Elbristen har nu även nått Västerbotten i och med de kommande utbyggnaderna av industrin i den norra rikshalvan Robertsfors kommun mellan Umeå och Skellefteå fick nu på grund av elbrist tacka nej till en stor utländsk industrietablering i kommunen, som skulle gett komunen 2 000 arbetstillfällen. Robertsfors har mindre än 7 000 invånare.
Nä, jag hade inget foto från Robertsfors, så det fick bli grannkommunen Umeå på bild |
Dagens Industri skriver om det hela och näringslivschefen i Robertsfors kommun säger till tidningen:
“Det är oerhört bittert. 2 000 nya jobb i vår lilla kommun skulle sannolikt motsvara 400.000 nya jobb i Stockholm […] [D]et handlar om ett internationellt företag som vill etablera storskalig industriell verksamhet.”
Elnätbolaget Skellefteå Kraft ska ha gett sitt klartecken, men istället var det statliga Svenska Kraftnät som sade nej och meddelade att det tidigast skulle finnas utrymme i elnätet år 2028. Kommunala Skellefteå Kraft var alltså reda att bygga de nödvändiga regionala anslutningarna, men fick inte för statliga Svenska Kraftnät.
Det stora internationella bolaget ville komma igång 2023.
I Skellefteå bygger Northvolt sina batterifabriker, vilket alltså slukar elnätet i länet. Man kan spekulera i utifrån tidsaspekten att det handlade om det utlandsägda internationella Kina-ägda bolaget Volvo Car, som ska bygga en egen batterifabrik tillsammans med Northvolt för att hantera omläggningen till elbilar. Utan cement blir det dock inga fabriker alls och frågan är om cementkrisen är slutet för Volvo Car. Elnät och energi för en sådan fabrik finns knappast i södra Sverige i och med nedläggningen av kärnkraften och stora mängder av södra Sveriges vattenkraftverk och införandet av den istället fullkomligt otillförlitliga vindkraften.
Så Robertsfors och Sverige gick tack vare de svenska regeringarnas inkompetens kring planering och finansiering av utbyggnaden av infrastruktur och energiförsörjning för ett växande samhälle miste om 2 000 industrijobb. Sverige kan inte längre leva på investeringar gjorda under DDR-tidens 60-, 70- och 80-tal, där den då utbyggda överkapaciteten nu är borta.
Det tål att upprepas – det kostar att öka befolkningen i ett land, eftersom all infrastruktur måste byggas ut. När infrastruktrens kapacitet redan är full finns det inga skalfördelar med att bli fler – en större befolkning behöver mer kraftverk, mer elnät, mer vägar, mer kollektivtrafik, mer dricksvatten och avlopp, mer sjukhus, fler poliser, fler skolor … och fler energislukande arbetsplatser.
Tvärt om har de ständiga reallöneökningarna och stigande miljö- och säkerhetskraven gjort att ny infrastruktur är allt dyrare relativt annat. Frågan blir om det tidsfönster när vi kunde bygga ut samhället är passerat och vi nu drabbats av lagen om minskande avkastning under regelverk och kostnadsökningar?
Källor
Dagens Industri www.di.se/nyheter/elbrist-stoppar-utlandsk-etablering-kommunen-tvingas-saga-nej-till-2-000-nya-jobb/ (betalvägg)
35 kommentarer
Dags att sammanställa antalet arbetstillfällen som Sverige gått miste om och en eventuell uträkning för att se på förlorade skatteintäkter. På ett tioårigt perspektiv har man gått miste om ganska mycket intäkter skulle jag tro. Kanske rent av så mycket att det skulle täcka nödvändiga investeringar…
Bara för att hitta på en siffra så säg 150tkr i skatt per år och person (lågt räknat). Bara den här arbetsplatsen skulle då förlora det offentliga 3 miljarder över tio år. Nu är det såklart skillnad på kommunal, landstingskatt osv. Men… Det börjar bli ett par miljarder nu.
Problemet är att den alternativa verkligheten är svår att greppa och oneliners som "höj skatten", "privata vinster" osv triggar rätt många i ett ideologiskt skyttegravskrig där det är viktigare att få sista ordet än sakfrågan.
Hur hade det sett ut om man satsar på kärnkraften, byggt ut elnätet, inte haft en stenhård miljöbalk, reglerat friskolorna mer, haft samma politik som våra grannländer i en känslig fråga, inte stimulerat bolånemarknaden, haft en mer avreglerad bostadspolitik osv. Jag tror det skulle funnit väldigt stora resurs över för samhället att satsa på välfärd utan ökat skattetryck.
Vi kan låna till infrastruktur för noll och betala åter om tio år med en liten del denna infrastruktur gett i mer skatt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Sjunkbomben och Nanotec:
Självklart är lånefinansiering det rimligaste. Mitt förslag till Cornu var mer för att tydliggöra hur idiotiskt det är att inte bygga ut elnätet. Att inte bygga ut kärnkraften är minst lika idiotiskt..
Man kan undra om det inte skulle finnas utrymme för "Klimatpartiet" som kontrast till Miljöpartiet. Ett parti med konkreta handlingsplaner för att pragmatiskt bemöta klimatfrågan. Kärnkraft, förnyelsebara energikällor (vattenkraft inräknat), skatteväxlingar, driva frågor inom EU om utökade garantitider och förenklad hantering av dessa nu när man köper så mycket skräp utan tydlig säljare, rätt att reparera, förbjuda engångsartiklar likt Indien, krav att alla batterier ska vara återuppladdningsbara (hur är det inte ett krav redan?), osv osv.
Låt miljöpartiet kämpa mot sina väderkvarnar.
Ny fission är dyr. Det finns mer i ditt osv osv. All el kräver nät. För övrigt är vindkraften fortfarande mer än dubbelt så stor som fission idag och än håller haveriet i Forsmark igång. Vi får se skillnaden när allt är lagat.
Vänliga hälsningar
Nanotec
A Lööf och Centerpartiet borde varje dag utfrågas hur vi kan, inte bara sälja ut utan dessuom också som grädde på moset subventionera en resurs (el) och greenwasha utländska bolag i form av datahallar.
Hade vi inte haft dessa datahallar hade vi ju varit i ett mindre dåligt läge nu.
Men Annie känner väl att hon måste fylla Mauds kostym och inte vara sämre.
Bygga ut elnätet?
Vilka ska göra det jobbet har ni tänkt?
Har inte den typen av anläggningspersonal fullt upp med att bygga vindkraftverk det närmsta decenniet?
Anders en rimlig tanke. Det är bara till en del det är samma typ av personal. Vi får säkert höja en del löner och hyra in personal från Polen. Kostnaden för annan vägbyggnad går säkert upp något. Kabeldragning för vindkraft minskar med storlek på tornen och mycket annat också. Kostnaderna har sjunkit kraftigt mellan 2008-19 med 70% och det fortsätter, dvs mindre arbetstimmar per TWh.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Annars kan vi slopa ränteavdragen och höja styrräntan rejält?
Då får vi tillräckligt med anläggningarbetare till att bygga ut infrastrukturen.
Slopat ränteavdrag lär frigöra en hel del statligt kapital till sådant.
Jag gillar förstås inte förslaget.
Men är det nödläge så är det.
Anders jag tycker lån av staten just nu med nollränta är bättre. På tio år har staten då fått in mer än nog i extra skatter genom de nyttigheter vi fått till företag och enskilda.
På sikt bör ränteavdrag på bostäder avskaffas. En fastighetsskatt värd namnet behövs också, fast det svider.
Ja visst är det nödläge.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Anders, @Nanotec Finns gott om pengar i statskassan, bara i juli var statens överskott mer än 8 miljarder. Skatter är i mångt och mycket styrmedel snarare än det är någon slags ekonomisk kris eller som åtskilliga finansministrar sagt "Vi har samlat i ladorna". "Regeringen bedömer att det finns 74 miljarder kronor att satsa på reformer i höstens budget."
Spelar ingen roll hur mycket vindkraft vi installerar. Det behövs ändå någon form av reglerkraft som täcker upp varenda MW.
Just nu har vi ca 15000MW reglerkraft, 9000MW opplanerbar kraft, 3000MW kraftvärme och 7000MW kärnkraft.
Att det inte räcker till är uppenbart, då vi importerar ibland.
Det finns inga garantier att det går att importera.
I vissas kalkyler har kärnkraften alltid 100% tillgänglighet och behöver aldrig reglerkraft.
https://stockholmshandelskammare.se/sites/default/files/2021-04/190x250_Elbrist_kortsluter_Sverige_FINAL.pdf
Enligt en 2020 rapport från Stockholms Handelskammare är 400,000 jobb i fara i Stockholmsregionen. Oklart hur de kan komma fram till en så fantastiskt hög siffra dock…
Det verkar ju helt tokigt att Svenska kraftnät kan säga nej. Finns det efterfrågan måste myndigheten leverera eller tillåta en annan aktör att bygga ut den delsträckan.
SVK's planekonomi + deras massiva förseningar fördröjer allt i hela Sverige och är väldigt skadligt.
Problemet är inte att SvK inte vill bygga utan att de inte får bygga på grund av planprocesser osv.
Sen är det inte gratis att bygga heller.
Samtidigt är 2000 jobb inte kattskit. Man får känslan att de inte ens ansträngt sig att hitta en lösning, bara svarat nej på ren myndighetsreflex.
Man saknar kämpaglöd och någon som vill anstränga sig och skapa något bra.
2000 arbetstillfällen…. ändå envisas de med att uppmuntra serverhallar som ger en handfull vaktmästarjobb.
Håller med. Dock är jag även misstänksam mot nationella nyttan av även denna "etablering" då det inte nämns vad det är för internationellt företag. Vi är ju duktiga på att skänka naturtillgångar till internationella gruvbolag exempelvis.
Tolkar artikeln hos Di som att det gäller nätets kapacitet även om rubrik och en del annat bara skrivs som el. Vi har en mycket stor export till Finland som skulle upphört nu men fortsätter till nästa sommar. Möjligen litar inte SkN på att det är sista fördröjningen för det nya fissionskraftverket skulle varit klart 2009.
Jag tror det som i många statliga organ är budgetproblem hos SkN. De hinner inte yrka på och få mer pengar i tid, som staten kan låna för 0 på säg tio år.
Vänliga hälsningar
Nanotec
SkN -> Svk så slipper man läsa om 5 gånger innan man förstår 😉
Detta är allvarligt.
Nedlagd kärnkraft och enormt elintensiva serverhallar som inte gav några jobb.
Känns ungefär som tribal leaders dom gav bort naturresurser för glaspärlor på 1800 talet
Hur skulle kärnkraftverk i södra Sverige hjälpt i detta fall?
Mer kärnkraft i södra sverige betyder att mindre vattenkraft från norra sverige måste gå söderut.
Med tillräckligt mycket kärnkraft i södra sverige kunde strömmen tillochmed skickas norrut under förutsättning att överföringskapacitet finns!
Samt lättare att finna arbetskraft
Vid en etablering söderut…
Man kan ju hoppas de skulle titta på Borlänge om det inte gick i Robersfors i och med att Stora Enso lägger ner Kvarnsvedens pappersbruk.
Sen kan man fundera på tidshorionten för detta.
De var tvingade att komma igång 2023 men elnätet fanns först 2028. 2023 är 2 år bort men låt säga 3 år. Bara bygge av själva husen för industrin skulle ta 1-2 år. Så jag skulle nog egentligen undra om inte detta är en tidningsanka.
Exempelvis Nortvolts bygge började 2018 och de har knappt börjat producera något alls. Troligen runt 5-7 år innan de är i full drift. Så från 2018 är det runt 2023. En till batterifabrik där med samma ledtider skulle alltså omöjligtvis kunna vara i drift innan 2026 som tidigast ändå.
De enda energiintensiva "industrier" som går snabbare är datahallar men de har inga 2000 arbetstillfällen.
Helt enkelt något udda med detta.
Perrier? Något liknande? En global buteljeringsindustri kring norrländsk rent naturvatten?
Finns en hel hord med "investerare" och företagsetablerare som åker runt i landet och bjuds på gåslever av kommunerna.
När datahallarna planerades, kommunalråd och kommundirektörer i stram givakt med mössan i hand.
Bra poäng, 2023 är 16 månader bort, undra vilken industri det rör sig om med sådan snabb etablering, nagelsalong?
Jag förstår inte varför vi skall satsa på klassisk energikrävande industri. Sveriges framtid ligger istället i att bli världsledande inom den energisnåla och klimatsmarta genusindustrin.
Hur kan detta inte blivit större nyhet än det är. Borde vara demonstrationer och paneldebatter om detta.
Sannolikt för att det är en för vag beskrivning. Hade det varit konkret exempelvis "Tesla ville bygga en batterifabrik för att skapa batterikluster i västerbotten" så skulle det varit en avsevärd skillnad.
Nu är det "någon ville göra något som kanske hade 2000 arbetstillfällen men det var så bråttom att de inte ens hade haft chans att bygga husen för verksamheten".
Troligen har det handlat om någon datahall, med 10 lokalvårdare men kanske några hundra byggare eller mer under själva bygget.
Du kan säkert ha rätt.
Jag vill bara att så många jobb så möjligt skapas i detta land oavsett om det ligger i Stockholm eller Robertsfors. Om detta nu är så att 2000 arbetstillfälle inte blir till så måste ju detta åtgärdas. Jag vet givetvis inte hur. Jag har inte den kunskapen eller privata resurserna att bygga el. Men detta måste ju upp på topp 3 i samhällsdebatten