.
En polis tjänar med 36 900:- mer än en AT-läkare med 35 200:-. AT-läkare är dock alltid relativt nya på jobbet och brukar bli ST-läkare så småningom, medan poliser förblir poliser.
Stockholms vanligaste yrke (något raljant, programmerare är det vanligaste yrket i huvudstaden, men finns inte som egen kategori hos SCB), utvecklare inom spel och digitala medier tjänar 43 800:-.
Ett urval av löner och sektorer hittar ni ovan med median som stapel och 10-, 25-, 75- och 90:e percentilerna som sk candlestick. Notera att det är mellanchefer inom bank och finans som finns i stapeln, inte de högsta cheferna enligt ovan.
Män tjänar fortfarande mer än kvinnor i samtliga percentiler. I median hade män 8% högre lön än kvinnor. Dock är inte sjuksköterska eller lärare några låglöneyrken, utan ligger en bra bit över medianen. Kvinnors låga löner hittas nog främst inom den kommunala sektorn, likt hemtjänsten enligt ovan, men också hos t ex restaurang- och butiksbiträden.
Vill du själv kolla upp lönestrukturen för ditt yrke hittar du relevant tabell hos SCB här, undantaget väldigt ovanliga yrken. Återigen saknas t ex statistik för politiker. Författare tjänade i median 38 000:-, men så jobbar man inte som författare om man inte kan tjäna bättre än inom hemtjänsten.
19 kommentarer
Hur många författare är anställda i annat än eget bolag?
Spelar ingen roll. Eget bolag=lön.
Lön före skatt är relativt ointressant för min del. När Maggan gjort sitt tillsammans med andra fordringsägare brukar jag titta efter på kontot.
Sitter man med flermiljonlån och hög lön behöver man inte nödvändigtvis ha det bättre än hemvårdarna i slutändan.
Menar du att du har supit upp ditt mångmiljonlån?
JH
Det är ju dessutom relativt stora skillnader i skatt, mellan olika kommuner. Jämför 75k brutto i Vilhelmina, med Solna!
Må så vara, men kan du tjäna 75K och dessutom vilja bo i Vilhelmina så grattis. "Tänk om du hade haft din svenska lön men i Thailand, grymt rik skulle du vara då…."
"Högst löner hade de högsta chefer inom bank, finans och försäkring med 118 800:- SEK per månad."
Då lär vi oss att bank, finans och försäkring är oattraktiva branscher att verka inom eftersom de måste betala högsta lönerna för att kunna rekrytera kvalificerad personal.
Snarare frikostiga med andras pengar.
Riktigt underhållande iaktagelse där. Min dröm är att vid varje val får arbetsgivarna (väljarkåren) föreslå arvodesnivå för dess arbetare (politikerna). Sammanställ och verkställ därefter, superdemokratiskt.
En AT-läkare har inte någon läkarlegitimation ännu. Efter ca 18-24 månaders AT-tjänstgöring får man sitt läkarleg. Och blir därmed leg läkare. Se AT-tjänsten, som en lång avslutande betald praktik på läkarutbildningen!
Som leg läkare, kan du sedan söka ST-läkartjänster. Som är en 5-6 år lång utbildning, för att bli specialist inom tex allmänmedicin, eller neurologi, eller neurokirurgi osv
En AT-läkare är på intet sätt en praktikant. Man börjar jobba direkt efter universitet,icke legitimerad med eget ansvar för det man gör. ST-tjänst är 98% jobb och 2% utbildning.
Enligt normala Brysselfunderingar så anses man riskera att hamna i fattigdom om man har mindre än 60% av landets medianinkomst.. (och det brukar vara gränsen där Grundavdraget börjar!)
Alltså, inkomster under 60% av landets medianinkomst brukar man inte beskatta i andra EU-medlemmar… (Hur är det nu här hemma?)
Samma gäller givetvis pensionärer, där alltså pensioner under 60% av landets medianinkomst anses medföra riska att hamna i fattigdom och beskattas därmed inte… (Hur är det nu här hemma?)
Men, å andra sidan, det offentliga tycks använda nästan 60% av BNP (som torde vara den högsta siffran globalt) och det måste naturligtvis gynna dessa som har mindre än 60% av landets medianinkomst för siffran är ju den samma..??
De offentliga utgifterna ligger på 48,8% nästa år enl budgeten, absolut bland de högsta i världen. Motsvarande så är skattetrycket ett av de högsta. Men Belgien, Frankrike och Danmark ligger högre, och Finland, Österrike och Italien ligger nästan på samma nivå som oss.
Nåja. Direkt skatt på arbete i Sverige har i alla fall gått nedåt i 20 år, så det kan nog ordna sig på lite sikt.
Tänk om man kunde skatteutjämna mellan makar. I flera EU stater går det som i tex Frankrike. Vidare så får man skatteavdrag per barn (vi vänder väl på just den biten och kallar det bidrag istället).
Vad är det principiella argumentet för att kunna skatteutjämna mellan makar?
Låter som grundlöner. Väldigt lågt för ST t ex. Eller sjuksyrror, de flesta jag umgås med ligger på runt 50k brutto, men de går pass och är specialiserade, men vem är inte det idag inom vården? Medel alltså för medelklass. Räntor och inkomster, bostadsbubblan explaimed, för den som satsade på skuldfrihet för 15 år sedan. Trist såklart, men safe
Stämmer ju bra, det är grundlöner och obekväm arbetstid mm drar såklart upp det på vårdsidan. Men det är ju rimligt att det är just grundlöner man jämför, även om inkomsten för de flesta ju i praktiken är högre. Gäller ju också tex soldater mfl, kanske inte lika ofta för privatanställda tjänstemän, men i det senare fallet har man ju kanske en lite mer bekväm arbetssituation istället för den grundlön man har.
Polisens löner bör vara inklusive chefer.
Jag antar att OB-tillägg inräknat i lönen vilket jag tycker är missvisande. Vad har poliser och sjuksöterskor för grundmånadslön?